Bondscoach Spanje over degradatiestrijd: “Ploegen laten renners niet naar WK gaan”

maandag 29 augustus 2022 om 17:11
Bondscoach Spanje over degradatiestrijd: “Ploegen laten renners niet naar WK gaan”

Het is maar de vraag of Valverde in zijn afscheidsjaar het WK zal betwisten - foto: Cor Vos

Pascual Momparler zit met zijn handen in het haar. De bondscoach van Spanje hoopt een zo sterk mogelijke selectie te kunnen samenstellen voor het WK in Wollongong, maar meerdere renners worden door hun ploeg tegengehouden om de mondiale titelstrijd te betwisten.

Momparler is overigens niet de enige bondscoach met kopzorgen: door de steeds feller wordende strijd in de UCI WorldTour-ranking kiezen steeds meer teams die vechten tegen degradatie eieren voor hun geld. Ploegen laten (potentiële) puntenpakkers niet afreizen naar Australië, omdat ze elders punten moeten scoren in de strijd tegen degradatie. “Veel teams weigeren om renners af te staan en dit kan voor veel landen weleens catastrofaal uitpakken”, waarschuwt Momparler in gesprek met sportkrant Marca.

“Ik weet al hoe sommige ploegen erin staan. Ik weet hoe het zit en begrijp dat de teams hun plaats op de WorldTour-ranking willen veiligstellen, want dat is waar de sponsor voor betaalt. Bovendien zijn er ook ploegen als INEOS Grenadiers die hun renners niet laten gaan omdat ze de WorldTour-ranking willen winnen. Ze willen de renners zo fris mogelijk aan de start brengen van de Italiaanse najaarsklassiekers. Het zal een atypisch WK worden”, denkt de Spaanse keuzeheer.

Geen Valverde, Izagirre en Herrada? 
Momparler brengt volgende week een bezoekje aan de Vuelta a España, in de hoop bepaalde teams nog te overtuigen. “Maar het is geen makkelijke situatie. De renners willen wel naar Australië, maar de teams zien dit niet zitten. Voorlopig kan ik maar drie coureurs met zekerheid selecteren: Juan Ayuso en Marc Soler voor de wegrit, Oier Lazkano voor de tijdrit. Ion Izagirre en Jesús Herrada maken normaal ook deel uit van de selectie, maar het is nog onduidelijk of ze mogen starten. Ook de deelname van Alejandro Valverde is nog onzeker. Ik hoop dat we snel een oplossing vinden.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

evanderwel 29 augustus 2022 om 17:59

Valverde in zijn laatste jaar niet naar het wk zou wel een schande zijn.

5
Mooie Sjors 29 augustus 2022 om 17:24

Belachelijke situatie waarin het wielrennen terecht is gekomen. Allemaal door die punten en een trip naar de andere kant van de planeet. Hervormen graag.

3
Samamba 29 augustus 2022 om 17:31

Movistar renners als Valverde en Aranburu kunnen daar toch stevig scoren. Dat Cofidis ze niet stuurt is dan weer logisch, die mannen zouden daar gewoon moeten knechten. Zelfde reden als waarom Lotto Campenaerts niet wilt sturen. Terecht, niet de fout van de ploegen, de fout van de UCI die dit mogelijk heeft gemaakt.

2
Deel Koeper 29 augustus 2022 om 19:34

Het komt er gewoon op neer dat ploeg en sponsors er weinig aan hebben dat hun renner iets wint in een ander team/truitje en nu hebben ze met de strijd voor behoud/eindwinst en een WK aan de andere kant van de wereld een geweldig excuus om het te weigeren. Als ze hiermee wegkomen en dit wordt gezien als iets wat erbij hoort, gaat dit veel vaker gebeuren in de toekomst, ook als er geen strijd is en het WK in Europa plaats vindt, de teams willen gewoon alle macht.

Eigenlijk zouden ploegen niet in staat mogen zijn om het tegen te houden, als er iemand de sterkste moet zijn, dan horen dat nog altijd de renners te zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone