Bondsvoorzitter Van Damme sluit afgelasting Tour de France niet uit

donderdag 16 juli 2020 om 15:02
Bondsvoorzitter Van Damme sluit afgelasting Tour de France niet uit

foto: Cor Vos (archief)

De Tour de France zal dit jaar beginnen op 29 augustus in het Zuid-Franse Nice. Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond, sluit echter niet uit dat de Ronde van Frankrijk alsnog zal worden afgelast. “Iedereen houdt er rekening mee”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Volgens L’Equipe zal organisator ASO meerdere maatregelen invoeren om het coronavirus buiten de deur te houden. De huldigingsceremonie komt er dit jaar compleet anders uit te zien. Zo worden de truien al achter de bühne aangetrokken door een verzorger van de renner en is er dit jaar geen plaats voor rondemissen.

Ook bij start en finish gelden er nieuwe maatregelen. Journalisten zijn er niet welkom en na de finish worden er op straat enkel verzorgers van de ploeg toegelaten. “Goede maatregelen”, zo concludeert Van Damme. “De veiligheid garanderen tijdens een rittenkoers van drie weken is niet evident. Dat vraagt om strenge maatregelen.”

“Of dat drie weken lang vol te houden is? Ja, zeker door de ploegen en hun omgeving. Iedereen wil er een degelijk seizoen van maken. Iedereen draagt een verantwoordelijkheid. Niet alleen de mensen van het peloton, maar ook de fans. Daarom moet iedereen zich heel goed bewust zijn van wat wel en niet mag.”

“Er kan dit jaar van alles gebeuren”
Toch houdt Van Damme rekening met een doemscenario. “Iedereen moet rekening houden met een afgelasting. Er kan dit jaar van alles gebeuren.” De vraag is of het in coronatijd überhaupt wel verantwoord is om met een peloton drie weken door Frankrijk te koersen. “Als politici en specialisten beslissen dat het kan, dan volgen wij dat.”

“Als zij morgen zeggen dat het niet kan, dan is het iets anders. De medici moeten uitmaken wat er moet gebeuren. Als het moet, moet het. De volksgezondheid gaat boven alles.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

ChefSpijker 16 juli 2020 om 15:25

Niemand kan dat uitsluiten. Die bondsvoorzitter was verder best positief in het interview (waaruit deze quotes zijn genomen neem ik aan). Vooral de interviewer probeerde te sturen naar een negatieve lading gezien de vragenstelling: https://www.hln.be/sport/wielrennen/tour-de-france/bondsvoorzitter-tom-van-damme-sluit-niet-uit-dat-tour-afgelast-wordt-verantwoordelijkheid-ligt-bij-medici~a5b43074/

Kannibaal van Schepdaal 16 juli 2020 om 20:24

Dat is zo’n ergerlijke algemene trend in de media, dat vissen of iemand iets al dan niet kan uitsluiten. Zeker in coronatijden gaat niets 100% zeker door, dus inderdaad, niemand kan uitsluiten dat de Tour alsnog wordt afgelast.

Meer algemeen kunnen we stellen dat maar bitter weinig dingen echt uit te sluiten zijn. Kan ik uitsluiten dat de wereld morgen vergaat? Goh, strikt genomen niet. Media: “Kannibaal sluit niet uit dat wereld morgen vergaat” En hup, ze hebben een dramatische titel.

Pure zoektocht naar sensatie, en zeer vermoeiend.

limburgia 16 juli 2020 om 15:28

Corona virus : Aannames , Veronderstellingen , Prognoses en niemand , ook de wetenschap kan niet met zekerheid zeggen hoe het nu verder moet ook de waarzeggers en ontkenners niet . Helaas !

Panache 16 juli 2020 om 18:41

Het gaat er om hoe het protocol verloopt bij 1 of meer besmettingen in het peloton. Dat is geen ‘niemand weet’ want een mens zal dit uitschrijven.

LB108 16 juli 2020 om 15:35

Zegt de man die ook eerst zei dat de klassiekers in oktober niet tot de mogelijkheid behoorde.. ik zie het aan de planning..

Groningen 16 juli 2020 om 16:45

Die moeten ook eerst nog maar eens verreden worden.
Laten we hopen, maar voorzichtigheid en voorbehoud is wwl geboden

Romāns Vainšteins 16 juli 2020 om 15:50

Gewoon Jan met de Pet 43678655436 die niks zeker weet en overal rekening mee houdt. Als Sugar Lee Hooper er nog geweest was zou zij met ongeveer dezelfde inschatting aankomen.

A.M.M. Jonkers 16 juli 2020 om 15:54

Nooit geweten dat Sugar Lee Hooper verstand van wielrennen had……..

skylimit 16 juli 2020 om 16:06

Lekker positief bezig die Belgen!! Wielerland bij uitstek. Laat hij zich lekker bezig houden met de jan-boel in Wallonie, waar 2 burgevaders nee zeggen en een andere burgevader het wel aandurft.

Arie den Blanken 16 juli 2020 om 16:55

Conclusie: 2 verstandige burgemeesters en 1 onverstandige.

vanSpringel 16 juli 2020 om 16:39

Waarom sta ik daar niet van te kijken. Uitstel Tour de Wallonie is de voorbode. Hoe dichterbij de koersstartdata komen, des te zenuwachtiger worden de organisaties.

Nous verrons

Fred Postma 16 juli 2020 om 16:50

Ik denk niet dat Fransen naar van Damme luisteren. Bange Belg. Ga effe stemmimg zitten maken. Wil ie soms het einde van de wielersport.
Zou het volgend jaar beter zijn ? Ik vertrouw Macron in dezen.
Laten we in godsnaam gaan koersen en zien dat er niks gebeurt, net als bij demonstraties en voetbal. En niet hysterisch reageren als er eens een besmettinkje is. Djokovic traint ook al weer.
Ze hadden begin juli al moeten beginnen, verloren maand.

Fred Postma 16 juli 2020 om 17:10

Dit virus is het perfecte bewijs om te zien wat angst met mensen doet.
Zo begrijp je de middeleeuwen en bv de heksen verbrandingen ook beter.

Panache 16 juli 2020 om 18:51

Met parachute gaat een gedeelte van de mensen de zwaartekracht bagatelliseren lijkt mij een slimmere conclusie.

vanSpringel 16 juli 2020 om 17:27

Geen stress Fred. Ik ken geen mensen die fietsen/wielrennen die er een probleem van gaan maken wanneer de TdF niet doorgaat. Ik ken best veel mensen !
Ik ga b.v. dan gezellig mijn zonnescherm in de tuin ophangen.

Fred Postma 16 juli 2020 om 17:42

Ik heb nog effe de laatste coronacijfers voor zuid en midden Frankrijk opgezocht. Niks aan de handa.

Emergo 16 juli 2020 om 18:46

Ik begrijp ook niet waar we ons druk over maken, zo’n pandemietje, och.

AdZ 16 juli 2020 om 22:37

@Fred, voordat je verder stelling neemt… heb je dit al gelezen?

Het betreft met name de stukjes over Spanje en Frankrijk, maar t hele artikel schetst een ontwikkeling 'de verkeerde kant op'.

Forse stijging coronapatiënten Spanje en Frankrijk
https://nos.nl/l/2340835

Of hoor jij ook bij het clubje die de NOS niet meer vertrouwt en er een complot achter ziet van de regering en/of wielrenhaters…?

Anyway, wie weet waar dit heengaat, mag t zeggen…

Fred Postma 16 juli 2020 om 22:53

Ik zie geen complot Alleen veel angstige mensen. De zaak is prima onder controle in Italië Frankrijk Spanje. Spanje heeft een lokaal probleem in Catalonië met seizoensarbeiders. Dit soort kleine uitbraakjes ga je houden.
We zullen met een bepaalde maar hanteerbare besmettingsgraad moeten leven.
Maar met gezond verstand en slimme maatregelen moet redelijk normaal leven incl wielrennen kunnen doorgaan. Wat we niet kunnen gebruiken zijn paniekzaaiers die elke kleine toename in de cijfers als het einde van de wereld zien. Als je het over echte problemen met het virus wil hebben moet je naar de USA kijken. ( in Florida een staat met 19 miljoen inwoners 14.000 !!
besmettingen op 1 dag ) Maar ook daar gaat de sport weer los de komende weken of is al aan de gang. Live has to go on.
Niet klagen maar dragen.

AdZ 17 juli 2020 om 08:51

Haha je trekt de vergelijking met de US. Dan mis ik Brazilië nog…

Het is aan deze kant van de plas wel common sense dat in beide landen twee zeer gevaarlijke gekken aan het roer staan, die alles doen om de economie op korte termijn open te gooien, ten koste van de volksgezondheid. Ze vergeten dat op de langere termijn deze weg veel schadelijker is voor een economie, want dode mensen kopen nooit meer iets. Maar dat zal Trump z’n reet roesten. Die wil alleen maar herkozen worden.

Ben wel blij met je reactie. Het maakt overduidelijk, waar je voor staat…

Fred Postma 17 juli 2020 om 11:25

Ik sta nergens voor adz, alleen voor mezelf. Ik haal de USA aan om onze eigen cijfers in perspectief te kunnen zien.

Polleke 16 juli 2020 om 17:58

Die Van Damme kan zo de politiek in…7 min. lang om de brij heen blijven praten en op het eind eigenlijk niks gezegd….

Panache 16 juli 2020 om 18:55

Zwart-wit, hapklare brokken, Twitter oneliners zijn dan ook geen ‘kwaliteiten’ die horen in zijn vakgebied.

Fred Postma 16 juli 2020 om 22:28

Welke bond is ie van ? De bond van bange Belgen ?
De Belgische anti wielren bond ?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair