zondag 11 februari 2024 om 19:45

Caleb Ewan herboren bij Jayco AlUla: “Breuk met Lotto Dstny was ook een beetje mijn fout”

Video Terugkeren door de grote poort, heet dat dan. Vijf jaar geleden verliet Caleb Ewan zijn toenmalige equipe Michelton Scott om bij de Lotto-ploeg de grote man in de sprints te worden. Dat ging voor een lange tijd goed, maar onder het bewind van nieuwe CEO Stéphane Heulot groeiden de twee partijen uit elkaar. Jayco AlUla bood een vangnet, en in de Tour of Oman betaalde Ewan hen meteen terug met een overwinning.

“Het was natuurlijk al mijn achtste of negende koersdag van het seizoen”, zegt Ewan aan onze microfoon. “Ik heb een goede start gehad. Ik werd wat ziek voor de Tour Down Under, wat niet ideaal was. Maar zoiets kan nu eenmaal gebeuren. Ik was wel goed begonnen in het eerste criterium, maar daarna voelde ik me plots niet meer fit. Het grootste probleem was dat ik die week niet goed kon trainen. Ik was aan het sukkelen met de intensiteit en de hitte in die eerste etappes. Maar vanaf de week wat vorderde, voelde ik me steeds beter. Jammer genoeg zonder goede resultaten.”

Ewan werd in 2014 prof bij de Australische formatie, maar zag hen langzaam transformeren. “Toen ik de ploeg verliet, kwam er steeds meer focus op het rijden van klassementen te liggen. Terwijl ik nu terug meer de ploeg zie hoe het was toen ik ze eerst kende. Meer focus op de sprints en klassiekers, wat kansen meebrengt in andere wedstrijden. Natuurlijk zijn er goede klassementsrenners in de ploeg, maar je voelt aan alles dat de range breder is en het nu niet alleen om de klassementen draait. Ik heb de indruk dat de doelen grondig zijn veranderd.”

Toch voelde de Australiër zich meteen opnieuw thuis. “Natuurlijk zijn niet alle renners nog hetzelfde. Sommige gezichten herken ik uiteraard nog, maar er zijn ook wat nieuwe. Half de staf is er nog. Maar ik zie ook veel gezichten die ik ken, dus het voelt goed aan om terug in de ploeg te zijn.”

Lotto Dstny-debacle
Misschien was het als Australiër dan geen goede keuze om naar een Europese ploeg, met een andere cultuur, te trekken? “Eerlijk? Ik vond het niet zo zwaar. Het was een verandering, omdat ik voor mijn tijd bij Lotto alleen maar in het Australische Development Team had gezeten en daarna rechtstreeks naar GreenEdge trok. Ik was altijd op een of andere manier wel omringd door een Australische structuur. Het was een culturele verandering, maar geen lastige. Ik ben altijd goed verwelkomd in de ploeg, not too bad.”

Ewan sprint naar winst in Oman – foto: Cor Vos

Tot het in zijn laatste van vier jaar bij Lotto Dstny grondig misging. “Als ik algemeen terugkijk op mijn tijd bij Lotto, dan kan ik alleen maar stellen dat ik het goed heb gehad. Ik won vijf Touretappes en vier Giroritten. Ik heb eigenlijk al mijn grote overwinningen in die ploeg behaald. Het einde was natuurlijk niet positief als de drie voorgaande jaren, maar dat hoort er misschien ook bij als je een ploeg verlaat. Er blijft voor mij geen zure nasmaak achter.”

Hoe is zo’n mooi huwelijk dan toch kunnen misgaan? “Ik was niet goed aan het rijden. Of ja, toch niet zo goed als ik voorheen deed. Daarbij hebben ze het vertrouwen wat in mij verloren. Vanaf dat moment is het alleen maar bergaf beginnen gaan. Het is extra lastig om te presteren als je ploeg geen vertrouwen in je heeft. Het was een beetje mijn fout, een beetje die van hen. En dan was het plots gedaan. De uitspraken van Heulot in de media? Dat was meer aan het einde toe, toen de tijd al op was. Maar hij heeft die uitspraken nu eenmaal gedaan, ja. Veel kan ik daar niet aan doen”, is Ewan redelijk droog.

Dylan Groenewegen
Voor de Australiër wordt het zaak om zich na twee mindere jaren terug tussen de wereldtop van de snelle mannen te positioneren. “Mijn eerste grote doel is Milaan-San Remo. Zo doe ik het intussen al enkele jaren. Daarna richt ik me op de combinatie van de Giro d’Italia met de Vuelta a España, want Dylan Groenewegen krijgt de voorkeur in de Tour. Ik richt me dan wel op de twee andere grote rondes”, zegt hij zonder morren.

Wil hij dan de competitie met Groenewegen niet aangaan? “Ik zie het niet echt als competitie. Als hij het goed doet, dan kan hij daar druk mee wegnemen van mij. Omgekeerd kan ik hetzelfde doen voor hem, als ik wedstrijden win. De laatste jaren had hij veel druk in de ploeg om zelf voor de resultaten te moeten zorgen. Misschien kan ik nu juist die druk wegnemen. Soms ga je als atleet nu eenmaal beter presteren als er minder druk opstaat. Het kan alleen maar goed zijn voor ons beiden.”

Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2024 07:47
Eerlijk interview. Komt prettig over onze Ewan
    11 februari 2024 08:37
    Dat sowieso.

    Wel vind ik de nu al gemaakte keuze Groenwegen tour, Ewan de andere rondes ietwat voorbarig. Het zijn allebei klasbakken die de snelste worden kunnen.
    12 februari 2024 04:45
    Mijn idee RV, dat had PatLev anders gedaan. En dat houd ze scherp
11 februari 2024 09:50
Ik moet zeggen dat ik weer veel fouten vind in de tekst. Verder wel goed stuk!

Overigens stoor ik me ook aan het constant aanpassen van de positie van de camera. Wat mij betreft hoeft zijn hoofd niet persé in het midden te zitten, ik heb liever dat de positie van hem wisselt dan dat de camera constant korte bewegingen maakt.
11 februari 2024 21:47
Komt niet gewoon omdat de interviewer ook de cameraman is?

Reacties zijn gesloten.