Boeckmans over incident: “Je moet je handen aan het stuur houden”
Foto: Sirotti
donderdag 16 maart 2017 om 08:31

Boeckmans over incident: “Je moet je handen aan het stuur houden”

Tijdens de finale van Nokere Koerse was gisteren een opmerkelijk voorval te zien tussen Kris Boeckmans en Justin Jules. Boeckmans riep Jules in volle finale tot de orde. Hij pakte hem bij de schouder en liet hem afzakken naar de staart van het peloton.

In Belgische media geeft Boeckmans uitleg voor zijn opmerkelijke daad. “Ik was aan het werken voor De Buyst toen Jules aan mijn zadel begon te trekken”, vertelt Boeckmans aan Het Nieuwsblad. “Hij moet van mijn lijf en van mijn fiets blijven. Hij heeft van alles in het Frans gevloekt. Toen dacht ik: Dan ga jij mee met mij naar achter”, legt hij uit. “Je mag van alles doen, je kan eens een tikje geven of eens wringen, maar je moet je handen aan het stuur houden. Het is niet de eerste keer dat hij zoiets doet”, aldus Boeckmans.

De actie had geen verdere sancties tot gevolg. Boeckmans werd door de jury niet gediskwalificeerd omdat er geen klacht werd ingediend en staat als 149e in de uitslag. Jules werd alsnog zestiende.

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2017 08:38
Onorthodox, maar chique opgelost door boeckmans, en ook netjes kalm gebleven door Jules, die zich uiteindelijk nog enigzins weet te plaatsen.
16 maart 2017 08:55
Boeckmans zal wel gedacht hebben: niet met mij vent, niet na wat ik heb meegemaakt. Bijzondere beelden wel!
16 maart 2017 08:57
"...je moet je handen aan het stuur houden" om vervolgens je collega bij de schouder te pakken en vast te houden terwijl een peloton om jullie heen raast...
16 maart 2017 09:03
10 punten voor Boeckmans, eindelijk een renner die direct doorpakt en ook nog op de enige juiste en chique manier. HELD!
16 maart 2017 09:08
Boeckmans een held? Wat een onzin. Dit is toch kwaad met kwaad bestrijden? Iemand verwijten dat hij zijn handen niet aan het stuur heeft en aan 'zijn lijf en fiets zit', om vervolgens dwars door het peleton met een mindere vaart iemand bij de schouder te pakken? Je houd je handen gewoon thuis, zowel in de koers als er buiten.

Beiden gewoon schorsen. Dit hoort niet thuis in de koers. Wie geeft Boeckmans het recht om hier de politieagent te spelen? Daar is een jury voor.

Als Jules de arm van Boeckmans had weggetikt (wat ik zeker had gedaan), en ze hadden beiden op hun plaat gelegen (evt. met een half peloton), dan had Boeckmans 100% schuld gehad. Eigen rechter spelen heet dat, en dat is niet geoorloofd.
16 maart 2017 09:08
Hier is echt helemaal niets maar dan ook niets chiques aan. Eigen rechter omdat je een keer hard gevallen bent, hell no.
16 maart 2017 09:09
Ben wel benieuwd of hij dit ook bij bijvoorbeeld Sagan, Kittel, Greipel of Cavendish zou hebben gedaan. Ik durf het wel te zeggen: 100% zeker van niet.

Ik vind dit een behoorlijk misplaatste en onsympathieke actie van Boeckmans.
16 maart 2017 09:17
Als je dit aan de jury gaat overlaten gebeurt er toch niets. Dan maar het zelfregelende vermogen van de renners. In dit geval Boeckmans. Met zijn achtergrond prima actie.
16 maart 2017 09:21
Ik snap het wel na wat er met hem gebeurd is vind het een logische reactie voor hetzelfde geld ligt ie weer op zn kont dankzij mr jules
16 maart 2017 09:22
@maklukzat, en @Sebas,

Dus omdat je zelf een keer hard gevallen bent heb je andere rechten dan renners die niet in het ziekenhuis beland zijn?

In dat geval: ik ben laatst (gelukkig niet te hard), aangereden door iemand die te veel gedronken had. Mag ik dan vanaf nu alcoholcontroles houden en bekeuringen uitdelen?
16 maart 2017 09:22
Je moet je handen aan je stuur houden... en als je dat niet doet, haal ik ook mijn handen van het stuur. Ik begrijp de frustratie, maar wat mij betreft veel te gevaarlijke actie om dit zo op te lossen.
16 maart 2017 09:26
Julesperry zegt het goed: hoe kansloos dat je vindt dat je van andere renners af moet blijven om vervolgens dit te gaan doen. Levensgevaarlijk en bovendien met een air van ik regel dit wel eens even.

Praat aan een zadel trekken natuurlijk niet goed, dat deden we toen we pubers waren
16 maart 2017 09:30
@Secondant
Heeft al ooit een commissaris ingegrepen zonder valpartij? Nee toch! Vandaar de actie van Boeckmans, al vind ik ze zelf ook wel even gevaarlijk als de actie van Jules. Eigenlijk moeten ze inderdaad dan toch maar de 2 renners bestraffen. Waardoor Boeckmans toch als winnaar uit dit duel komt aangezien ze aan zijn zadel niet snel meer zullen trekken...
16 maart 2017 09:37
Nee zo bedoel ik het niet @ Secondant. Denk ook niet dat mijn uitspraak dat insinueert.

Maar, ik denk wel dat de context die Boeckmans schetst én zijn val + revalidatie zijn actie verklaart. Hierop ben ik inderdaad niet zo uitgesproken tegen als jij lijkt te zijn.
16 maart 2017 09:49
@Sebas,
Akkoord. Ik snap Boeckmans' reactie inderdaad niet. Van mij part mogen ze hem er een maand naast zetten. Jules ook, als er bewijs is van iemand bij het zadel pakken. Al zal dit moeilijk te bewijzen zijn. Maar doordat Jules er geen ophef van maakt en geen klacht heeft ingediend lijkt Boeckman's verhaal geloofwaardig.

Volgende stap voor Velon is 'dashcams' monteren voor & achter de fiets zodat de jury direct kan ingrijpen als de renner op een 'alarmknop' drukt? ;)
16 maart 2017 09:56
Grootste slachtoffer was De Buyst. In de finale ontbrak 1 mannetje om hem goed vooraan af te zetten. Volgende keer toch maar ná de koers Jules aanspreken ?
16 maart 2017 09:56
mooi gedaan.
16 maart 2017 10:01
Wat een onzin dat hij niet gestraft/ geschorst is. Je mag inderdaad niet met e handen aan een ander zitten en dat is juist wat Boeckmans doet. Daar is toch geen klacht voor nodig??
Gewoon uit koers zetten.
16 maart 2017 10:12
Aangezien dit onbestraft blijft. Misschien een ideetje dat Quintana Boeckmans inhuurt. Kan hij Froome eens naar achter brengen voor een slotklim.
16 maart 2017 10:18
@ Sebas:

Jules heeft ook het eea meegemaakt en een byzondere context. En ik ben er van overtuigd dat er achter elke renner wel een verhaal schuil gaat. Meestal maakt dat in zijn algemeenheid juist de sport wmb ook nog een stukje interessanter.

Uiteindelijk is dat allemaal niet relevant voor de regels in de koers die voor iedereen gelden. Handen aan het stuur idd zoals hij zelf al zegt.
16 maart 2017 10:18
@F e r o x, ha, ja inderdaad, die is goed.
16 maart 2017 10:19
Wat een idioot... "Je moet je handen aan het stuur houden" en dan dit. Dan ben je echt niet goed bij je hoofd. Ook niet (juist niet!) met zijn geschiedenis in het achterhoofd. Even je lekker af laten zakken middenin een razend peloton, met nog iemand naast je.
16 maart 2017 10:28
Een vlaamse B-keuze renner, doorgaans goed als pelotonvulling, denkt in een vlaamse koers dat hij god zelve is en een jury die daar niet tegen optreed ... 't is weer ouderwets geregeld in het vlaamse land.
16 maart 2017 10:29
gemiste kans dat ze niet beiden gestraft zijn.
16 maart 2017 10:32
Heel onsportief van beide heren dit. Wat Boeckmans doet heeft helemaal niks meer met wielrennen te maken. Voelt ook een beetje als klasse justitie in eigen hand waarin een jongen van een grote ploeg wel even de positie van een kleine renner de nek omdraait. Beiden zitten fout overigens.

Reacties zijn gesloten.