Bisnummer Van der Poel in Waterloo

zondag 24 september 2017 om 23:43
Bisnummer Van der Poel in Waterloo

Foto: Orange Pictures - Sportfoto

Mathieu van der Poel heeft na de wereldbekermanche in Iowa, nu ook die in Waterloo op zijn naam geschreven. De Nederlander reed de gehele wedstrijd alleen aan de leiding en bleef Daan Soete en Corné van Kessel voor.

Beslist in eerste bocht
Meer dan een bocht had Mathieu van der Poel eigenlijk niet nodig om van de rest af te geraken. De Nederlands kampioen schoot, zoals we hem kennen, enorm explosief uit de startblokken en ging met veel snelheid in de eerste bocht. Lars van der Haar kwam ten val en op die manier kreeg de topfavoriet een gat. De jonge Van der Poel had vooraf nochtans aangekondigd er al niet van bij de start in te vliegen, omdat hij de hoge temperaturen in de Verenigde Staten vreesde.

Dat zijn op papier grootste concurrent Wout van Aert geen al te beste start kende, kwam de spanning natuurlijk ook niet ten goede. Van Aert kwam zo diep in het pak terecht en kreeg tot overmaat van ramp ook nog eens te maken met een technisch probleem.

Telenet-Fidea in de achtervolging
Dus was het aan de jongens van Telenet-Fidea om achter Van der Poel het heft in handen te nemen. In eerste instantie was dat Quinten Hermans, maar pas onder impuls van Daan Soete en Corne van Kessel ontstond er een achtervolgend groepje. Ook Tim Merlier, een ploegmaat van Van Aert, en Michael Vanthourenhout haakten hun wagonnetje aan. Maar wel ver achter de eenzame leider Van der Poel, die na een drietal ronden al meer dan een halve minuut was weggereden van de rest.

Spectaculair verder blijven uitlopen, dat hoefde voor Van der Poel niet. Een voorsprong van een dertig- a veertigtal seconden was wel voldoende om de rest van de wedstrijd met een gerust gemoed af te werken. Het toptalent bleef foutloos en kwam eigenlijk nooit nog in de problemen.

Van Kessel op het podium
Soete, Van Kessel, Merlier en Vanthourenhout maakten er intussen een spannende strijd van voor plek twee. Met name Soete, ook nog altijd maar 22 jaar, nam een groot deel van het werk voor zijn rekening en deed er alles aan om met een podiumplaats aan de haal te gaan. Door een val van Merlier in de slotronde kreeg hij samen met Van Kessel nog een gaatje, dat ze niet meer afstonden. De troepen van Sven Nys kregen zo twee renners op het podium.

Wereldbeker veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 2: Waterloo

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea Lions)
3. flag-be Daan Soete (Telenet-Fidea Lions)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
6. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
7. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
8. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
9. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
10. flag-be Tom Meeusen (Beobank-Corendon)

Cant sterkste vrouw
Bij de vrouwen heerste de wereldkampioene Sanne Cant. Ze bleef de Amerikaanse rensters Kaitlin Keough en Ellen Noble vlotjes voor. Sophie de Boer was de eerste Nederlandse op plek vier.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Lionel Gesink 24 september 2017 om 23:44

Amai

Wheely 24 september 2017 om 23:44

3-0

F e r o x 24 september 2017 om 23:45

Toont nog maar eens aan hoe goed Van Aert afgelopen seizoenen wel niet reed. Van der Poel meer dan 2 klasses beter dan al de rest.

Vrees dat het voor wat spanning wachten op de Koppenbergcross zal zijn. En dan nog …

LutsenkoFan 24 september 2017 om 23:48

Vorig jaar had Van der Poel het vaak moeilijk in de echt zware crossen als Spa en de Koppenberg.. Ben benieuwd of hij daar ook kan domineren, zo ja… gauw naar de weg.

BauenLau 24 september 2017 om 23:52

Jammer dat het niet zo spannend was (alleen hoever loopt hij uit). In deze vorm is hij buitencategorie en maakt hij er eigenlijk geen leuke wedstrijd van. Helemaal as Wout nog niet in vorm is, dan wel meer tot zikn recht komt als het parcours meer blubber is.

NumberSeventeen 24 september 2017 om 23:53

Blij dat hij weer eens zonder blessures mee kan rijden.

Stenalic 24 september 2017 om 23:55

De echt zware crossen? Volgens mij zijn er wel wat meer dan alleen die 2 die je nu noemt. Niettemin was Wout wel echt hc toen ja, al staat matje er om bekend af en toe een behoorlijke offday te hebben. Lijkt me verder wel duidelijk wie de betere crosser is, allebei snel naar de weg om daar het duel voor te zetten.

Col du Bramont 24 september 2017 om 23:56

De concurrentie declasseren, vernederen dat is wat vd Poel heeft gedaan. Van Kessel op plaats 2, ook mooi! He ’s simply the best.

tendam 25 september 2017 om 00:00

@ferox
Van der Poel is nu vermoelijk ook wel wat beter dan de afgelopen seizoenen, omdat hij eindelijk eens een normale zomer heeft gedraaid ipv eentje die wordt verstoord door blessures/operaties.

DeGroteMolen 25 september 2017 om 00:00

Van der Poel laat nogmaals zien de beste crosser ter wereld te zijn.

SolitaryShell 25 september 2017 om 00:02
Quote:
Maar wel ver achter de eenzame leider Van der Poel, die na een drietal ronden al meer dan een half uur was weggereden van de rest.

Een half uur?

hjvd1982 25 september 2017 om 00:02

@redactie; hij was zeer goed, maar een half uur wegrijden zou wel heel straf zijn (laatste zin 3e alinea)

Pantani77 25 september 2017 om 00:07

Ik kijk net als lutsenkofan ook uit naar de koppenberg. Spa hoeft voor mij dan weer niet, die schuine helling is echt teveel van het goeie en heeft niet veel met veldrijden te maken net zoals die ellenlange loonstrook door het zand op het laatste bk

Dolfy 25 september 2017 om 00:08

Sterk gereden door Van Kessel. Jammer Van der Haar viel in de eerste ronde. Van Aert was slecht weg en komt dan in het gewoel en meteen pech. Toch zegt mij gevoel dat als echt had willen strijden om de tweede plek hij toch Pauwels had moeten lossen want het was serieuze versnelling maar kon die niet doortrekken.

Bij de vrouwen was het een sterke solo overwinning van Cant. Wel pas in de laatste 2 rondes maar toch. Keough-Antonneau tweede en dat Noble De Boer klopt voor plek drie was knap.

F e r o x 25 september 2017 om 00:09

@tendam: Van der Poel is ongetwijfeld beter dan vorige seizoenen bij de start, maar dan nog zou Van Aert met sprekend gemak tweedes moeten worden.

De ene is gewoon in topvorm terwijl de andere met voorsprong de slechtste vorm van zijn carrière vertoont.

Maar de hitte speelt natuurlijk ook wel een grote rol. Straks moeten ze nog een extreme weather protocol voor de cross in het leven roepen. Enkel crossen onder de 10 graden en bij extreme regenval.

F e r o x 25 september 2017 om 00:10

@Pantani77: Spa bestaat niet meer. Was wel benieuwd of Van der Poel daar eindelijk eens op niveau zou geweest zijn. Jammer.

Pantani77 25 september 2017 om 00:27

Dank ferox, dat bericht had ik gemist.’mooi’ dat die wedstrijd er nu uit is, vond dat echt een waardeloos parcours

Arema Pro Cycling Team 25 september 2017 om 05:57

Ook ergens tussenstand WB?

mus van de maasstad 25 september 2017 om 06:12

Zolang hij niet 3x lek rijd in een race zie ik het somber in voor wout dit seizoen. Wat een klasbak is het ook. Ik hoop echt dat hij snel voor de weg kiest maar ik ben bang dat dat nog minimaal tot na de OS gaat duren.

moa 25 september 2017 om 07:18

Waw, best dat we vorig jaar ook dz stand niet vastlegden na de eerste twee races…

TomDJ 25 september 2017 om 08:58

Ik hoop toch niet dat het zo doorgaat, zou niet best zijn voor het veldrijden.
Dan moeten ze hem maar verplichten naar de weg te gaan…

blix 25 september 2017 om 09:02

Ik hoop maar dat het zo niet doorgaat met het wegwielrennen. Sagan wint telkens het WK. Dan moeten ze hem maar verplichten naar het veld of het mountainbiken te gaan …. *DIEPE ZUCHT*

Col du Bramont 25 september 2017 om 09:16

Ik neem aan dat vd Poel in dit seizoen ook nog een rust/herstel periode gaat inbouwen. Heeft weinig zin zeker met deze tegenstand steeds in topvorm te zijn.
Maar goed met zijn talent wint ie op 1 been ook nog met gemak of op een omafiets :).

Van spanning is zo weinig sprake itt de weg. Of het nu een vlak, heuvel of bergachtig parcours is daar heb je meer concurrentie en is een race niet vanaf de start beslist.
Ik zette gisteren na 5 minuten de live stream aan, de koers was toen feitelijk al beslist.

bommie 25 september 2017 om 09:21

Haha, leuk die bijzin over de jonge leeftijd van Daan Soete. Klopt inderdaad, maar Mathieu is zelfs nog een maand jonger…

b0bob0 25 september 2017 om 09:26

Alles zal afhangen van aankomend WK in Valkenburg. Wordt MvdP daar wereldkampioen dan zal hij eerder overstappen naar de weg. Persoonlijk zie ik hem liever in t bos en veld zijn wedstrijden afwerken, puur omdat ik zo kan genieten van de technische begaafdheid van dit mega talent. En dan in t voorjaar een paar klassiekers meepakken.

Headlines

Materiaalzone

Populair