Bondspreses Oekraïne: “Astana ontsloeg Solovey na weigering Kazachse nationaliteit”

Bondspreses Oekraïne: “Astana ontsloeg Solovey na weigering Kazachse nationaliteit”
donderdag 18 juni 2015 om 15:08

Astana-Acca Due O – de vrouwentak van de WorldTour-ploeg uit Kazachstan – ontsloeg de afgelopen week Hanna Solovey. Het 23-jarige talent zag haar contract beëindigd worden, nadat ze zich volgens haar team ‘onprofessioneel had gedragen’. Een concrete invulling gaf Astana niet, maar volgens de Oekraïense wielerbond is er iets heel anders aan de hand. “Hanna is ontslagen omdat zij niet voor Kazachstan uit wilde komen”, zegt bondspresident Oleksandr Bashenko van de CFU in een statement.

Bashenko haalt uit naar Kazachstan en Vinokourov
“Wij zijn woest op Astana-Acca Due O’’, gaat Bashenko verder. “Niet alleen hebben ze het contract van Hanna verbroken, maar ook beschuldigen ze onze beste renner van onprofessioneel gedrag. De Cycling Federation of Ukraine (CFU, red.) staat volledig achter haar renster in dit conflict.” Bashenko denkt namelijk te weten waarom Solovey is ontslagen: “De Kazachse wielerbond en Astana-teammanager Aleksandr Vinokourov hebben mij persoonlijk meermaals gevraagd of Hanna voor Kazachstan wilde uitkomen.”

De renster zelf – die donderdagmorgen nog zilver veroverde op de tijdrit tijdens de Europese Spelen – en ook de Oekraïense bond zagen dit voorstel absoluut niet zitten. “Hanna is het gezicht van het Oekraïense wielrennen. Ze is een enorm talent en heeft een grote kans op medailles tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar. Oekraïne heeft geen interesse om zo’n grote atlete te verliezen. De opstelling van de Kazachse bond staat me echter enorm tegen. Ze hebben ingezien dat de samenwerking met Hanna – die de beste wielrenster van Astana-Acca Due O is – Kazachstan als land niets opbrengt. Nu hebben ze maar besloten om de deur hard dicht te gooien.”

Vinokourov weet van niets
Vinokourov zelf ontkent de kwestie. “Ik denk dat Solovey om compleet andere redenen is verbannen. Ze had een meningsverschil met het management en ging niet naar wedstrijden. Als een renner in een half seizoen slechts één grote wedstrijd voor een team rijdt, is dat niet normaal. Zo ver ik het begrijp, was Solovey niet te controleren. En natuurlijk, hoe getalenteerd een atleet ook mag zijn, kan de ploeg zulke risico’s niet nemen. Daarom kan ik begrip voor de beslissing opbrengen”, zegt Vinokourov tegen AstanaFans. Hij laat wel expliciet weten geen spokesperson van Astana-Acca Due O te zijn.

Solovey reed het afgelopen seizoen slechts vijf wedstrijden voor Astana, de laatste begin juni in Canada. Eind december vorig jaar tekende ze een contract bij de ploeg, na zilver te hebben gewonnen op het WK Tijdrijden in Ponferrada. Behalve dat zij een groot talent op de weg is, is ze ook een verdienstelijk baanwielrenster. Van 2011 tot 2013 stond de Oekraïnse echter aan de kant wegens een dopingschorsing, na het gebruik van het verboden middel Drostanolone.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Chaba 18 juni 2015 om 15:15

Ach ja dat kan er ook nog wel bij….het moet niet gekker worden proberen iemand te dwingen een andere nationaliteit aan te nemen.

0
zoetepap 18 juni 2015 om 15:16

Als dat meisje nu liever haar zelve prepareerd? Bij Vino en Astana is het de Vino-way or the highway. Iedereen loopt in dezelfde pas of je komt er niet aan te pas in Kazachstan. En wie betrapt wordt zal gedumpt worden. Old skool old news.

0
MatthijsP2 18 juni 2015 om 15:17

Haha, het moet niet gekker worden

0
vinnievidefietsen 18 juni 2015 om 15:18

Terecht! ;)

0
Bertvd 18 juni 2015 om 15:20

Hoelang zitten we nog met Vino opgescheept?? HOELANG?

In de f1 verbanden ze meneer Briatore voor het leven. Dat moeten ze in de wielersport ook maar invoeren!

0
LyndaLid 18 juni 2015 om 15:21

Ja snap ik wel, vind het ook belachelijk dat Vanmarcke nog geen Nederlander is.

On: wie zullen er nog over blijven om Astana te blijven verdedigen in alles wat ze doen? Dit past helemaal in het plaatje van deze ploeg en zijn baas.

@ Romans Vainsteins

Ook weer een vergelijking met Sky trekken? (Verwijzing naar gisteren) Dit soort praktijken eromheen dragen er dus aan bij dat ik het één een stuk meer vertrouw dan het ander, los van plotselinge Landa prestaties. Oh, en het één is dus Sky en het ander Astana. De wielrennerij blijft een joke zolang dit soort ploegen bestaan, nota bene met Bruyneel aan het roer vanaf het begin… De man die met Armstrong het grootste maffianetwerk in de wielrennerij zou hebben geleid. En nu Vino… Hahaha, en dat wordt dan verdedigd op een site voor wielrenfans.

0
Stoempert 18 juni 2015 om 15:25

1 van de 2 liegt, de renster of Vino.
Ik kan me miet indenken dat Vino liegt, hij komt altijd zo aardig en betrouwbaar over. ;)

0
achtpuntzes 18 juni 2015 om 15:29

wat een soap weer. een dopingzondares, en Vino die zich er weer eens mee bemoeit. gedwongen worden om een andere nationaliteit te nemen. het zal allemaal wel daar in Kazachstan.

0
Koel 18 juni 2015 om 15:32

Boom is ағаш in het Kazachs…

0
Stoempert 18 juni 2015 om 15:34

Er gaan geruchten dat Boom ook voor het Kazachstaanse damesteam gaat rijden.

0
SolerEritrean 18 juni 2015 om 15:39

Die bondspreses van Oekraïne vertrouw ik al evenmin.

0
west 18 juni 2015 om 15:44

Ik ken AccaDueO wel een beetje en ze kwamen op mij altijd over als een bedrijf met visie, een geweten en bovenal een mening… Ze doen ook wel aardig wat non-profit in de derde wereld (al zegt dat ook lang niet alles). Ik ben benieuwd hoe lang zij nog sponsor blijven…

0
west 18 juni 2015 om 15:46

@Soler
Vanwege zijn naam? of….

0
Brakkel 18 juni 2015 om 16:23

@LL Froome werd ook opeens een Brit. Dus zo slecht is een vergelijking van Astana met SKY nou ook weer niet. ;-)

0
nickdt 18 juni 2015 om 16:26

@Brakkel.
Nee, Froome was altijd een Brit. Hoewel hij geboren is in Kenia, waren zijn vader en grootouders Brits. Dus Froome heeft zowel de Britse als Keniaanse nationaliteit. Is totaal iets anders.

0
Alto 18 juni 2015 om 16:33

@Bertvd: Ene Lance A. is ook levenslang verbannen uit de wielersport, maar die is nooit “oficieel” gepakt. Deze Alexandr V. is gepakt, geschorst, geeft leiding aan een team waarin veel gepakt is en blijft in het wielrennen zitten. Hij geeft aan niet namens de ploeg te spreken, maar doet dit toch.

0
Giant-GreenEdge 18 juni 2015 om 16:40

@ll

Hoe dwaas om dit met de discussie van gisteten te vergelijken. Toen werd er gesteld dat als geraint voor astana zou rijden de commentaren hier heel negatiever zouden zijn, wat ook gewoon zo is.

Waarom dit bericht er nu voor zou moeten zorgen dat er wel niemand meer zal willen verdedigen, zie ik ook niet. Of je moest het woord van een gemiddelde bondspippo altijd als waarheid beschouwen. Op zich heeft deze zaak dan ook nog weinig met astana te maken.

Iemand ontslaan nadat ze blijkbaar zonder deftige reden nauwelijks gereden heeft of ze ontslaan omdat ze niet kazaks wil worden. Kan allebei, maar om nu zomaar de oekraiense versie te geloven…

En reageer nu eens kalm en niet altijd zo op de man.

0
MartijnG 18 juni 2015 om 16:40

Als de dame in kwestie slechts 5 koersen heeft gereden voor team. Dan hebben ze een punt toch? Zoiets lijkt me ook makkelijk te verifiëren. Verder heeft ze een dopingverleden en is ze niet te controleren Door de ploeg. Bij TLJ zouden ze ook iemand ontslaan dan. Stel dat Vanmarcke maar 5 koersen rijdt voor TLJ verder zijn gezicht niet laat zien maar wel op de Europese spelen en zilver haalt….. dan zou Plugge terecht boos mogen zijn lijkt mij.

0
Poeksel 18 juni 2015 om 17:01

Op http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=128985 staan inderdaad maar vijf koersen voor dit jaar (exclusief spelen), maar ook in 2013 en 2014 reed ze niet veel. Misschien door een blessure? Of er missen koersen in het overzicht?

0
MartijnG 18 juni 2015 om 17:07

Dank Poetsen, voor het uitzoeken.☺

0
vlaamse ardennen 18 juni 2015 om 17:13

De invloed van Rusland en Putin gaan ver…

0
LyndaLid 18 juni 2015 om 17:30

Ah, Giant-Greenedge komt ook weer even langs om op mij te reageren.

Quote:
@ll
Hoe dwaas om…

…En reageer nu eens kalm en niet altijd zo op de man.

OK.

En inhoudelijk: het ging er gisteren om dat er volgens sommigen geen reden is om Astana meer te verdenken dan Sky. En dat slaat nergens op, en dat bewijst dit bericht weer. En of die bondsbaas meer te vertrouwen is dan Vinokourov? Ja, en daarnaast zou het ook een te bizarre beschuldiging zijn om te verzinnen.

0
inlinewout 18 juni 2015 om 17:44

Aan wie ligt het dat ze maar 5 koersen gereden heeft? Aan de renster? Gaat het om onverwachte DNS, of heeft de ploeg haar niet opgesteld (bv omdat ze niet van nationaliteit wilde wisselen)?
We will probably never know. Maar het feit dat ze maar 5 koersen gereden heeft hoeft natuurlijk niet aan Solovey te liggen.

0
nero 18 juni 2015 om 17:52

Tja hoe betrouwbaar is een verklaring van Bash&Co?

0
Kelder is de Man 18 juni 2015 om 20:45

LL
Dus jij denkt dat iemand speciaal langs komt om op jou te reageren.. wees er blij mee, hoef je jezelf niet steeds te quoten;p

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone