Bondscoach Vanthourenhout: “Aerts krijgt prominentere rol in WK-selectie”

Bondscoach Vanthourenhout: “Aerts krijgt prominentere rol in WK-selectie”

©Photopress.be

woensdag 9 januari 2019 om 10:14
Interview

Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn huiswerk richting het WK in het Deense Bogense al grotendeels gemaakt. “Ik ben voor 95 procent rond met mij selecties”, vertelt de West-Vlaming aan WielerFlits. Bij de profs één grote wijziging in vergelijking met een jaar geleden: naast Wout van Aert krijgt ook Toon Aerts een meer prominente rol.”

In de eerste helft van december reisde Sven Vanthourenhout al een keertje op en af naar Bogense. Bij zijn terugkeer mailde hij de Belgische speerpunten over de omstandigheden, daar in Denemarken. “Stel je er niet te veel bij voor”, relativeert de Belgische bondscoach. “Dat ging over de staat van het parcours in vergelijking met de omloop van de wereldbekermanche een jaar geleden, over een paar logistieke zaken ook. Maar Bogense blijft Bogense. Het WK-parcours situeert zich in een vlakte langs het water, met één schuine kant die de renners een aantal keer moeten trotseren, zowel rijdend als lopend. Eén belangrijk gegeven voor Belgen: de aard van het parcours leunt zeer dicht aan bij dat van het BK van zondag in Kruibeke.”

Selectie voor 95 procent rond
Dan is het voor diegenen die een ticket voor Denemarken willen, belangrijk om dit weekend goed te presteren, denken we dan. “Het BK is inderdaad een maatstaf”, weet Vanthourenhout. “Maar dat moet je niet onmiddellijk aan het genre parcours koppelen. Een nationaal kampioenschap – dat drie weken voor het WK plaatsvindt – toont altijd de waardeverhoudingen. Dat de omloop vergelijkbaar is met die op het WK, is een meerwaarde om keuzes te maken, maar niet allesbepalend.”

Opvallend: ook al moeten de crossers het nationaal kampioenschap nog betwisten, Vanthourenhout beweert zijn selectie al voor 95 procent rond te hebben. “Ik zou liegen als ik zeg dat ik de selecties nog niet in mijn achterhoofd heb. Dat lijkt me ook logisch. Neem nu de profs als voorbeeld. Wout van Aert, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck zijn toch altijd zekerheden. Dan heb je al vier van de zeven namen. Vorig jaar werd dat kwartet aangevuld met Quinten Hermans, Daan Soete en Tim Merlier. Die komen ook nu in aanmerking, samen met Jens Adams en Gianni Vermeersch. En dan zijn er ook nog Tom Meeusen en Kevin Pauwels – die af en toe hun neus aan het venster steken – als alternatieven. Daar houdt het op.”

Vertrouwen, eerlijkheid en open communicatie
“Bovendien kennen de renners ook mijn manier van werken”, vervolgt Vanthourenhout. “Ik vind het belangrijk dat op een WK iedereen door dezelfde deur kan en dat er vertrouwen, eerlijkheid en open communicatie is. Neem nu Tim Merlier. Die is momenteel buiten strijd, maar daarom niet afgeschreven voor Bogense. We communiceren elke dag. We proberen samen in te schatten in welke conditie hij dat WK kan halen. Als ik daar zekerheid over heb, dan mag Merlier bij wijze van spreken als vijftiende eindigen in Otegem. Als hij er maar staat als het nodig is. En zo heb ik ook met de andere kandidaten voortdurend overleg. Wie gaat nog op stage? Hoe voel je je op dit moment en kan je de conditie nog verbeteren? Maar nog eens, op een BK wil ik van de meesten wel een zekere vorm van paraatheid zien. Voorts mogen ze hun eigen weg richting Denemarken kiezen. Voor mij moéten ze niet elke week tegen elkaar uitkomen.”

Sven Vanthourenhout in gesprek met Jarno Bellens na de WB in Bern – Photopress.be

Zeven profs zullen België vertegenwoordigen in Bogense. Tenzij Toon Aerts er alsnog in slaagt Wout van Aert af te houden in de Wereldbeker. Dan komt er een achtste renner bij. Wat inhoudt dat er altijd eentje in de wachtkamer zal zitten die pas na de finish in Hoogerheide weet of hij zijn koffers mag pakken.

De rol van Toon Aerts
Belangrijk in het WK-verhaal: Sven Vanthourenhout wil de sterke prestaties van Toon Aerts tijdens het voorbije seizoen belonen. “Het zou dom zijn om Toon buitenspel te houden”, vindt Vanthourenhout. “Let wel: Wout van Aert staat nog steeds bovenaan mijn lijstje. Wout heeft drie keer op rij de wereldtitel veroverd. Hij ontgoochelt de laatste jaren nooit op een kampioenschap. Maar ik heb Toon Aerts – en zelfs ook Michael Vanthourenhout – al verteld dat zij ook een belangrijke rol zullen spelen. Zeker voor Toon lijkt het logisch. Hij moet dat vertrouwen krijgen. Hoe zich dat uit? Vorig jaar heb ik Wout van Aert en Sanne Cant opgebeld vóór ik definitieve beslissingen nam. Ik wilde hun visie kennen. Dit jaar zal ik naast Wout en Sanne ook Toon opbellen om te weten hoe hij er over denkt.”

Geen ministage
Vorig jaar plande Vanthourenhout in de aanloop naar Valkenburg een ministage in het plaatselijke Landal Kasteeldomein op de Cauberg. Zoiets is dit jaar niet haalbaar. “Al heb ik een tweetal alternatieven. Zo vertrekken we met de WB-selecties een dag vroeger naar Pontchâteau. Normaal doen we dat pas op zaterdag, nu reizen we op vrijdag af. Een week later zorgen we ook voor een overnachting in Hoogerheide, waar de renners normaal pas de dag zelf de verplaatsing maken. Zo kan ik toch iets korter op de bal spelen wat de jongeren betreft. Daarnaast geef ik ook een aantal jongeren carte blanche. Belofte Timo Kielich laat bijvoorbeeld Pontchâteau schieten omdat hij nog een stage wil inlassen. Geen probleem. De kans bestaat dat ook Eli Iserbyt past. Dergelijke initiatieven moeten bespreekbaar zijn.”


Morgen volgt deel twee van ons interview met Sven Vanthourenhout. Daarin blikt de bondscoach vooruit op de zowel de Belgische als de Nederlandse kampioenschappen veldrijden.

Dit artikel delen:

13 Reacties

aru123 9 januari 2019 om 10:22

WF

Morgen volgt deel twee van ons interview met Sven Vanthourenhout. Daarin blikt de bondscoach vooruit op de zowel de Belgische als de Nederlandse kampioenschappen veldrijden.

Dit was laatst ook al bij het interview met zeeman. Waarschijnlijk is dit alleen om op 1 interview het dubbele aantal clicks te vergaren.

Voortaan zou ik graag een interview zien wat in zijn geheel geplaatst wordt.

Youri IJnsen 9 januari 2019 om 11:06

@Aru123

Nee, dat is puur om de leesbaarheid te vergroten. Zeker doordeweeks nemen mensen minder tijd om longreads helemaal te lezen. Dat is zonde van ons werk. Daarom de interviews in twee delen opgeknipt, zodat lezers de gehele tekst meepikken en niet na een aantal alinea’s afhaken. Het is service en heeft niets met meer clicks te maken. Hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord! :-)

kiryienka 9 januari 2019 om 12:35

@youri
Dank jullie wel! Precies de reden waarom ik het stuk nu wel lees, de meeste hebben inderdaad doordeweeks niet zo heel veel tijd en zin om een (te) lang interview te lezen.

S-Works87 9 januari 2019 om 10:25

Pronostiekje: Wout, Toon, Laurence, Micheal, Quinten, Jens, Gianni.

Wielervolger 9 januari 2019 om 10:47

Vermeersch en Meeusen zijn vriendjes van Mathieu, zij zullen het dus niet worden.

Ik denk Hermans, Adams en Merlier.

S-Works87 9 januari 2019 om 11:20

Geloof niet dat Sven Vanthourenhout daarmee bezig is ..

Geen enkele zinnige bondscoach zou Meeusen selecteren. Merlier lijkt mij een groot vraagteken al wil Wout hem er altijd graag bij hebben.

WernerFranke 9 januari 2019 om 11:49

Met Merlier heb je ook het voordeel dat hij snel start en zo misschien iets kan betekenen voor de ploeg. Aan iemand als Pauwels die vanuit de achtergrond naar plaats 9 rijdt, heb je weinig aan.

titanio82 9 januari 2019 om 13:54

In ieder geval wordt het een onderhuids haat en nijd ploegje met twee blokken tegen het eenmansploegje. Wie het eerste weg is, zit op rozen.

Samlambeej 9 januari 2019 om 14:01

eens met @Wielervolger
Wout – Toon – Michael VT – Laurens Sweeck – Tim Merlier – Quinten Hermans
Bondscoach Sven Vanthourenhout pakt het perfect aan.

Thijs E 9 januari 2019 om 16:03

Van Aert, Aerts, M. Vanthourenhout, Sweeck en de eerste drie krijgen hun persoonlijke knecht met Merlier, Hermans, Pauwels en bij WB voor Aerts gaat Adams nog mee voor Sweeck.

Nico Dick 9 januari 2019 om 17:48

Merlier is trouwens nog steeds onzeker voor het BK. Parcoursverkenning van vandaag viel wat tegen. https://www.wielerflits.be/nieuws/tim-merlier-na-verkenning-bk-parcours-nog-geen-uitsluitsel/

Martino87 9 januari 2019 om 18:12

Het maakt geen fluit uit wie de overige 3/4 renners zijn. Sterker nog, het maakt niks uit welke 7 renners er geselecteerd worden, de wereldkampioen wordt Van der Poel!

Adri De Sutter 10 januari 2019 om 10:36

Aerts krijgt prominentere rol, aja hij komt uit het team van vriendje nys

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone