‘British Cycling opnieuw in opspraak: toprenner ontweek dopingcontrole’

dinsdag 26 oktober 2021 om 12:07
‘British Cycling opnieuw in opspraak: toprenner ontweek dopingcontrole’

foto: Cor Vos

De Britse wielerbond is opnieuw in opspraak geraakt na berichtgeving van The Mail on Sunday. De Britse krant kwam afgelopen weekend met het bericht dat een Britse wielrenner in 2012 wegreed van een dopingcontrole in aanloop naar de Olympische Spelen van Londen. Het ging volgens The Mail on Sunday om een ‘coureur van wereldklasse’.

Dit gebeurde op een trainingskamp, een paar dagen voor de start van de Olympische Spelen. Net voordat de renner in kwestie wilde vertrekken voor een trainingsritje, kreeg hij bezoek van een dopingcontroleur. De coureur zou enigszins geïrriteerd zijn geweest door de komst van de controleur en was niet van plan om meteen mee te werken. Er werd uiteindelijk afgesproken dat de renner tijdens zijn trainingstocht in de buurt van de controleur zou blijven.

De tester reed in een auto achter de renner aan, maar verloor de coureur op een gegeven moment uit zicht. Een uur later keerde de renner pas terug en werd de test alsnog uitgevoerd. Een voormalig anti-dopingtester, die graag anoniem wil blijven, noemt het ‘zeer zorgwekkend’. Er zijn geen verdere details bekend over het incident. De betreffende informatie is slechts bewaard voor een periode van achttien maanden, zo meldt het Brits anti-dopingagentschap UKAD.

Het is zeker niet de eerste keer dat British Cycling in opspraak komt. Eerder dit jaar werd Richard Freeman, de voormalige dokter van Team Sky en de Britse wielerbond, schuldig bevonden aan het bestellen van het verboden dopingmiddel testosteron in de periode dat hij bij Team Sky en de Britse wielerbond werkzaam was. Daarop bepaalde het medisch tribunaal dat hij zijn licentie kwijtraakte, waardoor hij niet langer zijn vak kan uitoefenen. Freeman besloot in beroep te gaan.

Kritisch WADA-rapport 
Afgelopen week kwam het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) met een kritisch rapport over de gang van zaken bij British Cycling en het Brits anti-dopingagentschap. Beide partijen zouden overtredingen hebben begaan bij het testen van renners, door een niet-geaccrediteerd laboratorium in te schakelen bij het testen op prestatiebevorderende middelen, waaronder nandrolon. Dit is in strijd met de regels van het WADA.

Het Wereld Anti-Doping Agentschap heeft echter besloten om geen sancties op te leggen aan British Cycling of UKAD, aangezien de betrokkenen inmiddels niet meer werkzaam zijn voor het Brits anti-dopingagentschap. Ook zijn er al maatregelen getroffen om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen, zo valt er te lezen in het WADA-rapport. UKAD steunt het onderzoek van het Wereld Anti-Doping Agentschap.

Dit artikel delen:

33 Reacties

Murcia 26 oktober 2021 om 12:15

De voorkeursbehandeling van British Cycling was al eerder bekend maar dat maakt dit soort berichten niet minder stuitend. Van het hele verhaal over de meest transparante en schone partij in het wielrennen is niks meer over. Alle verhalen zijn volkomen inwisselbaar met de andere valsspelers. Meest opzienbarende vond ik dat ze het voor elkaar kregen om hun eigen dopingslabs in te schakelen die niet geaccrediteerd waren door het WADA. Dat zegt veel over de arrogantie van de macht daar. Sinds deze veenbrand onder de oppervlakte aan het doorbranden is zie je overigens dat zelfs dat al voldoende is om de prestaties op bv de baan te zien afnemen. De almacht is tanende.

Mwielerfan 26 oktober 2021 om 22:37

Ja dat waren gek genoeg weer hypocriete praatjes

Baukema Tomoulin 26 oktober 2021 om 12:20

De Britten zouden ook eens een keer de straf moeten krijgen die de Russen ook krijgen. Uitsluiten van Olympische Spelen wegens discutabele doping zaken in het verleden.

de nieuweMerckx 26 oktober 2021 om 12:32

En de Nederlanders dan? Die kondigen weken op voorhand een onaangekondigde dopingcontrole aan.

platteprijs 26 oktober 2021 om 12:42

Nou! Maar serieus, dat je je daar druk om maakt terwijl je de naam ‘Merckx’ voert!?

Panache 26 oktober 2021 om 12:36

Een infuus met een liter water met natriumchloride kan al genoeg zijn om van een gloeilamp een spaarlamp te maken.

FDJ 26 oktober 2021 om 13:05

Ene Bradley Wiggins reed in 2012 op een niveau dat hij voordien nooit haalde en nadien ook niet meer.

kleomantre 26 oktober 2021 om 13:52

Word je voor beloond met een Sir titel. Maar goed vaak zijn de mensen die zulke titels hebben gekregen in de historie toch vuillakken gebleken.

Panache 26 oktober 2021 om 14:09

Mwoah, Wiggins had al podium Tour en podium Vuelta op zijn palmares. 2009-2012 was zijn periode, niet enkel 2012.

FDJ 26 oktober 2021 om 14:52

@panache die podiumplaats kwam al redelijk uit het niets en was niet op de wijze waarmee hij in 2012 toesloeg. Dat jaar was hij in het rondewerk van een niveau dat hij nooit meer heeft gehaald.

klootje kriekeljon 26 oktober 2021 om 15:10

Maar dan nog.. jarenlang een renner die nog geen brug op kwam. Pure proloogspecialist. Grootste metamorfose van een renner die ik ooit gezien heb.

Mwielerfan 26 oktober 2021 om 22:35

En buiten die periode al wereldtop op de baan, veelvoudig Olympisch en wereldkampioen. Ja dat is niet 123 om te zetten, maar het parcours van aso hielp natuurlijk ook veel. Trouwens, alle eenvoudige tour winnaars hebben hun beste niveau in die specifieke tour. Heel verdacht. Of dumoulin, normaal tijdrijder maar wint opeens giro

Aart van Woud 27 oktober 2021 om 09:01

Dumoulin reed voor die Giro ook al goede klassementen. Won alleen niet.

Wheely 26 oktober 2021 om 13:45

Waarom komen dit soort berichten zo vaak zonder naam en toenaam naar buiten? Dit leidt enkel tot speculeren.

Txirrindularitza 26 oktober 2021 om 13:48

Genade met wielerfora over de gehele wereld. De reacties schrijven zichzelf niet!

Txirrindularitza 26 oktober 2021 om 13:48

De renner wilde niet meewerken, waarop de controleur in een auto achter de renner aan reed tijdens een trainingsrit? Om waar op te letten/wat te beletten? Zotte toestanden. Niet meewerken = straf, klaar uit.

thorsen 26 oktober 2021 om 14:01

Waarom hebben we het hier nu over? Lekker op tijd.

Massimo Bataille 26 oktober 2021 om 14:12

Toch weer een hoop heisa voor niets.
De renner wou net gaan trainen, wou niet afwijken van zijn schema (dat is wel wat verkeerd natuurlijk, maar swat).

Dopingcontroleur verliest hem uit het oog, renner denkt, niet mijn probleem hij moet maar volgen.
Uur later wordt hij alsnog getest.

Denk niet dat enige dopingsporen in een uur verdwijnen. Denk ook niet dat je snel eventjes naar je ploegarts kunt gaan om eventuele ‘verdwijntechnieken’ toe te passen.
Er is niets van controle ontwijken of missen, gewoon protocol niet geheel gevolgd…

Panache 26 oktober 2021 om 14:40

Infuus met water en zout laat je hematocriet (en andere bloedwaarden) in no time dalen. Lees eens een boek, bijvoorbeeld van Hamilton, alvorens je zaken onzin noemt (heisa voor niets).

girardengo 26 oktober 2021 om 15:01

Het gaat over een periode, waarin vaak – ook hier, op straffe van beschuldiging van kwaadsprekerij – werd beweerd dat alles nu ‘schoon’ was, na die verderfelijke epo-tijd.

de adelaar 26 oktober 2021 om 15:22

Insinuaties en geen namen en bewijzen…. Tot die tijd is dit een loze kreet

lo squalo dello Stretto 26 oktober 2021 om 16:05

+1 wat Baukema Tumoulin zei; van Britten en Amerikanen zijn er al ontzettend veel positieve dopinggevallen naar buiten gekomen of proberen ze het zelf binnenskamers te houden. Maar de Russen moeten het nog steeds ontgelden. Koude oorlog vibes all over again en wij domme Europeanen gaan erin mee

Ward 26 oktober 2021 om 18:56

Van de praktijken van British Cycling naar het staatsgestuurde dopingsysteem van de Russen is nog wel een stapje hoor. Maar goed, ik vind ze beide verwerpelijk.

lo squalo dello Stretto 26 oktober 2021 om 20:04

Staatsgeorganiseerd lol. Wat te denken van US Postal/Nike/Armstrong en de doofpot errond. En zo kan ik van de atletiek genoeg Amerikaanse atleten opnoemen.

Murcia 26 oktober 2021 om 20:40

Ward heeft wel degelijk een punt, het verschil tussen Rusland en de rest is de actieve bemoeienis van de staat en de FSB. Daar is geen sprake van bij welke ander schandaal dan ook met uitzondering van de DDR. Een ander verschil is het opjagen en ontmaskeren van klokkenluiders en de pogingen al dan niet geslaagd om deze te vermoorden. Dat is volslagen uniek en griezelig als het maar zijn kan. Dus ook in dopingschandalen heb je gradaties en Rusland staat daar op nummer 1.

Merlinappa 26 oktober 2021 om 21:45

@Lo Squalo

Kijktip: de documentaire Icarus. Staat op Netflix.

Mwielerfan 26 oktober 2021 om 22:32

Us postal werd als ploeg volledig door staat betaald. Sky werd door British cycling van doping voorzien, off. Iig was er doping aanwezig op kantoor voor personeel. En waarschijnlijk ook de honden van renners? Dat is anders dan sotsji ja, maar ook nog een stuk erger dan befaamde doping ploegen als de rabo bank of de Vlaamse veeartsen

Murcia 26 oktober 2021 om 22:46

Dat US Postal een staatsonderneming was is nog wat anders dan dat de Amerikaanse minister van Posterijen en Homeland Security/CIA opdracht gaven aan Bruyneel en Lance en zelf de leiding hadden. Sterker nog, de reactie toen dit aan het licht kwam was er één waarbij betrokkenen een forse prijs moesten betalen letterlijk en figuurlijk. In Rusland werd het dopingprogramma opgezet en uitgevoerd door de FSB. Dat kan men op geen enkele manier vergelijken met het bedrog van Armstrong en Co.

Bij de Britten valt op dat British Cycling en de Anti-doping Autoriteit (UKAD) bij elkaar op schoot zaten en daarmee de weg vrijmaakten voor bedrog op grote schaal maar nergens is er ook maar een spoor van betrokkenheid van Ministeries en Veiligheidsdiensten. Wat daar speelt is het gebrek aan interesse en controle plus een obsessie met het behalen van medailles bij de OS van Londen. Men gaf de bonden enorm veel geld en de opdracht om zoveel mogelijk eremetaal binnen te slepen. De rest was bijzaak, pure nalatigheid.

SolitaryShell 26 oktober 2021 om 23:54

Zucht, weer die mythe. Gruwelijk hardnekkig. US Postal moest en moet zich volledig zelf bedruipen (afgezien van wat subsidietjes voor speciale doelgroepen). Al sinds 1971.

Er is géén publiek geld naar de wielerploeg gegaan.

Piet van den Burg 26 oktober 2021 om 16:53

Doet denken aan Henk Grol die een keer niet toe was aan een dopingcontrole en vervolgens vroeg of het later kon, volgens mij de ochtend erna. Dat werd toen ook gewoon toegestaan

Pietspeed 26 oktober 2021 om 22:27

Waarom wordt ‘iets’ uit 2012 nu opgerakeld?
Personen weten te veel, voldoende, maar zijn bang voor hun eigen hagje.

Mwielerfan 26 oktober 2021 om 22:29

Nadat bleek dat brailsford medicijnen en doping op kantoor bewaarde, ben ik de eerste om hun neer te halen. Maar eerlijk gezegd hebben we zoveel over de rigiditeit van de regels in Tokyo gehoord, dat alles neergooien en de controle doen in dat ene uurtje dat je een hotel uit mag echt nieteer kan

nickdt 27 oktober 2021 om 11:24

Drie Britse wereldtoppers tijdens het WK van 2012: Wiggins, Froome en Cavendish en alledrie reden ze toen ook bij Sky. Dus kan elke van deze drie zijn, of ze moeten Tiernan-Locke scharen onder een toprenner.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone