Cavendish: “Een droom om met Deceuninck-Quick-Step de Tour te doen”

woensdag 23 juni 2021 om 21:54
Cavendish: “Een droom om met Deceuninck-Quick-Step de Tour te doen”

Winst in de slotetappe van de Baloise Belgium Tour - foto: Cor Vos

“Wanneer mijn Tour de France geslaagd is? Het is al een droom om hier te zijn; niet zozeer in de Tour de France, maar in de Tour de France met Deceuninck-Quick-Step”, zei Mark Cavendish in een online persmoment. De Britse sprinter is na drie jaar terug in de drieweekse ronde.

“Tachtig procent van het peloton droomt ervan om met deze ploeg aan de Tour de France mee te doen. Als iemand een jaar geleden had gezegd dat ik hier zou zijn, had ik dat echt niet geloofd, ook al heb ik best wat geloof in eigen kunnen. Ik ben al blij, want ik weet dat we met deze ploeg de beste kansen hebben om succesvol te zijn. Julian (Alaphilippe, red.) reed de afgelopen jaren al een aantal keer in het geel, Kasper (Asgreen, red.) won natuurlijk Vlaanderen. We kunnen de hele wedstrijd door sterk zijn”, vertelde Cavendish.

De Brit wist pas een paar dagen geleden dat hij de Tour zou doen. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het geen verrassing was. Ik had me eigenlijk op elk scenario voorbereid. Er stond voor mij nog niet veel op het programma, behalve de Tour wordt er deze maand bijna niet gekoerst. Je bereidt je in de maand voor de Tour op elk scenario voor, voor het geval er wat gebeurt. We zijn profs, dus je moet op elk moment er kunnen staan. Het is je baan, je wordt ervoor betaald. Daarom wilde ik wel dat mijn conditie goed was, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet verrast was.”

Lachend in de Elfstedenronde – foto: Cor Vos

Over zijn kansen voor de sprintetappes zegt hij: “Het is bekend dat ik op het laatste moment werd opgeroepen. Ik had me niet specifiek op de Tour de France voorbereid. Toch weet ik dat ik over een goede conditie beschik. Ik heb tegen de meeste sprinters gereden en versloeg de meeste sprinters die hier zijn een week geleden nog. Dat geeft vertrouwen, maar meer nog heb ik in de lads rondom mij vertrouwen. Anders dan bij mijn vorige ploegen word ik een beetje aan mijn lot overgelaten. De druk ligt vooral bij de anderen, niet bij mij. Ik wil alles geven en weet dat als we vasthouden aan het plan, we de beste kaarten van allemaal hebben om een sprint te winnen.”

Fougères en Châteauroux
Cav kijkt vooral uit naar de etappes naar Fougères en Châteauroux, waar hij al eens won. In die tweede plaats staat hij zelfs twee maal als winnaar in de boeken èn boekte hij zijn eerste zege in de Tour. “Maar het wat en waar doet er niet echt toe. Het is leuk om met gevoel voor romantiek naar de Tour de France te kijken, je moet de wedstrijd het respect geven die het verdient. Het doet er niet toe waar de start of de finish is. Je moet naar de koers kijken als een doel en dan proberen succesvol te zijn.”

In de voorbereiding op de sprints wordt hij bijgestaan door de ervaren Michael Mørkøv. “Hem ken ik al twintig jaar, we zijn van dezelfde leeftijd en koersten al samen toen we nog schoolboys waren. We koersten ook samen op de baan en hadden het er al weleens over gehad om ploeggenoten te zijn. Eigenlijk wilde ik hem hier al hebben toen ik de vorige keer bij de ploeg zat. Het is ongelooflijk om de kans te krijgen door hem te worden afgezet. Net als Mark Renshaw is hij het tegenovergestelde van mij. Hij blijft zo rustig. Geweldig om bij hem in het wiel te zitten.”

Aan het feest in de Ronde van Turkije – foto: Cor Vos

Met het recordaantal van 34 etappezeges van Eddy Merckx houdt Cavendish zich niet bezig. “Dat heb ik ook nooit gedaan. Het doet er niet toe. Hetzelfde antwoord zou ik geven toen ik begon, hetzelfde antwoord geef ik zolang als ik fiets. Ik won zelf dertig etappes, maar ik weet hoe zwaar het is om een etappe te winnen in de Tour. Een etappe in de Tour maakt de hele carrière van een renner. Dus als ik nu niet win, is dat maar zo. Als ik goed genoeg ben om nog vijftig etappes te winnen, dan is dat zo. Het is niet belangrijk. Ik probeer alleen zo goed mogelijk te presteren.”

Lefevere: ‘Mark is als een geweldige wisselspeler’
Ploegmanager Patrick Lefevere kijkt uit naar de terugkeer van Cavendish in de Tour. “Hij heeft een lange haat-liefdeverhouding met de Tour, maar na de grote Eddy Merckx is hij wel degene die de meeste etappes won. Hij is na een turbulent jaar bij ons gekomen; alle koersen die hij wilde doen, werden afgelast. We zetten hem last minute in de Baloise Belgium Tour in, in plaats van Bennett. En nu hebben we hem weer last minute opgeroepen. Hij is als een geweldige wisselspeler, die in de 89e minuut het veld inkomt en dan het winnende doelpunt maakt.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Peetvader 23 juni 2021 om 22:03

Mooi dat zo’n legende blij als een kind kan zijn met een selectie voor de tour.

Bergje over 23 juni 2021 om 22:39

Nou ik verwacht er eigenlijk niet veel van ook al doet hij het niet slecht dit jaar.

Reiger 23 juni 2021 om 22:40

Het zal wel aan mij liggen maar ik voorzie al zeker 10 etappes (en ik vrees meer) die je pas 2 km voor de streep hoeft te gaan kijken. Groepje weg, peloton geeft 4 minuten en op 5 km van de meet worden de vluchters bijgehaald en dan sprinten maar.
Vroeger (daar is opa weer..) krioelden de renners zonder lead-out richting de laatste km. Heerlijk spannend. Teveel controle maakt een saaie koers. Ploegen van een mannetje of 6 zou wellicht helpen. Ook tijdens de bergetappes. Des te sneller de kopmannen alleen komen te zitten, des te aantrekkelijker de finale wordt om naar te kijken ipv het treintjerijden van SKY en vorig jaar TJV.

Sander van der Sluis 24 juni 2021 om 00:19

Maar jouw opvatting over hoe een koers moet zijn, is niet de enige juiste he? Vlakke ritten met massasprints vind ik misschien wel leuk, ter afwisseling van lange slopers. Teams zijn al van 9 naar 8. Ze beginnen met 2 punch aankomsten. Er zitten 2 tindritten in. En wellicht alles overhoop dankzij waaiers. Wacht nou maar gewoon af joh.

Odin 24 juni 2021 om 00:41

Helemaal eens met Sander, ik vind etappes die eindigen in een massasprint heerlijk om te kijken. En in vlakke etappes heb je kans op waaiers wat ook schitterende koers oplevert! Ik heb er zin in!

Reiger 24 juni 2021 om 00:58

Daarom kijk ik ook pas de laatste 2 km. Dan zijn de massasprints leuk om te zien. En als iemand anders geniet van de laatste 2 uur van een vlakke rit zonder historie, is dat natuurlijk ook perfect. Ik vind het saaie ritten tot de laatste 2 km. Ga ik het gras maaien of de zolder opruimen of zelf een rondje rijden.

D.Koch 24 juni 2021 om 07:17

Dit soort etappes dan 2km voor de streep kijken kost je wel heel wat informatie over Franse kastelen.

Romāns Vainšteins 24 juni 2021 om 07:32

Ik ben even goed omgevingkijker en zolang die etappes door to gebied zijn gaan ze gewoon aan bij mij.

NCyclingfan 24 juni 2021 om 08:02

Dat herinnert me eraan, doet Dijkstra weer commentaar? Of is het nog steeds Joris + ducrot/clement

ProfrondeZevenbergen 24 juni 2021 om 20:55

Sander +1 massasprints zijn heerlijk. Bergetappes zijn vaak niet boeiender. En ook het landschap is het kijken waard. In de Tour doen ze dat als de beste.

reusjen 23 juni 2021 om 23:15

Hoe is dit opgelost qua financiën dan? Ik dacht dat Lefevere een tijdje geleden zei dat Cav niet voor dit salaris naar de tour wilde, en nu heeft hij er opeens veel zin in. Of haal ik nu zaken door elkaar?

Reiger 23 juni 2021 om 23:38

Waarschijnlijk stond er in de camion nog een koffertje waar de premie inzat voor REV zijn Giro zege. Die kan nu mooi naar CAV!

Natte spons 23 juni 2021 om 23:25

Kan mij niet voorstellen dat een klassementsman graag met DQS naar de Tour gaat, maar ik denk dat meer dan 80% renners überhaupt blij zullen zijn de Tour te mogen rijden.

Edwin Jansen 23 juni 2021 om 23:50

Ik gok er op dat met de belofte dat Morkov zijn sprints aan zou trekken Cav wss wel over de streep getrokken is.

TheBigShow 24 juni 2021 om 00:10

Uhm. 2 weken geleden wilde hij de Tour de France nog niet rijden, omdat hij zo weinig betaald kreeg. Nu is het een droom en zeker omdat hij voor quikstep rijdt. En hij is dus nooit bezig geweest met die 34 etappezeges? Oke….

joep b 24 juni 2021 om 00:47

Dat salaris verhaal geloof ik niet echt..lefevre en cav kunnen het goed met elkaar vonden.hij gaat n etappe winnen denk ik,vooral met Moskou idd

Cyclinglife 24 juni 2021 om 07:36

Edit redactie: Is aangepast

Mooi dat hij er zin in heeft. En zou mooi zijn als hij er nog 1tje meepakt

Koersmaniak 24 juni 2021 om 08:47

Wielerflits 27juli 2017:
CAVENDISH: “BEN NOG STEEDS GEBRAND OM RECORD MERCKX TE VERBETEREN”

Een kritische noot ontbreekt toch bij veel journalisten.

Vinyakke 24 juni 2021 om 09:33

Niemand die twijfelt of ze soms wel eens ballerini zouden durven uitspelen?

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair