Ewan wint EuroEyes Cyclassics Hamburg na diskwalificatie Bouhanni
foto: Sirotti (archief)
zondag 21 augustus 2016 om 16:39

Ewan wint EuroEyes Cyclassics Hamburg na diskwalificatie Bouhanni

De EuroEyes Cyclassics Hamburg 2016 is ten prooi gevallen aan Caleb Ewan. De 22-jarige Australiër van Orica-BikeExchange werd op de Mönckebergstraße tweede achter Nacer Bouhanni, maar die werd na afloop gediskwalificeerd vanwege een zwieper. John Degenkolb en Giacomo Nizzolo werden daardoor twee en drie. Danny van Poppel was de beste Nederlander op plek vijf, Dylan Groenewegen werd zevende.

Klassieke kopgroep
In deze klassieker voor sprinters reden al vroeg zes renners weg. Lukas Pöstlberger (Bora-Argon 18), Matteo Montaguti (Ag2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Kamil Gradek (Verva-ActiveJet), Matej Mohoric (Lampre-Merida) en Maxat Ayazbayev (Astana) bundelden de krachten. Zij zouden geruime tijd voor de meute uitrijden, waarin Etixx-Quick-Step (Marcel Kittel), Lotto Soudal (André Greipel), Katusha (Alexander Kristoff) en Sky (Danny van Poppel) beurtelings het kopwerk deden. De zes vooraan zouden een maximale voorsprong van zo’n zeven minuten verzamelen.

Spannend kat-en-muis-spel
In de finale moesten de renners drie keer de Waseberg beklimmen, al jaar en dag de scherprechter van deze koers. Met nog twintig kilometer te gaan hadden Montaguti en Ayazbayev de rol gelost vooraan. De overige vier blijven in kletsnatte omstandigheden dapper strijden, terwijl er vanuit het peloton diverse demarrages volgden. Rui Costa en Tony Gallopin deden op de laatste keer Waseberg een ultieme poging, maar werden snel weer opgeslokt door het peloton, aangevoerd door Giant-Alpecin en LottoNL-Jumbo. Op vier kilometer hadden de vier overige koplopers nog altijd dertig seconden voorsprong. Diep in de laatste kilometer werden ze alsnog gegrepen, waarna Bouhanni de sterkste in de door een massale val ontsierde massasprint bleek. Na afloop werd de Fransman echter gediskwalificeerd en mocht Ewan zich op het podium melden.

RIDE Magazine
65 Reacties
Sorteer op:
21 augustus 2016 20:01
Ik bond dexe diskwalificatie een 50/50 geval. If wee gekwakt enter was veal ruimte
21 augustus 2016 20:01
"onterecht", "belachelijk", "slaat nergens op". Kennelijk verschuift bij sommigen de norm van wat wel en niet toelaatbaar is in een sprint. Sprinten doe je nog steeds rechtdoor naar de meet, zonder kwakken, kopstoten en zwiepers. Wie zich daar niet aan kan of wil houden, verdient een DQ.
21 augustus 2016 20:16
Terechte DQ.
Hij wijkt zonder reden van zijn lijn af en brengt anderen in gevaar.
Er zullen nog vele DQ nodig zijn om deze bokser te corrigeren.
21 augustus 2016 20:21
Dus een zeer sterke Boonen moet werken voor een Kittel die er niet aan te pas komt? Durf juist te gaan, Etixx.
21 augustus 2016 20:26
@Fast Freddy

Helemaal mee eens. Dit soort fratsen is gewoon levensgevaarlijk. Te vaak blijft het helaas onbestraft. Dat het nu tot DSQ leidt kan mogelijk te maken hebben met de "reputatie" van Bouhanni, maar wat overeind blijft is dat het een idiote onnodige zwieper was.
21 augustus 2016 20:29
Ik heb de beelden nog eens teruggekeken, met dank aan Greg4ever. Duidelijk. Terechte diskwalificatie naar mijn mening. Ik vind daarnaast dat er strenger opgeeden moet worden tegen renners die met hun kamikazegedrag anderen in gevaar brengen. Knechten die zich bewust hinderlijk uit laten zakken, eerste keer een maand schorsing, tweede keer drie maanden. Sprinters die anderen door roekeloos gedrag ten val brengen (zoals Cav tegen Veelers): een half jaar schorsen, tweede keer een jaar. Het heeft weinig zin om te zeiken over een onveilig parcours, als je cowboygedrag ongestraft laat. Overigens zou ook onder het nieuwe strenge regime dat ik voorsta in het geval van Bouhanni in Hamburg een diskwalificatie volstaan. Fout, ernstig genoeg voor een diskwalificatie, maar niet ernstig genoeg voor een schorsing.
21 augustus 2016 20:36
Ik heb de beelden ook nog eens bekeken (dank @Greg4). Volgens de regels zal het wel kloppen, maar... (en) zoekt Ewan hem ook niet een beetje op, 30 meter ervoor? Terwijl aan zijn rechterkant nog een halve wegbreedte open ligt.
Ik ga mee met een aantal WF-ers die vinden dat echt rechtuit eigenlijk nooit mogelijk is. Hij beweegt wat bruusk, Ewan moet uitwijken (maar niet zoveel als hij doet en remmen hoeft ook niet) maar van mij had hij mogen winnen (hoewel ik het een ongelooflijke eikel vindt, maar dat doet er nu niet toe).
21 augustus 2016 21:07
Foutieve beslissing. Ewan komt zelf ook naar links terwijl er rechts van hem nog genoeg ruimte is. Via Cyclinghub is dit erg goed te zien.

Ook Ewan sprint dus absoluut niet rechtdoor.
21 augustus 2016 21:46
Die Bouhanni is echt niet goed snik. Die riskeerde gewoon in volle sprint dat Ewan ten val zou komen en de rest over hem heen zou donderen. De bidon van Steels ooit was er niks bij.
21 augustus 2016 22:26
Niemand sprint rechtdoor, want de weg buigt naar links. Bouhanni sprint zoals Froome klimt: hij kijkt naar zijn voorwiel.

Op het moment dat hij opkijkt maakt hij een slinger naar (zijn) rechts, waar Ewan zit die juist zo dicht mogelijk langs Bouhanni af probeert te sprinten. Waarschijnlijk omdat dit de kortste lijn is en hij nog wat slipstream mee kan pikken.

Al met al geen zuivere DQ in mijn ogen, maar de optelsom die het gevolg is van zijn eigen gedrag o.a. in de Dauphiné. Was het Kittel geweest, dan had hij de bloemen nog gewoon in de kofferbak liggen.
21 augustus 2016 23:00
Discutable beslissing. Maar wat ook mee speelt: Het is Bouhanni. Dus hij krijgt eerder een DQ aan de broek dan een ander voor wie het slechts een eerste vergrijp is bijvoorbeeld.
21 augustus 2016 23:01
@Thijs E
Gelukkig heeft de jury dit keer de juiste beslissing genomen
22 augustus 2016 01:35
Cavendish doet in de Tour precies hetzelfde bij Kittel en dan kraait er geen haan naar. Wordt lekker consequent gejureerd maar niet heus. Ik kan me voorstellen dat Bouhanni er flink vertyft van begint te raken, hij is dit seizoen al 3x DSQ? Alleen die in PN was echt over de schreef, de overige krijgt ie voor m'n gevoel omdat hij Bouhanni is.
22 augustus 2016 04:40
Zoals anderen al opmerkten, terechte beslissing van een jury die de regels voor één keer wel correct toepast. Het is jammer dat men dit abnormaal begint te vinden omdat er normaal veel te laks wordt opgetreden. Ik weet niet wie er in de jury zat (normaal niet alleen Duitsers), maar zou het kunnen dat men "gründlicher" is in Duitsland?
23 augustus 2016 00:02
Is het nou dom of slim om zo dicht op Bouhanni te gaan rijden?

Reacties zijn gesloten.