BinckBank Tour krijgt veiligheidsmaatregelen opgelegd

maandag 14 oktober 2019 om 14:36
BinckBank Tour krijgt veiligheidsmaatregelen opgelegd

foto: Cor Vos

De BinckBank Tour kreeg de afgelopen editie veel kritiek te verduren. Veel renners gaven publiekelijk aan de veiligheid van de parcoursen ondermaats te vinden. Na uitvoerig overleg met rennersvakbond CPA heeft de UCI nu een aantal maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de Nederlands-Belgische etappekoers volgend jaar een stuk veiliger zal zijn.

Zo zal er op kosten van de organisatie een door de UCI aangewezen technisch adviseur aanwezig zijn en zal er een door de wielerbond geschreven actieplan moeten worden geïmplementeerd. Dit blijkt uit een communiqué van de Internationale Wielerunie. Na de editie van 2020 zal er grondig worden geanalyseerd om te kijken of de koers in de toekomst deel mag blijven uitmaken van de de WorldTour.

De UCI geeft in het persbericht aan dat de organisatie van de BinckBank Tour een boete heeft ontvangen en zich welwillend heeft opgesteld ten aanzien van de te nemen maatregelen. De wielerunie laat voorts weten dat er nog meer soortgelijke procedures bezig zijn.

Kritiek
“UCI, voel je vrij om de BinckBank Tour te downgraden tot het niveau van kermiskoersen. We praten over veiligheid en dan maken ze een koers als deze.” Het waren de woorden van Jos van Emden tijdens de WorldTour-meerdaagse. En hij was niet de enige coureur met kritiek. Ook CPA-voorzitter Gianni Bugno was furieus: “Renners mogen hun leven niet riskeren omdat de organisatie niet aan veiligheidsregels kan voldoen.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Spartacus 14 oktober 2019 om 14:49

De UCI heeft de organisatie van de BinckBank Tour een boete opgelegd. Is dat niet vreemd? Ik dacht dat de UCI namelijk eerst de parcoursen goedkeurt voordat er een koers gehouden mag worden. Dan is die boete achteraf wel heel erg hypocriet.

Fast Freddy 14 oktober 2019 om 15:02

+1

Viktrodriguez 15 oktober 2019 om 06:57

Dit is wat die boete bizar maakt, ja.

limburgia 14 oktober 2019 om 15:16

Alleen maar de BinckBank Tour ?

Oblomov 14 oktober 2019 om 16:17

Natuurlijk. Als in de Tour de France het seizoen van een drievoudig wereldkampioen veldrijden vroegtijdig zou zijn beëindigd door verkeerd opgestelde hekken, zouden ze die race ook wel aanpakken. Maar dat is puur hypothetisch.

re-cycle 14 oktober 2019 om 15:31

en hoe lang blijft Binck Bank nog sponseren??

Polleke 14 oktober 2019 om 15:51

Maar een parcours over karrewegen bezaaid met vuistdikke stenen kan de UCI niet deren…of ASO toch liever te vriend houden..?

ghostwriter 14 oktober 2019 om 18:32

Begrijp je zelf niet wat voor een totaal misplaatste "vergelijking" dat is? Als je een vergelijking wilde maken had je het beter over de gevaarlijk geplaatste hekken in de Tour en Vuelta kunnen hebben.

Panache 14 oktober 2019 om 18:49

Polleke is een plaat die blijft hangen.

argos 14 oktober 2019 om 16:48

Vooropgesteld: De veiligheid van renners is hoogste prioriteit.
Het gehele seizoen zie ik door heel Europa onveilige situaties.
Situaties veroorzaakt door parcoursen, toeschouwers, motoren, auto’s, weersomstandigheden en de renners zelf.
De UCI is verantwoordelijk voor de veiligheid en neemt nooit, maar dan ook nooit vooraf de verantwoordelijk om deze situaties aan te pakken of te verbieden.
Ondanks deze verantwoordelijkheid keuren zij deze parcoursen goed.
Als ik nu als organisator als kop van jut wordt gebruikt voor hun falen, dan gooide ik gelijk de handdoek in de ring.

xistnc 14 oktober 2019 om 18:17

Zo’n clubje dat de Tour en de Vuelta organiseert wordt dan allicht ook onder curatele geplaatst voor wat betreft veiligheid, lijkt me?

Franco Ballerini 14 oktober 2019 om 18:54

Lijkt me wel. Anders op naar het baanwielrennen. Oh nee, zelfs daar kan een renners gespietst worden.

Hollow Knight 14 oktober 2019 om 19:06

Belachelijk actie van de UCI, zo mogen ze bijna elke wedstrijdorganisatie een boete geven en uit de WT zwieren… Te beginnen met de Tour.

En laten we maar zwijgen over de slechte organisatie van het WK wielrennen. Levensgevaarlijk in sommige wedstrijden.

john 15 oktober 2019 om 11:11

Uci is toch dat clubje die de verkeerde aanpakt(zie Froome )

Derierre de la course 14 oktober 2019 om 22:01

Een “technisch adviseur” toe maar.

Headlines

Materiaalzone

Populair