BORA-hansgrohe ziet groeimarge bij Kelderman: “Hem beter maken door hem te remmen”

BORA-hansgrohe ziet groeimarge bij Kelderman: “Hem beter maken door hem te remmen”

foto: BORA-hansgrohe

dinsdag 30 maart 2021 om 07:00
Interview

Wilco Kelderman was afgelopen week tijdens de Ronde van Catalonië voor het eerst te bewonderen in het tenue van BORA-hansgrohe, zijn nieuwe werkgever. De ronderenner vierde er zijn dertigste verjaardag, maar volgens zijn Duitse ploeg zit er nog altijd rek in zijn ontwikkeling. “Wij willen hem beter maken door hem meer mentale vrijheid en fysieke rust te geven”, legt Dan Lorang uit, de Luxemburgse Head of Performance van BORA-hansgrohe.

Veel vrijheid
Nadat de ploegleiding van de Duitse ploeg begin 2020 samen had gezeten om te kijken naar wat voor soort nieuwe renners ze wilden aantrekken voor het huidige seizoen, kwamen ze tot de conclusie dat er een klassementsrenner of een heel goede meesterknecht bij moest. Ze kwamen snel uit bij Kelderman.

“Vorig jaar heeft Henrik Werner zich bij ons gevoegd als coach. Die rol had hij eerder bij Team Sunweb. Hij kent Wilco goed. Henrik gaf heel positieve feedback over Wilco en hij zei ook dat Kelderman goed in ons team zou passen. Zijn data zagen er indrukwekkend uit en daarna heb ik in april of mei contact met Wilco opgenomen”, aldus Lorang.

Kelderman komt in de vierde etappe met de besten over de streep – foto: Cor Vos

Lorang hoopt Kelderman een omgeving te bieden waarin iedereen op hem vertrouwt en waarbij hij zich goed voelt. “Wilco werkt opnieuw samen met Henrik, hij kent hem natuurlijk uit het verleden”, legt de Luxemburger uit.

“Keldermans persoonlijkheid past ook erg goed in onze groep. Wilco houdt zich enorm bezig met de details van onze sport, met datagegevens en analyses. Hij kan met zijn kennis daarom ook iets extra’s bijdragen aan onze ploeg, en dat wil hij zelf ook. Zodoende waren er veel raakvlakken. We zijn heel blij dat Wilco zich bij ons gevoegd heeft. Ik hoef niemand uit te leggen dat hij een goede renner is, denk ik.”

‘Giro was voor ons geen verrassing’
Nadat Lorang en consorten Kelderman hadden vastgelegd, reed de Nederlander een ijzersterke Giro d’Italia waarin hij uiteindelijk als derde eindigde. “Wij zijn hem niet anders gaan benaderen. Nadat we zijn waardes hadden geanalyseerd voordat hij zijn contract tekende, wisten wij – en ook iedereen die daar voorheen inzage in had – waartoe hij in staat is”, legt de Head of Performance uit.

“Voor ons was het geen verrassing dat hij op dat niveau zat. Wij hadden al respect voor hem na zijn prestaties uit het verleden, maar we zagen in de Giro wel dat de rol die hij bij ons krijgt echt heel erg goed kan uitpakken.”

Dan Lorang – foto: Christof Kreutzer

Kelderman mag bij BORA-hansgrohe zijn eigen invulling aan een wedstrijd geven. “Wilco bepaalt zelf de keuze die hij maakt, wij doen dat niet. Als hij aangeeft dat hij liever niet de kopman in een bepaalde koers wil zijn, dan is dat voor ons oké”, stelt Lorang.

“Onderling hebben we afgesproken dat hij kopman kán zijn, maar niet móet zijn. Wij denken dat deze keuzevrijheid hem kan helpen, om zodoende misschien meer uit Wilco te halen dan dat er tot op heden uitgekomen is. Hij is ook op een leeftijd gekomen waarop het belangrijk is dat hij wezenlijk onderdeel uitmaakt van beslissingen. Wilco krijgt bij ons de ruimte om zijn stem te laten horen en doorwegen.”

Wisselwerking met Buchmann
Met Emanuel Buchmann had de Duitse formatie al een klassementsklepper in hun rangen. De 28-jarige Duitser werd in de Tour de France van 2019 nog vierde in het eindklassement en was de uitgesproken kopman bij BORA.

“Wilco en hij staan op gelijke voet. Hoe de hiërarchie zich verhoudt, hangt af van de wedstrijd. Het kan dus zijn dat Wilco als meesterknecht van Emanuel zal rijden, maar andersom net zo. Het is niet zo dat wij een Duitse ploeg zijn, dat onze Duitsers ook automatisch sneller de kopman zijn. We zijn een internationaal team en bekijken per wedstrijd welke renner qua kwaliteiten het beste past bij het type parcours.”

Kelderman in Catalonië zij aan zij met drievoudig wereldkampioen Peter Sagan – foto: Cor Vos

“Bekeken vanuit zijn data en fysieke mogelijkheden, denk ik dat Wilco alles in zich heeft om – zoals in de Giro – het podium van een grote ronde te behalen. Andere jongens trappen niet veel hogere wattages. Maar het draait niet alleen om nummers”, zegt Lorang.

“Het hangt af van vorm, van mentale aspecten, van techniek op de fiets en van het omgaan met druk. Op die gebieden valt er wel nog winst te behalen, denken wij. Daarin willen wij hem misschien nog wel meer ondersteunen dan in het fysieke, om hem veel zelfvertrouwen te geven. Dat heeft hij in de jongste Giro al heel goed aangepakt. Maar op dat vlak missen nog de paar laatste procenten.”

De Nederlander is vaak op de afspraak in rittenkoersen, maar hij wint weinig. Volgens Lorang boekt hij niet de resultaten die hij qua prestaties zou verdienen. “Het basisniveau van Wilco ligt heel hoog, van januari tot en met december. We moeten hem daarom juist misschien wel meer remmen, dan dat we hem moeten pushen. Af en toe iets meer rust nemen, om op basis van een beter herstel een hoger niveau te bereiken. Dat in ogenschouw met de verbeterpunten op het psychologische vlak, maken hem straks een complete coureur. Daar denken en hopen wij waarde te kunnen toevoegen aan de wielrenner Wilco Kelderman.”

Deze zomer gaat de Nederlander als kopman van start in de Ronde van Frankrijk. In de voorbije Ronde van Catalonië eindigde Kelderman als vijfde in het eindklassement, op een minuut en vier seconden van winnaar Adam Yates.

Kelderman op zijn nieuwe Specialized-tijdritfiets – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

26 Reacties

Groetjesaandevoetjes 29 maart 2021 om 11:14

Volgens mij is de ronde van Baskenland de enige koers dusver die Buchmann en Kelderman beide gaan rijden en volgens mij was er al uitgesproken dat Kelderman voor zijn eigen klassement mocht gaan.

0
ChefSpijker 29 maart 2021 om 15:06

En best een goede kans dat beiden daar niet de beste BORA worden.

0
Groetjesaandevoetjes 29 maart 2021 om 16:03

Volgens mij rijden Konrad en Schachmann in dienst voor Kelderman. Maarja, het kan altijd anders lopen.

0
josi 29 maart 2021 om 11:21

Ik ben wel benieuwd hoe dit uit gaat pakken, de eerste tekenen zijn in ieder geval niet slecht. Ik denk niet dat Kelderman snel weer op het podium van een grote ronde zal staan, maar het zou mooi zijn als hij eens wat won. Daar heeft hij zeker de kwaliteiten voor, maar zijn lijst met profzeges is na al die jaren nog steeds akelig kort.

0
Wim Kruithof 30 maart 2021 om 00:07

eens, eigenlijk kwam het er alleen in Scandinavië uit. In die zin grote paralellen met Kruijswijk, de andere Nederlandse ronderenner die met al zijn talent, erg weinig wint.

Wat een mooie zienswijze heeft Bora en een prima interview.

0
Marik 29 maart 2021 om 11:28

Ik vind wel dat BORA een hele mooie aanpak heeft. Het mag, maar het moet niet en ga maar plezier maken. Zou serieus ook een optie voor Dumoulin zijn, deze filosofie.

0
Panache 29 maart 2021 om 11:43

+1
Zullen we Hendrik Werner vragen om een te bellen naar Kanne?

0
Pizzi 29 maart 2021 om 11:49

Juist!

Is Hendrik trouwens nog steeds op die berg aan het wachten om Dumoulin?

0
tendam 29 maart 2021 om 13:29

Die optie is er voor Dumoulin gewoon niet, omdat de Nederlandse media en fans te veeleisend zijn. Dumoulin moet altijd, het is nooit vrijblijvend. Dat ligt niet aan Jumbo.

0
Magician 29 maart 2021 om 13:55

Hoezo is die optie er niet? Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat wanneer Dumoulin bij een willekeurige buitenlandse ploeg rijdt (Sunweb was ondanks de Duitse licentie ook nog heel Nederlands) dat de druk op zijn schouders afneemt. We kijken hier toch echt anders naar een Terpstra of Mollema dan Dumoulin.

0
Marik 29 maart 2021 om 15:13

Ik ga mee met magician, Dumoulin in Nederlandse dienst is aandacht in het kwadraat. Bij een BORA zou dat een stuk minder zijn. (totdat hij opeens weer een grote ronde wint natuurlijk)

0
tendam 29 maart 2021 om 16:50

@magician
Weet ik niet. Dumoulin is nu gestopt en hij krijgt nog meer aandacht dan Mollema of Terpstra :) ‘Hij is weer op een fiets gesignaleerd! Hosanna!’

0
Panache 29 maart 2021 om 11:42

Ze leggen de vinger op de juiste plek, maar communiceren het op een voor Wilco prettige (niet aanvallende) wijze. Indien het team het project Kelderman werkelijk ook zo gaat aanpakken dan geeft dat de renner een goede kans om onder aan de streep wat meer te scoren.

0
Klein Verzet 29 maart 2021 om 11:44

“HEM BETER MAKEN DOOR HEM TE REMMEN”

Mooi inkijkje bij de nieuwe ploeg (zeg maar gerust een warm nest) waar Kelderman in terecht is gekomen. Ik zou haast zeggen “Komt alles toch nog goed.” Kelderman is ondertussen door schade en schande wel wat wijzer geworden. Het vertrouwen dat de ploeg in Kelderman uitspreekt staat in schril contrast met wat we allemaal hebben kunnen zien in de laatste dagen van de Giro bij Sunweb (nu DSM). Met Henrik Werner aan zijn zijde ziet de toekomst er schitterend uit.

0
Klein Verzet 29 maart 2021 om 12:00

Voor de liefhebbers een Podcast van Laurens ten Dam (LSRF) met o.a. Henrik Werner:

EPISODE 64 | SHRTCT – LEVENSLESSEN VAN EEN COACH

https://www.liveslowridefast.com/podcast-notes-episode-64-shrtct-levenslessen-van-een-coach

0
Wheely 29 maart 2021 om 12:36

“Hem beter maken door hem te LEREN remmen” bedoelen ze zeker. ;)

Geintje natuurlijk, heel goed gevoel over deze overstap, hup Bever!

0
Frits van Jumbo 29 maart 2021 om 14:09

Haha!!
Er VALT nog genoeg te verwachten denk ik!

0
Kelder is de Man 29 maart 2021 om 14:32

Wheely

Haha.. Die knieen van hem spreken boekdelen. Vorig jaar behoorlijk overeind gebleven. Het trainingsongeluk was weinig aan te doen natuurlijk. Weet het niet, maar denk dat z'n veelvuldig vallen toch meer te wijten was aan een gebrek aan focus (dromen op de fiets) dan stuurmanskunst.

Verder een leuk en hoopvol interview. Hup Wilco!

0
ssj 29 maart 2021 om 13:19

Klinkt als een heel goed, doordacht verhaal. Hopelijk blijkt dit ook straks uit de praktijk.

0
Frank V 29 maart 2021 om 13:25

Zijn tijdrit was in 2017 nog top. Jammer dat die wat minder is geworden. Ik heb ook gezien dat het een waar trainingsbeest is. Dag na dag rond de 150 met rond de 2000hm.

Dat zijn 2 zaken die zelfs op deze leeftijd nog kunnen verbeteren. En dan moet het gewoon een keer meezitten.

0
KennyKlimmen 29 maart 2021 om 14:16

Mooi verhaal. TDM had ook al eens gezegd dat Kelderman minstens zo goed is als hij is.

0
S. Morgenstern 29 maart 2021 om 14:24

Ik kan me een presentatie herinneren van Heijboer tijdens een ploegenpresentatie (meen in 2015) over de plannen die ze hadden om met Gesink, Kruijswijk en Kelderman de komende jaren voor het podium in grote rondes te gaan. Dat was met alle drie mogelijk volgens zijn berekeningen. Daar zat een slide tussen met grafieken van hun huidige niveau en wat er nog aan marge in zat (zonder de namen). Één daarvan stak er op dat tweede punt behoorlijk bovenuit en dat moest haast wel Kelderman zijn. Zo’n verhaal als dat hierboven onderschrijft dat wel aardig denk. Ik denk eigenlijk dat iedereen die zijn fysieke mogelijkheden heeft gezien hem in potentie nog altijd als een grote ronde winnaar inschat.

0
stephano 29 maart 2021 om 14:45

Goed verhaal dit. Het zou me niet verbazen als hij inderdaad nog een stap gaat maken. Het vertrouwen dat hier uit spreekt dat heeft hij afgelopen Giro gemist.

0
ben_pronk 29 maart 2021 om 18:03

Mooi verhaal dit! Ook ik had meteen al vertrouwen dat Wilco hier nog een stap kan maken. Wat heeft die renner een ontiegelijk hoog basisniveau om meteen 5e te worden in Catalonië.

Mooi dat er eindelijk naar hem wordt omgekeken! Het is hem gegund.

0
VerstandOpNul 29 maart 2021 om 21:51

“Af en toe iets meer rust nemen, om op basis van een beter herstel een hoger niveau te bereiken.”
Dit klinkt best aannemelijk.. Wilco rijdt altijd heel degelijk (als hij niet valt), maar wellicht dat hij hiermee net de paar procentjes extra kan bereiken op de momenten die ertoe doen..

0
52voor11achter 30 maart 2021 om 10:33

De lange neus die Wilco op een dag naar het Sunweb leiderschap hoopt te trekken is volgens mij onderhuids toch nog een sterke drijfveer.
Deze aanpak bij Bora lijkt hem goed te gaan doen en ik geloof dan ook dat hij inderdaad nog kan groeien.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone