Brice Feillu (34) hangt fiets aan de wilgen

maandag 30 september 2019 om 08:32
Brice Feillu (34) hangt fiets aan de wilgen

foto: Cor Vos

Brice Feillu neemt aan het einde van het seizoen afscheid van de wielersport. De 34-jarige renner reed liefst zevenmaal de Tour de France en koerste de afgelopen jaren in de kleuren van Arkéa Samsic. Winnen deed hij een keer in zijn carrière, in 2009 in de lastige Touretappe naar Andorra.

Nog vier wedstrijden rijdt Brice Feillu dit seizoen en dan zit zijn profcarrière erop. Dat kondigde de Fransman aan via zijn social media. Nog eenmaal rijdt hij in Italië de Giro dell’Emilia, de GP Bruno Beghelli en in zijn thuisland Parijs-Bourges en Parijs-Tours om dan na elf seizoenen bij de profs zijn fiets definitief aan de wilgen te hangen. Zijn carrière leidde hem via Agritubel, Vacansoleil, Leopard Trek en Saur-Sojasun uiteindelijk naar Arkéa Samsic, waar hij de laatste zes jaar reed.

“Gedurende elf jaar beleefde ik hoogte- en dieptepunten. Een bladzijde wordt omgeslagen om een nieuwe open te slaan”, laat Feillu weten via Twitter. “Deze sport bracht me weliswaar veel mooie dingen en speelde een belangrijke rol in mijn leven, maar is verre van onmisbaar. Andere prachtige dingen moeten nog komen. Ik ben blij met mijn carrière! Dank aan iedereen die me aanmoedigde en me steunde en ook aan iedereen die me steunt bij toekomstige projecten.”

foto: Cor Vos

Feillu beleefde zijn sportieve hoogtepunt tien jaar geleden, toen hij de zevende etappe van de Tour de France wist te winnen. In de etappe naar Andorra Arcalis maakte de Fransman deel uit van de vroege vlucht, die ruim een kwartier voorsprong pakte. Op de slotklim die de renners naar 2240 meter hoogte bracht, reed de toen nog jonge renner weg bij zijn medevluchters om dan zijn inspanning vol te houden tot aan de finish. Bovendien pakte hij als bonus ook nog de bolletjestrui.

Ook broer Romain stopt
Feillu’s een jaar oudere broer Romain liet aan het begin van het seizoen al weten aan zijn laatste seizoen bezig te zijn. Tijdens de presentatie van St Michel-Auber93 zei hij: “Ik voel me minder sterk dan voorheen en ik merk dat ik minder risico’s neem in de sprint. Het is tijd om te stoppen.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

Scott Sunderland 30 september 2019 om 08:42

Zijn grootste succes behaald in zijn eerste jaar. Daarna nooit meer iets gewonnen…

Brabander 30 september 2019 om 10:43

Romain was ook een heel stuk beter in zijn beginjaren

Groningen 30 september 2019 om 10:57

Twee renners waarvan ik 10 jaar geleden grote verwachtingen had maar die sindsdien redelijk anoniem rondgereden hebben.

john 30 september 2019 om 12:50

Dus hij stopt op zijn hoogtepunt als Frans kampioen

GekkeHenkie 30 september 2019 om 18:27

Je haalt Feillu en Barguil door elkaar?

RiGHT 30 september 2019 om 20:19

de broertjes Feillu…. in ‘the good old days’ leken ze beide zoveel te kunnen gaan bereiken. En beiden zijn naar volledige anonimiteit afgezakt.
Brice dit seizoen 1x een top 10 finish; Romain een enorme stapel DNF’s dit seizoen en een (kleine) handvol top 10 finishes in 1.2 wedstrijden. Tja.

Headlines

Materiaalzone

Populair