Bradley Wiggins haalt uit naar Sky

vrijdag 26 augustus 2016 om 08:27
Bradley Wiggins haalt uit naar Sky

foto: Sirotti

Bradley Wiggins heeft een verbale tik uitgedeeld aan Sky. De werelduurrecordhouder zegt in een gesprek met The Cycling Podcast tijdens zijn jaren bij de Britse WorldTour-ploeg continu in gevecht met zichzelf te zijn geweest. “Ik wens helemaal geen Dave B. te zijn. Voortdurend was het daar een gevecht om mezelf te zijn.”

De 36-jarige Wiggins is vanaf volgend jaar de grote baas bij zijn eigen opleidingsploeg, Team Wiggins. “Ik heb liever dat mijn beloften persoonlijkheid hebben. Als ze leuk zijn, niet vloeken en zichzelf zijn, is het al genoeg. Ik wil binnen het team Wiggins de volgende generatie Britten vormen.”

“Wij doen het anders dan de meeste andere jonge ploegen. Die hebben als enig doel om over vijf jaar aan de start te staan van de Tour de France. Zwijg me over de Tour, ik word ziek als ik eraan denk. Ons grote voorbeeld is het Axeon Team van Axel Merckx. Ik wil niet zijn als Dave B. (Sky-manager Brailsford, red.). Ik zal met mijn kereltjes altijd vechten tegen Sky, tegen het systeem waarin je nooit jezelf kunt zijn en al helemaal geen persoonlijkheid kunt/mag hebben. Zijn ze klaar voor het grote werk, dan zijn ze vrij te gaan en te staan.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

xistnc 26 augustus 2016 om 08:33

@Sir Brad
Als je zo bezig bent met ‘anders’ te zijn dan een specifiek iemand of team, ben je alsnog niet jezelf. Let it go, let it go!

Bovendien is het misschien realistisch om te beseffen dat hij een belangrijk deel van wie hij nu kan en mag zijn, te danken heeft aan diezelfde Dave B.

Pieter Peet 26 augustus 2016 om 08:34

Beetje ongepast van Wiggins. Sky is het team wat hem de mogelijkheid heeft gegeven de grootste wielrenwedstrijd ter wereld te winnen. Veel geld erin gestoken en ook Wiggins zelf zal een prima salaris hebben gehad. Ze hebben zelfs een knecht die bergop eigenlijk beter was ervoor laten wachten..
Beetje meer respect was op zijn plaats geweest imo.

kooltje 26 augustus 2016 om 08:36

Beetje triest. Daar zoveel succes gehad en ze hebben hem echt met alles geholpen.
Als het allemaal zo slecht was had je toch naar een andere ploeg kunnen gaan meneer Wiggins.

Kwouter 26 augustus 2016 om 08:36

Dave B. (lijkt net alsof je over een crimineel praat)

Ik heb eerder het gevoel dat Dave Bradley in bescherming nam. Media smult van sappige verhalen en kan alleen maar tegen je gebruikt worden.

Geraint 26 augustus 2016 om 08:44

In kan me wel voorstellen dat ze behoorlijk werk gehad hebben om Sir Bradley in toom te houden. Als je Wiggins zichzelf laat zijn dan zit hij op het terras een sigaartje te roken. Hij heeft het ook maar één jaar kunnen opbrengen om volledig het systeem van Sky te volgen.

En verder: zoals Wiggins moesten er veel meer zijn in het peloton.

LyndaLid 26 augustus 2016 om 08:56

Het is toch bekend dat Wiggins het hel vondt, zo in het gareel te moeten rijden om de tour te kunnen winnen? De tour, waar ie eigenlijk weinig om gaf, maar nou eenmaal de grootste wedstrijd is. Ik heb zelf niks tegen Team Sky, maar vind het schitterend dat Wiggo dit zegt. Net als wat Sagan laatst zei, het hoeft niet allemaal “we leven onze droom want wielrennen is zo fantastisch” te zijn. Heerlijk juist, hart op de tong!

climber 26 augustus 2016 om 09:00

Mooie kerel, mooi om zijn aversie tegen een systeem als dat van Sky te zien. Niet dat Sky verkeerd is, maar gewoon heel anders als Wiggins. Ik denk echter niet dat hij meer succes kan hebben dan Sky, die wetenschappelijke manier is niet alles overtreffend, maar zeker zeer succesvol.

Hakkie2 26 augustus 2016 om 09:01

Wiggins is een persoonlijkheid, daar heeft hrt wielrennen baadt bij. Ik snap bij hem ook dat hij het moeilijk vond om in het gareel te lopen. Maar andere jongens zullen dat misschien juist nodig hebben, van Poels hrb ik bijvoorbeeld het idee dat hij het heerlijk vindt om zo gericht met een plan te werken.

En trouwens: Wighins heeft verl aan Brailsford te danken, maar andersom heeft Brailsford ook veel aan het unieke supertalent van Wiggins te danken.

Mark 26 augustus 2016 om 09:09

“Als je zo bezig bent met ‘anders’ te zijn dan een specifiek iemand of team, ben je alsnog niet jezelf.”
@xistnc
Dat zou je denken in eerste instantie, maar juist het afzetten tegen anderen is onderdeel van zijn karakter. Dat is zijn hele leven zo geweest en zal ook wel zo blijven. Het is een man van extremen, het is ja of nee, links of rechts, goed of slecht, de tussenweg bestaat niet.
Daarnaast zegt hij gewoon wat hij vindt, ongeacht wat anderen daarvan kunnen denken, mooi ingeklede verhalen is niet Wiggins. (Zijn autobiografie is trouwens een aanrader!)

Ik heb niet het idee dat hij er op uit was om even flink uit te halen naar Sky, maar meer om het verschil uit te leggen tussen zijn ploeg en zijn oude ploeg. En Wiggins praat zoals Wiggins: ongenuanceerd.

Spinergy 26 augustus 2016 om 09:17

Froome zal nu wel helemaal spijt hebben dat hij op hem gewacht heeft…

Orakel 26 augustus 2016 om 09:21

Dit zijn de quotes waar dit artikel op gebaseerd is. Maar waarom zou je een artikel “Wiggins wil jeugdwielrennen ontwikkelen” gebruiken als je ook kunt framen met een Sky bashing kop?

“”The future of the team is developing under 23 riders and moving them on,”

The WIGGINS team is very much created from the same mould as its creator. It is both reactionary and revolutionary to a perceived system of authority but also highly ambitious and determined.”

“Most teams, when they start, say ‘we want to be at the Tour de France in five years’, and most fall by the wayside. We don’t want to be at the Tour de France. I’m sick to death of the Tour de France,”

“Why don’t we bring riders on, educate them so there’s no doubt about doping, give them a good time doing it, and without all the pressure of winning races for a huge commercial company,”

“I don’t want to be like Dave B [Dave Brailsford] that’s for sure,” “I’ll be myself really and for me as a person, that will rub off on the team. I was always fighting at Team Sky, against the system or what I felt was the system, about key messaging and not being able to be yourself and not being able to have any personality. I just thought it was a constant battle to try and be yourself. What I want at this team is for people to be themselves and to have a personality. As long as they’re nice, they don’t swear and they represent what I’m about, then I’ll encourage them to be themselves. That’s ultimately what draws people in – not just the same old clichés about this, that and the other. We don’t have any key messaging”

Slingerberg 26 augustus 2016 om 09:32

Wat hout snijdt en wat in NL vloeken in de kerk is: de focus op de Tour. Er zijn veel meer mooie koersen dan alleen de Tour.

Har77 26 augustus 2016 om 09:34

Kortom: door een verkeerde vertaling/interpretatie staan de wielervolgers (die niet snappen dat een bestaan als profsporter ook nadelen heeft en alles idealiseren) alweer klaar met kritiek op Wiggins (zo ook in het artikel over de zogenaamde quotes van Sagan).
Wat Wiggins wil zeggen, is niets meer of minder dan dat hij meer een people manager wil zijn in plaats van iemand die volgens strakke richtlijnen en procedures werkt. Niets geks aan: een rol als die van DB is niets voor de persoon Wiggins. Dus: meer met gevoel, minder wetenschappelijk. Hij zegt niets negatiefs over team Sky, hij geeft slechts aan dat de manier waarop daar gewerkt werd niet bij hem past. Dat is iets dat ie al vele malen eerder heeft aangekaart, maar omdat hij zich geconfirmeerd heeft aan het doel om de tour te winnen kon ie niet halverwege afhaken. Uiteindelijk blijkt uit alles dat z'n deelname aan PR meer bij hem losmaakte dan die hele tourwinst.

jaja….ook sporters die in de ogen van velen het ideale baantje hebben zijn net mensen.

Verder wel een kansloos pretentieuze titel overigens. Lijkt de Story wel.

Panter 26 augustus 2016 om 09:40

Gasten stop met reacties van froome heeft gewacht en dit en dat. Wiggo had die tour sowieso gewonnen of nu froome tegen hem had gereden of niet hij gewoon de sterkste. Wiggins was een top coureur en in de geschiedenis heeft hij zijn plaats al. Welke renner zal ooit zoveel medailles op de os behalen, de tour winnen en wereldtitels behalen. Het gaat hier om een jeugdteam en over 10 jaar zullen we zien of hij gelijk heeft of niet!!!

achtpuntzes 26 augustus 2016 om 09:44

jonge jonge waar is wielerflits mee bezig? een interessant stuk over Wiggins die over zijn opleidingsploeg praat wordt misbruikt als een soort prive-stuk waar een soort moddergevecht wordt opgevoerd dat er niet eens is.

wij van wielerflits maken er wel sensatie van. bah!.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2016 om 10:00

A : Wiggo heeft die tour primair op chrono totaal verdiend gewonnen
B : Wiggo was een doodsaaie renner maar is verder een prima kerel met het hart op de tong
C : Wiggo heeft al meermaals tussen de regels door laten doorsluimeren dat er bij SKY heel wat mis is en op een bepaald moment gaat Bradley deze strontkar ledigen, hij is hoogstpersoonlijk de tikkende tijdbom onder SKY.

McMulenga 26 augustus 2016 om 10:09

Wow die Nederlandse vertaling geeft een compleet andere draai aan het interview, je wordt gewoon op het verkeerde been gezet en het lijkt net of Wiggo tegen Sky is maar daar is totaal geen sprake van. Slecht!

Koersmaniak 26 augustus 2016 om 10:36

Is het ook niet dankzij Sky dat Wiggins zijn eigen team heeft, volgens mij hebben ze dezelfde sponsors?

sooike 26 augustus 2016 om 11:27

@123poetertjes

Wat moet ik hier mee ? Ben je gefrustreerd omdat je ooit niet bent aangenomen bij WF? Wil je interessanter doen dan je in feite bent? Ben je een paar keer “verwijderd door de redactie”? Wie van onze lezers bewijs je een dienst met je stukje? Mij in ieder geval niet. Geen letter nieuws maar één grote trap na naar WF. Doe dat in je eigen tijd en val me hiermee niet lastig ! Klim op je fiets en trap je frustraties van je af !

Sebas 26 augustus 2016 om 11:32

De sterke visie van Wiggins, vooral zijn ideeen met betrekking op identiteit en het behoud van de teamnaam, kan misschien veel gaan betekenen voor de manier waarop teams in de toekomst worden opgezet. Team Wiggo is van plan haar naam niet te veranderen, ook niet bij de eventuele komst van grote sponsoren. Iets wat, denk ik, goed is voor binding met fans. Op WT-niveau zou dat van nog meer invloed kunnen zijn. Niet ieder team heeft echter zo’n charismatische vent en geweldige courreur in de gelederen. Ik ga zijn team met plezier volgen.

Wat betreft de kritiek op het artikel: alles wat Wiggins tijdens die podcast zegt wordt geslikt als zoete koek. Ik luister ook graag naar hem, maar hij haalt wel degelijk uit. Hij zegt niet één keer dat Sky hem veel gebracht heeft (hoeft ook niet), maar benadrukt wèl hoe het anders moet en hoe zijn persoonlijkheid er een stille dood vond. Dat zijn echt geen genuanceerde opmerkingen.

LyndaLid 26 augustus 2016 om 11:38

Prima stuk 123, vooral als het sooike niet aanstaat. Dan weet je in principe dat je iets gepost hebt waar wat waarheid in zit.

DirkDeWolf 26 augustus 2016 om 11:39

Leuk! Ik ben misschien een beetje oud (46), maar verder voldoe ik helemaal aan het profiel: ik ben leuk, vloek niet en ben mezelf. Waar kan ik me aanmelden voor Team Wiggins?

Romāns Vainšteins 26 augustus 2016 om 11:46

Hup 123, misschien niet eens voor de inhoud dan wel de erin gestoken energie, je kunt het niet alleen met leden die lukraak het eerste typen dat in ze opkomt doen.

achtpuntzes 26 augustus 2016 om 11:54

wow, geweldig stukkie 123, ik sluit me er helemaal bij aan. :)

Janjanssen98765 26 augustus 2016 om 14:02

Als je als redactie een taal niet of niet voldoende machtig bent, is het misschien handig om het artikel niet te populistisch te brengen.
Probeer gewoon voor kwaliteit in plaats van kwantiteit te gaan anders kom je dadelijk op een niveau van nu.nl of vi.nl terecht.
En ik verwacht dat de meeste normale mensen hier niet op een karrenvracht zwakzinnigen zit te wachten die totale onzin uitslaan. (Helaas zijn er al enkele door de mazen van het net geglipt)

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair