BORA-hansgrohe stapt naar CAS om Sagan terug in Tour te krijgen
foto: WielerFlits
donderdag 6 juli 2017 om 15:26

BORA-hansgrohe stapt naar CAS om Sagan terug in Tour te krijgen

BORA-hansgrohe gaat bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen de diskwalificatie van Peter Sagan uit de Tour de France. De ploeg wil dat het Hof van Arbitrage voor Sport spoedig een zal uitspraak doen over de geldigheid van de uitsluiting van de wereldkampioen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Er is geen nieuws wat betreft het beroep”, geeft BORA-hansgrohe-ploegleider Enrico Poitschke aan tegenover Cycling Weekly. “We denken dat het niet de juiste beslissing is geweest van de jury. Het is nu in hun handen. Wij kunnen er niets aan veranderen, maar we kijken uit naar hun oordeel.”

Naar verluidt heeft de Duitse ploeg van Sagan dinsdagavond, direct na de diskwalificatie, contact opgenomen met het CAS. Woensdagochtend is officieel beroep aangetekend, maar vooralsnog is er vanuit het CAS nog geen reactie over het incident.

Het is ook de vraag wat het sporttribunaal nog kan beslissen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Sagan weer terug kan keren in de Tour de France. “Dat weten we niet”, houdt Poitschke de deur nog op een kier. “Het is niet in onze handen en meer weten we echt niet.”

Update 15.30 uur – ‘Sagan niet verhoord door de jury’
BORA-hansgrohe heeft in een persbericht laten weten dat zij het niet eens zijn met de beslissing. Volgens hun heeft Sagan de valpartij met Mark Cavendish niet veroorzaakt. “Sagan bleef op zijn lijn en kon Cavendish niet zien aan zijn rechterzijde”, schrijft de ploeg.

Wel stelt de ploeg dat in de UCI-reglementen staat dat pas een besluit genomen kan worden als de betrokken renners de kans hebben gehad hun standpunt te kunnen verdedigen bij de commissarissen van de jury. Dat is volgens BORA-hansgrohe niet gebeurd.

“Mocht de motie tot opschorting van de diskwalificatie, waar het CAS over gaat beslissen, toegekend worden, dan zal Peter Sagan weer terugkeren in de Tour de France”, aldus BORA-hansgrohe in het persbericht.

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2017 16:03
Zal denk ik niet eens zozeer gaan om terugkeren, maar puur om hun gelijk halen. Logische stap en ik denk dat ze een goede kans maken.
6 juli 2017 16:04
@krypton:
Sagan komt straks met een voordeel terug omdat hij een paar rustdagen heeft. Daar staat tegenover dat hij het nadeel heeft dat hij waarschijnlijk kansloos is voor groen en in ieder geval minimaal 1 a 2 etappezegekansen gemist heeft. En het is niet dat ze nou zo vreselijk moe worden van etappes als vandaag.

En als de jury zich netjes aan de regels houdt is hier geen sprake van natuurlijk, dat is het probleem, niet Sagan die een beetje frissere benen heeft.
6 juli 2017 16:04
@schipperaar
80% nam het niet voor hem op. Sagan is niet geliefd bij de renners omwille van zijn arrogantie, fratsen en dikke nek.

Het is een clown op een fiets die kunstjes doet voor het geld.
6 juli 2017 16:04
Hoeveel zou een gemiste groene trui en nog minimaal één ritzege waard zijn?
6 juli 2017 16:06
De jury begaat de grootste fout.
Wat een amateurs.
6 juli 2017 16:07
Groot gelijk van Bora naar de CAS te gaan, maar terug in de tour zou niet moeten kunnen. Ookal is de beslissing onterecht.
6 juli 2017 16:07
@moa

Is jouw bron dat hij niet geliefd is toevallig fraine gal?
6 juli 2017 16:09
Welke tijd zou hij krijgen? Zijn originele tijd voor de uitsluiting?
6 juli 2017 16:11
@pietertje2

Interviews genoeg voor handen. Natuurlijk moet je wel wat tussen de regels kunnen lezen. Ik weet niet of dit makkelijk is voor de gemiddelde Sagan fanboy.
6 juli 2017 16:11
@SC
En waar komt hij in het klassement dan? Natuurlijk kun je niet opnieuw instappen in de Tour, dat is ronduit belachelijk. Gewoon als een man je verlies nemen, je hoeft het niet overal mee eens te zijn als sportman. De regels zijn zo vaag dat dit er heus wel onder geschaard kan worden. Van mij had het ook niet gehoeven, maar ze moeten niet gaan zeiken verder.
6 juli 2017 16:16
Hij zei dat hij de sanctie ging aanvaarden. Blijkbaar ervoor al naar CAS gestapt. Dubieus.

Kan Cav dan ook naar de rechtbank?
6 juli 2017 16:17
Prima, en Valverde/Movistar en Izagirre/Bahrain zouden de organisatie aansprakelijk moeten stellen vanwege gebrekkige veiligheidsmaatregelen tijdens de eerste rit.
6 juli 2017 16:20
@moa
Ik krijg toch sterk de indruk dat iedereen in het peloton kunstjes doet voor geld.

Verder vindt ik het volledig terecht dat Sagan dit doet. Arrogant is de jury die buiten de procedures om hun eigen regels verzint en geen wederhoor toepast volgens geldende procedures.
Ik hoop werkelijk dat de jury teruggefloten wordt en dat er sancties volgen richting betreffende officials.
Ik heb werkelijk nog nooit zo een grote FU gezien vwb jureren op dit niveau.
Misschien op het niet uitsluiten van Cav na, op de OS. Maar dat is eigenlijk de andere kant uit (geen sancties ipv de verkeerde)
Sagan komt mi niet meer terug in de tour, ik zou iet weten hoe ze dat in moeten gaan passen.
Of ze rekken het zover dat hij 23 Julie weer mag startten ;-)
6 juli 2017 16:21
Gijs Staverman keerde ooit terug in WIDM. Heeft verder geen zak met het bericht te maken, maar mocht je die vraag ooit bij Triviant krijgen, doe er dan je voordeel mee.
6 juli 2017 16:22
@Dag Otto
Johnny DM klinkt daar als een aandachtszoeker en geeft aan het zelf ook niet te weten. En zijn uitsmijter is natuurlijk regelrechte kolder:
"Wat er zal gebeuren in de volgende sprints, kan ook meespelen. Dan kunnen we bekijken of de beslissing kadert binnen de grote principes van het aansprakelijkheidsrecht." Van een paar extra sprints naar de "grote principes"!!!
Grappig dat je met jouw nickname steeds opduikt als het ergens over een valpartij gaat. Beland zo alweer bij de val van Dirk Dewolf en Dag Otto Lauritzen op het WK 1990, veroorzaakt door Dewolfs drukke armbewegingen...
Dewolf eindigde die dag tweede en had dus eigenlijk gediskwalificeerd moeten worden ;-)
6 juli 2017 16:24
@Krypton: iedere etappe de tijd van de laatste ofzo, dat is least of the problems denk ik.
Hoe dan ook: denk dat dit niet gaat gebeuren hoor, maar los van of de straf terecht was is het wel goed om even aan te kaarten hoe de jury hier te werk is gegaan, als ze de betrokkenen niet gehoord hebben en ze hebben ook nog halverwege de straf aangescherpt is daar op zn minst een terechtwijzing op zn plaats.
6 juli 2017 16:26
Sagan gedurende de namiddag van dat incident: ...
Sagan gedurende de avond: ...
Bora 's avonds: "Morgenochtend meer."
Sagan de volgende ochtend: "Ik deed niets fout, maar accepteer de straf." Verder maakte iemand van Bora duidelijk aan de pers dat Sagan na zijn verklaring geen vragen zou beantwoorden.

Jammer dat ze de opdracht gekregen hebben om zo min mogelijk te zeggen. Zal wel door advocaten ingegeven zijn. Apart dat Sagan het accepteert, terwijl ze het al bij het CAS aanvechten. Bij mij verspeelt Sagan en zijn ploeg hiermee meer krediet dan met zijn lichaamsbeweging, waar de elleboog een onderdeel van was.
6 juli 2017 16:33
@moa
Hou toch op, fietsen houdt meer in dan hard rijden, blijkbaar zie je liever de gem houten klaas a la Froome of Quintana die alleen over zichzelf spreekt.
Juist de clown op de fiets heeft veel betere stuurmans kunsten en hoe je erbij komt dat ie niet sociaal is, is me een raadsel.
Boonen zei dat ie met iedereen een praatje maakt, spreekt iets meer dan de gem hollander of vlaming, ook een kunst, kom er maar in..
Foto blijft een topper trouwens, hulde aan de redactie al dat ellebogen werk en ook fotografen moeten zich meer en meer in bochten wringen om vooraan te eindigen.
6 juli 2017 16:35
@Nederbelg: Mja, da's dan toevallig en is volgens mij gewoon de tweede keer. Maar je hebt een goed geheugen ;) Ik lees elke dag mee maar hou mij meestal afzijdig in het reageren. Soms wil ik dat wel maar was iemand me grotendeels voor (ik werk ook nog overdag). En ik wil dubbele posts vermijden. Ik zie immers heel wat nutteloze posts voorbij komen (meer en meer). Denk dat ik niet de enige ben. Ik vond gewoon dat JM een paar terechte opmerkingen maakt die stemmen tot nadenken (daad>persoon, oorzaak>gevolg, afwijken van je lijn interpreteerbaar, hoe consequent zal de jury reageren in de komende ritten...).
6 juli 2017 16:42
Zolang gesteld wordt dat Sagan niet van zijn lijn afweek, geef ik de kranenbora's weinig kans. Jury had natuurlijk statement af moeten geven over het hoe en waarom, maar ik vrees dat de geuren van de volgende lunch zwaarder uitnodigden.
6 juli 2017 16:49
Ja tuurlijk, terug in de tour na 2 etappes niet mee te hebben gefietst, dikke koekkoek.

Dat zou een schande zijn vele malen groter dan zijn uitsluiting. Schadevergoeding ? > best mogelijk Terugkeer > never
6 juli 2017 16:50
@Leegloper

Ik kan er gewoon niet bij dat mensen het echt een rare gang van zaken vinden wat Bora hier doet. Zelfs al zou je de uitsluiting volledig terecht vinden dan zou je nog vraagtekens moeten zetten bij de procedure.

Stel je wordt op heterdaad betrapt volgens de politie voor door rood rijden. Zelf ben je er van overtuigd dat het nog Groen was, maar als het dat niet was dan toch op zijn minst oranje. Toch komen er experts aan te pas, en die vinden dat jij door rood bent gereden, boete van 500 euro. Vervolgens besluiten ze er toch nog eens over te overleggen om wat voor een reden dan ook. Wellicht om een voorbeeld te stellen, jij bent immers een bekende Wielerflitser besluiten ze de sanctie rigoureus te verhogen. Je krijgt een boete van 10000 euro.

Jij gaat je erin verdiepen want buiten dat je al vind dat je niet door rood bent gereden vind je dit wellicht toch ook wel buitensporig. Nu blijkt dat de experts deze boete helemaal niet mogen geven, ze hadden volgens de wet eerst met jou in gesprek moeten gaan om je verhaal aan te horen voordat ze het recht hadden je überhaupt een boete te geven.

Als laatste heeft het (In jou ogen onterecht) staande gehouden worden ertoe geleid dat je een belangrijke beurs hebt gemist. Waardoor jou eigen bedrijf exposure richting haar 25 belangrijkste klanten heeft gemist. De schade aan omzet die je hebt geleden is enorm.

Zou je zelf in deze case echt niet in beroep gaan?
6 juli 2017 16:54
Sagan heeft gezegd dat hij niet anders kan dan de straf accepteren, maar dat hij er niet mee akkoord gaat. Dat is iets anders dan je erbij neerleggen. Dat betekent dat hij het bullshit vindt, maar dat de jury zo arrogant is hun fout niet toe te geven en ondertussen met vingers in de oren keihard lalalalalala roepen terwijl mensen met ze te proberen te praten.

De jury staat voor lul. Beslissingen zijn volledig arbitrair, ze maken hun eigen regels en volgen niet de bestaande procedures. Die minkukels verdienen een DSQ.

Stap van Bora is dehalve niet meer dan terecht. Dat Sagan niet terug kan keren lijkt me evident, maar een flinke schadevergoeding wegens schade sponsorbelangen lijkt me op zijn plaats.
6 juli 2017 17:00
@Platwalsers En dan alle 3 terug de Tour in mogen. Ook al zal dat wat moeilijk worden voor Valverde en Izagirre..
6 juli 2017 17:03
@Noud
Je verhaal is volledig terecht en op zijn plaats binnen binnen de maatschappelijke kaders waarin wij leven. Dit is echter jury van een wielerwedstrijd en die staan er nu niet direct om bekend om regels toe te passen die overeenkomen met de waarden van onze maatschappij.
Ik denk idd dat de geuren van de volgende maaltijd zwaarder wegen dan het heroverwegen van hun beslissing. Tenzij ze door hogere machten dan dat zij zelf zijn, hiertoe gedwongen worden.

Reacties zijn gesloten.