Britse Ffion James (20) mikt op profcarrière in het veld

Britse Ffion James (20) mikt op profcarrière in het veld

foto: Photopress.be

maandag 10 december 2018 om 14:36
Interview

Het veldrijden in Groot-Brittannië blijft in de lift zitten. En er is meer dan Nikki Brammeier, Helen Wyman, Tom Pidcock, Evie Richards en Ben Tulett. Zo kwam het voorbije weekend een Britse U23-delegatie naar Essen en Overijse afgezakt. Met Ffion James (20) stellen we één van hen aan u voor. James – die uit een heuse wielerfamilie komt – reed in Overijse vijftig minuten rond met Alice Maria Arzuffi en Loes Sels.

Ffion James, de naam zegt u wellicht weinig. Misschien dat Rebecca of Becky James wel een belletje doet rinkelen. Rebecca is de zus van Ffion en een ex-baanrenster die op de Olympische Spelen in Rio zowel in de Sprint als in de Keirin de zilveren medaille behaalde. Vorig jaar beëindigde zij haar actieve carrière.

Liever in de modder dan op de piste
Ook zus Rachel en vader David hebben een meer dan succesvolle loopbaan in het baanwielrennen achter de rug. Maar zie, zus Ffion prefereert dus de modder boven de warmte van de baan. Meer zelfs, de laatstejaarsbelofte mikt vol op een profloopbaan als veldrijdster.

“Met voorsprong mijn favoriete wielerdiscipline”, vertelde ze gisteren aan WielerFlits. “Al behoed ik me voorlopig van overdaad. Ik studeer immers aan de Universiteit van Cambridge en ik wil absoluut eerst mijn diploma Natural Sciences, Biology & Chemistry behalen. Dat betekent dat je mij voorlopig nog niet veel buiten Groot-Brittannië aan het werk ziet. Maar in de toekomst hoop ik mij wel internationaal te tonen en een profcontract kan afdwingen. Met Helen Wyman en Nikki Brammeier als mijn grootste bronnen van inspiratie.”

WK in Bogense grote doel
Ffiona James werd gisteren fraai zesde in Overijse. De hele wedstrijd bleef ze in de buurt van Alice Maria Arzuffi en Loes Sels. Alleen in de sprint voor de vierde plaats moest de Welshe zich gewonnen geven. “Maar met die zesde plaats kan ik leven”, glunderde ze voorbij de finish. “Dit is mijn beste resultaat ooit buiten Groot-Brittannië. Al werd ik hier twee jaar geleden ook al een keertje zevende. Die omloop in Overijse is me blijkbaar op het lijf geschreven.”

James zakt binnen twee weken opnieuw af naar België voor de wereldbekermanche in Namen. “Daarna begin ik aan de voorbereiding richting het WK in Bogense, mijn grootste doel deze winter”, klinkt het ferm. “Ik voel dat ik opnieuw een stap vooruit heb gezet. Het zou mooi zijn als ik dat in Denemarken kan bekronen met een mooi resultaat.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Baik-Baik 10 december 2018 om 17:14

Die ging in die afdaling een aantal keer flink op haar kokosnoot.

@redactie, in de intro niet Helen Wyman noemen?

Nico Dick 10 december 2018 om 18:25

absoluut!

thorsen 10 december 2018 om 18:04

Ik heb gister niet gezien en heb geen idee hoe je haar voornaam uitspreekt. Ik zal vast niet de enige zijn.

Is dit een hippe versie van Vivian o.i.d. ?

platteprijs 10 december 2018 om 18:37

Volgens mij komt ze uit Wales, vandaar de dubbel f (Welsh).

EddyB1958 11 december 2018 om 01:29

Ze komt uit Zuid Wales. http://storeyracing.cc/ffion-james/

Mwielerfan 10 december 2018 om 19:16

Wie is ben tulett?

chiller87 10 december 2018 om 19:35

Wereldkampioen u19 cx. Vrij matige prestaties dit seizoen bij de junioren. Bij de beloften rijden nog een aantal goede britten naast pidcock, hopelijk kan één van hen prof worden..
@wielerflits, graag eens een interview met bertolini of orts

EddyB1958 11 december 2018 om 01:23

Eerder een interview met Puck Pieterse en Shirin van Anrooij,twee jonge Nederlandsen van 16,die kort bij de top tien bij de dames aanleunen. Puck Pieterse was geloof ik zelfs vijfde bij het EK dames U23 en Shirin van Anrooij eindigde in Essen zaterdag als dertiende op een tien seconden van Celyn del Carmen Alvarado.
Of een gesprek met Jolien Verschueren over haar strijd tegen haar ziekte.

KnightBiker 10 december 2018 om 21:16

Het is echt te hopen dat die Britse opmars doorzet, dan komt het nog wel goed met Het cyclocross! Ideaale oversteek via Het kanaal. Hopenlijk ook weer wat wedstrijden op Engelse bodem!

LutsenkoFan 10 december 2018 om 23:18

Volgensmij lagen de winstpremies al vrijwel gelijk met de mannen met de vrouwencross, wat vrij hoog is.
Ik denk dat het hierdoor komt dat vrouwen veel vaker voor het veld kiezen in plaats van op het veld. Zie ook bijvoorbeeld veel terugkerende wegrensters die voor het veld kiezen.

EddyB1958 11 december 2018 om 01:25

Wat is het verschil tussen voor en op het veld?

Headlines

Materiaalzone

Populair