BOIC-dokter adviseert: “Om te scoren in Tokio, moet je er 10 dagen op voorhand zijn”

dinsdag 3 november 2020 om 09:52
BOIC-dokter adviseert: “Om te scoren in Tokio, moet je er 10 dagen op voorhand zijn”

© Cor Vos

Voor Wout van Aert is het nog een dilemma. Mathieu van der Poel geeft aan de combinatie Tour-Spelen zeker te maken. Remco Evenepoel debuteert alleen in de Tour als de Spelen niet doorgaan. Johan Bellemans, dokter van de Belgische delegatie in Tokio volgend jaar, is overtuigd: “Wie op de Spelen wil scoren, moet er tien dagen op voorhand zijn.”

De meeste sporten houden volgende zomer rekening met de Olympische Spelen. In het wielrennen ligt dat duidelijk iets moeilijker. De Tour eindigt op zondag 18 juli. Zes dagen later vindt in Tokio de wegrit plaats, twee dagen later gevolgd door de MTB-rit en nog twee dagen later staat de tijdrit op het menu.

Dat levert twee problemen op: wie naar Japan reist, moet een jetlag van zeven uur verwerken en daarnaast worden deze Spelen volgens kenners de meest veeleisende ooit, met gemiddelden van 75 procent luchtvochtigheid en temperaturen tot 40 graden. Bovendien moeten de Belgen die de tijdrit rijden, sowieso ook in de wegrit aan de slag.

Ook mentaal aspect
Wout van Aert en Remco Evenpoel zijn kanshebbers op een medaille in beide disciplines op de Spelen, maar kunnen ook scoren in de Tour. Johan Bellemans, dokter van het BOIC (Belgisch Olympisch Comité), vertelt vandaag in Het Nieuwsblad  dat hij elke atleet die naar Tokio reist, zal adviseren om minstens tien dagen vooraf te vertrekken.

“We gaan niet zover om dat te eisen, het staat elke atleet vrij om te beslissen Maar die tien dagen adviseren we wel sterk. En zelfs al steekt een renner er met kop en schouders boven uit, dan speelt nog een aspect mee. De Spelen zijn nog iets anders, groter, een gevoel van: wow, al die sterren bij elkaar. Alleen al mentaal heb je een paar dagen nodig om te wennen.”

Inspanningsfysioloog Peter Hespel, die onder meer werkt voor Deceuninck-Quick-Step, bevestigt wat Bellemans vertelt. “Zeven uur jetlag, dat moet je maal anderhalf doen om aangepast te zijn. “Wie olympisch kampioen wil worden, kan het zich niet permitteren om zes dagen voordien op de Champs-Elysées te rijden. Hou je geen rekening met die jetlag of temperatuur, dan zul je niet winnen. Tenzij je zoveel beter bent dan al de rest. Maar ik weet niet of die renner bestaat.”

Kalender:
18 juli: einde Tour de France (Parijs)
24 juli: wegrit Olympische Spelen (wellicht met Van Aert, Evenepoel en Van Avermaet)
26 juli: mountainbike-rit Olympische Spelen (met Van der Poel)
28 juli: tijdrit Olympische Spelen (wellicht met Van Aert en Evenepoel)

Dit artikel delen:

35 Reacties

Geit in mijn Kelderman 3 november 2020 om 10:00

Tsja, of het sportief helemaal halal is weet ik niet, maar Van der Poel kan gezien het parcours toch gewoon de tweede rustdag z’n biezen pakken? Daarna komen er alleen nog Pyreneeën etappes, een tijdrit en de rit naar Parijs. Heeft ie niks te zoeken en kan hij op 12 juli naar Japan.

SjorsPatate 3 november 2020 om 10:34

Dat lijkt mij ook het meest realistische scenario.

rogierb 3 november 2020 om 10:01

Dit soort verhalen gaan we de komende maanden nog tig keer lezen. Je hoeft overigens geen medische achtergrond te hebben om te concluderen dat het verre van ideaal is.

Groetjesaandevoetjes 3 november 2020 om 10:46

Zeker niet, maar het is geen feit dat een tijdverschil van 7 uur een jetlag oplevert. Ik vlieg elk jaar meerdere keren naar Azië voor mijn werk en heb er soms een beetje last van en soms ook helemaal niet. Als ik er last van heb dan is het meestal wel over na 2 a 3 dagen. Belangrijk is je om je meteen aan te passen aan de huidige situatie. Als je s’avonds aankomt in Japan en meteen naar bed kan dan zal je het tijdverschil het minste voelen. Ben ooit een keer s’ochtends aangekomen en moest toen de hele dag nog doorkomen, terwijl het bedtijd was in Nederland. Zware dag was dat. Denk dat voornamelijk de drukkende hitte anders gaat zijn en daar moet je wel even aan acclimatiseren.

Panache 3 november 2020 om 10:07

Renners en ploegen moeten er eerst onderling uit komen.
De Olympische Spelen vinden buiten de ploegen om plaats, wat het idee kan geven dat een renner zelf beslist over deelname (en in welke vorm). Maar zo lang Classica San Sebastian op de kalender blijft staan op 25 juli kan een ploeg een renner altijd opeisen.
Tokio wegrit 24 juli, San Sebastian 25 juli, Tokio tijdrit 28 juli.

Van Avermaet reed voor zijn goud de gehele Tour uit en een weekje voor Rio werd hij 5e in San Sebastian. Niet ideaal, maar scoren is wel degelijk mogelijk met een late aankomst voor de spelen.

Michelangelo 3 november 2020 om 10:14

En ik denk ook niet dat Van Avermaet de maatstaf is. Hij pakt daar een schitterende overwinning, maar was dat ook omdat hij uiteindelijk het best voorbereid en met de beste benen aan de start stond?

In mijn ogen is het vooral een voorbeeld dat in de wielersport de beste benen niet altijd winnen. De slechtste benen winnen overigens nooit. Maar alles viel die dag letterlijk en figuurlijk zijn kant op. En daarmee is al snel vergeten of het een goede of slechte voorbereiding was…

In die zin is de tijdrit een stuk beter als maatstaf voor “goede voorbereiding”…

volger 3 november 2020 om 12:22

Van Avermaet en co vlogen naar het westen. Er is me ooit vertelt dat kans op een jetlag groter is als je naar het Oosten vliegt. Zal vast niet voor iedereen gelden, heb zelf ook die ervaring

josi 3 november 2020 om 10:20

Je hoeft geen medisch specialist zijn om dat te weten. Ik kan me nog het WK in Japan herinneren, waar de Nederlandse ploeg het briljante plan had opgevat om zo laat mogelijk af te reizen. Ik geloof dat alleen Breukink de eindstreep haalde.

volger 3 november 2020 om 12:20

Was in 1990. Discussie vooraf was of lang vantevoren of zo laat mogelijk. Wat de Belgen deden, er tussen in werd als kansloos geacht. En Rudy Dhaenens is toen wereld kampioen geworden, met Dirk de Wolf als tweede

Wheely 3 november 2020 om 10:20

Mannen als Roglič en Alaphilippe zullen hier ook nog een flink ei over moeten leggen me dunkt.

Dario Koelkast 3 november 2020 om 11:00

Ik denk dat dit ook voor de ploegen vooral geldt. Ineos, TJV, UAE (dit zijn voorbeelden, maar ik kan nog andere ploegen noemen) hebben mannen die bij de favorieten voor zowel OS als een Tour behoren.
Ik weet niet of de bonden renners op mogen eisen voor de OS, maar dat zou een aardig slap deelnemersveld voor de Tour op kunnen leveren.

Panache 3 november 2020 om 11:27

Ploegen kunnen een renner opeisen voor San Sebastian 25 juli. Ploegen en renners willen op goede voet met elkaar omgaan, dus alles zal in overleg gebeuren. Maar je kan als renner geen deelname afdwingen omdat de OS via de nationale bond gaat terwijl de renner tegelijkertijd een arbeidscontract heeft bij een commerciële ploeg.

Jungle Man 3 november 2020 om 10:33

gewoon de Giro rijden, en daarna de OS!

hjjanssen1973 3 november 2020 om 11:21

Waarom zijn de OS zo belangrijk voor een wielrenner???
Ik sla de grote rondes en alle klassiekers hoger aan.

OS = One Day Fly… ;-))

Michelangelo 3 november 2020 om 11:38

Voor de MTB-ers: OS is het hoogst haalbare in hun sport
Voor de baanwielerenners: OS is het hoogst haalbare in hun sport
Voor dameswielrennen: idem.
Voor nagenoeg iedere andere sport (m.u.v. boksen, voetbal, golf en tennis) zijn de OS het summum.

In de wielrennerij heeft een olympische medaille misschien weinig aanzien, maar als sporter in algemene zin kom je (ook als wielrenner) in een heel select gezelschap aan sporters als je een plak haalt op de OS.

En kijkend naar Nederland: grootste sporthelden zijn doorgaans niet de wielreners die een touretappe of een klassieker hebben gewonnen, maar sporters die een gouden plak hebben behaald.

Spake Breekerd 3 november 2020 om 11:42

Omdat het grote publiek daar meer waarde aan hecht. Poels, Terpstra en van der Poel komen niet bij de koning op bezoek en aanschuiven bij dertig TV programma´s na winst in een klassieker. Daar komt dan nog het financieel gewin bij in de vorm van reclames, lintje knippen enzovoorts.

Groetjesaandevoetjes 3 november 2020 om 11:48

De wegrit levert in ieder geval 1 prachtige winnaar op die 4 jaar lang DE Olympische Kampioen is. Zwemmen en andere sporten hebben vaak verschillende winnaars per afstand. Zou wat zijn dat we bij de wegrit of tijdrit ook verschillend afstanden doen.

hjjanssen1973 3 november 2020 om 11:49

Maar het wielren publiek hecht toch meer waarde aan de grote rondes en de klassiekers? De OS zijn gewoon een 1-dagswedstrijd, die telkens gedomineerd wordt door de omstandigheden en de 1-dagsvorm van de wielrenners. Niet meer of minder dan een 1-dagswedstrijd, waarbij ik de klassiekers vanwege hun historie en constante parkoers cq zelfde soort omstandigheden veel hoger aansla.

hjjanssen1973 3 november 2020 om 11:51

Voor mij blijven de OS overrated. Wel leuk, en toch prachtig om mee te doen zo zegt elke atleet, maar qua wieler affiche zwaar overrated.

Michelangelo 3 november 2020 om 11:55

Agree to disagree.
Dan zou het WK ook onder de klassiekers komen, aangezien het parcours ieder jaar wisselt.

Voor mij is de OS gewoon een grote wielerafspraak, en heb je kans om jezelf als wielrenner tussen andere sporters te zetten. Groter of kleiner? Da’s denk ik net aan wie je het vraagt. Aan de verstokte oude Vlaamse wielersupporter, voor wie de RVV het heiligste der heiligen is? Of aan tante Truus uit Klazienaveen, die enkel met de OS naar sport kijkt…

Panache 3 november 2020 om 12:21

In mijn optiek staan in het wielrennen de Tour winnen en wereldkampioen worden vóór een gouden plak. Maar op de derde plek zet ik toch de OS (dus belangrijker dan monumenten en zelfs een Girowinst).

hjjanssen1973 3 november 2020 om 12:37

@Michelangelo: Amai! De waardering van een oude Vlaamse wielerliefsupporter is toch veel waardevoller voor een wielrenner dan Tante Truus? Wat weet Tante Truus nou van wielrennen. Tis eigenlijk geen vergelijk he.

Limal 3 november 2020 om 12:56

Vraag het anders eens aan Van Avermaet – die zijn status is veel meer veranderd (in goede zin) door Olympisch kampioen te worden dan door ritten in de Tour en PR te winnen. Over twintig jaar spreken ze nog van 'Gouden Greg'.

Michelangelo 3 november 2020 om 12:56

Tja, de wereld zit vol met tante Truussen en er zijn maar een handjevol verstokte vlaamse wielerfans. Stap uit je wielerbubbel, kijk naar het grotere plaatje en je ziet het meteen.

Of zoals eerder al genoemd; Medaillewinnaars op een OS worden uitgenodigd om lintjes door te knippen of in praatprogramma’s, omdat iedereen ze kent en wil zien.
De winnaar van de RVV op PR zie je er echter zelden.

En dat zegt alles over de waardering van buiten de bubbel van de betreffende sport.

doorak 3 november 2020 om 14:14

+ 1 Michelangelo

vincenzo 3 november 2020 om 11:24

@Redactie, de zin in de derde alinea over de verwachte weersomstandigheden loopt niet; er lijkt een deel van de tekst te zijn weggevallen.

Massimo Bataille 3 november 2020 om 11:39

Nogmaals, wat amok maken in het IOC en wielrennen 1 of 2 weken opschuiven.
Zou niet weten waarom het wielrennen per se in de eerste week van de OS moet gehouden worden.

Michelangelo 3 november 2020 om 11:50

Misschien denken ze bij het IOC wel: waarom doen ze de TdF niet nog een weekje eerder… als ze echt willen kunnen ze er mee schuiven, dat is dit jaar bewezen.

Renners en ploegen kennen de planning, en daar moeten ze maar het beste van maken. En niet lopen piepen. Als je perse naar de OS wilt, ga dan niet naar de Tour. Er zijn wedstrijden zat naast de TdF.

Massimo Bataille 3 november 2020 om 12:09

Goh denk dat er ook wel officiële regels zijn qua kampioenschappen etc bij olympische spelen. Maar aangezien dit via de officiële bonden gaat en niet via een organisatie zoals ASO, zal dit wel niet gelden.
Er wordt ook geen WK atletiek of zwemmen 2 weken voor de OS georganiseerd.

En het feit, het is nu eenmaal zo, mag toch ook wel de vuilbak in.
Het is niet omdat iemand iets beslist, dat de rest zich er maar moet bij neerleggen. Dat heet vooruitgang en diplomatie. Gelijkaardig als de Giro-actie.

Panache 3 november 2020 om 12:23

De Tour is veel groter dan de wegwedstrijd OS. Wij kunnen daar misschien over twisten, maar voor ASO is dit niet eens een vraag.

Michelangelo 3 november 2020 om 13:01

Wij van WC eend…

Natuurlijk is voor de ASO de TdF de belangrijkste wedstrijd.
Maar de vraag is of dit ook geldt voor iedere afzonderlijke renner. En al helemaal voor veel sportfans. Hoeveel mensen zijn er die slechts 1 keer per 4 jaar wielrennen kijken? Of ineens uit hun plaat gaan bij het boogschieten. De OS zijn uiteindelijk qua breed publiek en kijkcijfers veel groter dan de TdF. Echter bij de OS draait het niet enkel om wielrennen, maar om het totaalpakket aan sporten.

Panache 3 november 2020 om 13:10

Zelfs voor Dumoulin is de Tour inmiddels groter dan de Spelen.
Maar ik reageerde vooral op de suggestie om de Tour 1-2 weken te vervroegen.

https://www.1limburg.nl/tom-dumoulin-wint-liever-de-tour-dan-olympische-tijdrit
https://nos.nl/artikel/2266320-dumoulin-over-2020-tour-gaat-boven-olympische-spelen.html

Michelangelo 3 november 2020 om 14:09

Voor ronderenners die de TdF kunnen winnen, is de TdF zeker groter dan de OS.
Maar hoe zit dat voor renners zoals Van Avermaet en de rest van de niet klassementsmannen. Die leven voor etappezeges, klassiekers en eendagswedstrijden.

Ik kan me niet voorstellen dat die het uitrijden van de Tour en het winnen van een etappe zouden willen ruilen voor het winnen van de wegrit op de OS.

Massimo Bataille 3 november 2020 om 15:59

Redelijk zeker dat je als renner liever de OS wint dan een etappe in de TdF. Die gouden medaille heeft nog meer internationale uitstraling en neem je ook wel 4 jaar mee.
Enige nadeel is dat de teams dit mogelijks anders bekijken.
Al de publiciteit rond een gouden medaille is mooi meegenomen natuurlijk, maar een touretappe zal voor een sponsor wel meer visibiliteit geven.
En 4 jaar later praten we nog altijd over gouden Greg, maar wat is de kans dat de renner in kwestie 4 jaar voor hetzelfde team rijdt.

Bazzz 9 november 2020 om 11:15

Renners die geselecteerd zouden worden voor de tour, maar de voorkeur geven aan de olympische spelen gewoon 10%-20% van hun loon laten inleveren.
Als ze er echt waarde aan hechten, zouden ze dit aanvaarden en zo hoef je ze niet in een conflict te laten komen dat ze geen mogelijkheid hebben

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair