Caruso zegeviert in Circuito de Getxo

zondag 2 augustus 2020 om 16:03
Caruso zegeviert in Circuito de Getxo

Damiano Caruso - foto: Cor Vos (archief)

Damiano Caruso heeft in het Baskenland het Circuito de Getxo op zijn naam geschreven. De renner van Bahrain McLaren kwam na een wedstrijd van 177 kilometer solo als eerste over de finish, nadat hij in de slotfase afscheid nam van zijn medevluchters. Hij volgt op de erelijst van de Memorial Hermanos Otxoa Jon Aberasturi op.

Acht vluchters
In een regenachtig Baskenland werd de wedstrijd gekleurd door een vlucht van acht renners. Iván Cobo (Equipo Kern Pharma), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Oier Lazkano (Caja Rural – Seguros RGA) Luca Pacioni (Androni Giocattoli – Sidermec), Lionel Taminiaux (Bingoal – Wallonie Bruxelles), Julen Irizar (Euskaltel – Euskadi), Antonio Carvalho (Efapel) en Riccardo Verza (Kometa Xstra) slaagden erin om te ontsnappen en reden lange tijd voorop.

Met de finale in aantocht, werd in het peloton onder aanvoering van Bahrain McLaren en UAE Emirates het tempo opgevoerd. Het ging ten koste van de vlucht van de dag, die het niet tot het einde vol zou houden. In de slotronde werd Lazkano als laatste overgebleven vluchter ingerekend. De Italiaan Alessandro Fedeli (NIPPO DELKO) waagde vervolgens een verwoede poging om weg te geraken, maar zijn inspanning bleek van korte duur.

Koers breekt los op Pike Bidea
Net voor de laatste klim van de dag kwam Mikel Landa ten val, waardoor Bahrain McLaren van tactiek moest veranderen. Tijdens deze beklimming ontstond er een nieuwe kopgroep van vijf renners, toen Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA), Biniam Ghirmay (NIPPO DELKO), Damiano Caruso en Pello Bilbao (beiden Bahrain – McLaren), Juan Pedro López (Trek – Segafredo) zich wisten af te scheiden van de rest. Even later wist ook Nelson Oliveira (Movistar) aan te sluiten. In de afdaling kwamen met nog 12 kilometer te gaan Ghirmay, Serrano en López ten val, waardoor er drie leiders overbleven.

In de slotfase speelde Bahrain McLaren de overtalsituatie perfect uit, toen Caruso wegsprong bij zijn medevluchters. Bilbao en Oliveira werden kort erna ingerekend door een uitgedund peloton. Caruso deed een ultieme krachtinspanning om uit de greep te blijven van het peloton, waar Caja Rural het tempo bepaalde.

Zijn voorsprong bleek groot genoeg om zijn achtervolgers voor te blijven en de tweede profzege uit zijn carrière te boeken. Giacomo Nizzolo kwam te laat en moest genoegen nemen met een tweede plek.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dolfy 2 augustus 2020 om 16:07

Sterke overwinning van Caruso, wel nog een geluk dat hij niet viel bij die rare val in de kopgroep omdat hij er net voor zat.

WCEendT 2 augustus 2020 om 16:19

Girmay kan niet sturen!.

Wheely 2 augustus 2020 om 16:20

Boeiende koers met hoop valpartijen, leek inderdaad te zwaar voor de sprinters maar Nizzolo dan toch tweede.

Groningen 3 augustus 2020 om 06:34

Nizzolo valt me als sprinter vaak een klein beetje tegen, maar komt in wat zwaardere wedstrijden steeds beter tot z’n recht.

Jacco van Stierop 2 augustus 2020 om 16:33

Caruso hield knap stand, mooie zege voor hem.
Niet bepaald het meest oogstrelende stukje Baskenland. Leuk zo’n oplopende laatste kilometer, maar de plaats waar de eindstreep is getrokken ga je normaal gesproken niet voor je lol heen.

Verweggistan 2 augustus 2020 om 17:16

Caruso is zo’n coureur die ik wel een zege gun. Vaak top10, maar weinig keren dat hij ook echt voor een zege mee kan strijden

Spake Breekerd 2 augustus 2020 om 19:10

Type Zubeldia? Als voorbeeld de tour 2017, 11de in eindklassering, nooit in de top 10 gefinished. De ultieme knecht, maar heeft behalve Nibali, nooit een echte kopman voor zich gehad.

Verweggistan 2 augustus 2020 om 21:13

In de grote rondes wel, maar in eendagskoersen, vooral in het begin van carrière, ook veel ereplaatsen. Dit is pas zijn tweede profzege zag ik.

Groningen 3 augustus 2020 om 06:29

Klopt, tweede zege pas, verbaasde me eerlijk gezegd. Dat het geen veelwinnaar is is duidelijk, maar toch een gevestigde naam die het zeker verdient af en toe een overwinning mee te nemen

IlPirata 3 augustus 2020 om 07:26

Erg streke klimmer al jaren, daar gaat landa in de tdf veel plezier aan beleven.

Headlines

Materiaalzone

Populair