Campenaerts schrijft geschiedenis met nieuw werelduurrecord
foto: Cor Vos
dinsdag 16 april 2019 om 19:00

Campenaerts schrijft geschiedenis met nieuw werelduurrecord

Victor Campenaerts heeft het geflikt! De renner van Lotto Soudal mag zich de nieuwe houder van het werelduurrecord noemen. De Belg reed op de wielerbaan van Aguascalientes naar een totale afstand van 55,089 kilometer. Campenaerts wist hiermee het (oude) record van Bradley Wiggins te verpulveren.

54,527 kilometer: dat was de magische afstand die Victor Campenaerts vandaag moest afleggen op de wielerbaan van Aguascalientes, Mexico. Als de renner van Lotto Soudal daarin slaagde, zou hij het werelduurrecord van Bradley Wiggins verbreken. Campenaerts begon om klokslag 18.00 uur Nederlands-Belgische tijd aan het zwaarste uur uit zijn carrière.

Victor Campenaerts vlak voor de start van zijn poging – foto: Cor Vos

Rustig begin
Campenaerts begon relatief rustig, maar de 27-jarige renner zat na vijf minuten al op het schema van Wiggins. Het bleek het begin van iets moois, want in de daaropvolgende minuten versnelde Campenaerts alleen maar. Zijn gemiddelde snelheid steeg na een kwartier zelfs naar bijna 55 km/h!

Versnellen, versnellen, versnellen…
Was de Belg op weg naar het uurrecord? Het leek erop, ook al omdat Campenaerts maar bleef uitlopen op het schema van Wiggins. De coureur van Lotto Soudal was na dik twintig kilometer liefst twaalf seconden sneller dan Wiggo. Een indrukwekkende prestatie, maar na goed 35 minuten kreeg zijn entourage oranje tijden door.

Dit betekende dat de Belg stagneerde ten opzichte van Wiggins. Hij draaide plots rondetijden van 16,3 seconden. Het bleek slechts een kortstondig dipje, aangezien hij na veertig minuten weer (lichtjes) versnelde. Campenaerts had inmiddels al meer dan honderd rondjes afgelegd. En dat aan een snelheid van 55 km/h.

Campenaerts kende een perfecte start – foto: Cor Vos

Met nog twintig minuten te gaan had Campenaerts al een marge opgebouwd van 22 seconden op Wiggins. Het kon bijna niet meer mis gaan, al begon hij na goed vijftig minuten wel wat te slingeren. De man uit Borgerhout begon serieus af te zien, maar gelukkig voor Campenaerts had hij inmiddels een geruststellende voorsprong opgebouwd.

Campenaerts slaagt in zijn missie 
De coureur bleef rondjes onder de 16,4 seconden rijden, waardoor hij bleef uitlopen op zijn Britse rivaal. Alleen pech kon hem nog van het werelduurrecord afhouden. Dat beseften ook zijn supporters, die plots begonnen te juichen. Dit gaf Campenaerts duidelijk vleugels, die op weg leek naar de magische grens van de 55 km/h.

Campenaerts wist in de slotrondjes nog een ultieme krachtsinspanning te leveren, waardoor hij de unieke grens van de 55 km/h wist te doorbreken.

Victor Campenaerts heeft geschiedenis geschreven – foto: Cor Vos

Oude werelduurrecord: 54,526 kilometer –  flag-gb Bradley Wiggins
Nieuwe werelduurrecord: 55,089 kilometer – flag-be Victor Campenaerts

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
16 april 2019 19:47
Dikke proficiat voor de Belgische sportman van het jaar 2019.
    16 april 2019 19:58
    Wat heeft Philippe Gilbert met het werelduurrecord te maken?
16 april 2019 20:08
Dat hebben we ook weer gehad, rust in de tent.
16 april 2019 20:12
Super prestatie!
16 april 2019 20:20
Ik vind het wel tegenvallen. Ongeveer 400 meter verder.
16 april 2019 20:22
Heel fijn dat het gelukt is.
Ook namens mij felicitaties voor Gilbert, de Belgisch sportman van het jaar 2019 (proest!)

En nu op naar de volgende poging. Dit is te mooi om maar eens per jaar te zien, wat mij betreft.
16 april 2019 20:25
Puike prestatie. En toch chris boardman in vorig milennium in birmingham 56.375.km in een uur.
    16 april 2019 21:55
    Volgens mij zijn de verschillen tussen de fiets van boardman encampenaerts niet bijster groot meer. Ergens is er beslist om weer terug naar de traditionele koersfiets te gaan, waarmee boardman in 2000 opnieuw een wur reed. Die regels zijn weer losgelaten kennelijk daar ligstuur dichte wielen tegenwoordig weer toegelaten zijn. En het frame van campenaerts zou qua aerodynamica niet veel verschillen van de boardman1996 fiets.
16 april 2019 20:34
Schitterend! Waanzinnig constant gereden. Reed naar het einde toe wat slordigere lijnen (richting rood en over cote d'Azur, maar soit. Goed interview ook na afloop, mooi!
16 april 2019 20:38
Knap dat hij het haalt. Campenaerts haalt zo echt het maximale uit zijn carrière. Voor lotto ook een x een succesje, zoveel valt daar namelijk niet te juichen dit seizoen. Ik blijf dit echter een onderdeel vinden dat me weinig boeit. Ik schat titels en aansprekende koersen toch echt een stuk hoger in. De meeste wielrenners doen dit gelukkig ook. Wiggens reed zijn record in de nadagen van zijn carrière en dus niet in topvorm. Cancellara heeft überhaupt nooit een poging overwogen.
    16 april 2019 21:59
    Cancellara was toen ook al jaren niet meer de top tijdrijder van begin carrière. Martin won alles. Alleen op heuvelachtig parcours in rio kon ie nog één keer verrassen, maar verder is ie na 2011 meer voor klimmen en vooral klassiekers te gaan
    17 april 2019 03:48
    Ik denk dat je aan elke top tijdrijder mag vragen wat zijn de mooiste prestaties:
    - Wereldkampioen - elk jaar
    - Olympisch kampioen - elke vier jaar
    - Werelduurrecord verbeteren - weinigen gegeven en ook mentaal en fysiek het zwaarste onderdeel in een wielercarriere, maar voor eeuwig en altijd op je palmares.

    Weet je wat zo leuk is voor die gasten die dit proberen, het krijgt enorm veel aandacht omdat het zoveel inspanningen vraagt! Beukeboom, Bjerg,...geen idee wat die al op de weg gepresteerd hebben - Campenaerts kan alvast adelbrieven voorleggen als tijdrijder met Europese titels.

    Zelfs als een negentig-jarige een poging waagt in zijn leeftijdscategorie komt het in het nieuws!

    En het boeit je nog steeds niet?
16 april 2019 20:41
Verpulveren? Dat vind ik meer als hij kilometers harder had gereden. Neemt natuurlijk niet weg dat het een puike prestatie is.
    16 april 2019 20:57
    Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Het antwoord zullen we pas weten als er de komende jaren nog pogingen ondernomen gaan worden.
    16 april 2019 21:21
    Kilometers? Met spek schieten is jouw talent zeker...
16 april 2019 20:42
Knappe prestatie en het is hem gegund. Zijn gedrevenheid en focus verdient veel respect. Hulde.
16 april 2019 22:03
Een zeer knappe prestatie van mijn naamgenoot. Uiteraard blij voor hem, maar ook dat Wiggins hem niet meer heeft, met zijn wat wieleronwaardige mentaliteit en dubieuze Sky-jaren. Dan liever iemand als Campenaerts, Op en top prof. :-)
16 april 2019 22:17
Knappe prestatie, zonder meer. Maar toch vind ik het lastig zo’n record op waarde te schatten. Wiggins reed hem in London en dit is op hoogte, tja. Ik zou persoonlijk voorstander zijn om voor zulke records reglementair vast te stellen om bijvoorbeeld paar banen te selecteren op gelijke hoogte en met enigszins gelijke omstandigheden (tuurlijk is 100% gelijke omstandigheden bij elke poging onmogelijk).

Maar nogmaals, knap van Campenaerts.
17 april 2019 00:19
Ik gun het 'm van harte! Knappe prestatie Victor!
17 april 2019 00:30
En dat met een Belgische vlag in zijn hand, zou dus nog wel sneller kunnen.
Maar zonder dollen, chapeau en dikke hulde! Klasse prestatie.
17 april 2019 03:15
Hoeveel meter was de baan van Wiggins?
Deze was relatief kort te noemen.
Ik bedoel er zijn renners die een lange tijdrit beter verteren dan een korte.
Wat is het verschil?

Reacties zijn gesloten.