Caleb Ewan wint ook koninginnenrit in Baloise Belgium Tour

zaterdag 12 juni 2021 om 14:47
Caleb Ewan wint ook koninginnenrit in Baloise Belgium Tour

© Cor Vos

Caleb Ewan heeft de Ardennenrit in de Baloise Belgium Tour gewonnen. Hij haalde het in Hamoir in de sprint van een gedecimeerd peloton, voor Bryan Coquard en Davide Ballerini. De leiderspositie van Remco Evenepoel kwam nooit in gevaar.

De vierde rit in de Baloise Belgium Tour voerde het peloton door de Ardennen. In de finale, met twee plaatselijke ronden, kwamen de beklimmingen van de Côte d’Odeigne (4 km aan 3,8%) en de Côte Hermanne-Kimones (2,1 km aan 5,8%) telkens terug. En na iets minder dan twintig kilometer wedstrijd vormde zich de traditionele vroege vlucht.

Met Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Luuc Bugter (BEAT Cycling) en Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) zaten er twee Nederlanders en een Belg mee. Samuele Zoccarato (Bardiani), Ryan Mullen (Trek-Segafredo) en Roberto Gonzalez (Vini Zabu) completeerden het leidende zestal, dat een maximale voorsprong van een kleine zes minuten sprokkelde. Deceuninck-Quick-Step controleerde in functie van klassementsleider en topfavoriet Remco Evenepoel.

De vroege vluchters in de koninginnenrit – foto: Cor Vos © 2021

Op ruim veertig kilometer van de finish werd het peloton een eerste keer gedecimeerd na prikken van onder meer Eli Iserbyt en Oscar Riesebeek. De deur stond achteraan wagenwijd open, maar dat leidde absoluut niet tot enige verschillen bij de toppers. Ook al omdat deze Ardennenetappe niet de meest zware uit de geschiedenis van de Baloise Belgium Tour was.

Toen op 25 kilometer van het einde de mannen van Jumbo-Visma en Lotto Soudal zich mee op kop van het peloton zetten, zakte de voorsprong van de zes vroege vluchters als sneeuw voor de zon. Anderhalve minuut werd in een mum van tijd 15 seconden, maar Rickaert, Zoccarato en Van der Hoorn pruttelden tegen en liepen weer uit tot boven de halve minuut.

Sprint met gedecimeerd peloton
Op de laatste klim van de dag – op zeven kilometer van de aankomst om precies te zijn – werden de drie dapperen dan toch ingerekend. Een peloton met nog meer dan veertig renners overleefde die Côte d’Odeigne en stoomde naar Hamoir. Daarbij alle favorieten op de eindzege, maar ook snelle mannen als Caleb Ewan, Davide Ballerini, Giacomo Nizzolo en Bryan Coquard.

In de sprint stond net als gisteren geen maat op Ewan. De Australiër haalde het van Coquard, Ballerini, Nizzolo en Jasper De Buyst. De leidersplaats van Remco Evenepoel kwam nooit in gevaar. De Belg blijft het klassement aanvoeren met een voorsprong van 45 seconden op zijn ploegmaat Yves Lampaert. Morgen wordt de slotrit afgewerkt. In Beringen wordt een nieuwe massasprint verwacht.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Rhohan 12 juni 2021 om 14:52

Enkele jaren terug zou dit scenario ondenkbaar zijn in de 'koninginnenrit' van de RvB.. Maar goed… het verval is ook wel duidelijk zichtbaar in het deelnemersveld. Veredelde jeugdploegen en C-garnituur met een handjevol bewezen profs.

WernerFranke 12 juni 2021 om 15:11

De echte koninginnenrit was de eerste etappe. Ook op papier was die een stukje zwaarder maar WF heeft blijkbaar beslist om deze etappe te kronen.

Michelangelo 12 juni 2021 om 15:26

Niet alleen WF… ook Sporza, de renners zelf. Al hebben sommigen na afloop ook wel hun mening over deze te lichte Ardennenrit die gewonnen wordt door een sprinter.

Knap dat Ewan er nog bij zit/komt, maar dat zou in een echte Ardennenrit niet mogelijk moeten zijn. Duidelijk de sterkste sprinter hier aanwezig (maar dat kan morgen zo weer anders zijn ;-))

Vinyakke 12 juni 2021 om 15:39

In welk mogelijk scenario kan dat morgen plots anders zijn? Ewan wint 2 ritten in de sprint, zelfs als hij morgen uit het wiel gekletst wordt (wat ik weinig waarschijnlijk acht) was hij deze week de sterkste.

Deel Koeper 12 juni 2021 om 15:40

Welk verval? Deze koers heeft al 10 jaar een gelijkaardig deelnemersveld.

Michelangelo 12 juni 2021 om 16:04

@Vinyakke, een sprinter is zo goed als zijn laatste sprint…

Als hij morgen wordt geklopt door pakweg Merlier, dan is Merlier ineens de beste sprinter van het moment. Maar gezien de overmacht van Ewan in de sprints tot nu toe zie ik hem er echt ook wel 3 op een rij pakken mocht het morgen weer sprinten worden.

Joachim 12 juni 2021 om 16:04

Ik hoorde onlangs een stuk van een podcast en daar waren ze net onder de indruk van het deelnemersveld. https://www.youtube.com/watch?v=NY_IoIEsnYg (vanaf 20" )

Bovendien lijk je een link te leggen tussen het tegenvallende wedstrijdverloop en een verval in deelnemersveld, terwijl een minder deelnemersveld vaak net voor een meer attractieve koers zorgt. Als alles uiteen ligt, zegt men immers weleens "het is net een juniorenkoers". Een Tourpeloton is moeilijker uit mekaar te rijden omdat er zoveel toppers zijn en ook de knechten sterk en/of in vorm zijn. Hier heb je net heel grote niveauverschillen (van wereldtoppers tot B- en C-selecties van World Tour teams tot continentale ploegen). De tegenvallende rit van vandaag ligt voor een groot stuk bij de dominantie van Evenepoel en Deceuninck. En om voor een stuk toch tegemoet te komen aan jouw punt, Rhohan: qua sterke, aanvallende renners die in een Ardennenrit iets zouden kunnen ondernemen is het dit jaar inderdaad wel erg mager.

ChipGang 12 juni 2021 om 16:05

Als de koninginnenrit eindigt in een veredelde massasprint, is het dan wel een koninginnerit?

platteprijs 12 juni 2021 om 16:51

De ronde van België is met deze parcoursen een leuk trainingskamp voor de crossers.

VespavanBern 12 juni 2021 om 16:57

Zonde dat dit dan de Ardennen rit van een qua parcours al niet zo aantrekkelijk rondje is.
Deze klimmen stelde gewoon niks voor. Als ze nou ergens rondom Spa of La Roche wat hoogtemeters pakken krijg je tenminste nog wat renners die iets gaan proberen.

Headlines

Materiaalzone

Populair