BORA-hansgrohe stapt naar CAS om Sagan terug in Tour te krijgen

BORA-hansgrohe stapt naar CAS om Sagan terug in Tour te krijgen

foto: WielerFlits

donderdag 6 juli 2017 om 15:26

BORA-hansgrohe gaat bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen de diskwalificatie van Peter Sagan uit de Tour de France. De ploeg wil dat het Hof van Arbitrage voor Sport spoedig een zal uitspraak doen over de geldigheid van de uitsluiting van de wereldkampioen.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Peter Sagan en Wout van Aert. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

“Er is geen nieuws wat betreft het beroep”, geeft BORA-hansgrohe-ploegleider Enrico Poitschke aan tegenover Cycling Weekly. “We denken dat het niet de juiste beslissing is geweest van de jury. Het is nu in hun handen. Wij kunnen er niets aan veranderen, maar we kijken uit naar hun oordeel.”

Naar verluidt heeft de Duitse ploeg van Sagan dinsdagavond, direct na de diskwalificatie, contact opgenomen met het CAS. Woensdagochtend is officieel beroep aangetekend, maar vooralsnog is er vanuit het CAS nog geen reactie over het incident.

Het is ook de vraag wat het sporttribunaal nog kan beslissen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Sagan weer terug kan keren in de Tour de France. “Dat weten we niet”, houdt Poitschke de deur nog op een kier. “Het is niet in onze handen en meer weten we echt niet.”

Update 15.30 uur – ‘Sagan niet verhoord door de jury’
BORA-hansgrohe heeft in een persbericht laten weten dat zij het niet eens zijn met de beslissing. Volgens hun heeft Sagan de valpartij met Mark Cavendish niet veroorzaakt. “Sagan bleef op zijn lijn en kon Cavendish niet zien aan zijn rechterzijde”, schrijft de ploeg.

Wel stelt de ploeg dat in de UCI-reglementen staat dat pas een besluit genomen kan worden als de betrokken renners de kans hebben gehad hun standpunt te kunnen verdedigen bij de commissarissen van de jury. Dat is volgens BORA-hansgrohe niet gebeurd.

“Mocht de motie tot opschorting van de diskwalificatie, waar het CAS over gaat beslissen, toegekend worden, dan zal Peter Sagan weer terugkeren in de Tour de France”, aldus BORA-hansgrohe in het persbericht.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Marszzz 6 juli 2017 om 15:29

Kan me niet voorstellen dat hij op enig moment kan terugkeren in de Tour. Het is Wie is Mol niet.

rosencrantz 6 juli 2017 om 15:30

Is het CAS überhaupt wel bevoegd voor dit soort zaken?

Deoudjes 6 juli 2017 om 15:31

Dat heeft toch geen zin meer !!
O nee het gaat nu weer ordinair om geld.
Nieuws wat wij als wielerliefhebbers niet interesseren

Wildebert 6 juli 2017 om 15:32

Tjsa, wordt helaas zo wel weer juridisch allemaal.

schlunzi 6 juli 2017 om 15:34

de sponsors gaan in beroep, ze verliezen air time. nogal logisch

Abdoe 6 juli 2017 om 15:35

Er lijkt op zijn minst een flinke vormfout te zijn gemaakt door Sagan niet te horen alvorens hem uit de Tour te zetten. Terugkeren in de Tour lijkt onwaarschijnlijk door het niet hebben gereden van meerdere etappes, maar een flinke schadevergoeding zou er best in kunnen zitten.

Noud89 6 juli 2017 om 15:37

Volledig logisch natuurlijk dat je een beslissing die in je ogen geheel onrechtvaardig is aanvecht. De kans dat hij mee mag doen lijkt me zeer klein, maar al is het maar om je gelijk te halen, en uiteraard gewoon financiële compensatie te krijgen.

Overigens, wat je ook van de beslissing an sich mag vinden lijkt het me duidelijk dat er twee gigantische fouten gemaakt zijn, waarvoor de jury een zwaardere straf zou moeten krijgen dan Sagan:

1) Ze zijn hun eigen regels niet nagekomen door Sagan zich niet te laten verdedigen.
2) Ze hebben hun eerste eigen straf overruled met een nieuwe zwaardere straf. Zoiets als geel geven en dan toch nog rood geven. Overigens wederom zonder een statement van minimaal één van de betrokken partijen.

nederbelg 6 juli 2017 om 15:37

Haha, suspens. “I’ll be back”
En dan opeens, in een vlakke rit, bij het ingaan van de slotkilometer, komt de Hulk daar op zijn fiets aan een kabel aangezwierd, belandt mooi op zijn wielen, en in een kaarsrechte lijn splijt hij zoals in de Eneco Tour (toen nog niet Binck) de zee in twee, en katapulteert hij zich als eerste over de finishlijn. Shirtje omhoog: bovenlijf volledig in groene bodypaint. Démare slaat ondertussen groener uit dan zijn trui… Greipel grijpt naar zijn hart, Kittel en Groenewegen (what’s in a name) vloeken in koor (Kittel heeft al die vloeken van zijn Nederlandse vriendin gehoord). De commentatoren zijn lyrisch “Sagan scheidt het Cav van het koren” (oeps).

achtpuntzes 6 juli 2017 om 15:38

kansloos, dit.

martini151 6 juli 2017 om 15:38

Dat wordt een lange rustdag voor Sagan.. Etappes inhalen

Merlinappa 6 juli 2017 om 15:39

Deoudjes, spreek voor jezelf. Ik vind het wel interessant, en ben erg benieuwd naar de uitspraak. Helemaal gezien het allemaal schijnbaar nogal onreglementair is verlopen.. Kan het nog gekker worden deze tour?

Tippie 6 juli 2017 om 15:39

Benieuwd wat er met de jury van de Tour gebeurt als Sagan niet gediskwalificeerd had mogen worden.

Reynaerde 6 juli 2017 om 15:49

Het is op zichzelf natuurlijk wel een schande dat een sportevenement als de Tour niet een strak omlijnde procedure heeft voor dit soort zaken, althans niet één die gevolgd wordt. Eerst tijdstraf, dan nog een puntenstraf, dan plots diskwalificatie, betreffende renner niet gehoord terwijl hij daar recht op heeft (kennelijk). Amateurisme ten top.

Wellicht gewoon een idee dat men iets meer de tijd neemt voor dit soort zaken en niet al 10 minuten na de finish ‘ergens’ mee wil komen.

schipperaar 6 juli 2017 om 15:49

Paard achter de wagen spannen, een peleton met ballen had gewoon niet gestart zonder Sagan, 80% nam het voor hem op maar deed niks.

kavbocks 6 juli 2017 om 15:53

Logische en terechte actie van Bora.

robotour 6 juli 2017 om 15:54

Interessante move. Weet niet of het Cas hier haar vingers aan gaat branden, zal wel een juridische uitweg gezocht worden dat de UCI/Aso etc. verantwoordelijk zijn en dat tegen een besluit van de wedstrijdjury geen beroep mogelijk is.
Het bevreemdt mij ook dat de wedstrijdjury geen officieel communique heeft uitgebracht, of heb ik dat gemist. Ook hier op wielerflits heb ik niets gelezen over een statement van de UCI/ASO.
Als de jury het bij de eerste straf gelaten had, had in ieder geval Sagan onder protest nog verder kunnen rijden. Nu terugkeren in de TOUR kan simpelweg niet en gaat dus ook niet gebeuren.

NDI22 6 juli 2017 om 15:54

Niet meer dan terecht. Moeten ze maar eens fatsoenlijk de eigen procedures volgen.

Arema Pro Cycling Team 6 juli 2017 om 15:55

@Schipperaar;

Je bedoelt 80% van de sprinters is blij dat bij niet meer mee doet!

Mos 6 juli 2017 om 15:55

Onterechte disqualificatie dus. Het zal inderdaad wel om een schadeclaim gaan. Hervatten lijkt me onmogelijk, aangezien hij de afgelopen dagen niet heeft afgelegd. Of zou hij stiekem ergens in de buik van het peleton hebben rondgehangen?

Timothy12 6 juli 2017 om 15:56

@marszzz Ik geloof niet dat er ooit iemand is teruggekeerd bij WIDM, maar ik snap je punt ;)

Kingstown 6 juli 2017 om 15:56

Wat Tippie aanhaalt ben ik ook wel benieuwd naar. Diskwalificeer een jury maar die zulke beslissingen neemt. Als je na het zien van de beelden tot een zwaardere sanctie komt, dan ben je incapabel voor zo’n functie. 2 jaar uitsluiting lijkt me wel op zijn plaats. Om een voorbeeld te stellen. Daar lijkt men zoveel waarde aan te hechten, dus laten we dat dan ook maar doen.

Dag Otto Lauritzen 6 juli 2017 om 15:57

Als we het dan toch vanuit juridisch oogpunt gaan bekijken: Dit vond ik best een interessant artikel.

krypton 6 juli 2017 om 15:58

Bora maakt zichzelf belachelijk met dit statement. Hoe kun je het in godsnaam hebben over terugkeren in de Tour als je enkele etappes niet hebt afgelegd?

Dumoulist 6 juli 2017 om 16:02

Terecht natuurlijk. Blijft anders de grootste blunder ooit.

schipperaar 6 juli 2017 om 16:02

@apct
Ach ja, de sport verloedert, als Cav de hand in eigen boezem had gestoken zou het hem gesierd hebben en er nooit een zjury aan te pas gekomen zijn, kunnen zich op een driewieler nog niet recht houden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair