CADF onderneemt geen verdere actie tegen Astana en Ferrari

woensdag 5 februari 2020 om 12:46
CADF onderneemt geen verdere actie tegen Astana en Ferrari

foto: Cor Vos (archief)

Een opvallende ontwikkeling in de zaak rondom de omstreden dopingarts Michele Ferrari en de ploeg Astana. Anti-dopingorganisatie CADF heeft na goed overleg namelijk besloten om het geheime rapport niet naar de internationale wielerunie UCI te sturen. Er lijkt dan ook geen onderzoek te komen naar de vermeende relatie tussen de verschillende hoofdrolspelers.

Deense en Noorse media brachten zondagavond het nieuws naar buiten dat Fuglsang, zijn ploeggenoot Lutsenko en meerdere renners van Astana klant zouden zijn van dokter Ferrari, die voor het leven is geschorst vanwege bewezen dopingpraktijken. Dat zou blijken uit een geheim rapport van anti-dopingorganisatie CADF.

De hoofdrolspelers ontkennen stellig met elkaar samen te werken. “De Ferrari-beschuldigingen slaan nergens op. Het zijn echt absurde geruchten. Je gelooft toch niet dat Michele Ferrari ongemerkt de Ronde van Catalonië kan bezoeken?”, zo liet Alexander Vinokourov, de teammanager van Astana, gisteren nog weten.

Onderzoek naar het lek
Het CADF liet aanvankelijk niks van zich horen, maar vandaag komt de anti-dopingorganisatie met een statement naar buiten. De organisatie laat weten getipt te zijn over een mogelijke overtreding van de dopingregels. Het CADF schakelde vervolgens verschillende instanties in om de informatie te valideren, maar heeft besloten om het rapport niet naar de UCI te sturen.

Dit betekent dat de internationale wielerunie geen onderzoek zal beginnen naar de geopperde relatie tussen de ploeg Astana en de omstreden dopingarts Ferrarri. Het CADF betreurt dat het rapport is gelekt naar de pers en hoopt door middel van een onderzoek te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Dit artikel delen:

67 Reacties

thorsen 5 februari 2020 om 19:01

Een storm in een glas water dus.

0
Romāns Vainšteins 5 februari 2020 om 19:08

Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat er simpelweg te weinig budget is om sluitend recherchewerk te doen naar geraffineerde bedotterij van het type waarvan Astana beschuldigd wordt. Om die reden blijven genoeg onderzoeken half afgemaakt op de planken liggen met naast deze ploeg ook genoeg, zo niet alle, anderen in dikke klappers er bij.

Velen doen alsof het hier zware criminaliteit betreft waar onuitputtelijke bronnen poen om het te voorkomen voor klaarliggen. Dat is niet zo.

0
Samlambeej 5 februari 2020 om 20:25

CADF jaarlijkse budget: 6,5 miljoen CHF, voor de 100% komende van de organisaties, WT en PCTeams. Onafhankelijkheid? haha
https://www.cadf.ch/stakeholders-contributions/

In 2021 schakelt de UCI over op ITA. Gedaan met CADF.

0
yo-eddy 5 februari 2020 om 19:27

Ben benieuwd hoe hard Fuglsang rijdt dit seizoen …..

0
Samlambeej 5 februari 2020 om 20:27

Net zo hard, hij zou kunnen weten hoe die testen te omzeilen. Ze hielden hem in 2019 in de gaten, hij reed de pannen van het dak, maar er werd niks gevonden in zijn bloed of urine.

Die lacht in z'n vuistje. Clean or doped.

0
Panache 5 februari 2020 om 21:34

Vanaf de zomer (Tour) was het toch een stuk minder, voor wat het waard is… Het zegt niet alles en er waren redenen (zoals valpartijen).

0
Samlambeej 5 februari 2020 om 22:02

Rit Vuelta + ploegentijdrit gewonnen met zijn team.
12e WK
2x top tien in de Italiaanse najaarsklassiekers
4e Lombardije

Zou ik niet 'een stuk minder' willen noemen.

0
Covadonga 5 februari 2020 om 19:59

Wat een gedoe weer om niets. Jammer dat de wielersport vaak zo slecht wordt weg gezet.

0
doorak 6 februari 2020 om 03:26

Journalisten melden vaak eea zodra men meent dat iets nieuwswaardig is.
In feite een bericht dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden maar dat dit geen aanleiding was tot vervolging.
Net zoals in ander recht is er dan niemand schuldig. Zou wat zijn. De paskamermoord etc. zeggen voldoende over dat beginsel in de wet, onschuldpresumptie.

Het in een kwaad daglicht stellen van de sport gebeurt vooral door lieden zoals die er hier reageren dat er absoluut schuld is, het moet wel, het kan niet anders, er was toch contact (?), gedrag wat doet denken aan nsb'ers die ook anderen aanwezen vaak zonder echte reden.
Dat alles ipv eerst eens afwachten wat eruit komt. Dat is schadelijk voor de sport en het noemt zich liefhebbers.

0
Romāns Vainšteins 6 februari 2020 om 07:40

Maar zijn zij echt zoveel minder dan een onbeschofte slaapwandeladvocaat die in de nachtelijke uurtjes de Spongbob uithangt op een wielerforum ? Zijn er uberhaupt wetten die dat kaderen?

0
dikkechaap 6 februari 2020 om 09:38

@Romans
Ik moest lachen, mooie vondsten.

0
bloemist 5 februari 2020 om 22:21

Zouden top renners als Fuglsang en Lutsenko hun hele toekomst op het spel zetten door vals te spelen ??? De gevolgen voor een renner die nu betrapt wordt zijn een regelrechte ramp voor zijn verdere leven. Je moet echt goed gek zijn om zo veel op het spel te zetten.

0
kleomantre 6 februari 2020 om 11:14

Dat is nog eens een naïeve gedachte.

Mensen die iets te winnen of te verliezen hebben grijpen vaak naar allerlei mogelijkheden om een doel te bereiken. Het is dan maar net wat voor mogelijkheden er zijn en hoe die zich presenteren.

In een sport waar medische begeleiding veel in verweven zit met een bijzondere geschiedenis op dat vlak, is het niet ondenkbaar dat je een aantal malen op een kruising terecht komt waar je een andere afslag kan nemen. Of dat je ziet dat anderen een bepaalde afslag nemen en je zelf uiteindelijk ook die weg wil volgen. Neem daarbij in acht dat je baas een carrière gebouwd heeft op vals spel en die de ingangen wel kent. Dan moet je sterk in je schoenen staan om dan op een moreel kompas te blijven varen. En ook kunnen accepteren dat je gaat verliezen van een hoop (veronderstelde) valsspelers want die zijn er nog wel.

Iets anders, neem het voorval met Lobato bij Lotto-Jumbo. Die aan de slaapmedicatie zat (om te trippen?) en daarin ook de jongelingen Eenkhoorn en Tolhoek meenam. Daar zijn ook grenzen overtreden die je als ”stompzinnig” kan betitelen maar toch plaatsvonden.

0
Pietspeed 5 februari 2020 om 22:27

Zoals gtren ter zake van dit item opgemerkt, dat de Noorse!! voorzitter Rune Andersen van het CADF op hun eigen site meedeelt dat de samenwerking met de UCI stopt per 2021, lijkt er sprake van politieke spelletjes. Ff natrappen oid.
Iig, zal de CADF wel de plicht hebben het vermeende rapport cq document door te sturen naar de UCI als er voldoende concrete aanwijzingen zijn dat Astana, Fulgsang of Lutsenko mogelijk in strijd het dopingreglement hebben gehandeld.
De praktijk leert dat buiten de officiële weg om, er wel eens vooraf contact kan zijn (geweest) tussen medewerkers van het CADF en de UCI, bijvoorbeeld over de sterkte van de zaak, de evt gevolgen voor de wielerwereld, etc. Kennelijk bestaat dit rapport al sinds de zomer van 2019.
Maw, het eea zal al ns flink beoordeeld zijn, anders had Astana waarschijnlijk niet zomaar een Prolicentie voor dit seizoen gekregen.
Lijkt mij vooral mosterd na de maaltijd.

0
Mellon Collie 6 februari 2020 om 07:51

evil prevails once again. of mag ik nie zeggen wat ik denk?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone