Breukink: “Kruijswijk gaat de spanning nu voelen”
dinsdag 24 mei 2016 om 13:00

Breukink: “Kruijswijk gaat de spanning nu voelen”

Erik Breukink was met zijn tweede plaats in 1988 de laatste Nederlander die het eindpodium in de Giro d’Italia wist te halen. Steven Kruijswijk kan niet alleen in de voetsporen treden van zijn landgenoot, maar hem ook overtreffen. “Het is een eeuwigheid geleden dat een Nederlander een grote ronde won, dus het wordt weer eens tijd”, vertelt Breukink aan de NOS. “De situatie waar hij nu in staat, is wel bijzonder kansrijk.”

De huidige manager van Roompot Oranje Peloton verzamelde eind jaren tachtig in totaal acht roze truien. Hij weet dat je als drager van de leiderstrui met extra druk te maken krijgt. “Kruijswijk gaat die spanning nu ook voelen. Een paar dagen in het roze rijden, de druk voelen van het moeten controleren. Er zijn nog drie loodzware ritten. Dan gaat alles meespelen, ook de weersomstandigheden. Er kunnen nog verrassende dingen gebeuren.”

De manier waarop Kruijswijk het afgelopen weekend zijn concurrenten op achterstand zette, heeft op Breukink indruk gemaakt. “Hij heeft de afgelopen dagen laten zien dat hij de sterkste is. Dat is wel bijzonder. Mannen als Nibali en Valverde waren de favorieten voor deze Giro, maar die doen nu eigenlijk even niet mee. Zij zullen een heel andere tactiek moeten hanteren om er nog iets van te maken.”

Zelf verspeelde Breukink in 1989 een goede kans op de eindzege door een hongerklop. “Blijven eten”, zo luidt dan ook, met een knipoog, zijn advies aan Kruijswijk. “Dat zijn van die kleine dingetjes waar je foutjes mee kan maken. Doordat je in het roze rijdt, komt er van alles op je af. Hij moet van dag tot dag leven.”

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
24 mei 2016 13:08
Breukink noemt niet op tijd eten 'kleine dingen' waar je 'foutjes' mee kunt maken. Dat is wel het understatement van de week. Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren: het was een blunder van formaat, waarmee hij een nagenoeg zekere overwinning weggooide.
24 mei 2016 13:08
Goed advies van Breukink dat blijven eten. Daar heeft hij natuurlijk ervaring mee.
24 mei 2016 13:10
@Tuubke: Dat is volgens mij wat Breukink bedoelt: door de druk van de leiderstrui ga je fouten maken die je normaal nooit maakt.
24 mei 2016 13:12
Dus zelfs de knipoog geeft voor jullie niet aan dat hij dit lichtelijk sarcastisch heeft gebracht?
24 mei 2016 13:25
@Arry1337
Sarcastisch is volgens mij niet helemaal het juiste woord maar hij bracht het duidelijk "tongue in cheek".
24 mei 2016 14:04
Dat heet zelfspot

Reacties zijn gesloten.