Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

foto: Sirotti (archief)

zondag 22 april 2018 om 16:50

Bob Jungels heeft Luik-Bastenaken-Luik 2018 gewonnen. De Luxemburgse kampioen van Quick-Step Floors kwam solo over de streep in Ans na een koers van 258 kilometer. Hij sloeg zijn beslissende slag na La Roche-aux-Faucons. Michael Woods (EF Education First-Drapac) sprintte op 37 seconden naar de tweede plek. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) werd derde. Sunweb-renner Sam Oomen was op de twaalfde plek de beste Nederlander.

Traditionele vroege vlucht
De ProContinentale ploegen hadden een duidelijke boodschap meegekregen. Elk team had een renner in de vroege vlucht, evenals BMC. Loïc Vliegen (BMC), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Anthony Perez (Cofidis), Paul Ourselin (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue). De voorsprong werd maximaal zes minuten, waarna Quick-Step Floors, Movistar en UAE Emirates het controleerden rond de vijf minuten.

In de zone van de Côte de Pont, Côte de Bellevaux en de loeisteile Côte de la Ferme Libert (gemiddeld meer dan 12%) brokkelde de kopgroep uit elkaar. Pedersen, Perez, Ourselin en Baugnies bleken de sterksten. In aanloop naar Côte de la Redoute, ongeveer 35 kilometer voor de meet, stormden de ploegen naar voren om hun kopmannen van voren te laten beginnen. Zij gingen in de achtervolging op Baugnies, die zijn kompanen op de eerste meters van de Redoute achtergelaten had.

Quick-Step Floors neemt controle over
Onder aanvoering van Quick-Step Floors moest onder meer oud-winnaar Wout Poels op de Redoute lossen, maar voor meer spektakel zorgde de fameuze beklimming niet. Het verschil met koploper Baugnies was wel geslonken tot een minuut. Op 22 kilometer van het einde was het sprookje van de Belg ten einde. 

Gilbert opent, Jungels reageert na de top
Op La Roche-aux-Faucons nam Bahrain Merida het heft in handen, maar de eerste echte aanval was van Quick-Step Floors. Philippe Gilbert demarreerde en kreeg Tom Dumoulin achter zich aan. Sergio Henao wist met een ferme versnelling de kop te pakken, waarna Bob Jungels het gat dichtte en het peloton in stukken trok. Onder meer Vincenzo Nibali, Tiesj Benoot, Bauke Mollema, Mikel Landa en Michael Matthews losten.

foto: Sirotti

In de afzink vormde een kleine favorietengroep zich achter de ontsnapte Jungels. Het tempo viel stil, waardoor de Luxemburgse kampioen verder kon uitlopen. Julian Alaphilippe probeerde zo goed als hij kon de boel af te stoppen, in dienst van Jungels, die ondertussen al een voorgift van 25 seconden bij elkaar had gereden. Pogingen van Tim Wellens en Daniel Martin strandden in schoonheid.

Vanendert komt niet bij Jungels
Waar Jungels een constant tempo reed, ging het in de achtergrond met horten en stoten. Hij liep daardoor uit naar een voorsprong van vijftig tellen. Op de Saint-Nicholas waagde Jelle Vanendert een ultieme poging om Jungels te achterhalen. De Belg bleef op de trappers staan en halveerde het verschil met de eenzame koploper, maar haalde hem niet direct bij. Sterker nog, Jungels liep richting de laatste oplopende lijn richting de finish in Ans weer uit. Achter Vanendert was de favorietengroep uit elkaar gespat op de Saint-Nicholas, waarbij de Nederlanders de slag gemist hadden.

Jungels rondt het af, Oomen twaalfde
Op de laatste meters richting de streep hield Jungels knap stand. Vanenderts poging strandde in de slotkilometers; hij werd nog bijgehaald door Woods en Bardet, die weggesprongen waren uit de achtervolgende groep. Woods legde Bardet er vervolgens op in de strijd om plek twee. Sam Oomen en Tom Dumoulin sloten vlak voor de slotkilometer nog aan bij de achtervolgers, maar gingen strijdend ten onder. Vlak voor de bekende laatste bocht verloor Oomen contact met de groep-Alaphilippe. Hij werd wel de beste Nederlander op plek twaalf. Dumoulin eindigde als vijftiende.

Jungels volgt op de erelijst Alejandro Valverde op. Hij voegt zich daarna in een schaars lijstje met Luxemburgse winnaars; Andy Schleck was in 2009 de laatste, Marcel Ernzer ging hen nog voor in 1954.

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

91 Reacties

bartje 22 april 2018 om 17:03

Dumoulin te vroeg gegaan, en verreed daarmee de kans(en) van Sunweb. Oomen maakt elk jaar wel stappen, wat een ventje.
Wel een leuk podium overigens, op het hoogste treetje niet de meest verwachtte quickstepper..

0
arviidd 22 april 2018 om 17:05

Wel knap dat Dumoulin en Oomen als enigste nog konden oversteken. Dumoulin heeft dat gat dus gedicht die is wel klaar voor de Giro.

0
ghostwriter 22 april 2018 om 17:06

@dumoman
Gesink overschat zichzelf en Poels is nog niet helemaal in vorm… Waarom niet omgekeerd?

0
Col du Bramont 22 april 2018 om 17:07

Dik verdiend van Jungels, natuurlijk ook tactisch sterk want je weet dat er wordt gekeken en afgewacht als Jungels gaat.
Valverde maar dat zagen we woensdag al niet goed genoeg. Prima gereden van Oomen, Dumoulin kon het op het laatst net niet bolwerken. Gesink en Mollema licht teleurstellend.

0
WernerFranke 22 april 2018 om 17:07

Bardet verzamelt wel zijn ereplaatsjes in de eendagskoersen dit jaar. Woods toch opvallend sterk na een tegenvallende Waalse Pijl, en Jungels: tja. Eigenlijk een onwaarschijnlijke prestatie als je ziet hoe Vanendert (verdiende veel meer) en de favorietengroep eigenlijk steeds verder worden weggereden na de Saint Nicolas. Echt sterk als je weet hoe slopend die slotkilometer nog is.

Nibali, waar bestu bleven? Tegenvaller van de dag.

0
Samlambeej 22 april 2018 om 17:07

Heel tevreden met deze winnaar. Super coureur waar je alles mee aankan als team.

Ook de mooiste manier om te winnen mijns inziens. Zoals LLSanchez daar ook een patent op heeft.

0
Wielrennertje 22 april 2018 om 17:07

Valverde toch niet zo sterk als dat we hem kennen. Maar om nu van verval te spreken is wel erg rap. Andere ploegen laten zich niet meer naar de slachtbank brengen. Toch nog maar even wachten met hem af te schrijven..

0
Covadonga 22 april 2018 om 17:08

Ik heb de laatste 50 km gekeken. Dat is eigenlijk iets te veel, maar spijt heb ik niet … Mooie winnaar en wat was Alaphilippe goed!!

0
volger 22 april 2018 om 17:09

Zowel in artikel als in reactie wordt Dumoulin beste Nederlander genoemd, is toch echt Sam Oomen volgens procycling

Edit…inmiddels hersteld in artikel zie ik

0
Elvs 22 april 2018 om 17:11

Toch een paar teams die Jungels hadden kunnen/moeten achtervolgen imo. Lotto en Bahrein hadden beide nog extra manschappen en op dat laatste colletje was een sprong mogelijk geweest. Dom gereden, wel een leuke winnaar met Jungels!

0
Tuubke 22 april 2018 om 17:15

“Oomen klopt Valverde in LBL” zou een mooie kop zijn – en er is niks aan gelogen. Jammer dat Mollema en Gesink niet meekonden.

0
Reyn 22 april 2018 om 17:15

Mooie overwinning van Jungels.
Meerdere teams met 2 renners in de kopgroep en niemand die reageert op een demarrage van een QS-renner?? Niet kunnen? Of gewoon geen koers inzicht?

0
grootverzet 22 april 2018 om 17:19

Saaie koers. Jungels wel leuke winnaar. Van de ndl renners mocht je geen grootste dingen verwachten. Zij zijn in voorbereiding op en pikken deze koers dan mee en kijken hoever ze kunnen komen. Maar hun tijd moet nog komen in het verteren van drie weken koers. Geen paniek.

Denk dat Wellens weer boos de bus in gaat :-) heeft zichzelf uitgeroepen tot een kanshebber voor de drie waalse koersen na een overwinning in topkoers Brabantse pijl. Valt nu ff vies tegen voor hem. Het was eerst het koersverloop, daarna geen steun of komt hij misschien gewoon te kort.

0
Ruben_ 22 april 2018 om 17:21

Snap de kritiek op dumoulin niet zo goed. Rijdt volgens mij zijn beste LBL tot nog toe. 2 weken voor de Giro (zijn doel). Wat is nu het probleem?

Denk dat het probleem is de verwachtingen van bepaalde mensen hier die niet stroken met de realiteit. En als ze die realiteit dan op het gezicht gedrukt krijgen moeten ze dat afreageren. Jammer.

0
Geflitst 22 april 2018 om 17:21

Omloop, E3, DDV, de Ronde, Roubaix, AGR en LBL: de (groep van de) winnaar rijdt weg op een ‘eenvoudig’ tussenstuk en blijft voorop omdat de andere favorieten het gat niet willen dichtrijden voor elkaar. Er zijn prachtige solos uitgekomen met achteraf gezien verdiende winnaars, maar tijdens de koers stel je je toch soms vragen bij het gedrag van sommige renners en de eenvoud waarmee ze een grote zege te grabbel lijken te gooien.

0
leegloper 22 april 2018 om 17:22

Jungels rijdt echt een sterk laatst stuk van de Falcon, nu ik het terugzie. Rijdt iedereen het apezuur. Woods en Henao zitten in zijn wiel, als Jungels niet echt hard wegrijdt in begin afdaling. Misschien dat Woods daar nog eens aan terug zal denken.
En Jungels rijdt na Nicolas ook nog heel sterk, dus wel gewoon verdiend gewonnen.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 22 april 2018 om 17:23

@redactie, in de inleiding staat Dumoulin als beste Nederlander, in het artikel Oomen.

0
Chaba 22 april 2018 om 17:24

Wel lang voordat er überhaupt wat gebeurde in de koers. LBL redelijk saai wederom.

0
Huubi 22 april 2018 om 17:25

Gesink en Mollema horen bij die eerste groep te zitten

0
jkjustin 22 april 2018 om 17:26

Ik begrijp ook niet helemaal wat nou de bedoeling bij soudal was. Het ene moment reed Wellens zich helemaal leeg op kop om een paar tellen later weer terug te zakken waardoor het tempo er volledig uit lag. Vervolgens gaat Vanenderd een gat proberen dicht te rijden van 45 seconden, om vervolgens buiten de top 10 te vallen.

0
maklukzat 22 april 2018 om 17:26

Op Dumoulin en Oomen kun je toch geen kritiek hebben. Dit is voor hun meer een voorbereidingskoers i.v.m. Giro. Ze rijden wel beide bij de eerste 15. Dan vallen Gesink en Mollema tegen. Lammertink heeft een betere dag vandaag.

0
MatthiasVDH 22 april 2018 om 17:27

@leegloper
Klopt, ik maakte net dezelfde bedenking. Anderzijds: als Woods en Henao erbij zijn, dan krijg je een heel andere finale. Alaphilippe moet dan in principe meewerken omdat Woods en Henao wellicht explosiever zijn dan Jungels. Sowieso denk ik dat ze minder snel 3 man zouden laten wegrijden en dat ze misschien wel dachten nu dat Jungels nog zou stilvallen als solist.

0
ivo001 22 april 2018 om 17:28

Ik vind het wel knap dat de afgelopen 3 edities allemaal in 6u24m zijn gegaan.

0
limburgia 22 april 2018 om 17:29

Jungels een verdiende winnaar , maar wat een slappe saaie wedstrijd .

0
kielabokki 22 april 2018 om 17:29

Geflitst nou inderdaad. En het is niet dat het koekenbakkers zijn die ze weg laten rijden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone