Bouhanni: “Door Ballerini raak ik de hekken, anders had ik gewonnen”

zondag 14 februari 2021 om 19:28
Bouhanni: “Door Ballerini raak ik de hekken, anders had ik gewonnen”

foto: Cor Vos

Nacer Bouhanni is niet te spreken over de actie van Davide Ballerini in de slotrit van de Tour de La Provence. De Franse sprinter van Arkéa-Samsic dook in een smal gaatje langs de hekken, waarna Ballerini wat opschoof. “Mijn arm en voorwiel raakten zelfs de hekken, anders had ik deze laatste etappe gewonnen”, denkt Bouhanni.

Waar twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Die derde was Phil Bauhaus, die buiten al het gedrang nog langs Ballerini en Bouhanni wist te sprinten. Dat zag ook Thomas Boudat, een van de helpers van Bouhanni. “Helaas raakte hij in de laatste meters vol de hekken, dat is jammer”, aldus Boudat.

Ploegleider Sébastien Hinault van Arkéa-Samsic zegt dat hij achteraf nog de beelden bekeken heeft. “Ik respecteer de beslissing van de officials om Ballerini niet te straffen, maar ik ben ervan overtuigd dat hij een fout maakt. Hij begon zijn sprint twee meter van de hekken en aan het einde kan Nacer zijn stuur niet tussen hem en de hekken zetten.”

“Als Ballerini teruggezet was in de uitslag, zou Nacer als tweede zijn geëindigd. Maar zonder deze fout doet hij gewoon mee voor de overwinning. Het is daarom dat de teleurstelling overheerst op dit moment. Zijn elleboog en zijn wiel raken de hekken, maar als sprinter is hij niet bang”, geeft Hinault aan.

Bekijk hieronder de beelden van de finale in de Tour de La Provence.

Ballerini ging na afloop niet in op zijn manoeuvre in de sprint. “Het was niet makkelijk om me goed te positioneren in de finale, maar de ploeg deed geweldig werk. Ik werd geweldig gepositioneerd door Julian Alaphilippe en Zdenek Stybar, maar ik miste een beetje kracht in mijn benen met nog tien meter te gaan. Dat heeft het verschil gemaakt”, aldus Ballerini op de ploegsite van Deceuninck-Quick-Step.


Dit artikel delen:

100 Reacties

Beer 15 februari 2021 om 10:21

edit wf: niet doen

Marik, kan je het over wielrennen hebben aub? En wat is er niet redelijk aan mijn post? Ballerini gaat in de verste verte niet zo in de fout als Groenewegen. Lijkt me heel redelijk; ook al wil de anti-Lefevre-posse hier het wel gelijk stellen. Dat lijkt mij dan weer onredelijk.

Dibieldo 15 februari 2021 om 10:55

Bauhaus wijkt eigenlijk meer van zijn lijn af dan ballerini.. maar daar wordt niets over gezegd.

harryjohan71 15 februari 2021 om 11:08

Bauhaus moet om de DQS renner heen die van kop gaat, welke steeds meer naar rechts uitwijkt. Als je het goed bekijkt wijken beide DQS renners van hun lijn af. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat Bouhanni voor links koos, omdat als hij voor rechts koos opgevangen zou worden door de sprintaantrekker. Bij de keuze voor links was er ruimte genoeg om daar Ballerini te passeren. Bij de streep was deze ruimte er niet meer. Dat een scheve weg hier de schuld van krijgt vind ik persoonlijk absurd. Net of ze in Frankrijk scheve wegen neerleggen.

Marik 15 februari 2021 om 11:00

Dit bedoel ik nou. Je leest gewoon wat je wil lezen en wat in jouw straatje past. Stop daar toch eens een keer mee kerel. Niemand hier zegt dat Ballerini hetzelfde doet als Groenewegen. Wel zegt een aantal hier dat het scheve sprinten moet worden aangepakt. Nee Ballerini doet niet hetzelfde als Dylan, ja Ballerini wijkt af van zijn lijn. Hij hoeft ook niet geschorst te worden, maar een DSQ was hier heel billijk geweest.

Beer 15 februari 2021 om 11:05

Marik, je kent het bredere plaatje van de gemiddelde Michelangelo-post vast wel. Dus het is niet nodig de handen zo in onschuld te wassen. En een disqualificatie; sorry vriend, maar daar is toch wat meer voor nodig.

YogiBear 15 februari 2021 om 11:16

Dit was de uitgelezen kans voor de jury/uci om de regels en de straffen op het overtreden daarvan duidelijk te maken. Je had hier gemotiveerd kunnen zeggen/uitleggen, dat deze sprint tegen de regels is en dat de zwaarte van de overtreding mee wordt genomen in de strafmaat. Wat dan die straf moet zijn (diskwalificatie, terugzetten in de uitslag, aftrek punten/tijd, etc.) is dan aan de jury. Door nu niets te doen, zegt de jury eigenlijk dat een beetje uitwijken mag. In de volgende sprint zal dat beetje dan weer een beetje meer worden en ergens vliegt er dan weer iemand over de hekken en begint het hele circus opnieuw.

Merlinappa 15 februari 2021 om 11:21

De schrijnende inconsequentie van de UCI en haar juryleden is wordt hier weer duidelijk zichtbaar helaas.

Stephen 15 februari 2021 om 11:43

Ballerini lijkt het zelf niet door te hebben dat hij steeds dichter bij de hekken komt, maar ondertussen gebeurt het wel.
Toch maar een aantal lijnen trekken loodrecht op de finish-lijn?

Blackcanyon 15 februari 2021 om 11:48

In t midden beginnen en aan de kant eindigen op een recht stuk. Hier hoef ik weinig woorden aan vuil te maken: bestraffen!

skylimit 15 februari 2021 om 12:01

Veel overdreven reacties van de “wielrenveiligfanclub” weer. Dit is een van de schoonste sprints die ik de laatste tijd heb gezien. Bouhanni had ruimte om er langs te kunnen, maar had gewoon niet de snelheid. En dan achteraf zeuren dat hij anders gewonnen zou hebben. We moeten het wielrennen niet dood censureren en alles onder een vergrootglas gaan leggen. Er gaat nog een var komen met lijntjes en als je elleboog een milimeter te ver uitsteekt en of je voorwiel in de laatste100 meter 20cm van de lijn afwijkt dan ben je de klos nadat de beelden in superslomo een uur lang zijn bekeken… Misschien moet er wel een oplossing komen om renners niet vlak langs een hek te laten sprinten, rode vlakken in de laatste 200-300mtr. of zoiets.

jappe666 15 februari 2021 om 12:30

Even advocaat van de duivel spelen:

Ik vind ook dat er erg weinig aan de hand is met deze sprint.
Je ziet dat Stybar de sprint aantrekt redelijk centraal, maar iets meer naar de rechterkant.
Van zodra Stybar snelheid verliest komt Ballerini uit het wiel langs links en blijft in een rechte lijn doorsprinten, waardoor hij heel lichtjes naar links blijft afbuigen gedurende heel zijn sprint.

Sommige mensen hier reageerden dat hij een aantal keer keek naar Bouhanni, maar volgens mij doet hij wat quasi elke (machts)sprinter doet, namelijk het hoofd buigen om nog extra kracht te kunnen zetten en harder te kunnen trekken aan zijn stuur. Ik had zelfs het gevoel dat hij verschoot toen Bouhanni hem plots aantikte, en dat hij gezien zijn jump op het einde ook enkel oog had voor Bauhaus aan de andere kant. Vanuit het vooraanzicht zie je ook dat zijn hoofd iets gedraaid is naar de rechterkant om te kijken waar Bauhaus al zit en of hij nog kan winnen.

Dat in het achterhoofd houdend vind ik zelfs dat hij opmerkelijk rechtdoor sprint, want of je nu wandelt, met de fiets, de scooter of de auto rijdt, als je eerst recht voor je kijkt en zo rechtdoor wandelt/rijdt, en dan verder doet terwijl je naar de grond vlak voor je kijkt zal je in 99% van de gevallen veel schever uitkomen dan Ballerini nu had. Als je dan bedenkt hoe hard een fiets heen en weer zwiept bij een machtssprinter, vind ik het ongelooflijk dat hij zo’n rechte lijn aanhield.

Als ik de bewegingen van zijn bovenlichaam bekijk tot net voor het laatste zebrapad zit er zelfs veel meer zwiep in dan in de laatste meters waar hij plots Bouhanni voelt komen. Hij lijkt zelfs iets meer ruimte links te laten van zodra hij beseft dat er langs die kant ook nog iemand kant en het heen en weer zwiepen van zijn stuur vermindert ook plots fel omdat hij schrik heeft hem aan te tikken.

Michelangelo 15 februari 2021 om 12:47

Advocaat van de duivel spelen is prima, jappe666.

Ik denk dat iedereen er bij het zien van de beelden over eens is dat Ballerini in een rechte lijn sprint. Maar dat het niet de kortste weg is naar de finish, maar een rechte lijn die loopt van het midden van de weg naar de linker kant. Daarmee stelselmatig het gat verkleinend voor alles wat er links langs wil.

Jij twijfelt of dit bewust gebeurt: ik denk dat dit een bewussie is. Hij heeft zijn hoofd naar beneden, kijkt onder zijn arm/zadel door, en weet volgens mij donders goed dat er iemand zit. En daarbij: die mannen sprinten niet voor het eerst, die zien / voelen echt wel van welke kant het “gevaar” komt.

Verder ben jij verbaasd dat hij nog rechtdoor sprint met zijn hoofd naar beneden. Maar is dat niet de omgekeerde wereld? Moet je niet gewoon kijken waar je fietst ipv met je ogen kijken naar je trapas? En doe je dat niet (en ga je dus scheef) dan ben je niet reglementair aan het sprinten. Jouw opmerking komt op mij over als “ja, het is knap dat hij zonder schade naar huis is gereden, want hij was zo dronken als een tierelier. Dat verdient een applaus ipv een rijontzegging”.

Nogmaals, voor mij is dit echt niet het ergste wat ik gezien heb sinds de val in Polen. Sagan, Ackermann, Bennett, etc: allemaal veel verder over de schreef gegaan dan Ballerini nu. Maar als je als jury niet ingrijpt, dan durf ik je nu al op een briefje te geven dat er dit seizoen weer iemand in de hekken hangt.

harryjohan71 15 februari 2021 om 13:29

@jappe666 zoals zoveel hier spreek ook jij jezelf tegen een rechte sprint is volgens jou een sprint met een linkse afbuiging. Een rechte sprint is volgens jou een sprint die in het midden begint en bijna in de hekken eindigt. Als advocaat kun je makkelijk weerleggen dat dit geen rechte sprint is maar een schuine sprint. Als ik rechtdoor rij op een weg, eindig ik toch ook niet op de linker weghelft. Dit is wat Ballerini doet. Hij neemt Bouhanni mee naar de hekken op het moment dat Bouhanni de keuze heeft gemaakt om hem links te passeren. Ballerini wist heus wel dat een renner links van hem zat. Jij zegt zelf namelijk dat hij meer rechts begint. Maar ja veel wielerflitsers vinden dat een sprinter recht sprint als hij in het midden van de weg begint, geleidelijk naar links gaat en uiteindelijk links eindigt. Als dit ook de zienswijze van de UCI is wordt straffen in de toekomst wel lastig.
Ballerini kon niet schever uitkomen, want dan had hij in de hekken gezeten, maar zo te horen sprint hij dusdanig dat hij niet weet waar de hekken zijn. Het is maar goed dat Bouhanni hem waarschuwt.

jappe666 15 februari 2021 om 14:55

Zoals ook anderen hier al eerder aanhaalden is er een groot verschil tussen in een rechte lijn sprinten (wat ik dus aanhaalde en ook de regel is) en evenwijdig met de nadar blijven rijden.
Van zodra Ballerini zijn sprint inzet en van achter Stybar wegspringt kan je eigenlijk vanaf zijn voorwiel een streep trekken naar de meet en daar blijft hij voortdurend op rijden. Dat die rechte lijn niet loodrecht op de finishlijn staat is een ander gegeven.

Als je naar de sprint van Bauhaus kijkt zit die bij het voorbijsteken van Stybar tegen de dranghekken rechts, maar eindigt die ook zelfs nog aan de linkerkant van de weg. Als je die regel hanteert zou je dus zelfs nog eerder Bauhaus moeten diskwalificeren dan Ballerini. Ook Coquard schuift een rij lager trouwens van rechts helemaal naar het midden toe.

Dat hij zou weten wie waar zit en bewust instuurt klopt trouwens niet, want Ballerini zet als eerste aan. Het is dus niet dat hij iemand opvangt door abrupt in te sturen in iemands route. Als je de beelden herbekijkt zou de meest logische route voor Bouhanni zelfs zijn om uit het wiel van Ballerini langs rechts in het gat te duiken dat Stybar liet. Die lag volledig open, centraal en was de kortste route naar de finishlijn. Hij kiest echter voor links terwijl hij toen al kon zien welke lijn Ballerini aanhield. Bovendien zou het voor Ballerini, als hij bewust zou willen hinderen, veel logischer geweest zijn om dan Bauhaus in te proberen sluiten, want eigenlijk van zodra de rest zijn sprint inzet ligt Bauhaus voorop en komt hij met meer snelheid aanzetten dan Bouhanni.

Wat mij betreft mogen ze best een regel invoeren dat renners tijdens een sprint ten allen tijde vooruit moeten kijken, want dat zou de veiligheid een stuk verhogen want dan zou iedereen (indien het hun intentie is) veel rechter fietsen. Alleen denk ik dat er veel tegenkanting op zou komen vanuit het peloton, want zowel voor de machtssprinters zoals een Greipel, als de aerodynamische sprinters zoals een Cavendish halen ze veel voordeel uit die positie waarbij ze naar de grond kijken.

Zoals je zelf al aanhaalde Michelangelo zijn er al tal van sprints voorbijgekomen die veel kwalijker waren (en ook nog eens bewust) en met renners die veel vaker dit soort zaken uithalen. Ik ben me ervan bewust dat dat briefje met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zou uitkomen, maar ik durf met evenveel zekerheid op de achterkant van dat briefje noteren dat Ballerini niet de veroorzaker zal zijn.

Overigens vond ik de suggestie van iemand hierboven met de lasers op de baan trouwens best goed. Trek gewoon een 8-tal ‘banen’ op de weg in de laatste 500m. Sprintaantrekkers moeten zich verplicht laten uitzakken in de buitenbaan. Indien dat niet gebeurd worden alle renners van hun ploeg in dezelfde groep achteraan geplaatst in de rangschikking van die groep. De renner die op kop sprint mag na het aanzetten niet meer van baan veranderen en de renners die uit het wiel komen mogen maximaal 1 baan opschuiven per renner. Dat zou de huidige regel ‘rechtdoor sprinten’ dan automatisch aanpassen naar ‘loodrecht sprinten’, wat veel logischer en veiliger is.

Merlinappa 15 februari 2021 om 17:36

Voor iedereen die er niet van op de hoogte is: de regel gaat erom dat je in een rechte lijn evenwijdig aan het parcours sprint; dus niet van links naar rechts in een rechte lijn. Daarnaast geldt dit natuurlijk vooral voor de renners 'op kop'; als je uit iemands wiel komt moet je natuurlijk afwijken om eruit te komen, dat is gewoon toegestaan mits je daar niemand bij hindert.

Dat is sowieso een beetje de clue van de hele regel; dat je er niemand mee hindert. Als jij 20 meter voor de rest sprint kan je 10x van links naar rechts gaan als je wilt, niemand heeft er last van. Maar als er iemand links van je op komt kan jij niet in een rechte lijn van rechts naar links sprinten om de deur dicht te doen.

Blackcanyon 15 februari 2021 om 19:31

Merlinpapa snapt het. Verbazingwekkend dat er zoveel andere mensen blijken te zijn die de strekking van de regel niet begrijpen.

Merlinappa 15 februari 2021 om 20:12

Merlinappa* ;)

YogiBear 15 februari 2021 om 21:37

Mooie heldere duidelijke uitleg.

Rendo 15 februari 2021 om 22:46

Helemaal juist. Maar de vraag is waarom er dan in de laatste 100meter een versmalling moet zijn.. Zolang ze niet beter nadenken over de laatste RECHTE lijn zullen er vaak zulke situaties blijven voorkomen, helaas.

Merlinappa 16 februari 2021 om 08:19

Die versmalling snap ik ook niet. Moet ook verboden worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair