Britse bond stelt Millar aan als mentor

Britse bond stelt Millar aan als mentor

David Miller - foto: Sirotti (archief)

donderdag 11 februari 2016 om 14:04

In naam van British Cycling heeft technisch directeur Shane Sutton voormalig renner David Millar gepresenteerd als mentor voor jong, Brits talent. Millar moet hen behoeden om het pad der verboden middelen te bewandelen. De Brit zelf gebruikte van 2001 tot 2004 EPO.

Anti-doping beleid
British Cycling hecht enorm veel waarde hun anti-doping beleid, vertelt Sutton in een persbericht. “Het koesteren van een anti-doping cultuur ligt nauw aan het hart bij alles wat we doen binnen British Cycling. We leren dat onze jonge renners, want het is een verantwoordelijkheid die we erg serieus nemen. Om iemand als David aan boord te hebben die dit ondersteunt is van onschatbare waarde. Hij is er klaar voor om zijn vele ervaringen als prof te delen met jonge renners die hun uiterste best doen om hun carrières te doen slagen.”

Voorlopig op vrijwillige basis
“Als verlenging op zijn werk als mentor, brengt David ook een enorme hoeveelheid kennis mee wat betreft training en tactiek”, gaat Sutton verder. “Hij zal daarom de coaches ook ondersteunen. Daarnaast is hij een gerespecteerd persoon binnen de wielerwereld, die het voor ons mogelijk maakt om deuren te openen als het gaat om het onderbrengen van onze jonge talenten bij professionele ploegen op de weg. David zal tot het einde van deze maand op vrijwillige basis bij de selectie werken, om daarna te bekijken in welke officiële term hij het team komt versterken.”

Zelf betrapt
David Millar werd tijdens zijn carrière zelf betrapt op het gebruik van doping. Vlak voor de Tour de France van 2004 kwam een dopingaffaire bij zijn toenmalige ploeg Cofidis aan het licht. De op Malta geboren Schot bekende vrijwel direct schuld. Millar was op dat moment kopman van zijn Franse ploeg en regerend wereldkampioen tijdrijden. Die titel werd net als een aantal andere resultaten geschrapt. Na zijn schorsing maakte hij zijn rentree bij het Spaanse Saunier Duval, waarna hij in 2008 verkaste naar Garmin. Daar wierp hij zich op tot voorvechter van een schone wielersport. Hoewel hij de meeste zeges boekte vóór zijn dopingschorsing, wist hij na zijn rentree etappes te winnen in alle drie de grote rondes en een zilveren plak te bemachtigen op het WK Tijdrijden van 2010, een minuut en twee seconden na Fabian Cancellara.

Dit artikel delen:

4 Reacties

r_nijman 11 februari 2016 om 17:05

Hoewel ik neig naar het geloven in de oprechtheid van Millar na zijn dopingschorsing blijf ik een gevoel houden dat met hier de kat op het spek bindt.
Waarom zou je jonge wielrenners in contact brengen met een bewezen dopeur….. Naast tactische aanwijzingen en trainingstips zou een David Millar de jonkies ook op weg kunnen helpen in een richting, waarvan je hoopt dat ze die juist niet gaan bewandelen….

0
Leukefans 11 februari 2016 om 20:49

@R_nijman
Ik ken hem natuurlijk ook enkel van op tv en in de media en niet persoonlijk, maar als er nu een renner was waarvoor ik steeds bereid ben geweest om mijn hand in het vuur te steken, dan is het wel David Millar na zijn terugkeer, geen enkele renner doorbrak de omerta op de manier zoals hij dat deed.

0
Pizzi 11 februari 2016 om 22:10

Wellicht best een goed idee! (Uitstekend dat boek van ‘m, nog steeds.)

Je schone comeback maken bij Saunier Duval is achteraf gezien niet de meest geloofwaardige, maar ach, het is ‘m vergeven.

0
Leukefans 11 februari 2016 om 23:07

@Pizzi
Dat blijft inderdaad wat wrang, maar anderzijds kan dat als een goed teken gezien worden ook. De echt grote en schone ploegen zijn niet snel geneigd meer zondaars terug in de armen te sluiten, dus moeten die bij ploegen met een meer bedenkelijke ethiek aan de slag waar ze dan wat gegroepeerd zitten, zien we ook nu regelmatig gebeuren.
Achteraf gezien had elke ploeg Millar natuurlijk gewoon kunnen binnenhalen, maar op die moment wel logisch dat ze niet het risico wilden lopen hun handen te branden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone