Bondscoach Koos Moerenhout: “Het liefst wilden we een pure massasprint voorkomen”

woensdag 26 augustus 2020 om 17:54
Bondscoach Koos Moerenhout: “Het liefst wilden we een pure massasprint voorkomen”

foto: Cor Vos

Bondscoach Koos Moerenhout probeerde zijn Nederlandse ploeg het EK wielrennen in Plouay zo hard mogelijk te laten maken. Landen als Italië en Frankrijk die juist graag een sprint wilden, raakten daardoor echter niet genoeg ontwricht en verdeelden de buit aan de streep. Mathieu van der Poel spurtte uiteindelijk naar de vierde plek.

“Het was een zwaar parcours, een slopend parcours. Maar het was ook geen parcours waar je het goed uit elkaar kon trekken”, concludeerde Moerenhout na de aankomst in gesprek met de NOS. “Dus wat dat betreft hadden we ook wel voorzien dat het lastig zou worden om echt met groepjes weg te rijden. De jongens hadden het wel geprobeerd. Alleen zag je dan ook wel dat als dan niet gelijk de juiste mannen mee zaten, dat dan de controle er weer kwam. En dan kun je aanvallen wat je wilt, maar dan ga je eigenlijk nergens naar toe. Op een gegeven moment moet je dan toch switchen naar: hoe krijgen we Mathieu het best in stelling? Ik kan niet meer vragen van die mannen dan dat ze nu hebben gedaan. En dan is dit het resultaat met het parcours waarmee we moeten dealen.”

Ook de bondscoach zag Van der Poel een handvol keer aan de boom schudden. Maar steeds als hij dan omkeek, zaten de anderen op zijn wiel en wilde niemand overnemen. “Dat is ook begrijpelijk natuurlijk. Vooral de Italianen en de Fransen zetten vol in op de massasprint. Als je al twee à drie kwalitatief goede ploegen hebt die daar vol op inzetten, wordt het heel moeilijk om hier iets te forceren. Zeker op een relatief korte afstand van 175 kilometer.”

Te kort
Moerenhout vond het Europees kampioenschap rond Plouay eigenlijk ook wel te kort. “Als er een klim in zit van vijf kilometer, dan is deze afstand prima. Maar die zat er niet in. Dat is het verschil bijvoorbeeld met de wedstrijd (de Bretagne Classic Ouest-France, red) die gisteren hier was. Die is 250 kilometer en dan zie je dat iedereen toch gaat kraken in die laatste ronde. Dat moment ging hier gewoon niet gebeuren.” Dat de verschillen in de wedstrijd er niet kwamen was dan ook wel enigszins te verwachten, vond hij. “En dan is dit wat het is en ben ik blij met de manier waarop de jongens hebben gereden. We hebben ons echt wel goed getoond en Mathieu heeft gedaan wat hij kon.”

Eigenlijk wilde de Nederlandse ploeg het liefst een pure massasprint voorkomen, erkende de oud-prof. “Omdat je toch met een Démare zit in topvorm, en Nizzolo. En is het zeker niet ondenkbaar dat Mathieu hier een massasprint zou winnen. Alleen, we probeerden toch om iets meer koers te creëren, zodat er minder controle was vóór een pure massasprint. En daar hebben we een heel goede poging toe gedaan, maar het was niet gelukt.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

Franco Ballerini 26 augustus 2020 om 18:36

Niet geheel oneens met de tactiek en het strijdplan, en Nederland heeft zeker op momenten het initiatief genomen, maar dat ze dan in de laatste circa 20km het kopwerk gaan overnemen van de Fransen en Italianen is zeer naïef (dom?).

Bartman 26 augustus 2020 om 18:45

Ja, dat snapte ik ook niet. Hadden moeten blijven aanvallen.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 18:51

De tactiek was uiteraard het dvd/bp scenario waarin MvdP een aantal meerijdende noeste stampers meekrijgt die hij er vervolgens lachend oplegt aan de meet. Spoiler alert, dat gaan de andere renners niet meer doen. Inderdaad het Saganprobleem.

Franco Ballerini 26 augustus 2020 om 19:02

Ja. Van Vleuten heeft min of meer hetzelfde probleem, met dat verschil dat als je haar kunt volgen je een grote kans hebt haar op de meet nog te kunnen kloppen. Eigenlijk best wel frustrerend als je de beste bent op een parcours waar het verschil niet te maken is.

Frank V 26 augustus 2020 om 21:43

Dit, tenzij een Bystrom die zonder kopman voor een medaille kan gaan. Gaat nog wel gebeuren. Denk maar aan Dillier en Wallays in PR.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 23:09

Dillier en Wallys was net een andere situatie als ‘sterker dan verwacht overblijvenden uit kopgroep zonder dominante kopman daarachter’

Frank V 27 augustus 2020 om 11:31

Ja niet 1 op 1 vergelijkbare situatie natuurlijk maar ik bedoel dat er nog wel wat mindere goden met hem gaan meerijden. Desnoods moet ie eens the ‘art of the deal’ deel 2 doornemen.

Miko1983 26 augustus 2020 om 19:02

Klopt Romans, dat zag je nu heel goed a la Sagan, niemand trapt er nog mee.
Ik vind dat MvdP zelf niet zo heel veel fout heeft gedaan, alleen als je als team NL ziet dat het een sprint gaat worden in de laatste ronde faal je in mijn ogen wel als je beste man de laatste 7km alleen zit en vanaf positie 10 moet beginnen aan de sprint. Dat beetje temporijden aan het begin van de laatste ronde was nutteloos.

KnightBiker 26 augustus 2020 om 19:46

+1 iemand had Mathieu kunnen afzetten in de laatste km of zelfs de sprint aantrekken.

Romāns Vainšteins 26 augustus 2020 om 19:49

Hij heeft het gewenste scenario een x of 5 , 6 proberen te creëren, dat is knap zat.
Of het zijn spurt afbotte en/of de Nederlanders (veel) betere keuzes hadden kunnen maken? Tsja, de beste jongen is geen echte massaspurter zoals de 3 die voor hem finishen en hij had simpelweg vandaag niet zelf een Ballerini aan boord. Dat was net zo goed minder gegaan als op stek 4 eindigen.

Miko1983 26 augustus 2020 om 19:54

Ik vond mvdp ook sterk vandaag. En heeft er alles aan gedaan. Geen schande dat hij niet wint, alleen vind het een vreemde tactiek van ons team NL in de laatste ronde. Mathieu ging duidelijk voor een sprint in plaats van laatste poging om weg te rijden. En daarbij heeft hij niet de ideale steun gehad. In mijn ogen had hij dan 100% podium gereden.

Frank V 26 augustus 2020 om 21:47

Met dit probleem zou je er een solo moeten uitgooien. Dat kon een op slap bezet NK. Als je realistisch bent dan kon je van dit Team NL niet meer verwachten. Ze hebben gekoerst maar in de finale waren ze op. Dan gaat dat niet meer tegen die ITA en FRA.

SCIC 26 augustus 2020 om 19:19

Parcours was niet selectief genoeg. Verder hadden met name de Italianen een sterkere ploeg dan Nederland op de been gebracht. Dat in acht nemend was de 4e plaats niet slecht. Van de niet ras sprinters was hij de beste.

Navardauskas 26 augustus 2020 om 21:31

175 km voor een EK is eigenlijk wel te kort. WK is vaak ook 250+ km dit had in elk geval 220k+ mogen zijn om de mannen van de jongens te scheiden.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair