Bondscoach Italië laat nationaal kampioene thuis van EK: “Ik kies voor verjonging”

Bondscoach Italië laat nationaal kampioene thuis van EK: “Ik kies voor verjonging”

foto: Photopress.be

woensdag 31 oktober 2018 om 20:12

Als u de deelnemerslijsten van het Europees kampioenschap van zondag in Rosmalen bekijkt, zal u vaststellen dat een belangrijke naam ontbreekt. Eva Lechner, Italiaans kampioene en nummer drie op de UCI-ranglijst, is niet geselecteerd door de Italiaanse federatie. “Ik kies voor de jeugd”, klinkt het bij bondscoach Fausto Scotti. Lechner is ontgoocheld. “Jammer. En vreemd, want er zijn slechts twee van de zes plaatjes ingevuld.”

Begin september won Lechner nog de Brico Cross op de Muur van Geraardsbergen. Sindsdien loopt het wat minder vlot, maar ze behaalde wel nog toptienplaatsen in de wereldbekermanches van Iowa en Bern. Toch laat de Italiaanse bondscoach Fausto Scotti de nummer drie op de UCI-ranking thuis van Rosmalen.

“Ik snap jullie verwondering”, vertelt Scotti ons aan de telefoon. “Maar voor dit EK heb ik er voor gekozen om volop de kaart van de jeugd te trekken. Ik denk aan de toekomst van het Italiaanse veldrijden.”

Bramati: “Ik snap niet wat Scotti bezielt”
Eva Lechner, die pas deze week vernam dat ze niet geselecteerd zou worden, reageert bijzonder ontgoocheld. “Ik zou dit nog enigszins begrijpen, mochten alle zes plekken daarmee opgevuld zijn. Maar met Alice Maria Arzuffi en Rebecca Gariboldi staan zondag slechts twee landgenotes aan de start van het dames-EK. Dit lijkt me moeilijk uit te leggen.”

Ook ex-veldrittopper Luca Bramati, huidig coach van Lechner, noemt de verjonging een drogreden. “Eva is 33 jaar. Hoe oud is Marianne Vos? Hoe oud zijn Ellen Van Loy en Loes Sels? Ik snap niet wat Scotti bezielt. Ik heb intussen al contact gehad met Davide Cassani, overkoepelend bondscoach. Ook hij begrijpt het niet, maar vertelde me dat we niets anders kunnen dan ons neerleggen bij de beslissing van Fausto Scotti. Scotti is trouwens beste maatjes met bondsvoorzitter Renato Di Rocco en dus behoorlijk onaantastbaar in Italië. In elk geval, Lechner thuislaten van het EK is niet goed voor Eva zelf, niet voor haar team (Creafin-Tüv Süd, met Camiel van den Bergh als ploegleider, red.), maar ook niet voor het veldrijden in ons land.”

Eva Lechner met ploegleider Camiel van den Bergh – foto: Photopress

Scotti: “WK-selectie is zeker niet uitgesloten”
Lechner: “Vroeger schoot ik best goed op met Scotti, maar sinds Luca mij coacht, lijkt de relatie vertroebeld.” Scotti vertrouwde ons in elk geval toe dat er wat hem betreft geen sprake is van een persoonlijke vete. “Dit is gewoon een tactische keuze en staat wat mij betreft ook los van de selectie voor het wereldkampioenschap, later dit seizoen in het Deense Bogense. De kans is reëel dat Eva er dan weer bij is.”

Lechner en Bramati kunnen niet anders dan zich neerleggen bij de situatie. “Het enige wat we kunnen doen is antwoorden met de pedalen”, vertelt Bramati. Ook de renster zelf reageert op dezelfde manier. “Hopelijk kan ik onze bondscoach snel bewijzen dat hij het hier niet bij het rechte eind heeft. Wie weet morgen al, op de Koppenberg.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Mwielerfan 31 oktober 2018 om 20:22

Schandalig. Geef het gewoon toe als er geen budget is. Lechner lijkt trouwens na arzuffi de logische tweede.
Als die bondscoach voor de jeugd kiest kan ie beter beloften coach worden. Er zijn echt ruimschoots genoeg wedstrijden waarin jeugd ervaring kan opdoen.

0
Stenalic 31 oktober 2018 om 21:13

Klinkt als die soap bij de ausies tijdje terug. Meneer wil een eigen projectje en zijn eigen naam opvijzelen. Vrij gênant allemaal, dat ze allemaal keihard mogen falen. Ciao

0
Lalsacien 31 oktober 2018 om 22:35

Jammer, er zijn nog plaatsen open en zijn uitleg laat vragen achter dus dit lijkt op een persoonlijke afrekening!

0
Mwielerfan 31 oktober 2018 om 23:26

Lijkt me iets voor uci om tegen op te treden. Jaren van “internationalisering” zo door de plee gespoeld daar in Italië

0
Col du Bramont 1 november 2018 om 00:17

Het geeft wel aan hoe belangrijk de Italiaanse bond het EK veldrijden bij de vrouwen vindt. Totaal niet dus.

0
steven2743 1 november 2018 om 07:27

Schandalig. Hier moet de UCI wat aan doen. Je kan toch niet de nationaal kampioene thuis laten om leeftijdsredenen. Dat lijkt mij leeftijdsdiscriminatie omdat de sportieve prestaties niet ter discussie staan.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 1 november 2018 om 10:09

Tja, laat een Italiaanse kerel kiezen tussen een jongere en een ‘oudere’ vrouw….

0
dikkechaap 1 november 2018 om 12:55

Hier zit natuurlijk meer achter. Beide partijen laten niet het achterste van hun tong zien.
Waarschijnlijk onterecht, maar bij mij gaat het d woord in zo’n geval door mijn hoofd.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone