Bouhanni: “Door Ballerini raak ik de hekken, anders had ik gewonnen”

zondag 14 februari 2021 om 19:28
Bouhanni: “Door Ballerini raak ik de hekken, anders had ik gewonnen”

foto: Cor Vos

Nacer Bouhanni is niet te spreken over de actie van Davide Ballerini in de slotrit van de Tour de La Provence. De Franse sprinter van Arkéa-Samsic dook in een smal gaatje langs de hekken, waarna Ballerini wat opschoof. “Mijn arm en voorwiel raakten zelfs de hekken, anders had ik deze laatste etappe gewonnen”, denkt Bouhanni.

Waar twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Die derde was Phil Bauhaus, die buiten al het gedrang nog langs Ballerini en Bouhanni wist te sprinten. Dat zag ook Thomas Boudat, een van de helpers van Bouhanni. “Helaas raakte hij in de laatste meters vol de hekken, dat is jammer”, aldus Boudat.

Ploegleider Sébastien Hinault van Arkéa-Samsic zegt dat hij achteraf nog de beelden bekeken heeft. “Ik respecteer de beslissing van de officials om Ballerini niet te straffen, maar ik ben ervan overtuigd dat hij een fout maakt. Hij begon zijn sprint twee meter van de hekken en aan het einde kan Nacer zijn stuur niet tussen hem en de hekken zetten.”

“Als Ballerini teruggezet was in de uitslag, zou Nacer als tweede zijn geëindigd. Maar zonder deze fout doet hij gewoon mee voor de overwinning. Het is daarom dat de teleurstelling overheerst op dit moment. Zijn elleboog en zijn wiel raken de hekken, maar als sprinter is hij niet bang”, geeft Hinault aan.

Bekijk hieronder de beelden van de finale in de Tour de La Provence.

Ballerini ging na afloop niet in op zijn manoeuvre in de sprint. “Het was niet makkelijk om me goed te positioneren in de finale, maar de ploeg deed geweldig werk. Ik werd geweldig gepositioneerd door Julian Alaphilippe en Zdenek Stybar, maar ik miste een beetje kracht in mijn benen met nog tien meter te gaan. Dat heeft het verschil gemaakt”, aldus Ballerini op de ploegsite van Deceuninck-Quick-Step.


Dit artikel delen:

100 Reacties

Romāns Vainšteins 14 februari 2021 om 22:24

Randgeval, zoals 9 vd 10 x. Ik had het gevoel dat Ballerini geraffineerd het deurtje zachtjes sloot maar hij keek er katholiek onnozel bij dus zeg het maar.

Beer 15 februari 2021 om 11:47

Bedankt om het even perfect te kaderen Limal.

Romans, voor mij is alles niet BE vs NL hoor. Dat heb je dan even verkeerd begrepen. Ik zou gewoon graag mijn dagelijkse portie-wielernieuws komen lezen op de beste Nederlandstalige wielersite die er momenteel is, zonder dat mijn persoonlijke favorieten continu afgekraakt worden. Als dat wel gebeurt, vaak op onbeschofte en ongepaste wijze, mag ik daar toch op reageren?

Pedalo 14 februari 2021 om 22:33

Ga de beelden niet eens kijken, maar van je lijn afwijken mag niet volgens de regels van de UCI. Dus DQ. Willekeur alom. Maar je wil ook geen shorttrack of keirin waar we eerst de beelden bekijken en dan de winnaar uitroepen. Dus veranderd er niets, helaas.

Groetjesaandevoetjes 14 februari 2021 om 22:33

Als Bouhanni niet inhoudt dan zal hij vallen en dan zou Ballerini wel worden teruggezet. Dit was een perfecte case voor de jury om op te treden. Hadden ze het nu gedaan dan was alle discussie van de laatste tijd niet nodig geweest.

Wheely 14 februari 2021 om 23:06

Als we dit soort gezeik nu elke keer krijgen achteraf kunnen ze beter stoppen met sprinten. Sprintetappes zijn al het lelijke eendje van de wielersport, dit maakt het er niet bepaald aantrekkelijker op.

Limal 15 februari 2021 om 07:05

Het is hier gegarandeerd gezeik van zodra er ook maar íéts gebeurd met een renner van TJV en/of DQS, een Belg en/of een Nederlander.

Wheely 15 februari 2021 om 11:35

Ja inderdaad, ik had het nog niet eens over het gezeik van de fans, doelde op het gezeik van de renners, de ploegen en de media. Vervolgens loop ik nu zelf ook al te zeiken.

Limal 15 februari 2021 om 11:47

Ikzelf ook. Het is een ziekte. Ik denk er vaak over na om mijn account hier te verwijderen en terug gewoon van de koers te genieten. De leukere momenten met lichtere commentaren zoals die van jou vaak en de liveblogs met o.a. Dolfy houden me nog tegen.

Derrick 14 februari 2021 om 23:38

Ridicuul dat sommigen dit hier willen vergelijken met wat in Polen is gebeurd.

Michelangelo 15 februari 2021 om 00:02

Wat is daar ridicuul aan? Omdat het ene rechts van de weg gebeurde, en het andere links? Of omdat de dader dit keer een blauw shirtje droeg ipv het slachtoffer?

Gevolgen zijn niet te vergelijken, en daar is iedereen blij mee. Maar ook hier zijn de basisingredienten gewoon aanwezig. Massasprint, hekwerk, opkomende man en een renner die naar de hekken stuurt.
Verschil: Bouhanni kiest eieren voor zijn geld, en er was een ietsiepietsie meer ruimte om die keuze te maken.

En dit is exact waarom de wedstrijdjury hier gewoon had moeten ingrijpen in mijn ogen. Want doe je dat niet, dan leren de renners het nooit. Scheef sprinten wordt dus gewoon beloond….

Massimo Bataille 15 februari 2021 om 02:07

Het grote verschil is, Groenewegen reed wel parallel met de weg, zag Jakobsen opkomen en deed de deur toe (zelfs 2x) en week dus wel af van zijn lijn.

Ballerini rijdt gewoon zijn lijn (die lichtjes naar links is), maar wijkt effectief niet uit. Bouhanni zat in het wiel van Ballerini toen die begon met sprinten. Vanaf het begin gaat hij al lichtjes naar links en kon eigenlijk wel weten dat als Ballerini blijft zijn lijn volgen, dat gat kleiner wordt.

Limal 15 februari 2021 om 07:12

Van mij mochten ze Ballerini deklasseren voor "schuin rechtdoor sprinten" in de hoop dat dat vanaf nu consequent zou worden aangepakt, maar die vergelijking met Polen is uiteraard ridicuul.

Derrick 15 februari 2021 om 13:15

Omdat je in Polen kon spreken van een regelrechte aanslag. Hier is het niet eens helemaal duidelijk of hij wel afwijkt van zijn lijn. Maar inderdaad Michelangelo, als hij een blauw truitje draagt dan heb jij hem meteen in het vizier. Post nog even een verwijtende post over Lefevre en nog wat psychologische prietpraat en we kunnen weer verder…

KimJungPoels 15 februari 2021 om 13:27

Eens met Derrick. Beide kampen zijn gewoon super irritant. Dat hele quickstep is fantastisch kamp is irritant, maar dat hele alles wat Quickstep is is klote en Groenewegen deed amper iets fout kamp onder aanvoering van Michelangelo en Marik is minstens zo erg.

Voor mij ook een reden om die topics maar zoveel mogelijk te vermijden.

Beer 15 februari 2021 om 13:57

Helemaal mee eens Derrick.

Lalsacien 15 februari 2021 om 14:26

Eens met KimJungPoels!!!
Het "fan zijn van' begint ridicule vormen aan te nemen.

Marik 15 februari 2021 om 14:54

Wat mij vooral verbaast en irriteert is dat reacties totaal uit z’n verband worden gerukt. En dan worden gebruikt voor eigen gewin. Ik heb dit beer vaak teruggegeven en nu zie ik dat KimJungPoels zich dat ook heeft toegeëigend. Ik zou je oprecht willen uitnodigen om te lezen wat er staat en het niet te interpreteren naar je eigen straatje.

KennyKlimmen 15 februari 2021 om 00:07

Poh, ik vind dit wel meevallen hoor. Part of the game imho. Anders maar op Zwift of op een wielerbaan afsprinten…

KennyKlimmen 15 februari 2021 om 00:08

Bouhani had m niet gewonnen. Bauhaus veruit de sterkste hiero…

jooprioolpijp 15 februari 2021 om 11:06

Daar gaat het niet om. Ook om plaats 2, 3, … moet veilig gesprint worden.

heuvelcolombia 15 februari 2021 om 01:33

Vind het een twijfelgeval. Beetje grijs gebied en grensgevallen zullen er bij iedere regel blijven. Maar als het andersom was geweest en Ballerini had geklaagd over Bouhanni, had het zomaar zo kunnen zijn dat Bouhanni gediskwalificeerd was en het hele forum hier vol stond met beschuldigingen.

Massimo Bataille 15 februari 2021 om 02:03

Meerendeel zit hier inderdaad meer te vitten op het kleur van het truitje dan de actie zelf.
Het gebeurt niet veel, maar voor een keer geef ik de jury gelijk. Eigenlijk doet Ballerini niets mis. Op geen enkel moment wijkt hij af van zijn lijn, sprint gewoon rechtdoor. Hij rijdt niet de ‘kortste route’ naar de finish, maar er staat ook gewoon nergens dat dit moet. Vanaf hij zijn sprint lanceert, gaat hij heel lichtjes naar links, maar dat is dus gewoon zijn lijn. Van pakweg 150m tot aan de streep, gaat hij gewoon lichtjes naar links.

Sprints
2.3.036 Riders shall be strictly forbidden to deviate from the lane they selected when launching
into the sprint and, in so doing, endangering others.

Nergens staat er dat dit perfect evenwijdig met de baan moet zijn.
Moest hij evenwijdig met de weg rijden en dan plots de deur toedoen, moet hij natuurlijk DSQ worden, maar hier maakt hij geen enkele afwijking uit zijn lijn.

Limal 15 februari 2021 om 07:36

Met het woord "lane" wordt wel zoals op de atletiekpiste een "baan" bedoeld die recht op de finishlijn af gaat. In de koers is dit vaak discutabel omdat (a ) de weg in de laatste honderden meters vaak niet kaarsrecht is, (b) de afsluiting vaak naar binnen komt richting finishboog, zoals ook gisteren weer wat het geval was, en (c) de dynamiek van een sprint, met aantrekkers die zich laten afzakken en sprinters die "uit het wiel" komen, inherent chaotischer is.

Ik pleit dus nogmaals voor "richtlijnen" in de laatste 200 m waar de renners zich op kunnen oriënteren. Die kunnen ook gebruikt worden door de comissarissen om objectiever beslissingen te nemen, met als bijkomende afweging eventuele versmallingen naar de finish toe. Dit moet zelfs niet geschilderd worden – het zou perfect mogelijk zijn via een systeem van (laag nabij de finish gemonteerd) laserlicht zoals we dat gezien hebben bij de werelduurrecordpoging van Kipchoge. (kwestie van niet steeds evt gladde lijnen te moeten schilderen/plakken)

Ward 15 februari 2021 om 07:42

Er staat toch ook dat je bij het kiezen van jouw lijn anderen niet in gevaar mag brengen? Als jouw lijn richting nadars gaat mag het niet volgens reglement.

john 15 februari 2021 om 07:56

Zo lang het eentje van het team van Meneer Brulboei is is het toegestaan ,maar o jee was het anders om dan was de media weer te klein geweest met verontwaardigheden van deze Belg

Marik 15 februari 2021 om 08:41

Klopt beer hij wijkt minder uit dan Dylan, maar hij wijkt wel uit. En volgens mij is er sinds vorig jaar iets veranderd. Er zou sneller worden opgetreden om dat scheve sprinten zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. En daarin laat men nu een grote kans liggen. En alle reageerders die hier met een gekleurde bril alles bedekken met de mantel der liefde zijn geen knip voor de neus waard.

Beer 15 februari 2021 om 08:52

Alle reageerders die hier met een gekleurde bril deze beperkte beweging van Ballerini ook maar in verband wil brengen met de drie-traps-aanslag van Groenewegen, zijn geen knip voor de neus waard. Perfect dat ze tegen dat scheve spurten willen optreden, maar neem dan wel de echte fouten om te bestraffen.

ssj 15 februari 2021 om 08:54

Met de “oude” bril is er niet zoveel aan de hand; een sprint die er zo vaak was. Met de “nieuwe’ bril dat je niet van je lijn mag afwijken zou dit toch een diskwalificatie/terugplaatsing moeten zijn. Doet de deur zachtjes dicht.

@Beer, niemand geeft aan dat Ballerini een schorsing moet krijgen, laat staan voor 9 maanden. Dus de vergelijking met Groenewegen loopt echt volledig mank.

Beer 15 februari 2021 om 08:56

Volgens de anti-Lefevre-posse hier moet nu elke DQCS-renner die ook maar 2 centimeter van zijn lijn afwijkt gedisqualificeerd en verketterd worden omdat arme Dylan 9 maanden schorsing kreeg. Die vlieger gaat gelukkig niet op.

Merlinappa 15 februari 2021 om 08:57

Agossie, daar is Beer weer met zijn Dylan-complex. Heb met je te doen.

Beer 15 februari 2021 om 09:00

Nee hoor, van mij krijgt Dylan na zijn 9 maanden een nieuwe kans. Waar het hier werkelijk om gaat is het anti-Lefevre/DCQS-complex van vele reageerders. Maar het spijt me, Ballerini wordt niet gestraft en DQCS zal blijven winnen.

Michelangelo 15 februari 2021 om 09:11

edit wf: ontopic svp

Marik 15 februari 2021 om 09:13

Ik kan mezelf iets verwijten: elke keer maak ik dezelfde fout door te denken dat beer voor rede vatbaar is. En telkens trap ik er weer in. beer jij hebt de absolute kwaliteiten om een reactie volledig uit z'n verband te rukken, dit te over dramatiseren en er een volledig gekleurd sausje overheen te gooien. De hele wereld is gek behalve beer en de mensen die dezelfde mening hebben als beer.

Kerel je leest gewoon niet wat er staat, je interpreteert naar je eigen sausje, blegh.

Merlinappa 15 februari 2021 om 09:38

Beer is het equivalent van Baudet of Haga op dit forum.

SpeedyLegs 15 februari 2021 om 09:40

Er was geen reden om in de laatste meters naar rechts te gaan, behalve dan de natuurlijke neiging om de doorgang te beletten.
Een maatregel als strepen op de weg kunnen de renners houvast bieden bij hun gedrag en de jury om een goede beslissing te nemen. Dat gedrag betreft dan natuurlijk zowel degene die gepasserd kan worden ald degene die wil passeren.
Hoop dat de UCI in dit geval de organisatie haar mening geeft en dit incident toevoegt aan haar veiligheidsdossier, dat gebruikt gaat worden voor beleid(sevaluatie).

Peter Lippens 15 februari 2021 om 09:42

Ben het eens, volgens mij weken de hekken een stuk meer van de lijn af dan Ballerini, weinig aan de hand dus.

richard van wijngaarden 15 februari 2021 om 09:44

Grote onzin.

Bouhanni kiest gewoon de verkeerde positie en Ballerini doet helemaal NIETS wat verboden is. Hij wijkt ook bijna niet van zn lijn af, die hekken komen lichtelijk naar binnen toe en staan niet recht.

YogiBear 15 februari 2021 om 11:08

“en Ballerini doet helemaal NIETS wat verboden is. Hij wijkt ook bijna niet van zn lijn af”. Kun je even duidelijk zijn? Doet hij nu helemaal niets of toch wel een klein beetje wat? In het laatste geval, is een beetje iets doen hetzelfde als iets doen. Waarbij de mate van dat ‘iets’ natuurlijk best mee kan wegen in de strafmaat.

jooprioolpijp 15 februari 2021 om 11:11

als dat de definitie van rechtdoor rijden is, kun je in elke bocht je tegenstanders de hekken in rijden: ‘de hekken kwamen naar links/rechts, ik hield gewoon m’n lijn’. Het gaat er natuurlijk om dat je afstand tot de hekken min of meer gelijk blijft. Dat is hier duidelijk niet het geval. Terugzetten was dus logisch geweest.

Peter Lippens 15 februari 2021 om 09:45

Tja weinig aan de had, Ballerini reed een rechte lijn wat niet van de hekken en de weg zelf kan gezegd worden. Als je dit al moet straffen moet je gewoon geen massasprinten meer laten doorgaan en iedereen gelijk op de eerste plaats zetten.

Michelangelo 15 februari 2021 om 09:47

@Peter,
Volgens mij is allebei waar. Zowel de hekken komen naar binnen bij de finish (fout organisatie) maar ook Ballerini stuurt vanuit het midden naar de hekken (fout van de coureur).

En allebei waar kan natuurlijk ook gewoon. Maar beiden bleven helaas onbestraft.

lo squalo dello Stretto 15 februari 2021 om 09:48

Als ik de uitslag van de poll bekijk snap ik dat de jury ook niet weet wat hiermee te doen. Ik zou het eerlijk gezegd ook niet weten. Hopelijk gaan we niet na elke koers dit soort discussies moeten voeren.

Panache 15 februari 2021 om 10:13

Omdat Ballerini niet won was dit juist een gemakkelijke manier om te straffen zonder grote gevolgen, in het belang van een veiligere sport.
Nu hebben zowel Ballerini als Bouhanni de boodschap meegekregen dat op deze wijze sprinten op het randje, maar nét binnen de regels is. Dat lijkt mij de verkeerde boodschap.

Headlines

Materiaalzone

Populair