‘Caleb Ewan gedroomde opvolger van André Greipel bij Lotto Soudal’

dinsdag 5 juni 2018 om 08:44
‘Caleb Ewan gedroomde opvolger van André Greipel bij Lotto Soudal’

foto: Sirotti

Lotto Soudal maakt werk van de komst van Caleb Ewan, die bij Mitchelton-Scott een aflopende verbintenis heeft. De Belgische WorldTour-formatie zou al een tijdje concrete gesprekken hebben gevoerd met de makelaar van de 23-jarige sprinter. De Australiër zou er de opvolger moeten worden van André Greipel, meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Het contract van André Greipel bij Lotto Soudal loopt af. De 35-jarige Duitser bezorgde zijn werkgever onder andere elf ritzeges in de Tour de France, maar de jaren beginnen te tellen. De ploeg wil de Duitser niet per se kwijt en deed hem onlangs een voorstel voor één jaar contractverlenging. Hij wil echter betere voorwaarden en een contract voor twee jaar, aldus Het Nieuwsblad. Ook sprinter Jens Debusschere is einde contract.

Ewan kan al langer rekenen op de interesse van Lotto Soudal. Ook vorig jaar was er namelijk al sprake van dat de Belgische ploeg haar oog had laten vallen op de Australiër, die ondanks zijn jonge leeftijd al 28 profzeges achter zijn naam heeft staan. Zo won hij etappes in de Giro d’Italia en de Vuelta a España.

Dit artikel delen:

33 Reacties

tdcbolide 5 juni 2018 om 08:50

Moet ook budgettair mogelijk zijn, zowel greipel, Debusschere als Ewan

Secondant 5 juni 2018 om 08:52

Volgens mij heeft Greipel wel eens gezegd open te staan voor een rol als mentor / leadout. Zou een perfecte combinatie zijn. Had eerlijk gezegd verwacht dat Lotto afgelopen jaar voor Viviani zou gaan, zodat we de strijd Viviani / Gaviria te zien zouden krijgen.

MatthiasVDH 5 juni 2018 om 09:04

Ik weet niet of Debusschere nog een nieuw contract krijgt. Zeker als sprinter komt hij toch een pak snelheid te kort.

hartstikkebedankt 5 juni 2018 om 09:04

Debusschere viel me wel behoorlijk tegen in de Giro maar kan natuurlijk ook aardig mee in een aantal eendagkoersen. Greipel is nog altijd een uitstekende sprinter natuurlijk en zou ideaal ingezet kunnen worden naast Ewan.

Javier 5 juni 2018 om 09:08

Ewan, Gaviria, Groenewegen. Dat zijn de mannetjes die in de toekomst de sprints waarschijnlijk wel zullen verdelen. En daarachter krijgen we nog Hodeg en Bauhaus. Dus het zou verstandig zijn van Lotto om één van die jongens binnen te halen. Maar volgens mij zit Ewan prima op zijn plek bij Mitchelton. Die zie ik echt niet vertrekken.

Kirsipuu 5 juni 2018 om 09:13

McEwen, Ewan, wat scheelt het? Ik zou het een mooie combinatie vinden. Bij Mitchelton concentreren ze zich toch steeds meer op klassementen en krijgt de sprint minder aandacht. Bij Lotto hebben ze traditioneel een goede sprinter en met Wellens en Benoot als rittenkapers is dat mooi te combineren.

tdcbolide 5 juni 2018 om 09:14

Greipel als lead-out lijkt mij wel een slecht idee, betekent dit het einde bij Lotto voor Hofland?

dikkechaap 5 juni 2018 om 09:16

@Javier
Mitchelton heeft niet genoeg geld om al hun toppers te behouden.

Dumoulist 5 juni 2018 om 09:19

@tdcbolide; Zit je wel lekker uit de wind. Maar Greipel is daar veel te soft voor.

Silent Hill 5 juni 2018 om 09:30

Voor een relatief kleine WT-ploeg, heeft Lotto Soudal toch altijd een stevige topper in zijn team gehad: McEwen, Evans, Greipel, Gilbert … niet verkeerd.
Ewan zou wel eens de opvolger kunnen zijn.

KnightBiker 5 juni 2018 om 09:35

Tja, moeilijke situatie net nu Greipel weer begint te presteren en eigenlijk al het hele jaar goed rijdt ondanks sleutelbeen fractuur…
Beide binnenhalen zou het beste zijn als het budgetair past, er zijn in principe voldoende wedstrijden voor beide al moeten er afspraken gemaakt worden over de tour en Milaan-sanremo etc. (denk dat Ewan weer niet het de kasseien ambieert en Greipel wel dus dat komt goed uit.)
In idergeval is het duidleijk dat Ewan niets te zoeken heeft bij Mitchelton Scott als hij in de grootste wedstrijden wil figureren

Vinyakke 5 juni 2018 om 09:49

Ik denk dat LTS een van de kleinste WT budgetten heeft, anders is een tweede sprinter toch altijd mogelijk!? Ze hebben al geen echte klassementsman. Ik zou ook alle ballen op ewan zetten en greipel zo lang mogelijk aan boord houden. Dan maar geen Hofland of debusschere, beiden gewogen en te licht bevinden als B-sprinter toch! Geen klassement wil zeggen dagducces in elke grote ronde en dus een tweede sprinter genre D van Poppel. Dat kan greipel nog wel 2 jaartjes aan!

Secondant 5 juni 2018 om 10:20

@Vinyakke, @ Silent Hill
Valt best mee hoe klein dat budget is. Ze zitten zeker niet bij de grootste, maar zitten ergens in de middenmoot. In juli 2016 publiceerde L’Equipe het volgende lijstje:

Team Sky – €35m
Katusha – €32m
BMC – €28m
Tinkoff – €25m
Astana – €20m
Etixx-Quick Step – €18m
Movistar – €15m
Lotto-Soudal – €14m
LottoNL-Jumbo – €14m
Dimension Data – €13.5m
Orica-BikeExchange – €13m
Giant-Alpecin – €12.5m
Trek-Segafredo – €12m
Ag2r La Mondiale – €12m
Cofidis – €11m
IAM Cycling – €10.5m
FDJ – €10m
Cannondale – €10m
Lampre-Merida – €7m
Direct Energie – €6m
Bora-Argon 18 – €4.5m
Fortuneo-Vital Concept – €3.5m

Hierbij moeten natuurlijk een aantal nuances worden gemaakt:
– Bahrein-Merida zal meer budget hebben vergeleken bij Lampre destijds had.
– Bora’s budget zal behoorlijk gestegen zijn (ik gok zo rond Lotto Soudal? Hebben een paar grootverdieners, maar ook een hele boel kleinverdieners).
– Katusha duidelijk minder.
– UAE zal ook wel boven Lotto Soudal uitkomen.

Al met al zal Lotto Soudal misschien wel een of twee plaatsjes gezakt zijn, maar vermoed dat ze nog steeds wel boven o.a. EF Education, FDJ, Ag2R , Trek en Dimension Data staan. Ze zullen denk ik met o.a. Lotto Jumbo, Bora, Astana en Mitchelton de middenmoot vormen.

WernerFranke 5 juni 2018 om 10:47

Aangezien sponsorcontracten vaak van korte duur zijn (Team Jumbo mag beide handjes kussen) denk ik dat er al veel veranderd is in die twee jaar. Ik schat de Belgische Lotto ergens rond plek 12/13 van de 18 WT-ploegen. Met 4 procontis in je lijst krijg je ook al een beetje een vertekend beeld.

Ik vraag me bij die budget ook altijd af voor wat het staat. Is dat het budget van het hele team, de som van de loonkosten van de renners, zit het budget van de vrouwenploeg/opleidingsploeg daarbij… Beetje geheimzinnig allemaal, wordt ook bewezen doordat er in een schatting van een krant uit 2016 moet gebruikt worden.

Ab Normaal 5 juni 2018 om 10:50

Debusschere komt als kopman gewoon tekort. Zowel in de sprints in de eendagswedstrijden.
Als hij zich neerlegt bij een rol als superknecht die in de kleinere koersen voor eigen kans mag gaan, dan komt het met Debussschere goed, maar die zou ik niet meerekenen als kopman.

Ewan is een goede keus en dan nog Greipel voor twee seizoenen als leermeester, en in het tweede seizoen als leadout.

Vinyakke 5 juni 2018 om 10:50

@ secondant
Leuke input maar toch erg verouderd. Als ik zie dat mitchelton zomaar een type Nieve haalt en al zijn sterkhouders kan houden zitten die een stuk ruimer in de centen dan LTS toch? Ook van trek, Astana en zeker Bora zegt mijn gevoel dat ze een stuk meer centen hebben. Ik denk dat enkel EF, FDJ, AG2R en DD in dezelfde categorie als LTS zitten, misschien ook nog de Nederlandse lotto en katusha. Nogmaals, allemaal gebaseerd op vermoedens hoor ;)

Secondant 5 juni 2018 om 10:58

@Vinyakke, @Werner,

Klopt, is helaas het meest recente dat ik kon vinden. Is uitgebracht tijdens de TdF 2016, vandaar de Pro-Conti’s die er tussen staan.

Astana heeft denk ik niet zo’n gek groot budget na het vertrek van oa Aru. Daarnaast zullen de betaalproblemen in het voorjaar ook niet zomaar zijn. Denk dat ze met een behoorlijk krap budget zitten, maar dat is mijn onderbuikgevoel en kan ik niet weerleggen.

Wat betreft Mitchelton, volgens mij delen die niet zulke gek grote contracten uit. Meen mij te herrineren dat de gebroeders Yates geen topverdieners in het wielrennen zijn. Bora zal ongetwijfeld Sagan en Majka prima betalen, maar verder rijden er weinig echte topverdieners.

Zodoende kwam ik tot de conclusie dat Lotto Soudal de middenmoot vormt met o.a. Lotto Jumbo, Astana en Mitchelton. Zoals onderstreept wordt door Werner Franke zal dit aardig kloppen, althans, ik reken alles tussen plek 6-14 tot de middenmoot (v.d. 18).

Kirsipuu 5 juni 2018 om 10:59

Ik neem aan dat Katusha geen 32 miljoen meer betaalt (voor de één na laatste plaats in de Worldtour).

ronddraaien 5 juni 2018 om 11:02

Bora was toen nog PCT, nu is het loon van Sagan al hoger dan het budget toen.

Michelton lijkt inderdaad serieus gestegen dit seizoen. Mannen als Nieve en Trentin halen terwijl je de andere kopmannen kan houden, verraadt veel. Ik ben wel benieuwd of Michelton dit allemaal wil laten gebeuren. Met S. Yates eventueel naar Trek en Ewan naar LottoS is de ploeg in een klap hun twee grootste sterren kwijt.

josi 5 juni 2018 om 11:15

Vanuit beide partijen kan ik wel begrijpen dat dit een interessante deal is. Greipel wordt er niet jonger op en bij Mitchelton-Scott lijkt het zwaartepunt steeds meer op het klassements- en klimwerk komen te liggen. Of het doorgaat, zal wellicht ook afhangen van een eventuele move van Simon Yates.

Vinyakke 5 juni 2018 om 11:43

@ronddraaien
Door Ewan & S Yates als de grootste sterren aan te duiden doe je A Yates en Chaves toch te weinig eer aan hoor. Bekijk het palmares van Chaves eens en leg die naast die van Simon! Ewan daarentegen heeft in de grootste koers (TDF voor alle duidelijkheid) nog niets bewezen, heeft er wel nog niet mogen starten natuurlijk.

Vinyakke 5 juni 2018 om 11:47

Ik zou trouwens erg graag Jasper Philipsen zien bij LTS in de toekomst. Dan neemt Ewan de fakkel over van Greipel en kan Philipsen in de schaduw aan zijn carrière timmeren in een familiale omgeving met expertise in de sprints en het klassieke werk. Al vrees ik Patje Lefevere in deze…

Johnny7 5 juni 2018 om 11:53

Voor het budget wat ze lijken te hebben, tenzij het is gehalveerd ofzo, hebben ze toch een erg matige ploeg. Geen enkele fatsoenlijke renners voor het rondewerk en maar blijven vertrouwen op een 35 jarige sprinter die in een vol deelnemersveld niet eens top 5 zal sprinten. Ewan halen zou slim zijn maar er mag toch ook wel wat anders bijkomen lijkt me.

Stablinksy 5 juni 2018 om 12:19

@Johnny7. Het klopt wat Vinyakke zegt.
Al 18 zeges dit jaar, waaronder een rit in de Giro, een rit in Romandië, een rit in Catalonië en twee in de Tour Down Under. Daarbovenop nog de Strade Bianchi. Allemaal WorldTour.
Dan hebben ze nog eens de Ruta del Sol gewonnen en sterk gepresteerd in Paris-Nice en de Tirreno.

LTS wil Greipel nog 1 jaar, André zelf wil een 2-jarig contract. Bovendien heeft LTS goeie banden met de Australische makelaar van Ewan. Het was dezelfde man die McEwen en Evans naar Lotto bracht.

  • 1
  • 2

Volg hier

Net binnen

Populair

Materiaalzone