Brailsford: “Mysterieus pakketje bevatte Fluimicil”
foto: Sirotti (archief)
maandag 19 december 2016 om 15:33

Brailsford: “Mysterieus pakketje bevatte Fluimicil”

Sir David Brailsford moest vandaag voor een speciaal parlementair comité tekst en uitleg geven over het mysterieuze pakketje dat al maanden de gemoederen bezighoudt. “Er is me verteld dat er Fluimicil in zat”, heeft Brailsford gezegd.

Onafhankelijk onderzoek
Dat werd hij verteld door Sky-ploegarts Richard Freeman. “Laat ik duidelijk zijn: op dat moment wist ik niets van dat pakketje af. Toen ik het hoorde, was het mijn taak om dit serieus aan te pakken en de feiten te verzamelen voor een tuchtprocedure. Mijn eerste taak was om met alle jongens van het team te praten. Ik heb iedereen gesproken die er iets van afwist en heb getuigenverklaringen. Ik stelde vast dat er geen dopingregels zijn overtreden. Maar, ik dacht dat het nodig was om hier een onafhankelijk onderzoek op los te laten dat dat feit kon bevestigen.”

Fluimicil
Fluimicil is een product tegen onder andere vastzittend slijm en is in Nederland een vrij verkocht geneesmiddel. Acetylcysteïne, de werkende stof in Fluimicil, is onder sommige voorwaarden toegestaan. Volgens Cyclingnews geeft het WADA sporters goedkeuring om het middel te gebruiken als zij last hebben van een verkoudheid of hun keel. Simon Cope van British Cycling vloog het pakketje vervolgens naar de ploeg toe. “Maar hij zou sowieso al deze kant op komen”, weerlegt Brailsford. “Omdat we altijd op weg zijn, we iets nodig hebben en je weet dat iemand naar je toe komt, dan kun je die mensen vragen om het mee te nemen. Ik denk dat de hele situatie misleidend is, omdat Cope er niet alleen was om het pakketje af te leveren.”

Wiggins
De hele zaak kwam aan het licht toen hackers eerder dit jaar de WADA-gegevens van Sir Bradley Wiggins blootlegden. Shane Sutton (voormalig lid van British Cycling) gaf in hetzelfde proces aan dat het bewuste pakketje bestemd was voor de Tour de France-winnaar van 2012. Wel ontkende Sutton te weten wat er in het pakketje zat. “Ik heb toestemming gegeven voor een pakketje. Er kwam een verzoek om iets te verzenden en dat is helemaal niet vreemd. Dokter Freeman vroeg mij of ik wist of er iets logistieks aan zat te komen, omdat hij spullen nodig had.”

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
19 december 2016 15:40
Fluimicil niet te gebruiken bij astma...
Fluimicil was vrij verkrijgbaar in Frankrijk, waar het pakketje heenging.
Etc. En zo gaat het weer verder, want echte antwoorden zijn er niet gegeven.
19 december 2016 15:42
duidelijk vertaald, want de tekst leest voor geen meter, maar goed.

verder koen er alleen maar vragen bij. toestemming geven voor een pakketje terwijl je niet eens weet wat er in zit? waarom werd het busverhaal er bij verzonnen? waarom moet dit maanden aanslepen voor er iets bekend is? blijft maar een wazig verhaal.
19 december 2016 15:45
Deze zaak meurt en riekt aan alle kanten.

I rest my case
19 december 2016 15:46
De link naar de Dopingautoriteit toont juist de toegestane medicijnen bij sportbeoefening, daar staat Acetylcysteïne tussen. Dus het is wel toegestaan (?) EDIT: Mooi, jullie hebben het aangepast.
19 december 2016 15:49
Tuurlijk
19 december 2016 15:49
En iets dat vrij te verkrijgen is in Nederland kan in Frankrijk niet aangekocht worden? Iedere keer hierover iets wordt gezegd maken ze het alleen maar verdachter.
19 december 2016 15:55
"Die heeft mij verteld dat er dat in zat" Net of ze het expres verdachter willen maken.
19 december 2016 15:59
Wat fijn dat alles nu opgehelderd is en we nooit meer vraagtekens hoeven te zetten bij de buitengewone prestaties van Sir Wiggins.

:rolleyes:
19 december 2016 15:59
Fluimicil met astma? Hmmm niet echt een combi, ik als astmapatient mag dat in elk geval NIET gebruiken.
19 december 2016 16:00
nee wiebipedia, dat heet jezelf indekken. Door alle wazige statements gaat het wel meer en meer meuren.
19 december 2016 16:00
Sky doet hier zo geheimzinnig over dat het allemaal erg verdacht wordt.
19 december 2016 16:02
Het is een dopingbom, maar hij maakt er een ordinaire fluim van. Knap.
19 december 2016 16:05
Bi-ba-boeien.
19 december 2016 16:10
Zo op naar seizoen 2017!
19 december 2016 16:25
Hahahah wat een oznin dit kun je gewoon zo kopen in de drogist!
19 december 2016 16:42
Opgelucht door deze tekst en uitleg. Ik was echt even bezorgd dat er iets niet klopte bij Sky (...).
19 december 2016 16:54
Binnenkort wordt er weer gekoerst!!
19 december 2016 16:56
Buikpijn. Ik had nog wel een soort van vertrouwen in Sky maar door deze onzin is dat echt weg.

Transparant ben je altijd. Niet alleen als je dat uitkomt. Ze hebben duidelijk iets te verbergen. Dat belooft weinig goeds.
19 december 2016 16:56
Dan heb je er zo lang over nagedacht om een smoes te verzinnen....

En dan kom je met dit verweer???

Yeah right
19 december 2016 16:58
Fluimicil is voor de vernevelaar niet vrij verkrijgbaar in NL. Stinkend zaakje blijft het, want als dat het was hadden ze wel meteen gereageerd.
19 december 2016 17:10
ja tuurlijk, voor iemand met astma die dit nodig is kan echt niet meer fietsen laat staan 180 km over bergen heen
dit is wat ik kon vinden
''Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen. De slijmvliezen zwellen bovendien op en maken de meer slijm aan. U wordt hierdoor kortademig, moet hoesten en krijgt het benauwd.

Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar u allergisch voor bent. Er zijn periodes waarin u gevoeliger bent voor deze prikkels.''

en ten tweede als je weet dat hij die problemen zou krijgen zou de dokter dit medicijn dan niet in zijn voorraad hebben.

de zaak stinkt aan alle kanten
19 december 2016 17:19
Nog nooit een renner zo vanuit het niets een klassement zien rijden. In de Tour ook nog, achter Armstrong nota bene. Die Wiggins mocht daarvoor zelfs nog geen tijdrijder genoemd worden want dat was destijds meestal al te lang voor hem. Toch knap dan: geen enkele uitslag bergop hebben staan maar wel 3e in de Tour met zo'n CV. Zal nooit vergeten dat je dat jaar in Tourspelletjes 'proloogrijder' Wiggins voor het laagste bedrag kon aanschaffen en dat dat vooraf niet zo slim was, want de 1e tijdrit was te lang. Nou de LSD-trip duurde tot in Parijs. Belachelijk.
19 december 2016 17:24
In het holst vd nacht een geheimzinnig escort waarschijnlijk begeleid door een leger agenten voor iets wat vrij verkrijgbaar is bij de aapotheek. De mijne had altijd een sinasappelsmaakje. Met bronchitis trouwens lijkt de Cauberg al zwaarder dan de Stelvio.
Dat t geen zuivere koffie was wisten we een maand geleden al.
19 december 2016 17:34
Heeft LL zich al gemeld?
19 december 2016 17:38
Moesten ze hier nu al die tijd zo geheimzinnig over doen? Het lijkt me niet dat dit alles is, anders hadden ze dat allang kunnen zeggen.

Reacties zijn gesloten.