Boonen: “Ben redelijk zeker dat Laporte naar een ander team zal vertrekken”

donderdag 30 maart 2023 om 12:24
Boonen: “Ben redelijk zeker dat Laporte naar een ander team zal vertrekken”

foto: Cor Vos (archief)

Met overwinningen in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen is Christophe Laporte nu al een van de renners van het voorjaar. De Fransman voelt zich op zijn plek bij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, maar Laporte is wel einde contract. Tom Boonen ziet de Fransman in 2024 niet meer koersen voor de geel-zwarte formatie.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Dat liet de oud-renner weten in een nieuwe aflevering van Wielerclub Wattage, een podcast van Sporza. “Ik ben er redelijk zeker van dat Laporte op het einde van het seizoen naar een ander team zal vertrekken. Laporte is momenteel een sleutelfiguur om de Jumbo-Visma-ploeg zenuwachtig te maken. Volgens mij heeft Laporte deze week zeker al ergens een aanbieding gekregen van een andere ploeg.”

“Laporte is een begeerde renner. Er zijn veel goede ploegen, waaronder een Belgisch team, die een goede kopman kunnen gebruiken”, aldus Boonen. “Alleen is er niemand beschikbaar van de Grote Drie (Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tadej Pogačar, red). Dan kom je al heel snel bij een Laporte uit, die wel einde contract is.”

Boonen komt nog eens terug op zijn eerdere uitspraken die hij deed na Gent-Wevelgem. Volgens de voormalig klassiekerspecialist zal Van Aert nog spijt krijgen van zijn beslissing om de zege in Gent-Wevelgem ‘weg te geven’ aan ploegmaat Laporte. “Op dit moment zijn Laporte en Van Aert ploegmakkers, die samen heel wat meemaken. Maar volgend jaar zal dat er helemaal anders uitzien als Laporte naar een ander team trekt. Dan kan je de tijd niet meer terugdraaien.”

Laporte en Van Aert maken er een koppeltijdrit van in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

Lees ook:
Christophe Laporte heeft nieuwe droom: “Roubaix moet me beter liggen dan de Ronde”

Laporte sprak woensdag na zijn zege in Dwars door Vlaanderen nog vol lof over Jumbo-Visma. “Het is een soort comfort voor sommige renners om bij een Franse ploeg te blijven. Veel Franse renners spreken geen Engels, ook ik sprak geen Engels toen ik bij Jumbo-Visma kwam. Dat was een barrière, dat is moeilijk. Je moet een zekere maturiteit hebben om dan bij de ploeg te komen.”

“Ik wilde echter heel graag naar een buitenlandse ploeg. Het is een andere mentaliteit. Bij Jumbo-Visma is het echt een ander niveau, we zijn de beste ploeg van de wereld. Iedereen krijgt zijn kansen en het is niet altijd alles op alles voor één renner.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

Whyze Katje 30 maart 2023 om 12:37

Bijna de ronde en dan krijgen wieler-analisten een hoop airtime om te speculeren. Ik wist eerlijk gezegd niet dat sommige wieler-analisten in staat zijn om in de toekomst te kijken….. Laporte is einde contract dit jaar, ja. Dus gaat hij aanbiedingen krijgen, ja. Dus gaat ook zijn huidige team onderhandelen, ja. En daar komt iets uit. En dan heb je 50% kans, hij gaat weg of hij blijft. Van mij mag de airplay voor wieleranalisten verminderd worden voor aanvang van een wedstrijd, het leuke van sport is er naar kijken en tijdens een wedstrijd een goede analyse helemaal goed, maar al dat gespeculeer…… Dat is dat: gespeculeer, overbodige babbelboxen. (En nu kan ik gaan speculeren hoeveel minnetjes me dit commentaar gaat opleveren ;-) ).

25
Kopinkas 30 maart 2023 om 12:37

Één plus alvast!

-2
Gibo 30 maart 2023 om 12:46

Als alleen feiten besproken mogen worden wordt het wel een saai boeltje.

7
Harm Zijlstra 30 maart 2023 om 12:47

Van mij ook een plus, en er komen er vast meer.

0
Wielermop 30 maart 2023 om 12:49

Tip: blijf lekker op Teletekst.

1
Mooie Sjors 30 maart 2023 om 13:00

Is dat niet deel van de (voor)pret? Speculeren, meningen waarop dan weer andere meningen volgen, enz.

4
Eljorro 30 maart 2023 om 13:20

Als er 2 uitkomsten zijn dan betekent dat niet dat de kansen automatisch 50-50 zijn.

5
Titaantje 30 maart 2023 om 15:42

je koopt een lot van de lotto. je wint een miljoen of niet. dus jij denkt dat je altijd 50% kans hebt om miljonair te worden? het aantal duimpjes omhoog voor dit nietszeggende relaas is schrijnend.

3
Romāns Vainšteins 30 maart 2023 om 13:38

Ik vind dat wat Boonen in Wielerclub Wattage zegt er steeds een beetje verrot uitkomen hier eigenlijk. Zowel de artikelen als opvolgende reacties zuigen nogal wat nuance en context weg uit het originele relaas.

Dat Boonen gewoon lekker door mag gaan met zijn mening geven: doet hij oprecht, beschaafd en zonder consessie. En wanneer Zeeman denkt zich uit te moeten laten ‘hoe Belgen met hun helden omgaan’ kan je als vanzelf nog wat extra diepgang op de koop toe krijgen.

Overigens, my 2 cents, ik denk dat ze Laporte verbeterd vast gaan leggen totdat Jumbo er mee nokt. Ze zouden stom zijn om dat niet te doen, wederzijds.

14
Gapenberg 30 maart 2023 om 14:50

Inderdaad
Steeds zeer zuivere en respectvolle analyse
Hij praat hier ook stuk uit ervaring nadat hij Devolder, Chavanel, Terpstra en andere net niet super kopmannen heeft zien vertrekken
Uiteindelijk zit Laporte in hun situatie.
Nog 1 keer absolute kopman zijn voor volle geld want zo jong is die ook niet meer

3
Gapenberg 30 maart 2023 om 14:50

Inderdaad
Steeds zeer zuivere en respectvolle analyse
Hij praat hier ook stuk uit ervaring nadat hij Devolder, Chavanel, Terpstra en andere net niet super kopmannen heeft zien vertrekken
Uiteindelijk zit Laporte in hun situatie.
Nog 1 keer absolute kopman zijn voor volle geld want zo jong is die ook niet meer

2
djerkson 30 maart 2023 om 15:35

Boonen lijkt vaak ongefilterd in zijn uitspraken maar nog vaker is het eigenlijk genuanceerder dan het lijkt.

2
de nieuweMerckx 30 maart 2023 om 16:21

Was geen fan van Boonen als renner, maar als wielercommentator en analist is hij erg goed te pruimen (en blijkt waarom hij zo goed was: slimme renner).

3
ken dcq 30 maart 2023 om 16:44

Zelf zie ik ook niet echt wat Tom verkeerd zegt, en vooral ook waarom hij zijn mening niet zou mogen verkondingen want hij doet het toch duidelijk en niet op de man spelend. Als je de basisinfo niet juist meeneemt (want het artikel half gelezen en de podcast niet eens beluisterd) en dan begint te fulmineren dat Tom zijn mond maar beter houdt omdat hij een andere mening heeft, dan ben je toch zelf echt wel verkeerd bezig en kan je beter eens in de spiegel gaan kijken. Misschien is Tom niet de oude bittere zeiker, maar wel diegene die vind dat Tom maar beter stopt met te pas en te onpas zijn mening te geven. Terwijl hij gewoon geïnterviewd wordt, of in een podcast zijn ding doet of in een panel zit omdat hij ooit (en niet eens zo lang geleden) het Vlaamse wielervoorjaar domineerde.

2
4 Jours de Dunkerque 30 maart 2023 om 12:59

Veel zal afhangen van wat Laporte zelf wil: gaat hij voor zijn sportieve ambities of gaat hij voor het geld? Wellicht zijn er andere partijen die hem een financieel beter aanbod dan J-V gaan doen (al zal hij bij zijn huidige werkgever ook goed betaald worden), maar gaat hij daar zijn sportieve ambities ook kunnen verwezenlijken? Laporte was natuurlijk al best een goede renner toen hij J-V kwam maar hij is bij deze ploeg pas echt een winnaar van grote wedstrijden geworden. De kracht van het collectief helpt hem overduidelijk. En hoe vaak hebben we in het verleden niet al gezien dat renners een sterk collectief verlaten om “voor zichzelf te beginnen” en vervolgens geen platte prijs meer hebben gereden?

4
Eddy 30 maart 2023 om 13:18

Eens. Dat geldt o.m. voor iedereen die The Wolfpack heeft verlaten.

5
Niels H. 30 maart 2023 om 14:53

En de reden om naar J-V te gaan waren juist die sportieve ambities voor hem, als het ik mij goed herinner. Hij was al kopman bij Cofidis (vast met een prima salaris ook), maar bij J-V kon hij net dat stapje extra zetten qua resultaten door de omkadering in zijn beleving.

1
Panamaman29 30 maart 2023 om 17:13

Voor zijn sportieve prestaties denk ik dat het voor Laporte beter is om bij JV te blijven. Hij kan gebruik maken van de sterkte van de ploeg om daarmee het spel te spelen en is opgebloeid door de omkadering die de ploeg levert. Daarnaast een sterke band met de kopman, die hem meerdere keren (de kans op) een zege heeft gegund.

0
Limal 30 maart 2023 om 17:18

@Redactie, deze titel is fout. Boonen zegt in Wielerclub Wattage dat hij redelijk zeker is dat er minstens één ploeg afgelopen week een contractvoorstel heeft gedaan aan Laporte, niet dat hij naar een ander team zal vertrekken.

4
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 17:41

Tom Boonen als kwartiermaker voor Soudal Quick-Step. In de klassiekers knechten omdat Patrick Lefevere altijd wil dat er een Vlaming (of een door de Belgen geaccepteerde Hollander) wint. In de rondes het schoothondje zijn van zijn oogappeltje Remco Evenepoel. Double Trouble.

Ik adviseer Christophe Laporte om lekker bij Jumbo te blijven.

0
Limal 30 maart 2023 om 18:52

Eh, was dat bedoeld als reactie op mijn post of als losstaand commentaar?

In elk geval een vreemde bewering over een team dat in een recent verleden klassiekers won met o.a. Alaphilippe, Asgreen en (de in Vlaanderen overigens nooit erg populaire) Terpstra.

2
HSV 30 maart 2023 om 12:35

Boonen zal wel eens gelijk kunnen krijgen. Zeker nu de sponsor plannen ook anders worden of reeds zijn.

3
Cycling 30 maart 2023 om 12:39

Laporte heeft bij een andere ploeg echt niet meer kans om te winnen. Vergeet niet dat Laporte ook gisteren won door de sterkte van het team. Qua sportieve prestatie gaat Laporte er alleen maar op achteruit.

0
Anton van Valouwe 30 maart 2023 om 13:09

Ik kan mij goed voorstellen dat Lefevere Laporte graag in wil lijven..!

1
Shinzawai 30 maart 2023 om 14:51

Het is geen raar idee van Boonen. Laporte rijdt ijzersterk en wordt dit jaar 31. Mocht er een ploeg komen die hem met een fllinke zak geld binnen wil halen, dan zou hij die kans best eens kunnen grijpen, ook al is het sportief gezien misschien wat minder. Blijft hij nog twee jaar bij Jumbo, dan wordt de kans op zo’n aanbieding toch iets kleiner.

Qua ploegen ligt Quick Step dan natuurlijk voor de hand, maar je kunt ook aan Bora, Bahrain, AG2R, Total of Arkea denken.

3
MZ89 30 maart 2023 om 13:27

Het zou wel eens bij het ‘spel’ voor de ronde kunnen horen om dergelijke uitspraken de wereld in te helpen. Ik heb zelf mijn twijfels of Laporte bij een andere ploeg ook zo vaak boven komt drijven. Bij Soudal Quickstep (waar Boonen op lijkt te doelen) kom je dan in een team met renners die, met alle respect, dit jaar van de 2e lijn zijn en moet Laporte het ook echt gaan doen met hoge verwachtingen van meneer Lefevre, dat is anders en moet je ook mee om kunnen gaan. Nu mag het meer en moet het niet.

2
YogiBear 30 maart 2023 om 16:48

Eerst had Van Aert het niet naar zijn zin bij TJV en moest hij wel weg om als echte kopman uitgespeeld te kunnen worden. Nu begint hetzelfde riedeltje over Laporte. Natuurlijk zullen er vast aanbiedingen komen en wellicht gaat hij ook wel weg, maar aan hoe hij praat over TJV is op dit moment echt niet af te leiden dat hij weg zou willen.

2
Kopinkas 30 maart 2023 om 12:36

Valt me tegen van Boonen hoe hij hier de stokebrand speelt en datzelfde vuurtje weer eens begint op te poken…
Op die manier zie ik Boonen op z’n oude dag nog afglijden naar het niveau van een Roger De Vlaeminck.
Vier keer winnend over de kasseien van de Hel dokkeren, het doet iets met een brein, zoveel is duidelijk. Niet alleen klappen incasseren in de boksring kan hersenschade veroorzaken…

1
kleomantre 30 maart 2023 om 12:42

Vooral het kortzichtige dat je er nog meer spijt van hebt als hij wel naar een andere ploeg zou gaan. Misschien omdat Laporte dan alsnog bereid is om mee te rijden ipv meteen hakken in het zand te zetten. Hoeft-ie natuurlijk niet meer te doen maar je hebt dan toch een streepje voor als de situatie zich zo vormt.

-1
madeinstars 30 maart 2023 om 12:48

Eens met Kleomantre. In zekere zin is een vriend met de kwaliteiten van Laporte bij een andere ploeg misschien nog wel van meer waarde voor Van Aert dan in zijn eigen ploeg.

-1
Wim Kruithof 30 maart 2023 om 13:28

Eens Kopinkas. Boonen strooit te pas en (vooral) te onpas zijn mening in de rondte. Jammer, want overal waar hij zijn mening predikt zaait hij onkruid.

En Laporte heeft – zoals hierboven aangehaald – zowel Gent – Wevelgem als Dwars door Vlaanderen gewonnen vooral ook dankzij Jumbo – Visma. En het zou prachtig zijn als hij de eerste Franse coureur wordt sinds Guesdon (1997!!!) die als Fransman Paris Roubaix wint. Maar dat lijkt me veel meer haalbaar bíj́ van Aert in de ploeg, dan koersend als individu in de finale.

-1
Gerard Dekker 30 maart 2023 om 17:31

En het een gelukzaligheidsgevoel gevende nasaal ingenomen witte poeder is ook niet helemaal goed voor de hersenen.

-2
josi 30 maart 2023 om 14:01

Ik ben er dan weer redelijk zeker van dat Laporte bij een andere ploeg niet snel zo’n mooie erelijst had opgebouwd als bij TJV. Hij is belangrijk voor de ploeg, maar heeft omgekeerd ook veel te danken aan de ploeg. Het is dus een mooi huwelijk. Sportief gezien lijkt het me niet zo’n slimme stap om te kiezen voor het absolute kopmanschap bij een mindere ploeg.

1
lo squalo dello Stretto 30 maart 2023 om 15:49

Total Energies om vertrek Sagan op te vangen? FDJ zal ook wel budget vrijhebben nu Pinot vertrekt al zijn er veel renners die daar doorbreken en wellicht een hoger salaris zullen krijgen; Arkéa idem budget vrij na Quintana? Of Quick-Step? Toch altijd een redelijke Franse insteek gehad (Virenque, Chavanel, Alaphilippe,…)

1
jimmen 30 maart 2023 om 18:08

Laporte heeft voor zijn transfer naar jumbo amper wat gewonnen. Als ie slim is snapt ie zelf ook dat ie beter kan blijven.

1
Shinzawai 30 maart 2023 om 18:26

Hij is zeker beter geworden bij Jumbo, maar 21 profzeges zou ik niet beoordelen als ‘amper wat gewonnen’.

1
Bimbo Visma 30 maart 2023 om 23:35

Genoeg reacties gekregen, WF.
Hebben jullie zelf de podcast geluisterd? Hij zei het heel anders namelijk

1
Dikke Vrouw 30 maart 2023 om 13:02

Christopher bij de wolven ? Zou wat zijn maar ik denk het niet voelt zich helemaal geweldig bij de bijtjes !

0
Mystieke_Monnik 30 maart 2023 om 13:22

Twee grote problemen: niet bekend als de aanbieder van de hoogste salarieringen, niet het vriendelijkst momenteel tegen die andere Franse grote eendagsrenner.

0
Wieler-Joke 30 maart 2023 om 13:38

Ik denk dat Laporte gewoon blijft als dat kan, als hij ergens absolute kopman wordt wil dit niet zeggen dat die plots meer koersen gaat winnen, hij krijgt er momenteel soms zelfs cadeau van ploeggenoten.

0
Cornelius 30 maart 2023 om 17:36

Laporte was al kopman bij Cofidis. Hij is niet naar TJV gekomen voor het geld, maar wel vanwege zijn sportieve ambities, en ondanks de (zeer) negatieve reacties in de Franse media (cfr. WVA en de Vlaamse media). Indien Laporte nog meer sportieve ambities heeft (monument winnen?) dan blijft-ie bij TJV, tenzij Total met een duizelingwekkend salaris aan komt zetten, dan kun je het hem niet kwalijk nemen als hij voor de centen zou kiezen: het is tenslotte zijn beroep, zijn bron van inkomsten. Een overstap naar QS daarentegen, zoals Boonen graag zou willen, gaat er zeker niet komen.

-1
Peter Hamers 30 maart 2023 om 16:07

Logische reactie van onzen Tom. Moet de stelling dat Wout spijt gaat krijgen van de zege weggeven in G-W ondersteunen.

0
Jean Dumas 31 maart 2023 om 16:07

Ik denk het niet; hij hoeft niet te cashen nu, TJV zal hem sowieso een verbeterde aanbieding doen.

0
Ronny0114 31 maart 2023 om 17:03

Laporte en Wout zitten als klassieke renners niet in de juiste ploeg .

0
KevinK1986 30 maart 2023 om 13:10

Denk dat TJV er toch alles aan gelegen is om hem
Nog 1/2 jaar bij de ploeg te hebben. Lijkt me op dit moment een onmisbare schakel in de klassiekerploeg. Hij verzaakt nooit, teamplayer en lijkt bovendien gelukkiger dan ooit.

Ik zie in van Dijke wel een natuurlijke opvolger van Laporte.

-1
Glorious 30 maart 2023 om 13:19

Bij Jumbo blijven is het allerbeste, andere teams zijn lang niet zo professioneel en rustig.

-2
Rondje 25 30 maart 2023 om 14:40

Boonen moet niet zo zeuren. Laporte heeft nog nooit zo goed gepresteerd als de laatste twee jaar. Ben eerder van mening dat hij het prima naar zijn zin heeft bij Jumbo. Het is even afwachten hoe het met de sponsoring gaat, maar als dat goed komt ben ik er van overtuigd dat Laporte gewoon bij tekent. Hij krijgt juist nu met zijn capaciteiten veel meer de ruimte en mogelijkheden om te winnen.
Overigens Boonen: Voor Jumbo rijdt volgend seizoen niemand meer.

-3
Shinzawai 30 maart 2023 om 14:51

Jumbo is volgend jaar gewoon nog Jumbo, dat gaat op zijn vroegst in 2025 veranderen.

1
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 30 maart 2023 om 14:53

In 2024 nog wel natuurlijk.

1
Rondje 25 30 maart 2023 om 19:19

Jullie hebben gelijk. Het contract loopt tot eind 2024.

0
Emergo 30 maart 2023 om 14:59

Wat is dat voor een zever geworden.

-3
Baukema Tomoulin 30 maart 2023 om 14:05

Stap 1: verzin een scenario (WvA gaat spijt krijgen van GW aan Laporte geven)
Stap 2: verzin nog een scenario (Laporte gaat naar een andere ploeg)
Stap 3: wordt verontwaardigd over je eigen scenario’s
Stap 4: maak een oplossing uit eigen belang (een hint naar SQS)
Stap 5: profit?

-4

Headlines

Populair

Materiaalzone