Bob Jungels opgelucht na jarenlange sleur: “Ik kan terug de persoon zijn die ik was”

donderdag 18 november 2021 om 15:03
Bob Jungels opgelucht na jarenlange sleur: “Ik kan terug de persoon zijn die ik was”

foto: Cor Vos

Bob Jungels is na jarenlang sukkelen eindelijk weer pijnvrij. De Luxemburgse all-rounder had te maken met een typische blessure voor wielrenners; een vernauwing in de slagaders. De diagnose heeft meerdere jaren op zich laten wachten, wat naast problemen in zijn professionele leven ook heel wat invloed had op zijn persoonlijke leven. In een interview met CyclingNews is hij zeer open over de afgelopen jaren.

Ondanks een overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne en een derde plaats in Dwars door Vlaanderen in 2019 in het shirt van Deceuninck-Quick-Step, zegt Jungels dat hij al sinds 2018 sukkelt met zijn blessure: “Mijn carrière leek opeens af te vlakken en ik had geen idee vanwaar dit kwam. Ik heb te maken gekregen met de andere kant van de medaille, en over best een lange periode.”

Verder is Jungels ook open over zijn perfectionisme. “Ik zag mezelf niet meer strijden met de beste renners. Ik kon mezelf niet in een andere rol zien. Dat is gewoon mijn karakter. Ik wil de beste zijn”, duidt de ex-winnaar van Luik-Bastenaken-Luik zijn ambitie. Dit zorgde ervoor dat hij een lange tijd ongelukkig op de fiets zat. “Ik zat in zak en as. Er waren momenten dat ik zelfs de grupetto niet kon volgen. Ik deed nochtans alles wat ik moest doen. Soms was het echt heel zwaar. De mentale kant wordt vaak onderschat”, vertelt de Luxemburger open.

Privé-problemen
De diagnose van zijn blessure liet zo lang op zich wachten, waardoor Jungels zich constant zorgen maakte. Hij had niet het gevoel van weleer en daardoor bracht hij zijn problemen ook binnen in zijn privé-leven. De sterke Luxemburger vertelde onder meer dat zijn slaap er heeft onder geleden: “Soms was het echt verschrikkelijk. Ik kon gewoon niet slapen. Ik was te veel aan het piekeren”, zegt de renner van AG2R Citroën Team.

Gelukkig is Bob Jungels nu verlost van zijn pijn door een dubbele operatie. Over 2022 is Jungels wel nog voorzichtig: “Ik wil gewoon dat ik weer aan 100% van mijn capaciteiten kan koersen.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Deo 18 november 2021 om 15:08

Ik weet dat het een lastige blessure is om te ontdekken en niet zo 1,2,3 aan gedacht wordt. Maar zouden ze onderhand niet eens wat eerder naar deze blessure moeten kijken wanneer er een gezonde wielrenner met eigenlijk geen fysieke klachten binnenkomt?

0
Michelangelo 18 november 2021 om 15:37

Als je het mij vraagt is het met Jungels ‘fout’ gegaan toen hij klassementsambities kreeg die verder gingen dan de Binckbank tour. Hij was voor die tijd een uitstekende hardrijder / tijdrijder die in zijn eentje het hele peloton pijn kon doen, en ook een heuveltje over kon. Toen hij klassementen wilde rijden, leek het wel alsof de angel eruit werd gehaald, alsof hij een beetje leeg liep. Met zijn dieet heeft hij denk ik ook zijn kwaliteiten verloren.

Erg jammer, want vond Jungels afgezien van zijn nare zwiep altijd wel een bijzondere renner.

0
Kleine h 18 november 2021 om 15:46

Je moet eerst het artikel lezen voordat je reageert, misschien even opnieuw beginnen

0
Panache 18 november 2021 om 16:40

Er staat toch iets tussen dat daar op wijst? “Ik zag mezelf niet meer strijden met de beste renners. Ik kon mezelf niet in een andere rol zien. Dat is gewoon mijn karakter. Ik wil de beste zijn”.

0
Titaantje 18 november 2021 om 19:17

volgens mij reed Jungels klassementen voor hij klassiekers reed en ging zijn niveau achteruit toen hij klassiekers ging doen. Vooral het jaar waarin Lefevere hem verplichtte om te pieken van de Omloop t/m de Giro heeft hem geen goed gedaan.

0
Veleta 18 november 2021 om 19:23

Prima dat jij je eigen mening erop nahoudt, maar dan neem je blijkbaar het hele relaas van Jungels niet serieus. Hij zegt nochtans duidelijk waar de oorzaak van zijn mindere presteren ligt.

0
Mwielerfan 18 november 2021 om 22:22

Jungles reed top 7 jn giro en zoals zovelen was dat z’n max. Vervolgens bleek ie goed in klassiekers, maar bleef toch op rondes mikken. Tactische fout… Hij had prima klassiekers kunnen combineren met rondes met tijdrit en kleine bergen, zoals Parijs nice, Zwitserland etc

0
Titaantje 18 november 2021 om 23:15

veleta: volgens mij lees je dingen die je graag wil zien. er staat in het artikel 0,0 referentie naar grote rondes vs klassiekers.

0
Sjaak P 18 november 2021 om 18:24

Je hoort ieder jaar wel een verhaal van een renner die lang sukkelt, en dan onverwacht (“overal naar gekeken, maar hier nooit aan gedacht”) een adervernauwing blijkt te hebben.
‘k Heb er medisch geen verstand van, maar is dat zo’n een lastige test/diagnose? Kan het plots ontstaan? Waarom niet elke renner, om de paar jaar, door de teststraat?

0
Aart van Woud 19 november 2021 om 07:46

Ik volg het wielrennen al zo’n 40 jaar, maar ik kan me niet echt herinneren dat blessures als deze vroeger ook veel voorkwamen. Heeft iemand anders dat ook?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone