Boeckmans over incident: “Je moet je handen aan het stuur houden”
Foto: Sirotti
donderdag 16 maart 2017 om 08:31

Boeckmans over incident: “Je moet je handen aan het stuur houden”

Tijdens de finale van Nokere Koerse was gisteren een opmerkelijk voorval te zien tussen Kris Boeckmans en Justin Jules. Boeckmans riep Jules in volle finale tot de orde. Hij pakte hem bij de schouder en liet hem afzakken naar de staart van het peloton.

In Belgische media geeft Boeckmans uitleg voor zijn opmerkelijke daad. “Ik was aan het werken voor De Buyst toen Jules aan mijn zadel begon te trekken”, vertelt Boeckmans aan Het Nieuwsblad. “Hij moet van mijn lijf en van mijn fiets blijven. Hij heeft van alles in het Frans gevloekt. Toen dacht ik: Dan ga jij mee met mij naar achter”, legt hij uit. “Je mag van alles doen, je kan eens een tikje geven of eens wringen, maar je moet je handen aan het stuur houden. Het is niet de eerste keer dat hij zoiets doet”, aldus Boeckmans.

De actie had geen verdere sancties tot gevolg. Boeckmans werd door de jury niet gediskwalificeerd omdat er geen klacht werd ingediend en staat als 149e in de uitslag. Jules werd alsnog zestiende.

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2017 11:00
Kijk mij eens stoer ProTour renner zijn.
16 maart 2017 11:07
Pff meneertje boeckmans speelt even de moraal ridder, tijdens een koers krijgt 80% van de renners wel eens een tikkie en dan nog zegge dat je je handen aan het stuur moet houden en dan zelf nog iemand vastpakken?? Wie denkt die wel niet dat die is? De meeste mensen kennen boeckmans alleen va een val dus laat hem nou niet een baasje wille spelen.
16 maart 2017 11:14
Boeckmans zou alsnog flink gestraft moeten worden door de jury want juist hij bracht het hele peloton in gevaar door die dwaze actie. Dit heb ik van verschillende bronnen (o.a. renners) gehoord.
Hij had als profrenner juist helemaal moeten weten dat deze actie tot een grote valpartij in het peloton had kunnen leiden waarbij de nodige slachtoffers hadden kunnen vallen.
Als hij dan iemand aan wil pakken moet hij dit maar na de wedstrijd doen zodat er geen andere renners in gevaar komen.
Mocht het verhaal van Boeckmans waar zijn dan ook Jules een flinke straf geven.
Overigens als ik ploegleider was van Boeckmans zou ik heb ook straffen want hij liet zijn ploeg in de steek door niet de sprint aan te trekken voor zijn teammaat De Buyst.
16 maart 2017 11:25
Ik had hem wel even duidelijk gemaakt dat hij niet hoeft te denken dat hij hem zomaar even stil kan zetten. Hij berooft hier zowel Jules als de Buyst van een goede klassering.
16 maart 2017 12:28
ik zie het al voor me. iedereen die Boonen van de vijfde overwinning wil houden van P-R wordt persoonlijk naar achter gestuurd
16 maart 2017 12:36
Om het met Boeckmans z'n woorden te zeggen: " 't Is niet omdat je al in coma hebt gelegen dat je meer mag"
Hij verdient inderdaad gewoon een straf ...
16 maart 2017 12:42
Toch nog maar eens een scan doen bij Boeckmans, is duidelijk nog niet hersteld met zijn domme actie.
16 maart 2017 12:50
Die Boeckmans heeft hetzelfde probleem als Museeuw. Een paar vijzen los na zijn ongeval.
16 maart 2017 13:31
Who the hell is Boeckmans? Vervelend voor hem dat 'ie na die crash in coma lag. Begrijpelijk dat 'ie anders naar dit soort dingen kijkt. Dat geeft echter hem het recht niet te handelen zoals hij handelde. Sterker nog: dit ook gevaarlijk. Daarbij zou deze moraalridder zoiets als dit nóóit, maar dan ook nóóit durven bij mannen als Cav, Sagan, Froome, Van Avemaet of welke andere grote naam dan ook. Ik zeg het niet snel, maar Boeckmans is eigenlijk een nobody. Een nobody die graag even de grote jongen wil spelen. Hou toch op zeg.
16 maart 2017 14:11
Zaaaalige actie van Boeckmans!
Vele toppers klagen over die wegpiraten... Eindelijk iemand die actie onderneemt!
Wat een topper die Boeckmans...
Geeft wel aan dat de gemiddelde leeftijd hier duidelijk 50+ is
16 maart 2017 14:14
Hensie +1
@ChassePatat
Uit het lezersonderzoek bleek dat de gemiddelde leeftijd iets van 37 of 39 was als ik me niet vergis. Zeker niet 50+ dus.
16 maart 2017 14:32
Juist iemand die al eens een verschrikkelijk ongeluk heeft meegemaakt, zou niet dit soort levensgevaarlijke acties moeten ondernemen. Met z'n tweeën naast elkaar dwars door een losgeslagen peloton naar achteren zakken - je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als Jules zich iets minder als een mak schaap had laten leiden.
16 maart 2017 15:17
@ChassePatat:
Bedoel je te zeggen dat er te veel genuanceerde volwassen reacties worden geuit, hier? Ben ik wel met je eens. Kunnen al die 15-jarige die hier de gemiddelde leeftijd zo nodig onder de 40 moeten trekken nog wat van leren. :)
16 maart 2017 17:20
Net de beelden gezien. Lijkt wel een vader die zijn kind tot de orde roept.
16 maart 2017 17:38
Mwoah. Als Jules inderdaad aan ze zadelpin van Boeckmans trok, wat natuurlijk supergevaarlijk is, is het OK dat Boeckmans wat daarover zegt. Hij lost dit op door helemaal van voren Jules mee te nemen naar achter. Zoals te zien is op de beelden rijdt het peloton er mooi omheen, een beetje zoals ze om leadouts heen rijden die zich terug laten zakken in volle sprint. Lijkt mij redelijk ongevaarlijk, helemaal omdat ze het kunnen zien aankomen. Beide renners zitten rechtop, dus zijn flink te zien.

Beetje onorthodox? Ja. Verantwoord? Misschien. Begrijpelijk door Boeckmans' coma? Zeker.
16 maart 2017 19:10
Ik denk dat we het er over het algemeen wel over eens kunnen zijn dat de actie van Boeckmans ongewenst was. De een kwalificeert hem als een gevaarlijke idioot, de ander kan er enig begrip voor opbrengen al moet een jury ingrijpen en niet een renner.

Als we dit wat breder trekken dan denk ik dat er wel een signaal vanuit gaat. Hoe vaak horen we renners niet klagen over gebrek aan respect onder sommige renners, waardoor gevaarlijke situaties en of valpartijen gebeuren. Een renner als Boeckmans die langs de poort van de hel is gekropen zal daar wel heftiger op reageren dan andere renners. Dat kan ik heel goed begrijpen. In feite is dat dan volgens mij ook een aanklacht tegen de wedstrijdjury die onvoldoende ingrijpt en optreedt tegen dergelijke kamikaze piloten.

Tot slot wou ik graag een discussie aanzwengelen over het gevaar wat die actie van Boeckmans opleverde. De beelden die ik gezien heb maakten op mij een bijna serene indruk van rust. Twee renners die vloeiend door een peloton naar achteren zakken terwijl ze links en rechts gepasseeerd worden door de andere renners. Nergens heb ik bruuske reacties van andere renners gezien om die twee op het laatst nog net te ontwijken. In wezen was deze "hindernis" te vergelijken met een van de vele vluchtheuvels waar een peloton ook vloeiend in twee stukken gesplitst wordt, een deel linksom, een deel rechtsom. Dit gebeurde nieg in volle eindspurt, want dan zou het risico dat iemand er vol achterop knalt veel groter zijn. Naar mijn mening viel het gevaar op basis van wat je in die video ziet dus wel mee. Renners die in volle spurt van links naar rechts over de weg gaan leveren volgens mij veel meer gevaar op. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
16 maart 2017 19:53
@alsjewint
Ik ben met je eens dat het er zeer kalm uitzag, maar toch overheerst bij mij het gevoel dat het wel fout had kúnnen gaan. Er hoeft er maar één even de verkeerde kant op te kijken of ergens voor uit te moeten wijken en dan liggen Boeckmans en Jules sowieso.
16 maart 2017 20:08
@Mathieu Moller

Ik ben het me je eens dat het fout had kunnen gaan als iemand even de verkeerde kant op had gekeken. Maar nu raak je wel de essentie van het rijden in een peloton. Je moet altijd opletten als je in een peloton rijdt. Hoe vaak zie je niet dat een renner even niet op let en daardoor met het voorwiel het achterwiel van zijn voorligger aantikt. Vaak is dat niet de fout van de voorligger, maar het gevolg is meestal wel een valpartij. Conclusie kan bijna zijn dat het onveilig is om in een peloton te rijden als je niet oplet. Er kunnen per rit wel duizend gevaar momenten zijn.
16 maart 2017 20:16
Met de opmerking "je moet je handen aan het stuur houden" doelt hij op Jules zijn handen ! Hij zit te trekken en te irriteren. Dat lokt een reactie uit en Boeckmans heeft de zelfbeheersing om dit "netjes" op te lossen en niet dwaas te reageren. Hiermee voorkomt hij indirect een valpartij. Jammer dat er weer zo veel vreemde reacties zijn...
16 maart 2017 21:07
@Scotty : je moet je vraag eens anders stellen ! Zou Jules dit gedurfd hebben bij Sagan, Kittel, Greipel , Cav, ...eens aan hun zadel trekken in voorbereiding op een sprint ? Ik ben toch akkoord met Boeckmans hoor ! En we hebben geen reactie gehoord van Jules dus...
17 maart 2017 10:08
@hjjh

Het is nogal hypocriet als je roept handen aan het stuur en het daarna zelf niet doet.
Dat het nu goed afloopt komt vooral omdat Jules niks doet, als die wel reageert dan is het opeens heel anders.
Zijn volgens mij genoeg renners die zich hier hadden losgerukt met alle gevolgen van dien.
17 maart 2017 18:23
@janjanssen98765

Ik weet niet of je dat in dit geval hypocriet moet noemen, maar laten we het erop houden dat dit niet de meest handige manier was van Boeckmans om aan Jules duidelijk te maken dat hij gevaarlijk bezig was door aan zadelpennen te trekken. De renners die zich in deze situatie losgerukt zouden hebben zouden daarmee inderdaad een gevaarlijke situatie hebben veroorzaakt en horen dan wat mij betreft net zo min thuis in een peloton. Als je jezelf als renner niet onder controle hebt en in het peloton je gelijk wil halen met gevaarlijke capriolen, dan zul je als renner die er niks mee te maken heeft maar door zo'n wraakactie van een ongeleid projectiel gevloerd worden met ernstige blessures tot gevolg.
14 maart 2018 17:52
Dat gezeik met overlaten aan jury. Die regelen het wel zeg..... dat zien we de ganse tijd. Het stikt van de meeliftende rijders die voor een pak koersvervalsing zorgen overal. Als er eens te belangrijke namen of een te grote groep renners de tijdslimiet overschrijdt mogen ze de dag erna weer meedoen.

Laat ik het anders zeggen. Volgens mij kun je een hele dag iemand kapot schelden, duwen, vals spelen, in de weg rijden en iemand onder spugen en zul je er enkel voor bestraft worden als een van die acties overduidelijk op camera is vastgelegd en iemand bezwaar indient.

Ik geef Boeckmans mijn zegen indien zijn relaas de juiste voorstelling van gebeurtenissen geeft.

Reacties zijn gesloten.