Biniam Girmay hoopt op Tourdebuut: “Zou een droom zijn die uitkomt”

dinsdag 8 november 2022 om 15:30
Biniam Girmay hoopt op Tourdebuut: “Zou een droom zijn die uitkomt”

foto: Cor Vos

Als het aan Biniam Girmay ligt, staat hij volgend jaar aan de start van zijn allereerste Tour de France. “Het zou een droom zijn die uitkomt”, laat hij weten in gesprek met Ciclismo Internacional. De 22-jarige Eritreeër mocht dit jaar in de Giro d’Italia al een keer proeven van het groterondewerk.

De Tour de France komt al snel ter sprake, als de coureur van Intermarché-Wanty-Gobert vooruit kijkt naar 2023. Overigens heeft hij niet alleen de Tour hoog op zijn verlanglijstje staan. “Ik hoop volgend jaar deel te nemen aan de Ronde van Vlaanderen en de Tour de France. Na mijn eerste kennismaking met de Vlaamse klassiekers is het zeker een doel om me nog beter voor te bereiden op deze wedstrijden.”

Girmay was in 2022 een van de revelaties in het peloton. Zo werd hij in het voorjaar de eerste Afrikaanse winnaar van een topklassieker (Gent-Wevelgem) en schreef hij ook in de Giro d’Italia een stukje wielergeschiedenis door een etappe te winnen. Verder werd hij onder meer tweede in de Grand Prix de Wallonie, derde in de GP de Québec en vijfde in de E3 Saxo Bank Classic.

Girmay schreeuwt het uit: de Eritreeër snelt naar de zege in de Giro d’Italia – foto: Cor Vos

De rappe Eritreeër hoopt in 2023 weer de nodige successen te boeken, maar is zich ook bewust van zijn nieuwe status. “Het zal een stuk moeilijker worden. Het is goed om te zien dat het respect in het peloton is gegroeid, maar het is wel vervelend dat ze me nu meer in de gaten zullen houden.”

Girmay wil volgend jaar dus graag deelnemen aan de Tour de France en ook Aike Visbeek, de performance manager van Intermarché-Wanty-Gobert, denkt aan een dergelijk scenario. Visbeek ziet zeker kansen voor zijn poulain. “Het vele klimwerk in de beginfase verhoogt de kansen van Biniam.” De lastige openingsweek speelt volgens de Nederlandse manager in het voordeel van Girmay. “Zeker ten opzichte van de pure sprinters in de tweede wedstrijdhelft.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Lo squalo del lago di confine 8 november 2022 om 15:41

Zou wel heel vreemd zijn als ze em niet meenemen…

0
Mr. Tornado 8 november 2022 om 16:10

De Tour rijden zou voor hem zeer mooi zijn, maar ik meer kansen voor hem in de Giro. De sterkste sprinters zullen allen naar de Tour willen gaan en ik zie voorlopig maar één kans voor de puncheurs. In de Giro zijn de parcoursen meer gevarieerder met minder pure vlakke etappes. Hij heeft dan ook nog geen volledige grote ronde uitgereden dus komt de Tour misschien een jaar te vroeg, zeker met het oog op het WK.

0
Shinzawai 8 november 2022 om 16:35

In topvorm naar de Giro gaan is echter niet zo eenvoudig als je je pijlen ook op het Vlaamse voorjaar richt. Vorig jaar was dat nog wel te doen, omdat Girmay na Gent-Wevelgem zijn voorjaar heeft beëindigd, maar dit jaar gaat hij langer door.

1
jonkerdag 8 november 2022 om 19:33

Zou super mooi zijn om deze man in de tour te zien. Alleen hoop ik wel dat hij dan wat minder bij MVDP aan z’n kont plakt. Deze man is goed genoeg om zijn eigen koers te rijden!

0
Vangenechten 8 november 2022 om 21:26

MVDP gaat de Tour niet rijden hoor. Dit jaar is gebleken dat hij een grote ronde niet aankan, laat staan de Tour.

-4
Romāns Vainšteins 8 november 2022 om 21:34

MvdP gaat zeker wel de tour rijden en tot Parijs komen ook, die eerzucht heeft hij wel. Ik verwacht een hele sterke tour inclusief ritwinst en strijd voor het groen van hem.

-1
Mooie Sjors 8 november 2022 om 21:39

Groen lijkt me moeilijk verhaal voor VDP, want mengt zich niet graag in het sprintersgewoel + heeft Philipsen mee als ploegmaat, afgelopen Tour eigenlijk de beste sprinter. Dan sprokkel je te weinig om echt mee te spelen. Ook vrij karig qua punchersaankomsten volgend jaar had ik begrepen?

2

Headlines

Populair

Materiaalzone