Caleb Ewan nipt de snelste in regenachtige Brussels Cycling Classic

Caleb Ewan nipt de snelste in regenachtige Brussels Cycling Classic

foto: Cor Vos

zaterdag 7 september 2019 om 16:06

Caleb Ewan is de winnaar geworden van de Brussels Cycling Classic. De Australiër van Lotto Soudal kwam in een sprint der stervende zwanen in de slotmeters nog plotseling opzetten, waarna hij Pascal Ackermann en Jasper Philipsen in een millimetersprint naar de overige podiumplaatsen verwees.

Pascal Ackermann schreef in 2018 als rookie de Brussels Cycling Classic op zijn naam. Een jaar later staat de 25-jarige Duitser wederom aan de start: ditmaal als een van de topfavorieten. Concurrentie kon de Duitser verwachten van onder andere Caleb Ewan, Arnaud Démare en Alvaro José Hodeg.

In de 189 kilometer lange wedstrijd kreeg het peloton liefst twaalf heuvels voorgeschotel, waarvan enkelen bekend waren van de Brabantse Pijl. De laatste van de twaalf beklimmingen was de Sollenberg, die zich op ruim veertig kilometer van de streep bevond.

Koers werd er gemaakt op deze twaalf heuvels, maar de veertig vlakke kilometers naar de finish zorgden ervoor dat de sprintersploegen genoeg tijd hadden om in het laatste wedstrijduur orde op zaken te stellen.

Drie Nederlanders kleuren de wedstrijd
In de openingsfase van de wedstrijd reden zeven coureurs weg uit het peloton. Lionel Taminiaux, Etienne van Empel, Oscar Riesebeek, Elmar Reinders, Cyril Gautier, Clément Carisey en Petr Rikunov waren de namen die vroeg in de wedstrijd drie minuten wegreden bij het peloton.

Taminiaux haakt af, De Vreese sluit vooraan aan
Van hen was Taminiaux de eerste coureur die af moest haken in de laatste honderd kilometer. De voorsprong van de zes overgebleven koplopers slonk vervolgens rap, hetgeen vijf achtervolgers in de laatste vijftig kilometer de kans gaf om de aansluiting vooraan te maken. Onder meer Simone Velasco en Laurens De Vreese voegden zich bij de kopgroep, maar zij konden er niet voor zorgen dat de voorsprong vervolgens weer opliep.

BORA-hansgrohe en Groupama-FDJ leiden achtervolging
Sterker nog, met nog dertig kilometer te gaan was hun voorsprong nog maar dertig seconden. Het werd duidelijk dat de Brussels Cycling Classic opnieuw in een massasprint zou eindigen. In het peloton leidden BORA-hansgrohe en Groupama-FDJ de dans voor hun kopmannen Ackermann en Démare.

Deceuninck-Quick-Step trekt stevig door
De kopgroep stribbelde nog geruime tijd tegen, maar werden op vijftien kilometer van de meet teruggepakt door het peloton, waar Deceunink-Quick-Step flink de zweep erop legde. Het peloton werd door toedoen van The Wolfpack goed uitgedund, maar de meeste sprinters zaten ‘gewoon’ mee.

Ewan wint chaotische sprint
In de slotkilometer konden de sprinters onderling uitvechten wie er met de zege in de Brussels Cycling Classic aan de haal zou gaan. In de lange, rechte weg naar de finish werd er veel geduwd en getrokken, maar bleef iedereen – in tegenstelling tot vorig jaar – recht. In een sprint der stervende zwanen leek Ackermann lange tijd op weg naar de zege, maar hij werd in extremis nog gepasseerd door Ewan.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

9 Reacties

Joske floske 7 september 2019 om 16:12

Jammer voor Merlier, had hem graag eens zien sprinten tegen de echte wereldtoppers.

Quintenri 7 september 2019 om 16:17

Wat is er gebeurd met Merlier?

Turtlehead 7 september 2019 om 16:25

Merlier zat ver naar achteren, probeerde naar links op te schuiven en naar voren, kwam in gedrang/reed tegen een kwakje aan en schoor uit zijn klikpedaal.

Turtlehead 7 september 2019 om 16:27

Toch fenomenaal hoe Ewan op 150 m nog fluitend rustig achter drie/vier man lijkt te rijden in de laatste 20 meter iedereen nog passeert.
Hij heeft de afgelopen twee/drie jaar vaak verloren, maar kennelijk veel geleerd.

Fieldbird 7 september 2019 om 16:41

Inderdaad een jump waar je u tegen zegt. Bij Mitchelton wedden ze vaak op meerdere paarden, zeker in de grote rondes, terwijl hij bij Soudal een volledige deluxe sprinttrein tot zijn beschikking heeft. Is wel duidelijk dat een sprinttrein voor het gros van de sprints essentieel is.

Chaba 7 september 2019 om 16:56

Ackermann die te vroeg aanging anders wint hij met gemak.

Covadonga 7 september 2019 om 19:14

Philipsen die van te ver komt. Anders wint hij met gemak.

Lalsacien 8 september 2019 om 07:35

Démare die de verkeerde kant van de weg kiest anders wint hij met gemak….

EddyB1958 8 september 2019 om 10:21

Groenewegen die niet mee reed anders…

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair