Bijval Dowsett voor Schär: “Bidons belangrijker voor de sport dan we denken”

maandag 5 april 2021 om 12:33
Bijval Dowsett voor Schär: “Bidons belangrijker voor de sport dan we denken”

foto: Cor Vos

Michael Schär krijgt steun uit het peloton na zijn diskwalificatie in de Ronde van Vlaanderen. De Zwitser gooide een bidon buiten een afvalzone weg, wat sinds 1 april verboden is, en werd door de jury uit koers gehaald. Collega-renner Alex Dowsett reageerde op het voorval.

Nadat Schär maandagochtend met een persoonlijke anekdote terugkwam op zijn diskwalificatie, beschreef ook Dowsett een eigen ervaring waarin hij de waarde van drinkbussen voor jonge fans benadrukt. Aan de hand van twee foto’s neemt de renner van Israel Start-Up Nation zijn volgers mee terug naar de Tour of Britain van 2016, toen hij nog voor Movistar koerste. Op de foto is te zien hoe de grupetto een jonge fan – blauw fietstruitje, kaplaarsjes – langs de kant van de weg voorbijrijdt.

“Terwijl zijn moeder hem goed in de gaten hield, mocht hij dicht langs de weg staan. Hij had al een paar bidons verzameld en ik gaf hem die van Movistar om aan zijn collectie toe te voegen. Gelukkig legde een fotograaf dit vast, net als de andere foto. De foto was een echte hit op social media en mensen reageerden dat dit is waar de wielrennerij en de sport om draait, namelijk als inspiratiebron voor de volgende generatie”, schrijft Dowsett.

Arlo heet het jongetje, gaat de 32-jarige renner verder. “Na de wedstrijd nam zijn familie contact op om te zeggen hoezeer Arlo en zij het gebaar van de renners hadden gewaardeerd. Een paar maanden later kwamen Arlo en zijn familie naar Londen om de presentatie van mijn stichting Little Bleeders (die jonge mensen met bloedziektes ondersteunt, red.) bij te wonen, waarvan Arlo, die geen weet van hemofilie had, ambassadeur werd.”

‘Belangrijker onderdeel van de sport dan we denken’
Dowsett wil maar zeggen: “Door deze drinkbus, bidon of dit stuk ‘afval’ is deze jonge knul in aanraking gekomen met zowel een sport, een vorm van lichaamsbeweging, een goed doel, als een aandoening waar hij waarschijnlijk tot deze bidon nog nooit van gehoord had. Als renners moeten we ons bewuster zijn van waar we dingen weggooien, maar deze bidons hebben een verzamelwaarde en vormen een veel belangrijker onderdeel van de sport dan we denken.”

“Deze foto is nu een overtreding in de wielersport, waarvoor je kunt worden gediskwalificeerd”, sluit de Britse renner zijn relaas af.

Dit artikel delen:

30 Reacties

lampje 5 april 2021 om 12:48

Er is veel om te doen en de reacties stapelen zich op… pijnlijk voor de wielerbond. Vanaf heden tijdens én na elke koers een dergelijke waterval aan reacties en discussies tussen fans en volgers.

0
reusjen 5 april 2021 om 12:54

Waarom zou dit pijnlijk zijn?

Verandering is moeilijk en dat levert in het begin wat reacties op, maar ik vind het allemaal wel meevallen.

0
LeDouche 5 april 2021 om 13:51

Pijnlijk? Al die bidons en plastic gelletjes die in de berm worden geflikkerd en in flora en faunadarmpjes terecht komen. Over pijnlijk gesproken.

Gebeurt zo vaak zonder dat er een fan langs de weg staat. Terecht dat er paal en perk aan wordt gesteld.

0
lampje 5 april 2021 om 14:37

LeDouche, wie zegt dat afval langs de weg niet pijnlijk is dan? Waar heb jij het over?

0
LeDouche 5 april 2021 om 14:46

@Lampje Regel: Geen bidons en ander afval wegsodemieteren. Met allerlei voorwaarden (wel in geval van een blond jochie van 8 of breed glimlachende fan met privécollectie wielerbidons) is het einde zoek. Prima regel van de UCI dus niets pijnlijks aan. Hopsekee.

0
roeleur 5 april 2021 om 16:01

De bidon als onmisbaar educatief hulpmiddel zonder welke aan dit ventje een hele wereld voorbij was gegaan, waaronder een aandoening waar hij waarschijnlijk tot deze bidon nog nooit van gehoord had! Eigenlijk bestaat het peloton uit onderwijzers en weldoeners!

0
lampje 5 april 2021 om 20:29

De regel is ook niet pijnlijk. Zegt niemand, LeDouche. Geen idee waar je het over hebt.

0
Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 12:54

Deze regel zal ook snel gaan sneuvelen, het is idioot om de bidon in dezelfde hoek als verder afval te plaatsen. Afschuiven naar publiek moet gewoon kunnen, natuurlijk niet op secondants voorhoofd maar gewoon zssszzzttt over de grond. Er gaat ook 0,0 voorbeeldfunctie van uit, ik heb nog nooit een recreant zijn bidon weg zien smijten.

0
reusjen 5 april 2021 om 12:58

Ik ben het met je eens, maar ik denk dat als je de regel zo formuleert er teveel ruimte voor eigen invulling is. En daarmee wordt het zeer moeilijk om te handhaven.

Overigens wat je hier beschrijft is niet wat Schär deed. Die smeet z’n bidon gewoon naar de kant van de weg waar toevallig een paar meter verderop een aantal mensen stonden. Aan zijn reactie kon je zien dat zijn intentie niet het weggeven van een bidon was, maar gewoon het lozen ervan. Er was in de vergadering vooraf namelijk besproken dat het weggeven wel mocht, maar toch wist hij meteen dat hij fout zat. De storytelling achteraf ten spijt.

0
Bazzz 5 april 2021 om 13:18

Reusjen, hoe jij het beschrijft is er nog veeeeel meer ruimte voor eigen invulling, waarmee je volledig je eerste alinea ontkracht.

Als bidons akkoord is, is er toch geen marge tot eigen invulling. Een bidon wordt namelijk echt wel opgepakt, maar om nu een bananenschil of een omhulsel van een reep als verzamel item mee te nemen zou ik niet snel verwachten

0
Ward 5 april 2021 om 13:23

@ reusjen
De toeschouwer deed overduidelijk teken naar Schär van laat maar komen. Als er dan toch gesanctioneerd moet worden, dan hier een geldboete. Op geen enkel moment werd de veiligheid van andere renners in gevaar gebracht door zijn actie. Kulbeslissing

0
reusjen 5 april 2021 om 13:35

@Bazzz
Wat beschrijf ik volgens jou? Volgens mij heb ik mijn eigen standpunt in deze hier niet toegelicht.

@ward
Ik kan de beelden zo snel niet terugvinden dus ik moet het met mijn geheugen doen, maar ik had tijdens de uitzending niet het idee dat de drinkbus “weggegeven” werd.

0
Bazzz 5 april 2021 om 14:15

Het weggeven mag volgens jou wel, maar het toeschuiven zoals Schär doet niet. Hij geeft hem in die zin toch ook gewoon weg richting het publkiek

0
reusjen 5 april 2021 om 14:27

Ik vind het belangrijk dat het niet op straat/natuur terecht komt. Als het mogelijk is om met zekerheid te zeggen dat het mee naar huis genomen wordt vind ik dat prima. Wat ik bedoel is dat het nagenoeg onmogelijk is om precies te achterhalen welke wel juist wordt aangegooid en meegenomen en welke niet. Daarom ben ik er voorstander van dat er niet gegooid wordt, maar gegeven zoals Dowsett doet op de foto. Dat kan prima als renners gelost zijn en rustig naar de meet kabbelen.

Overigens was wat Schär deed volgens mij geen toeschuiven, maar gewoon naar de kant van de weg smijten.

0
Richard van Hoof 5 april 2021 om 13:14

Het plastic van de gelletjes is wel iets wat rotzooi achterlaat, maar die bidons blijven nooit lang liggen omdat het publiek die graag meeneemt.

0
Michelangelo 5 april 2021 om 13:19

Ik vraag me af hoe vaak onze vriend Dowsett een keer een bidon weggesmeten heeft in het bos, in een weiland waar niemand staat, in een afgrond tijdens een bergrit. In de TdF zal het misschien nog meevallen omdat daar veel publiek langs de kant staat, maar pakweg in de Ronde van Polen wordt net zo veel gedronken. En blijven dus ook veel bidons liggen

Van mij mogen renners ook DIE kant van het verhaal belichten. En niet het voorbeeld eruit pakken van dat kleine jochie, want daar is het de UCI niet om te doen.

0
xistnc 5 april 2021 om 13:28

Jij vraagt het je niet af. Jij gaat er vanuit dat. Daar zit nogal een verschil tussen.

0
Wheely 5 april 2021 om 13:30

En wat te denken van al die bidons in de woestijn!

0
Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 13:34

Wat is precies moeilijk aan het verschil tussen naar publiek rollen en in de eeuwige vallei wegsodemieteren? Toe, probeer eens : 'over de grond naar publiek….' en dan ' met een boog in de eeuwige vallei…'

Nou?

En dan nu de sancties, als het jou net lukte kunnen die lui het ook! Wauw, *gloeilampje*, die eerste wél en die 2e niet bestraffen, joepie! joepie! we zijn er woehoeoe!

0
reusjen 5 april 2021 om 13:39

@Xistnc
Als je op tv koers kijkt zie je de bidons links en rechts uit het peloton vliegen en zo in de natuur verdwijnen, dat is gewoon een vast te stellen feit.

@Romāns
En wat als hij met een boog gegooid wordt terwijl er een toeschouwer stond, maar toevallig gaat hij over het randje. Foutje bedankt, maar moet kunnen.

Als renners bidons weg willen geven doen ze dat maar tijdens de bergritten waar ze sloom rijden en een groot deel toch in de bus zit.

0
Michelangelo 5 april 2021 om 14:32

Kijk eens naar een willekeurig shot van het peloton op een warme dag, en kijk wat er allemaal uitvliegt de berm in. Dat zijn echt niet allemaal rochels en fluimen.

En als de UCI daar een keer klaar mee is en de renners wil opvoeden, dan is de wereld ineens te klein. Als ze stoppen om een bidon aan een kind/supporter af te geven, dan is dat voor mij prima. En voor de UCI is dat ook geen probleem.

Maar deze afvalregels zijn er overduidelijk gekomen doordat te veel renners zomaar hun afval weggooien waar het hen uit komt. Als ze gewoon netjes hun troep mee zouden nemen en enkel bidonnen af zouden werpen bij publiek of in de wagen, dan was deze regel er nooit gekomen. *gloeilampje*

0
wiebipedia 5 april 2021 om 13:46

Het lijkt me eenvoudig om de regel zo te schrijven dat wanneer een renner duidelijk de bidon weggooit naar een groep supporters het oké is.

Wat Schär deed was echter anders. Uitsluiting vind ik persoonlijk bizar (geef dan alleen een fikse boete), maar Schär z’n reactie gaf duidelijk aan dat hij direct wist dat hij fout zat. Hoe mooi en waar z’n betoog ook is.
Wat ik begreep was vooraf ook afgesproken dat bidons ‘geven’ aan publiek toegestaan werd

0
Puffin87 5 april 2021 om 14:00

Hij wist dat het niet mocht ja. En dus ook dat hij fout zat.
Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij het wel (onbewust) deed naar de mensen toe. Weinig publiek langs de kant, en ’toevallig’ gooit hij hem weg op een plek waar wel mensen staan? Ook niet met een grote boog de berm ingegooid, maar laag naar de mensen toe. Ik vind het niet zo’n heel andere situatie dan wanneer hij hem wel overduidelijk bewust naar mensen had gegooid.

Dit was niet bewust maar ik geloof wel dat veel wielrenners (onbewust) de bidons wel zo veel mogelijk naar mensen toewerpen als de situatie het toe laat.
Aan zijn reactie was ook wel duidelijk te zien dat hij de bidon niet bewust weggooide. Net als jij vind ik uitsluiting ook een veel te zware straf, zeker in dit geval.

0
Michelangelo 5 april 2021 om 14:34

Ze hebben het nu al een hele tijd geprobeerd met boetes, maar dat heeft niet geholpen. Ook al is 300 zwitserse franken voor een bidonnetje best veel geld.

Dus doen ze het maar op deze manier. En het lijkt meteen effect te hebben.

0
Derierre de la course 5 april 2021 om 15:31

Ik zou er een gedoogconstructie van maken. In principe verboden tenzij het een bidon betreft en je deze aantoonbaar aan het publiek geeft. Lukt dat niet met videobeelden dan laat je later op de dag je ploegleider maar terug rijden en een schone berm zien.
De (hoogste) straf is diskwalificatie, echter pas na de wedstrijd zodat het het verloop van de koers niet beïnvloed.

0
Explorer 5 april 2021 om 16:46

Waarom zetten teams niet de bio-bidon in.
De biologisch afbreekbare bidon ziet eruit als een normale bidon, maar is veilig voor het milieu. De bidon is gemaakt van polyethyleen met een toevoeging van speciaal biologisch materiaal.
Tacx heeft deze al. Milieu issue is dan geen probleem meer.
Wat betreft het gevaar veroorzaken in een peloton is gewoon een menselijke fout die kun je hard aanpakken.

0
reusjen 5 april 2021 om 17:12

Hoe lang duurt het voordat het afgebroken is?
En dan moeten er geen kleurstoffen etc. worden toegevoegd en dan is het effect van marketing weer weg.

0
reusjen 5 april 2021 om 17:27

Ik heb mij even snel ingelezen in bio-plastic en de resultaten zijn niet bemoedigend. Er lijkt op dit moment geen plastic te bestaan die niet op het milieu drukt.

0
reusjen 5 april 2021 om 21:16

Zojuist eindelijk de beelden terug gevonden Bij de NOS en ik ben van mening veranderd in zake Schär. Het lijkt inderdaad heel duidelijk te gaan om toewerpen van de bus naar een fan. Misschien de regels omtrent het weggeven dan even helder stellen door de UCI. Bijv. of de bus alleen in de hand aangegeven mag worden.

I stand corrected voor wat betreft de intentie van Schär.

0
Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 21:24

Dat is wat we noemen netjes nawerk doen, fijn voor de discussie ook.

Ik heb het niet nagekeken maar qua beeld leek het een het ander niet uit te sluiten, hij was behoorlijk pissed omdat zijn fiets het niet deed en dus kan een overactief jurylid het als lomp wegsmijten uit frustratie hebben aangezien. Mijns inziens moet de regel laag, niet te hard, niet voor renners langs en bij fans in de buurt zijn. Dat kunnen ze allemaal.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone