Biniam Ghirmay zet eerste Classic Grand Besançon achter zijn naam

vrijdag 3 september 2021 om 16:22
Biniam Ghirmay zet eerste Classic Grand Besançon achter zijn naam

foto: Cor Vos

Biniam Ghirmay heeft de eerste editie van de Classic Grand Besançon gewonnen. In Marchaux was de Eritreeër van Intermarché-Wanty-Gobert de sterkste in een kopgroep met vijf man. Andrea Vendrame werd tweede, Axel Zingle derde. Nairo Quintana en Thibaut Pinot maakten de top-5 compleet.

In het oosten van Frankrijk werd vandaag de allereerste editie van de Classic Grand Besançon Doubs gehouden, een eendagskoers van .1-niveau met start in Besançon en finish in Marchaux. De organisatie slaagde erin om heel wat mooie namen te strikken voor de eerste uitgave, zoals Thibaut Pinot, David Gaudu en Nairo Quintana. Om half twaalf werd het startsein gegeven voor deze nieuwe koers.

Vroeg in de koers kwam de lange vlucht tot stand. Dat gebeurde in twee schijven: eerst reden Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Marlon Gaillard (TotalEnergies), Arthur Blanc (Swiss Racing Academy) en Thomas Acosta (EvoPro) weg en wat later zagen zij Adrien Guillonnet (St. Michel-Auber93), Mattia Bevilacqua (Vini Zabù) en Dillon Corkery (EvoPro) aansluiten. Zij pakten zes minuten op het peloton, waar AG2R Citroën de vlucht controleerde.

Toen ook Intermarché-Wanty-Gobert zich op kop zette in het peloton, begon het verschil met de kopgroep terug te lopen. Op zeventig kilometer van de streep was Guillonnet de eerste vluchter die van voren moest lossen. De andere aanvallers lagen op dat moment nog twee minuten voor op de grote groep. Ze bleven echter goed ronddraaien. Toen ook Arkéa Samsic en Rally zich met de achtervolging begonnen te bemoeien, werd het gat snel kleiner.

Het peloton grijpt de vluchters in de nek
Gaillard, Acosta en Corkery probeerden de ontsnapping nog wat langer te rekken, maar met nog 34 kilometer te rijden was het peloton weer compleet. Op de Col de la Grande Côte, de laatste klim van de dag, viel Quintana aan en Pinot sprong mee. Ook Axel Zingle, Luca Chirico, Andrea Vendrame, Denis Nekrasov en Biniam Ghirmay sloten aan. Quintana viel op zeven kilometer van de finish aan van de kopgroep en zag Vendrame en Ghirmay oversteken.

In de laatste kilometer konden ook Zingle en Pinot terugkeren, waardoor de koers uitmondde in een sprint van een kopgroep met vijf man. Het was uiteindelijk Ghirmay die het haalde. Vendrame bleef Zingle net voor om plaats twee. Quintana werd vierde, Pinot vijfde.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Dolfy 3 september 2021 om 16:36

Mooie sprint van hem. Quintana had een mooie aanval. Wie de beelden nog wil (her)bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=_bS9NiF4CwI

0
leffie 3 september 2021 om 16:36

IWG is de laatste weken goed aan het presteren

0
chasse patat 3 september 2021 om 17:03

Wanty heeft the spirit op dit moment.

0
Kopinkas 3 september 2021 om 20:06

Hoopvol voor Hilaire én voor het Afrikaanse wielrennen…

0
nkunku1244 3 september 2021 om 23:18

Die Axel Zingle boekt ook goed resultaten zeg!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone