Cancellara jaagt op roze in Apeldoorn
donderdag 17 december 2015 om 08:16

Cancellara jaagt op roze in Apeldoorn

Fabian Cancellara verschijnt aan de start van de Giro d’Italia. “Ik heb de roze trui nog nooit mogen dragen dus dat is mijn doel voor dit seizoen”, zei Spartacus op de persconferentie van Trek-Segafredo woensdag.

Een laatste topjaar
“Ik wil koersen zoals ik dat altijd heb gedaan, op het hoogste niveau”, vertelde Cancellara, die na 2016 zijn fiets aan de wilgen hangt. “Vorig jaar was ik ook in topvorm, maar ik bleef maar vallen. Ik geloof echt dat dit seizoen wel goed wordt. Een jaar vol topprestaties. Oké, hierna stop ik, maar ik wil er geen afscheidstournee van maken. Ik ga er hard tegenaan gaan, maar ik bekijk het race per race. Ik wil genieten van elke wedstrijd en niet nu al vooruitblikken naar de Tour bijvoorbeeld. Nu focus ik me op Mallorca.”

Roze in Apeldoorn
Na Mallorca weet de Zwitser wat hem te wachten staat. “Daarna ligt het programma tot aan de klassiekers al redelijk vast. Ik moet nog bekijken of ik het Belgische openingsweekend rijd, maar ik ga zeker naar de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo. En na de kasseiklassiekers trek ik naar de Giro. Ik heb de roze trui nog nooit mogen dragen dus dat is mijn doel voor dit seizoen. Ik heb Italiaanse roots dus het zou erg veel betekenen voor mij. De gele trui is de meest prestigieuze trui, maar de roze is misschien wel de meest emotionele, de meest passionele trui.”

Afscheidswedstrijd niet bepaald
Gezien de nieuwe sponsor Segefredo uit Italië komt is het logisch dat er een kopstuk van Trek-Segafredo start in Italië. Dat moest dan wel Cancellara zijn, daar Bauke Mollema sowieso de Tour de France gaat rijden.  Na de Giro zit het halve seizoen er al bijna op en heeft de Beer van Bern nog een half jaar over. “Wat ik na de Giro ga doen weet ik nog niet. De Olympische Spelen? De Tour de France? Het WK? Ik weet het niet. De mensen vragen wat mijn laatste koers wordt, dat weet ik niet. Ik wil gewoon genieten.”

Geen schijfremmen
Cancellara gaat in zijn laatste seizoen in ieder geval niet rijden met schijfremmen. De Zwitser is sowieso traditioneel wat betreft materiaal. “Ik ga geen zaken veranderen in mijn laatste jaar. Ik zie schijfremmen niet iets dat me helpt sneller te zijn, of me juist langzamer maakt. We verwachten ze niet te gebruiken in de klassiekers. Het is een technische en persoonlijke keuze. Ik ben de enige renner die nog een handmatig Shimano-schakelsysteem heeft. Dat is mijn keuze. Als iemand straks Milaan-San Remo in de regen wint met schijfremmen, verwacht ik niet dat ik denk: ‘Wow, dat was de goede keuze’.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
17 december 2015 08:36
Ik hoop in elk geval dat hij met een paar mooie overwinningen zijn carriere in glans afsluit. Dat verdient deze geweldenaar.
17 december 2015 08:38
Mooie (st) renner van huidige peloton.
Geen idee wie die plek kan invullen als hij stopt.
Wordt bezoekje aan Apeldoorn.
17 december 2015 08:54
Na Rood in Assen en Geel in Rotterdam zou Roze in Apeldoorn zijn carrière natuurlijk helemaal compleet maken.
17 december 2015 10:19
@ Jan, ik zie in Taylor Phinney een goede kandidaat. En anders wellicht in de verre toekomst z'n landgenoot Kung.

Edit: in Assen en Rotterdam was ik erbij, sterker nog, in Luik (2x), London en Monaco ook en wegens omstandigheden heb ik Utrecht dit jaar gemist. Ik kan het bijna niet maken tegenover hem om dit jaar níet naar Apeldoorn te gaan ;)
17 december 2015 11:03
Voor Cancellara is het nu te laat. Bovendien gaat Dumoulin hem aftroeven. Hij had beter twee jaar geleden kunnen stoppen. Toen had hij nog geen last van de warmte of de kou of slecht wegdek.
17 december 2015 11:13
@jan jansen: ja, want in die 2 jaar heeft hij alleen maar de Ronde van Vlaanderen gewonnen (plus nog wat kleinere dingen, zoals WT etappes en een 2e plaats in Milaan-San Remo), dat is niet de moeite geweest. Hij was daar beter voor gestopt inderdaad...


Ontopic: hij lijkt me een hele grote kandidaat voor roze. Zou mooi zijn als hem dat lukt, groot sporter.
17 december 2015 11:47
gun hem een mooi laatste seizoen, hoop hem te zien schitteren dit voorjaar.
17 december 2015 11:50
Goed nieuws, een extra motivatie om op de Posbank te gaan kijken!
17 december 2015 12:12
Italiaans getint programma dus in zijn laatste jaar. De Giro komt overigens wel laat in zijn loopbaan. Die eerste roze trui moet hij dan 'ergens' in Gelderland zien te veroveren, het hoeft niet per se in Apeldoorn.
17 december 2015 12:54
Doe Cancellara die roze trui daar maar, prima idee !
Daarnaast nog één x PR erbij SVP, mooiere kroon dan het gedrocht WK-kasseien dat uit de RvV gegroeid is....
17 december 2015 13:12
Wat bedoelt ie met handmatig, is ie de enige zonder elektriek of heeft ie net als Indurain nog een linker shifter op de buis?
Spreekt met geen woord over de concurrentie, jammer.
17 december 2015 13:27
prachtige renner, maar volgens mij is hij een beetje geobsedeerd door dat stoppen. hij kan al een tijdje bijna over niks anders praten. zonde.
17 december 2015 14:28
@schipperaar. Idd geen elektronische aansturing van zijn derailleurs maar met een versnellingkabel.
17 december 2015 21:25
Top!
17 december 2015 22:14
Zou nog altijd kunnn.

Reacties zijn gesloten.