Bjerg slaat dubbelslag in tijdrit Critérium du Dauphiné, Vingegaard doet goede zaken
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 7 juni 2023 om 16:40

Bjerg slaat dubbelslag in tijdrit Critérium du Dauphiné, Vingegaard doet goede zaken

Mikkel Bjerg heeft de eerste profzege uit zijn carrière geboekt: hij won woensdag de individuele tijdrit van het Critérium du Dauphiné. De Deen legde het 31,1 kilometer lange parcours sneller af dan Jonas Vinegaard en Rémi Cavagna. Bjerg nam ook de leiderstrui over van Christophe Laporte.

Na drie etappes die eindigden in een sprint, ging het Critérium du Dauphiné woensdag verder met een tijdrit van Cours naar Belmont-de-la-Loire. Het parcours was overwegend vlak, maar kende wel een klim in de vorm van de Col de la Croix (2,2 km aan 4,7%). Het zou een belangrijke dag worden voor de klassementsmannen.

Castroviejo was een tijdje leider – foto: Cor Vos

Een van de eerste renners die van start ging was Dylan van Baarle. De Nederlander van Jumbo-Visma klokte aan de meet aanvankelijk de beste tijd, maar raakte de leiding al gauw weer kwijt. Hetzelfde lot was Ryan Mullen beschoren: ook hij mocht niet lang genieten van de koppositie. Jonathan Castroviejo deed namelijk een stuk beter dan de Ier van BORA-hansgrohe en nam zijn plaats in de hot seat over. Ondertussen werden er opgaves gemeld van Ben Turner en Geoffrey Bouchard. Beiden waren ten val gekomen tijdens de chronoproef en konden hun weg niet vervolgen.

Cavagna klokt de toptijd
Terwijl Castroviejo de tabellen aan de finish nog aanvoerde, deed Rémi Cavagna bij de tussenpunten al een stuk beter. De TGV de Clermont-Ferrand klokte ook na 31,1 kilometer de voorlopig snelste tijd. Hij had 35 seconden minder nodig om het parcours af te leggen dan Nelson Oliveira, die even daarvoor Castroviejo van de troon had gestoten. Bij Cavagna zou dat niet zo snel gebeuren, want de ene na de andere renner beet zijn tanden stuk op de tijd van de Fransman.

Cavagna tijdens zijn rit tegen de klok – foto: Cor Vos

De klassementsrenners waren inmiddels ook onderweg, onder wie Jonas Vingegaard. De Deen van Jumbo-Visma schoot uitstekend uit de startblokken: bij het eerste tussenpunt deed hij twaalf seconden beter dan Cavagna én Daniel Felipe Martínez. Onder meer Adam Yates en Jack Haig stonden hier ook nog in de buurt, maar Carlos Rodríquez kreeg bijvoorbeeld al 42 seconden aan de broek na een kleine elf kilometer.

Bjerg is Vingegaard de baas
Bij het tweede tussenpunt leverde Vingegaard behoorlijk wat in op Cavagna. Hij stond nu één seconde achter, terwijl Mikkel Bjerg – bij het eerste tussenpunt nog twintig seconden achter Vingegaard – exact dezelfde tijd klokte als de Fransman. In het laatste deel van de tijdrit maakte de tempobeul van UAE Emirates het verschil. Hij deed bijna een halve minuut beter dan Cavagna. Een bom van een tijd, ondervond ook Vingegaard. De Tourwinnaar kwam elf tellen tekort om zijn landgenoot Bjerg te verslaan.

Vingegaard – foto: Cor Vos

Wat de klassementsrenners betrof, deed ook Ben O’Connor goede zaken. De Australiër eindigde uiteindelijk als vijfde, drie plekjes voor Adam Yates. Ook Martínez en Hindley beperkten de schade ten opzichte van Vingegaard, maar renners als Rodríguez, David Gaudu, Richard Carapaz, Enric Mas en Egan Bernal verloren veel terrein. Rune Herregodts, een van de laatste starters, nestelde zich ondertussen in de top-tien. Julian Alaphilippe viel daar net buiten.

Dubbelslag Bjerg
Het was daarna vooral nog wachten op Christophe Laporte, de drager van de gele trui. De Fransman van Jumbo-Visma verweerde zich kranig, maar verloor teveel ten opzichte van Bjerg. De Deen sloeg zo een dubbelslag: hij won de rit én werd de nieuwe leider.

 
42 Reacties
Sorteer op:
7 juni 2023 16:44
Altijd mooi om een knecht, die normaal bjergen werk verzet voor anderen, te zien schitteren. Meer dan verdiend en mooi om te zien wat het voor hem betekent.
7 juni 2023 17:21
Opmerkelijk: in 2018 klopt ene Mikkel Bjerg Rune Herregodts in de sprint (met twee) van de Dorpenomloop Rucphen. Philipsen wordt 5e en Meeus 7e. Fred Wright komt niet verder dan plek 112.
7 juni 2023 16:51
O'connor die me erg verrast vandaag, en heel mooi voor Bjerg. Iemand die zich altijd wegcijfert die een mooie koers wint, kan ik altijd van genieten. Vingegaard die een optie neemt op de eindwinst. Gaudu en Carapaz vallen me heel erg tegen.
  7 juni 2023 18:39
  Buchmann en C. Rodriguez ook teleurstellend. Ben benieuwd naar Bernal in de bergen, want dat was vandaag ook niet super, maar ook niet slecht.
  8 juni 2023 14:48
  Bernal niet slecht.. Is voor mij toch wel een teleurstelling. Hoopte zo dat hij weer wat zou kunnen betekenen maar ondanks zijn jonge leeftijd begint het een Froome verhaal te worden. Spijtig! En Mas ook slecht.. In de Vuelta kon hij de schade enegzins wat beperken in de TT, hier op kortere afstand toch veel prijsgegeven. De tour zal weer een voorbereiding worden op de vualta lijkt me.
7 juni 2023 17:01
Euhm en Rune Herregodts die voor Adam Yates eindigt? Super mooi!
  7 juni 2023 18:18
  Hij rijdt een sterke Dauphine.
7 juni 2023 17:15
Mooie eerste zege, ik keek er van op dat hij nog droog stond. Goed opgebouwd, paar nuttige pionnen verschalkt onderweg en volle bak tot op de streep. Deze telt, als knecht van Pogacar de huidige tourwinnaar een tikje uitdelen. Jonas zal nog een hoogtestage nodig hebben om het kunstje in juli opnieuw te doen en dan zonder joker Roglic. Flink wat klimmers met een forse achterstand in het AK na deze tijdrit, hopelijk durven die er een leuk gevecht van te maken. Vingegaard heeft deze niet zomaar gewonnen, zijn knechten zullen het moeten laten zien.
7 juni 2023 16:47
Ze hebben nog wat tijd, maar Mas, Gaudu, Carapaz, Landa en nog wat anderen toch verontrustend zwak met de Tour in het achterhoofd. Bernal kunnen we 't nog wel vergeven.
  7 juni 2023 16:50
  Deze tijdrit was langer dan in de Tour en een wedstrijd van een week. Niet met elkaar te vergelijken, Carapaz en Gaudu gaan er nog wel staan.
  7 juni 2023 17:02
  En de Tourtijdrit heeft flink wat klimwerk. 2,5 km aan bijna 10 procent oa.
7 juni 2023 18:45
Het zal een bevrijding voor ‘m zijn. Nu gewoon op het elan verder en verrassend het podium op in Glasgow…
7 juni 2023 20:17
Hoewel het t.o.v. de aanwezige concurrentie gewoon goed zat vrees ik voor Vingegaard dat Pogacar op een dergelijk parcours normaal gesproken een minuut sneller had gereden dan dit.
7 juni 2023 21:03
Dan bekijk je de uitslag en merk je tot je verbazing dat ene Greg Van Avermaet hier ook meerijdt. Is die überhaupt al in beeld geweest de voorbije dagen?
  8 juni 2023 14:51
  Die is aan het trainen voor het BK
8 juni 2023 07:07
Benieuwd of Rune Herregodts voor een klassement mag gaan en hoe ver hij komt.
7 juni 2023 16:44
Ik vind het toch wel verrassend deze tijdrit, prachtig voor Bjerg. Vingegaard wel prima eigenlijk, ondanks geen ritwinst. O'connor, Yates en Hindley vind ik wel heel positief opvallen. Carapaz, Gaudu en Rodriguez tegenvallend. Helaas, maar waar ook jammer voor Bernal. Aankomende dagen worden cruciaal, indien hij naar de Tour wilt,
7 juni 2023 17:04
Het lijkt erop dat t sandbaggen begonnen is. Opvallend in zijn huidige staat van zijn en ervaring simpelweg “te snel start”. Maar wel netjes binnen marges blijft. Ik denk dat ze liever nog even de kaarten voor de TdF gesloten houden ;)
Vingegaard zit op schema. Hij heeft toch nooit bekend gestaan als een echte tijdritspecialist, maar hij wordt er wel steeds beter in.
  7 juni 2023 21:55
  nou... vorig jaar top 15 in de openingstijdrit en hield in in de laatste tijdrit om wout te laten winnen (zie docu van jumbo). Dan kun je wel een aardig tijdritje rijden hoor.
Campenaerts laatste in de uitslag. Ik neem aan dat hij gevallen is ?
  7 juni 2023 19:27
  Dat moest haast wel (toch echt wel één van de minst baanvaste tijdrijders, getuige zijn val in de Giro tijdrit 2020 en op het WK 2019) - tenzij hij zich bewust heeft gespaard. Maar voor wie of wat? Van Gils is de klassementsman die vandaag het meeste tijd verloren heeft van iedereen, dus enkel wat vrijbuiten zit er nog in voor Lotto...
7 juni 2023 17:28
Vingegaard gewoon uitstekend en op poll voor eindzege..
7 juni 2023 17:42
Ik heb het niet kunnen zien, maar was het parcours toch best zwaar of doen er ook gewoon weinig TT specialisten mee in de Dauphine?
7 juni 2023 19:18
Vingegaard op pole position om de Dauphiné te winnen. Grootste verliezer toch wel Landa. Kan een podiumplek nu al uit z’n hoofd zetten.
7 juni 2023 19:55
En Fred dan. Toch ook goed?
7 juni 2023 22:38
Campenaerts die laatste wordt in een tijdrit, dat is ook wel een primeurtje
7 juni 2023 16:54
Ik vind 31km echt te lang voor een tijdrit in een ronde van 1 week
  7 juni 2023 16:56
  Ikke niet.
  7 juni 2023 17:28
  Normaliter wel, maar vanaf nu komen er alleen nog maar bergetappes.
  7 juni 2023 20:57
  Ik ook niet, maar ik begrijp je standpunt wel vanuit de ideologie dat de tijdrit in de Tour korter is. Vroeger was 30 km tijdrijden per week weliswaar de norm voor een ronde van een week of meer. Zeer spijtig dat ze hiervan zijn afgestapt ...
  7 juni 2023 21:39
  Als bijna alle klassementsmannen die hier zijn niet goed in tijdrijden zijn en alleen de favoriet is het onnodig en haalt de spanning weg
  7 juni 2023 21:42
  De verschillen met Vingegaard zijn enorm. Jammer. Dan was de Giro wel wat spannender.
  7 juni 2023 21:53
  Je weet van tevoren niet wie er aantreedt. Dit was waarschijnlijk als showdown tussen Vingegaard en Pogacar voorzien.
7 juni 2023 17:14
Hoe kan dit .. ??
  7 juni 2023 17:18
  Hoe kan wat? Bjerg is altijd een goede tijdrijder geweest.
  Bjerg als winnaar is weliswaar verrassend maar hij is wel een gekend tijdrijder. Dit zat er aan te komen.
  7 juni 2023 17:28
  Harder gereden dan de anderen waarschijnlijk...
  7 juni 2023 17:30
  Bjerg is drievoudig wereldkampioen tijdrijden bij de beloften. De vraag hoe dit kan, zou ik dan ook vooral betrekken op het feit dat hij nu pas zijn eerste tijdrit wint bij de profs.

Reacties zijn gesloten.