Brailsford hekelt spugen Franse publiek: “Hoort blijkbaar bij de Franse cultuur”
foto: Sirotti
maandag 23 juli 2018 om 15:39

Brailsford hekelt spugen Franse publiek: “Hoort blijkbaar bij de Franse cultuur”

Sky-baas Dave Brailsford had tijdens een persmoment tijdens de tweede rustdag in deze Tour harde woorden voor het Franse publiek. Enkele Sky-renners werden de afgelopen etappes door hen bespuugd. Geërgerd zei hij tegen de aanwezige pers: “Dit hoort blijkbaar bij de Franse cultuur.”

In andere landen overkomt dit de Britse ploeg niet. Zo vertelt hij over de Vuelta en de Giro het volgende: “De Italianen waren geweldig. De Spanjaarden ook.” Daarom beredeneert Brailsford dat het spugen bij de Franse cultuur hoort. “Ik weet nog niet zo zeker of zij het wel zo leuk gevonden zouden hebben als er in Rusland op hun spelers gespuugd was. Maar blijkbaar is het wel oké om op ons te spugen”, weerspiegelt de Sky-baas de situatie.

“De Ronde van Frankrijk wordt gepromoot als het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, maar als je de beste renners van over de hele wereld wil laten komen, behandel ze dan met wat meer respect. Als je ze niet wil, kan je misschien een Tour de France organiseren die enkel voor Franse ploegen is”, eindigt Brailsford waarschuwend.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2018 17:32
@deNieuweMerckx. En Marokkanen zijn allemaal klootzakken en Surinamers allemaal lui zeker? Sodemieter toch op met dergelijke infantiele vooroordelen.
23 juli 2018 17:36
Morgen in alle Franse kranten, op tv en radio...way to go Davie...
23 juli 2018 17:44
Oer- en oer- en oerdom deze meneer. Om tig redenen. Veroordelen van de spugers helemaal prima. Maar dit aan een cultuur/volk koppelen, is onwijs triest en dom voor iemand die een wielerploeg zou moeten leiden.
Als je een bepaalde afkomst aan criminaliteit koppelt of een bepaalde huidskleur aan luiheid zijn de rapen ook gaar. Klasse voorbeeld voor Moscon. Zo leert hij het wel. Toon aan de top!
23 juli 2018 17:57
Als je denkt God te zijn althans daar handelt de SKY na, en alles wat zo,n beetje verboden is gewoon doet, kun je uit een bepaalde hoek reactie verwachten , maandenlang een zaak getraineerd en nu het heilige boontje uithangen dat hoort zeker ook bij een cultuur.
Rare snijboon deze man,wil het vuurtje zeker nog verder aanwakkeren.
23 juli 2018 18:05
Ik vermoed dat Brailsford ook nog wat ferme klodders kan gaan verwachten.
23 juli 2018 18:13
SolitaryShell hekelt medicijnmisbruik Engelse ploeg ,,Hoort blijkbaar bij de Britse wielercultuur."
23 juli 2018 18:15
Maar gelukkig hebben zij Moscon daar ga je zeker de oorlog mee winnen , en zo,n Brailsford dan zo reageren laat hij eerst zijn manschappen maar eens leren hoe de handen thuis te houden wat een hypocriet is dat zeg.
23 juli 2018 18:20
@Geit
Je vergeet er nog eentje: alles wat aan Sky verbonden is deugt op voorhand niet! Of is dat ook een verwerpelijk infantiel vooroordeel?
23 juli 2018 18:22
Laurent Jalabert is ook nog steeds onwijs populair in Frankrijk. Dat zijn bloedsamples uit de Tour 1998 achteraf lieten zien dat hij onder de EPO zat...dat maakt de Fransen niets uit. Virenque een held. Maar Froome is een crimineel die we moeten bespugen.
23 juli 2018 18:25
Snap niet goed waarom de journalisten hem zelf niet wijzen op zijn eigen domme opmerkingen, zeker na het geval Moscon gisteren. Dit zijn toch rasistische opmerkingen. Op de laatste col gisteren waren de fransen ( en de rest) helemaal niet aan het roepen en dergelijke....
23 juli 2018 18:42
Dus als iemand constateert dat er in de Rondes van Spanje en Italie niet gespuugd wordt en dat als bewijs hanteert. Moet er toch eerst bewezen worden dat in die landen niet gespuugd wordt. Ik vind het heerlijk een treintje met sky renners. Zij richten zich op de Rondes en andere teams doen dat met sprinters. En andere teams doen dat in de klassiekers waar SKY dus niks doet en andere ploegen met veel geld kopen verkeert in. Als Tom Doumelin voor SKY rijdt en er werd gespuugd zal het wel weer anders zijn en dan zijn de Franse wel waardeloze stokbroodvreters. Het is net in het echte leven. De gene met het meeste geld heeft de beste mensen en materiaal.
23 juli 2018 18:46
Ongelooflijk domme opmerking. Mijnheer Brailsford verwacht dat alles maakbaar is. Zowel de renners, als ook de Aso & Wada en nu dus het publiek......
23 juli 2018 18:51
Plavka,, sinds wanneer zijn de fransen een ras.......
23 juli 2018 19:05
Slim van Brailsford om aandacht af te leiden van “doping” affaire, interne strijd Froome-Thomas en zaak Moscon. Creeer een nieuw verhaal en een gezamenlijke vijand. Sky tegen Frankrijk. Invalshoek ook slim want thuismarkt zal volledig Sky steunen.
23 juli 2018 19:19
@F4L

Leuk stuk! Ik geloof ook wel dat het mogelijk is, maar denk dat Sky zelfs nog verder is in het exact uitpluizen wat nodig is om dit te realiseren.
Persoonlijk vind ik het gewoon in-en-in triest dat Nederlanders een Froome veroordelen tot op het bot als hij zo'n prestatie neerzet en nu niets dan lof hebben over Dumoulin. Schijnheiliger kan gewoon niet.!

En nu wordt zelfs het bespuugen van een ploeg deels goedgekeurd, gaat toch nergens over. Fransen worden vaak chauvinistisch genoemd (zijn ze ook), maar een gedeelte van de wielervolgers is geen haar beter!

Daarnaast is de opmerking van Brailsford om een bevolkingsgroep over één kamp te scheren, als hij die op deze wijze gemaakt heeft niet heel slim
23 juli 2018 19:29
Ze maken al jaren de koers kapot met hun rijgedrag en helemaal niets wijst erop dat ze dat doen zonder een geinstitutionaliseerd dopingnetwerk. Omdat ze in Groot-Brittanië geen historische wielercultuur hebben is hun hele historisch besef t.a.v. deze situatie afwezig. De situatie Armstrong, en eerder de epo-schandalen van de jaren 90, dat willen de mensen die de Tour al jaren een echt warm hart toedragen gewoon niet meer. De media vinden het dan verschrikkelijk dat Froome uitgejouwd wordt, dat een man hem een duwtje gaf, etcetera. Dan gooien ze het op nationalisme - Fransen die kwaad zijn dat een Fransman niet wint - maar dat is zo kortzichtig en simpel. Dit gaat om wielerfans die (begrijpelijk) compleet gefrustreerd zijn dat hun grootste wedstrijd al jaren kapot wordt gemaakt door Sky. En bovenal gaat het om Fransen die gefrustreerd zijn dat hún nationale erfgoed besmeurd raakt door alweer een groep oplichters.

Laat ik een vergelijking trekken. Stel, we krijgen in Nederland weer elk jaar koud weer, elk jaar een elfstedentocht. Vervolgens komt er een ploeg met voor de niet-naïeveling duidelijk gedopeerde schaatsers uit een niet-traditioneel schaatsland. Die schaatsers hebben het meeste geld en worden beschermd door de autoriteiten/sportbond omdat die bang zijn voor het legertje advocaten dat die gedopeerde ploeg meebrengt. Vervolgens wint de kopman van die groep schaatsers 7 keer de elfstedentocht. Met hun tactiek tijdens de wedstrijd verminderen ze het kijkplezier aanzienlijk, en de groep schaatsers profileert zich in de media met een mix van arrogantie en hypocrisie. Desondanks blijft het Nederlandse publiek langs de kant naïef en passief. Vervolgens barst de bom: de groep schaatsers heeft jarenlang geïnstitutionaliseerd doping gebruikt. De ploeg verdwijnt van het toneel.

Een paar jaar later komt een ploeg opzetten die precies hetzelfde kunstje herhaalt. Opnieuw een ploeg met voor de niet-naïeveling duidelijk gedopeerde schaatsers uit een niet-traditioneel schaatsland. Die schaatsers hebben het meeste geld en worden beschermd door de autoriteiten/sportbond omdat die bang zijn voor het legertje advocaten. Vervolgens wint de kopman van die groep schaatsers 4 keer de elfstedentocht, en staat op het punt zijn vijfde te winnen. Met hun tactiek tijdens de wedstrijd verminderen ze het kijkplezier aanzienlijk, en de groep schaatsers profileert zich in de media met een mix van arrogantie en hypocrisie. Denken we dan werkelijk dat het Nederlandse publiek rustig langs de kant blijft zitten? Natuurlijk niet! Nederlanders zouden (net als Fransen) best een buitenlandse winnaar kunnen accepteren, daar ligt het probleem niet, liever niet maar als diegene beter is dan is dat maar zo. Maar het feit dat een wedstrijd die zo belangrijk is in de nationale identiteit op zo'n gewetenloze manier kapot wordt gemaakt, tja, dat doet natuurlijk ontzettend veel pijn.

Ik begrijp het Froome-uitjouwen wel. Ik begrijp het onvervalste racisme van Brailsford hier ook wel, dat is ook de ultieme antagonist hier. Wat ik niet begrijp is dat legertje mensen dat hier bij hoog en bij laag nog Sky loopt te verdedigen en de Fransen aanvalt. Naïviteit (zoals in Groot-Brittanië) kan het niet meer zijn, in Nederland hebben we een lange wielergeschiedenis en we hebben alle dopingschandalen levendig meegemaakt. Dan moet het wel een soort schijnheiligheid zijn. Of gewoon lekker recalcitrant doen. Zeggen dat Virenque ook een dopeur is en andere appels met andere peren vergelijken. En toch deze reactie uitlokken, dus doel bereikt, I suppose...
23 juli 2018 19:44
@ajarmstrong,
Ik begon ook in die richting te denken en dan met name de tweestrijd binnen het team. Als het met heel Frankrijk vs Sky wordt, dan zullen Thomas en Froome minder snel elkaar de nek omdoen en is er meer kans op een een-tweetje van Sky.
23 juli 2018 19:54
100% gelijk heeft de beste man. Dat mensen dat niet los kunnen zien van wat Sky wel of niet gedaan zou hebben is treurig.

En om even lekker te generalisen: het is ook het allernaarste meest nationalistische arrogante volk. Zo, hebben we dat ook weer uitgesproken.
23 juli 2018 19:55
Ook de renners van Sky zijn mensen en die bespuw je niet .
Egaal van welke nationaliteit de spuwer komt het is en het blijft Barbaars !
23 juli 2018 19:58
Helemaal eens met hem!!!
23 juli 2018 20:03
@rennerske tuurlijk is dat ook een infantiel vooroordeel. Maar ik zie dat hier ook niemand roepen. Wel mensen die zeer kritisch zijn over het recente verleden en gebrek aan transpirantie van sky. Dat lijkt me een vrij gezonde houding.
23 juli 2018 20:05
@t731 Die Britten hebben een project opgezet en hebben hun baanrenners naar de weg verplaatst. En hebben na Wiggens Froome als kopman ( keniaan ). En hebben straks Egan Bernal of Moscon. En treintjes werkt het beste en dat heeft Lance gewoon goed georganiseerd. Maar de geschiedenis verteld mij dat de al vanaf 50 geleden om de paar jaar langdurige dominantie met Anquitil, Merkx, Hinault, Lemond, Indurain, Armstrong. Het wielrennen is een internationale sport geworden. Dus de kansen voor een Franse overwinning wordt elk jaar kleiner. Straks krijgen we net als in de atletiek alleen maar donkere sprinters en geen blanken meer. Als Bardet voor Sky gaat rijden gaan de Fransen echt niet gaan schreeuwen en spugen, maar juichen. Maar ja wij waarderen Zoetemelk en Merkx ook, terwijl die wel op doping zijn gepakt. Hoe hypocriet.
23 juli 2018 20:20
Team Sky spuugt door hun gedrag (arrogantie en corruptie) op het volk.
Ze vragen er zelf om, om bespuugd te worden.
23 juli 2018 20:53
Zo als Brailsford meent dat spugen in de Fransen cultuur zit ,zo zit liegen en bedriegen in de Sky cultuur .Dus vind ik spugen nog niet eens zo erg ,want daar ga je niet harder door rijden maar wel wat die Sky zooitje gebruikt( helaas moeten we daar weer jaren op wachten voor dat de waarheid boven water komt)
23 juli 2018 20:55
Als je je hufterig gedraagt wees dan tegelijkertijd een kerel en accepteer de consekwenties ervan. Dàt staat me zo tegen, dat gehuichel van Sky, meer nog dan de hufterigheid op zich.
Ik praat hiermee overigens het gerochel niet goed, net zo min als andere fysieke uitingen van afkeer en hoon. Boegeroep vind ik wel te billijken.
@t731
Goed verhaal.

Reacties zijn gesloten.