Carapaz kroont zich tot eindwinnaar Vuelta Asturias, Mestre soleert naar zege

Carapaz kroont zich tot eindwinnaar Vuelta Asturias, Mestre soleert naar zege

foto: Sirotti

zondag 29 april 2018 om 13:30

Richard Carapaz heeft de eindzege in de Vuelta Asturias voor zich opgeëist. De Ecuadoriaan van Movistar wist stand te houden in de heuvelachtige slotrit naar Oviedo, die een prooi werd voor Ricardo Mestre. De Portugees van W52/FC Porto – die onderdeel uitmaakte van de vlucht van de dag – kwam solo aan.

Ondanks de licht dalende aanloopfase, had het peloton onderweg naar Oviedo zin in guerra. Dit resulteerde dan ook in een razendsnel eerste openingsuur, waarin verschillende renners het hazenpad probeerden te kiezen. Pas na een vijftigtal kilometer wist zich een vluchtgroep af te scheiden. Edwin Ávila, Ricardo Mestre, Txomin Juaristi, Oscar Adalberto Quiroz en Alexander Evtushenko waren de avonturiers met dienst.

De gemiddelde snelheid na één uur koers: 52(!) kilometer per uur. Niet geheel verrassend zakte het tempo dan ook in het peloton, waardoor de koplopers – die elkaar gebroederlijk aflosten op kop – een maximale voorsprong wisten te vergaren van twee minuten. Hierdoor mocht Mestre – die voor aanvang van de etappe op een tiende plaats stond op 1:44 van leider Carapaz – zich virtueel leider noemen.

Kopgroep spat uiteen in lastige finale, Mestre zegeviert
Movistar weigerde de leiderstrui in extremis in te leveren, en besloot daarom het tempo de hoogte in te jagen in de achtervolging. Hierdoor daalde de voorsprong van de kopgroep – die inmiddels was gereduceerd tot het drietal Evtushenko, Adalberto Quiroz en Mestre – stelselmatig. Met nog tien kilometer te gaan reed het peloton nog één minuut in het krijt.

Met de beklimming van El Violeo (3,6 km aan 8,4%) in volle finale leken ze een vogel voor de kat, maar het was Mestre die op de slotklim zijn twee medevluchters overboord wist te kieperen. Op de top van El Violeo – met nog zeven kilometer op de teller – had de Portugees nog altijd een mooie bonus. Het bleek uiteindelijk ruim voldoende voor de ritzege in de straten van Oviedo.

Een dubbelslag wist de 34-jarige renner van W52/FC Porto echter niet te slaan. Carapaz eindigde in een achtervolgend groepje op ruim een halve minuut van de overwinnaar, wat ruim voldoende is om eindwinst veilig te stellen.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Mwielerfan 29 april 2018 om 22:37

Overboord kieperen is wel wat sterk voor een renner die negen seconden achter finisht

Net binnen

Populair

Materiaalzone