Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

foto: Sirotti (archief)

zondag 22 april 2018 om 16:50

Bob Jungels heeft Luik-Bastenaken-Luik 2018 gewonnen. De Luxemburgse kampioen van Quick-Step Floors kwam solo over de streep in Ans na een koers van 258 kilometer. Hij sloeg zijn beslissende slag na La Roche-aux-Faucons. Michael Woods (EF Education First-Drapac) sprintte op 37 seconden naar de tweede plek. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) werd derde. Sunweb-renner Sam Oomen was op de twaalfde plek de beste Nederlander.

Traditionele vroege vlucht
De ProContinentale ploegen hadden een duidelijke boodschap meegekregen. Elk team had een renner in de vroege vlucht, evenals BMC. Loïc Vliegen (BMC), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Anthony Perez (Cofidis), Paul Ourselin (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue). De voorsprong werd maximaal zes minuten, waarna Quick-Step Floors, Movistar en UAE Emirates het controleerden rond de vijf minuten.

In de zone van de Côte de Pont, Côte de Bellevaux en de loeisteile Côte de la Ferme Libert (gemiddeld meer dan 12%) brokkelde de kopgroep uit elkaar. Pedersen, Perez, Ourselin en Baugnies bleken de sterksten. In aanloop naar Côte de la Redoute, ongeveer 35 kilometer voor de meet, stormden de ploegen naar voren om hun kopmannen van voren te laten beginnen. Zij gingen in de achtervolging op Baugnies, die zijn kompanen op de eerste meters van de Redoute achtergelaten had.

Quick-Step Floors neemt controle over
Onder aanvoering van Quick-Step Floors moest onder meer oud-winnaar Wout Poels op de Redoute lossen, maar voor meer spektakel zorgde de fameuze beklimming niet. Het verschil met koploper Baugnies was wel geslonken tot een minuut. Op 22 kilometer van het einde was het sprookje van de Belg ten einde. 

Gilbert opent, Jungels reageert na de top
Op La Roche-aux-Faucons nam Bahrain Merida het heft in handen, maar de eerste echte aanval was van Quick-Step Floors. Philippe Gilbert demarreerde en kreeg Tom Dumoulin achter zich aan. Sergio Henao wist met een ferme versnelling de kop te pakken, waarna Bob Jungels het gat dichtte en het peloton in stukken trok. Onder meer Vincenzo Nibali, Tiesj Benoot, Bauke Mollema, Mikel Landa en Michael Matthews losten.

foto: Sirotti

In de afzink vormde een kleine favorietengroep zich achter de ontsnapte Jungels. Het tempo viel stil, waardoor de Luxemburgse kampioen verder kon uitlopen. Julian Alaphilippe probeerde zo goed als hij kon de boel af te stoppen, in dienst van Jungels, die ondertussen al een voorgift van 25 seconden bij elkaar had gereden. Pogingen van Tim Wellens en Daniel Martin strandden in schoonheid.

Vanendert komt niet bij Jungels
Waar Jungels een constant tempo reed, ging het in de achtergrond met horten en stoten. Hij liep daardoor uit naar een voorsprong van vijftig tellen. Op de Saint-Nicholas waagde Jelle Vanendert een ultieme poging om Jungels te achterhalen. De Belg bleef op de trappers staan en halveerde het verschil met de eenzame koploper, maar haalde hem niet direct bij. Sterker nog, Jungels liep richting de laatste oplopende lijn richting de finish in Ans weer uit. Achter Vanendert was de favorietengroep uit elkaar gespat op de Saint-Nicholas, waarbij de Nederlanders de slag gemist hadden.

Jungels rondt het af, Oomen twaalfde
Op de laatste meters richting de streep hield Jungels knap stand. Vanenderts poging strandde in de slotkilometers; hij werd nog bijgehaald door Woods en Bardet, die weggesprongen waren uit de achtervolgende groep. Woods legde Bardet er vervolgens op in de strijd om plek twee. Sam Oomen en Tom Dumoulin sloten vlak voor de slotkilometer nog aan bij de achtervolgers, maar gingen strijdend ten onder. Vlak voor de bekende laatste bocht verloor Oomen contact met de groep-Alaphilippe. Hij werd wel de beste Nederlander op plek twaalf. Dumoulin eindigde als vijftiende.

Jungels volgt op de erelijst Alejandro Valverde op. Hij voegt zich daarna in een schaars lijstje met Luxemburgse winnaars; Andy Schleck was in 2009 de laatste, Marcel Ernzer ging hen nog voor in 1954.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

91 Reacties

Domestique 22 april 2018 om 16:51

Manman Quick-Step heeft dit voorjaar de tegenstand hé-le-maal de vernieling ingereden. De rest compleet, maar dan ook compléét gedegradeerd. Ben geneigd om te zeggen du jamais vu.

Dikke (diepe) finale gezien btw.

0
Grobbel 22 april 2018 om 16:51

Knappe uitslag van Oomen ook!

0
Jean Dumas 22 april 2018 om 16:52

Volgens mij rijdt Oomen top tien.

0
leegloper 22 april 2018 om 16:53

Wat een klungels achter Jungels!

0
ditisdavid 22 april 2018 om 16:54

Leek er doorheen te zitten op Saint-Nicolas, klasse dat hij het dan nog volhoudt. Alaphilippe sterkste man in koers, dat helpt ook trouwens. Movistar in de breedte niet goed, hebben echt slecht ingekocht van de winter. Dat is dé reden dat er koers was vandaag.

0
AZH 22 april 2018 om 16:54

Mooie overwinning.

Nederlanders vallen behoorlijk tegen. Alleen Oomen enigszins ok.

0
vevie 22 april 2018 om 16:54

Je kunt idd moeilijk zeggen dat Quick Step dit seizoen niet gedomineerd heeft. Wow! En dan praten er velen hard over Sky, maar QSF kan er dit jaar pas echt wat van. Dat terzijde, Gefelicteerd Bob Jungels!

0
Sephiroth 22 april 2018 om 16:54

Qs blijft hun overtal perfect uitspelen dit jaar. Sterke rijders en iedere keer twijfelt de rest ipv gelijk al hun luitenanten te laten werken. Mooi voor jungles iig

0
Jean Dumas 22 april 2018 om 16:55

Valverde gaat zich niet leeg rijden zoals Wellens en Martin, maar wacht op Alaflip.

0
ghostwriter 22 april 2018 om 16:55

Weer een teleurstellende prestatie van Sunweb ondanks dat Oomen het voor zijn doen naar behoren heeft gedaan. Voor een ploeg die van de klassiekers een hoofddoel maakt (met onder andere Matthews) is een 7e plaats in Milaan-San Remo, een 2e plaats in Dwars Door Vlaanderen en een 5e plaats in de Waalse Pijl maar verder geen top 10 klasseringen gewoon niet goed genoeg. Hopelijk kunnen Dumoulin en Oomen in de Giro dit jaar een beetje een glans geven voor Sunweb. Tot nu toe presteren hun kopmannen heel weinig.

0
dumoman 22 april 2018 om 16:55

@jean Dumas dan heb je niet goed, gekeken, Valverdes verval zet in….

0
Chaba 22 april 2018 om 16:55

QS mega sterk dit voorjaar. Wat een baas Jungels.

0
Grobbel 22 april 2018 om 16:56

Als je ziet dat Gasparatto en Pozzovivo hier vijf en zes worden dan vraag je je ook af of die het niet net wat anders hadden moeten uitspelen.

0
vevie 22 april 2018 om 16:58

@dumoman: je kunt moeilijk van verval spreken als iemand dit seizoen al 9 koersen heeft gewonnen. Daarmee zeg ik niet dat hij WP en LBL nog gaat winnen, maar hij is in het voorjaar toch aardig dominant geweest.

0
Pedalo 22 april 2018 om 16:58

Maar wat een saaie koers….

0
jkjustin 22 april 2018 om 16:59

Leuk om jungels te zien winnen!
Oomen best aardig gereden. Tom…tja…

0
TykkeThor 22 april 2018 om 16:59

Oomen en Dumoulin gewoon op hun plek hier. Komen net terug van hoogtestage. Goed teken met het oog op de giro.

0
kielabokki 22 april 2018 om 16:59

Ok dit seizoen is wel heel sterk, maar ik zit voor mijn gevoel al vanaf Mapei naar een voorjaar te kijken waarin die ploeg dominant is.

0
Grobbel 22 april 2018 om 17:00

Valverde pas dertiende overigens, opvallend.

0
pippodeclown 22 april 2018 om 17:00

Sunweb maximale eruit gehaald, kan van Bahrein niet gezegd worden. Vijfde en zesde: chapeau…

Knappe overwinning van Jungels.

0
wielerfan95 22 april 2018 om 17:00

Pozzovivo had zich moeten opofferen voor Gasparotto, maar ook dan waren ze er niet bijgekomen. Gasparotto mist hierdoor wel het podium.

0
ikbenprocycling 22 april 2018 om 17:00

Ipv winnend duo Jungels/Alaphilippe had het Dumoulin resp. Matthews kunnen zijn….als die (minstens) even goed waren geweest als die QSers vandaag. Duidelijk niet dus.
Jammer, maar prima winnaar !

0
dumoman 22 april 2018 om 17:01

Robert Gesink overschat zichzelf
Bauke Mollema overschat zichzelf
Tom Jelte Slachter wordt, ben ik bang, nooit meer wat
sam Oomen, nog niet in topvorm, maar resultaat op die leeftijd, beter dan verwacht
Wout Poels, nog helemaal niet in vorm, had gehoopt dat ie beter was, maar wel in de lijn van verwachting
Dumoulin de beste Nederlander, valt nog niet tegen.
Rest van de Nederlanders helemaal niet noemenswaardig

0
joppiejoo 22 april 2018 om 17:02

Toch 6 nlers in de top 30

0
detekloppenman 22 april 2018 om 17:02

Ben ik de enige die het zeer vreemd vindt dat Wellens zich niet opoffert voor Vanendert? Mocht hij dat wel gedaan hebben, had Vanendert een goede kans om te winnen. In plaats daar van valt hij een keer kansloos aan on vervolgens de benen stil te houden. Alsof hij er in z’n eentje helemaal naartoe was gereden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone