Biniam Girmay: “Mathieu van der Poel grootste concurrent voor puntenklassement”

Biniam Girmay: “Mathieu van der Poel grootste concurrent voor puntenklassement”

foto: Cor Vos

vrijdag 6 mei 2022 om 09:00
Interview

Biniam Girmay heeft volgens kamergenoot Loïc Vliegen geen last van zenuwen of nervositeit en dat bleek tijdens de persconferentie met de 22-jarige Eritreeër. Sinds zijn zege in Gent-Wevelgem geldt de renner van Intermarché-Wanty-Gobert als een ware sensatie. “Voor Afrika zou een rit in een grote winnen het grootste moment ooit zijn”, denkt Girmay, die zichzelf dat ten doel heeft gesteld. “De eerste etappe ligt me meteen goed.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Na zijn historische overwinning in Gent-Wevelgem, vloog de jongeling terug naar vrouw en kind in Eritrea. “Daar heb ik de tijd gehad om te genieten van mijn successen en kon ik met mijn gezin relaxen”, zei hij, terwijl Girmay in diezelfde periode ook een contractverlenging met zijn ploeg tot liefst eind 2026 overeen kwam. “Ik voel me nu goed om hier aan de start te staan. De Giro d’Italia is de volgende stap in mijn ontwikkeling en daarop heb ik me de voorbije weken gefocust.”

Sinds die bewuste overwinning in Gent-Wevelgem, is de status van de Eritreeër in het internationale peloton ook sterk veranderd. Hij is nu een van de bekende gezichten en afgelopen weekend waren er in Frankfurt talloze fans uit Eritrea op de been. “Ik hoef daar niet echt aan te wennen, want dat was niet voor het eerst. Ook niet na mijn zilveren medaille op het WK u23, trouwens. Eritrea is gek van wielrennen. Ik had al die aandacht weliswaar niet helemaal verwacht, maar dat maakt me juist blij en gemotiveerd.”

De koerscultuur in Eritrea is onder andere te danken aan het koloniale verleden, toen Italië het land beheerste. De link met de Giro is dan snel gelegd. “Om eerlijk te zijn is de Tour de France populairder dan deze wedstrijd. Maar persoonlijk houd ik meer van de sprintritten in de Giro. Die passen beter bij mijn kwaliteiten, vind ik. Graag zou ik het in de toekomst goed doen in de monumenten en klassiekers, maar ik droom ook van een ritzege in een van de grote rondes. Die kans doet zich meteen vrijdag al voor.”

foto: Cor Vos

De sterke sprinter heeft de finale van de etappe naar Viségrad al verkend. “Ik leerde dat het niet zo steil was, al moet ik ook zeggen dat het nu ook weer niet zo gemakkelijk was. Het zal in ieder geval niet uitdraaien op een massasprint, maar sommige spurters moeten dit toch wel aankunnen. Als ik naar mezelf kijk, zou ik het hier ook goed moeten kunnen doen. Voor Afrika zou een zege ook heel groot zijn. Nog nooit slaagde een zwarte renner erin om een rit in een grote ronde te winnen. Dit zou het beste moment ooit zijn.”

Puntenklassement als tweede doel
Girmay gaat deze Ronde van Italië dus proberen om een rit te winnen. “Waarom zou ik daarna niet voor het puntenklassement gaan?”, vraagt hij zichzelf hardop af. “Maar laten we eerst trachten ons eerste doel te behalen en dat is één etappe winnen. Als ik daarop jaag, dan zullen de punten automatisch komen. Daarna kan ik blijven doorgaan met het verzamelen van punten om te kijken hoe ver ik kom. Wie ik zie als grootste concurrent voor het paars? Als hij uitrijdt: Mathieu van der Poel. Zo niet, dan vast iemand anders.”

Zelf is hij wel van plan om de Giro d’Italia uit te rijden. “Dit is mijn eerste ervaring in zo’n lange rittenkoers. Ik heb weleens vijf of zes dagen achter elkaar gekoerst, maar nooit langer. Het is dus nog even afwachten hoe ik dit allemaal ga verteren, maar het is wel mijn intentie om de Giro d’Italia tot een goed einde te brengen.” Ploegleider Valerio Piva zegt dat de ploeg met de jongeling op ontdekkingstocht gaat en dat ze het dag per dag bekijken. “Biniam is geen klimmer, maar hij zou ook die laatste week normaal gesproken aan moeten kunnen.”

Girmay heeft sinds deze winter in ieder geval al het nodige werk met zijn sprinttrein erop zitten, waarbij de Hongaar Barnabás Peák zijn lead out zal zijn tijdens deze Giro. “Ik werk erg graag met Biniam”, laat de thuisrijder opmerken. “Hij is erg nederig, maar ook erg vrolijk. Biniam laat altijd zijn waardering blijken als je met hem rijdt. Dat maakt werken voor hem ook erg bevredigend. Hij volgt mijn wiel, hij vertrouwt daar echt op. Onze samenwerking was tot op heden steeds goed en dat willen we in de Giro voorzetten.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Michelangelo 5 mei 2022 om 18:08

Zou deze jongen echt wel een ritzege gunnen. Of de puntentrui. Gewoon omdat het geen Belg is ;-)

Zonder flauwekul: zou weer een mooie stap zijn voor het Afrikaanse wielrennen. Benieuwd of hij wederom het niveau van dit voorjaar haalt. En waar zijn grenzen liggen in de massasprints of overgangsritten.

Paars voor Mathieu? Vraag ik me af. Zeker als die als doel heeft om ook de TdF te rijden. Dan lijkt het me niet slim om te veel dagen jezelf te smijten voor een puntentrui. Beter enkele dagen eruit pikken, en de rest jezelf niet te veel buiten de buik van het peloton begeven.

0
jappe666 5 mei 2022 om 18:55

Als je elke keer gaat vieren als een Belg niet wint deze Giro, kan je maar beter 21 flessen champagne koud zetten. Na het uitvallen van Merlier moeten er al wel redelijk wat puzzelstukjes in elkaar vallen voor Belgische ritwinst.

0
Poeksel 5 mei 2022 om 20:34

Ik zie ook weinig Belgen winnen. Belgische teams daarentegen…

0
Panache 5 mei 2022 om 18:41

Lopen we ‘allemaal’ wat hard van stapel met Biniam Girmay? Hij is een groot talent en al een mooie wedstrijd gewonnen, maar het lijkt soms alsof hij de nieuwe Sagan, Degenkolb of Kwiatkowski is. Dit type renner breekt razendsnel door en daarna is het de vraag wat er nog als groei marge in het vat zit. Een etappe deze Giro? Misschien. De puntentrui zou mij verbazen.

0
Dikke Vrouw 5 mei 2022 om 18:48

Iedereen is dol op bini !

0
Renaissance 5 mei 2022 om 18:50

Girmay wordt ondertussen inderdaad zwaar overhyped en overschat. Goede renner die dit seizoen weer een stap heeft gezet, maar buiten zijn 2 dagen in Vlaanderen geen bijzondere uitslagen. In Sanremo is hij er bijvoorbeeld afgereden, in PN achter coureurs als Coquard en Turgis geindigd in sprints en verder op een 1.1 wedstrijdje aan het begin van het seizoen geen enkel goed resultaat.

0
ZK 5 mei 2022 om 18:54

De puntentrui lijkt mij nou juist veel haalbaarder dan een etappe. Hij kan redelijk heuvel over, dus punten sprokkelen tov concurrentie bij tussensprints ligt voor de hand. Als hij verder 3-10 eindigt bij sprintetappes, dan komt hij al snel in de buurt. Zie Nizzolo 2 jaar op rij, paar jaar terug.

0
adelaarvanantwerpen 5 mei 2022 om 19:14

@ Renaissance
In MSR werd hij niet gelost maar zat hij gewoon achter de val van Nizollo waardoor er een gap kwam in de eerste groep.

In PN begon hij gewoon veel te ver in sprint en toch reed hij een van de snelste spurts. WVA en Philipsen eindigde toen achter Le Coq. Coquard is gewoon super op een sprint bergop. Klopte ook Pedersen en Alaphilippe in soort gelijke aankomsten.

Behalve zijn mooie sprint overwinning in Mallorca werd hij ook gewoon zevende in de Drome Classic. Een wedstrijd met een geweldig deelnemersveld dat voornamelijk werd gedomineerd door klimmers.

0
Michelangelo 5 mei 2022 om 19:21

Daarom ben ik ook benieuwd wat hij in de Giro laat zien. Alles is nu nog nieuw, ook voor hem. En ik denk dat iedereen, inclusief hijzelf, nog moet ontdekken waar hij goed in is en waar zijn beperkingen liggen.

Laat dat voor hem maar de belangrijkste opdracht worden deze Giro. Gelukkig zit hij bij een ploeg waar heel veel mag en heel weinig moet, zeker na dit voorjaar.

0
Mystieke_Monnik 5 mei 2022 om 19:24

Wat goed is, komt snel. Dat geldt zeker in het wielrennen en helemaal in deze tijd.

0
Maillot à Pois 6 mei 2022 om 09:55

Tot vorig seizoen werd hij zwaar onderschat, want daar rijdt hij ook al heel mooie uitslagen.
En nu kent iedereen hem plots en lopen de verwachtingen inderdaad wel heel hoog op.
Overschat zou ik het zeker niet noemen, want hij heeft alles in zich om een hele grote te worden, niet in het minst omdat hij zo veelzijdig is.
Maar die verwachting dat het allemaal direct gaat komen is een stuk minder realistisch.
Hopelijk bezorgt het hem niet al te veel druk.

0
Jean Dumas 5 mei 2022 om 21:29

Geen gebrek aan ambitie.

0
Mystery Rider 6 mei 2022 om 03:56

Absoluut een ambitieus interview en eentje die start met duidelijk veel zelfvertrouwen!

0
hjjanssen1973 6 mei 2022 om 09:14

Girmay is een van de grootste, snel opkomende talenten in de sprints en klassiekers. Ik zie hem wel een etappe winnen, en later inderdaad allerlei klassiekers. Of hij deze ronde uit kan rijden? Wordt lastig denk ik. Hij heeft nog geen ervaring met zijn energie over 3 weken spreiden. Ben bang dat hij er de eerste week heel hard invliegt en dan opbrandt.

0
Kopinkas 6 mei 2022 om 09:26

Als Greg Van Avermaet in zijn allereerste grote ronde, de Vuelta van 2008, op 23jarige leeftijd de puntentrui kon winnen, dan moet dat zeker tot Girmay’s mogelijkheden behoren.
Ik herinner me hoe ik toen met verbazing naar GVA’s reeks zat te kijken: 11 toptien-plekken (waaronder één keer winst) in 21 etappes
4 – 6 – 6 – 8 – 1 – 3 – 8 – 6 – 6 – 5 – 5
’t Was wel volstrekt geen sprintersronde, en het puntenklassement van de Vuelta bevoordeelde toen klimmers en all-rounders (GVA liet toen Contador en Valverde achter zich)
Maar dit soort continuïteit kan Girmay volgens mij ook in lastige overgangsritten aan de dag leggen, en zo erg veel punten sprokkelen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone