Best bewaarde geheim Milaan-San Remo 2022 krijgt geen opvolging

Best bewaarde geheim Milaan-San Remo 2022 krijgt geen opvolging

foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels & Youri IJnsen
vrijdag 17 maart 2023 om 11:09

Matej Mohorič won vorig jaar Milaan-San Remo na een spectaculaire afdaling van de Poggio. Hij gebruikte daarvoor een speciaal wapen: een dropper post, bekend uit het mountainbiken. Naar eigen zeggen van de Sloveen, leverde dat hem de winst op. “Deze truc kun je één keer gebruiken, maar het heeft me wel de zege in La Primavera opgeleverd”, zei hij destijds. Gaan meer ploegen het voorbeeld van Mohorič volgen? WielerFlits ging op onderzoek uit.

In een uitgebreid artikel na Milaan-San Remo vorig jaar, legde mountainbike-bondscoach Gerben de Knegt de werking en de voordelen van een dropper post uit. “Het is simpel: met een knopje op je stuur kan je de zadelpen laten zakken en weer omhoog laten komen. Een groot voordeel, want in een afdaling verlaag je het zwaartepunt op de fiets.”

“Er komt daardoor meer gewicht op je achterwiel, waardoor je je fiets beter onder controle hebt. Je kunt daardoor sneller door de bochten en je bent aerodynamischer. Een dropper post weegt ook maar 200 gram meer dan een normale zadelpen. Daarnaast verliest de fiets géén stijfheid, wat men wél vaak opmerkt.”

Lees ook:
Mohoric introduceert MTB-innovatie in Milaan-San Remo: “Gek dat we het nu pas zien”

De hoofdpersoon van vorig jaar koerst deze Milaan-San Remo opnieuw met een dropper post. Grote kans dat hij bovenop de Poggio opnieuw een dodemansrit inzet naar beneden. Mohorič en ook De Knegt verwachtten vorig jaar dat de concurrentie niet nog een keer liet foppen.

Dat zou overigens nog altijd kunnen, maar navraag bij een aantal ploegen van de topfavorieten leert ons dat ze het best bewaarde geheim van vorig jaar niet zullen gebruiken komende zaterdag. Mathieu van der Poel rijdt er niet mee volgens een zegsman van Alpecin-Deceuninck, net als de overige renners van de Belgische formatie. Ook Team DSM zal geen dropper post inzetten in San Remo.

Illegaal
Ook tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe zal naar alle waarschijnlijkheid geen dropper post gebruiken. “Nee, bij mijn weten niet. Tenzij ze het echt supergeheim willen houden”, laat een woordvoerder van Soudal Quick-Step weten. Bij Jumbo-Visma was het antwoord eerst ‘nee’. Al kwam er later nog een reactie: “Eigenlijk doen we hier vooraf geen uitspraken over. En dat geldt dan in het algemeen voor (strategische) overwegingen”.

Op deze foto is de dropper post in de zadelpen van Mohorič goed te zien – foto: Cor Vos

Wel rijdt de ploeg van Wout van Aert met onderdelen van SRAM. Een voordeel. “De andere teams rijden met Shimano, dat een dropper van het merk Pro heeft”, legt De Knegt uit. “Die werkt via kabels en moet een mecanicien dus in het frame integreren. Dat is lastig. SRAM heeft een draadloze variant, die werkt via Bluetooth.”

Of alle ploegen eerlijk zijn in hun antwoorden, valt zaterdag te bezien. Al gaan wij daar uiteraard wel vanuit. Met zekerheid kunnen we in ieder geval stellen dat topfavoriet en Mohorič’ landgenoot Tadej Pogačar níet met de mountainbike-noviteit zal rijden in Milaan-San Remo. “Nee. Ik denk ook dat dit illegaal is om te doen op een Colnago”, knipoogt de woordvoerder van UAE Emirates ons toe. Waarvan akte!


Ook in de WielerFlits Podcast komt de dropper post terug… in vergelijking met Pokémon!


Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed

Lees ook:
Voorbeschouwing: Milaan-San Remo 2023 – Zware finale of voor de sprinters?

Dit artikel delen:

16 Reacties

Romāns Vainšteins 17 maart 2023 om 11:38

Mohoric won niet alleen vanwege de dropper maar ook vanwege zijn totaal bizarre afdaling waar hij tot twee- driemaal toe 1 mm afzat van een verschrikkelijke crash. Naast kunde puur gekkenwerk. Ook kwam de groep achter hem niet echt tot een consensus.

5
Quincy Adams (aka voorwiel) 17 maart 2023 om 12:50

Ik had het idee dat hij misschien eerder last dan voordeel had van de dropper. Zoals gezegd verandert het de houding sterk en de belasting. Dat geeft een heel andere dynamiek op de fiets. Eigenlijk levensgevaarlijk als je daar niet mee oefent want je fiets reageert heel anders dan doorgaans.

3
Pietspeed 17 maart 2023 om 15:15

Beide eens. Zoals A3 het zei ; hij kleefde of plakte bijna 2x aan de muur.

0
Derierre de la course 17 maart 2023 om 21:16

Hij had toch vorig jaar wel geoefend op die afdaling met dropper?

0
Rebellin 17 maart 2023 om 12:32

Ik heb nou niet het idee dat dit het best bewaarde geheim is van die wedstrijd….

2
xistnc 17 maart 2023 om 14:28
Quote:
Mohorič en ook De Knegt verwachtten vorig jaar dat de concurrentie niet nog een keer liet foppen.

Wat staat hier precies?

2
Romāns Vainšteins 17 maart 2023 om 14:43

Dat ze vorig jaar al zeiden : ‘dat flikt ie niet nog eens!’ (?)

0
madeinstars 17 maart 2023 om 12:11

Je kan best een dropper post installeren, maar als je óf niet kan dalen óf niet wil dalen (zoals Pogacar vorig jaar) dan gaat het geen verschil maken. Mohoric had vorig jaar ook zonder dropper post wel gewonnen.

1
Fast Freddy 17 maart 2023 om 11:47

Zo’n dropper past zo maar niet op ieder fiets. Met een aero zadelpen is het knutselarij.

0
wousera 17 maart 2023 om 13:25

Mohoric en/of ploeg heeft volgens velon gezegd dat ze wel gebruik gaan maken van de dropper post. Zou me ook gek lijken als hij hem wel gebruikt heeft tijdens strade maar niet hier (er vanuit gaande dat de fiets niet kapot gegaan is).

Daarnaast een kleine feitelijke onjuistheid: Sram gebruikt geen Bluetooth voor de aansturing van hun etap/axs groepsets (waar ook de dropper onder valt) maar een eigen draadloos protocol genaamd Airea.

0
Romāns Vainšteins 17 maart 2023 om 13:28

Kan je dat hacken en tijdens koersbezoek je minder gewaardeerde renners laten zakken?

1
Ward 17 maart 2023 om 15:37

Ik kan me ook niet voorstellen dat het effectief tijdwinst oplevert. In vergelijking met een downhilltrack is de afdaling van de Poggio een drievaksautostrade.

0

Ik verwacht toch wel een bijzondere alternatieve innovatie van d’n ene of d’n andere rennert.

0
Derierre de la course 17 maart 2023 om 21:18

Worden leuke beelden door Velon met die zadelcams op een dropperpost.

0
Adorni 17 maart 2023 om 11:43

Zo een dropper post leek me als mtb’er en artiest op de fiets wel wat voor Matje.
Risico is wel, Matje kennende, dat hij er zou op rijden zonder vooraf uit te proberen op de racefiets.

-2
Poeksel 17 maart 2023 om 12:05

De vraag is ook af hij dat mag van zijn moeder.

2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone