Bennett blijft Groenewegen nipt voor in derde rit BinckBank Tour

woensdag 14 augustus 2019 om 16:31
Bennett blijft Groenewegen nipt voor in derde rit BinckBank Tour

foto: Cor Vos

Sam Bennett heeft zijn derde etappezege op rij te pakken in de BinckBank Tour. In Aalter klopte hij Dylan Groenewegen in een rechtstreeks duel nadat de slotkilometer werd ontsierd door een valpartij. De sprinter van BORA-hansgrohe blijft leider.

Op de derde dag van de BinckBank Tour lag start-finish in het Oost-Vlaamse Aalter. Het parcours bestond uit een grote ronde en drie kleinere van 33,2 kilometer, waarbij de kasseistroken van de Poekedorpstraat en de Neringenstraat de belangrijkste hindernissen waren. Onderweg passeerde het peloton ook het dorp Knesselare, waar de betreurde Bjorg Lambrecht woonde. Burgemeester Pieter De Crem van Aalter hield een korte toespraak, waarna een minuut stilte werd gehouden.

foto: Cor Vos

Daarna trokken de renners zich in gang voor deze derde etappe over 166,9 kilometer met sprinter Sam Bennett in de opvallende groene leiderstrui. In Ardooie en Hulst wist de Ier al te winnen en de grote vraag in Aalter was dan ook of hij nog eens kon toeslaan om zo zijn onvervalste hattrick te voltooien. Laurens De Vreese, Viacheslav Kuznetsov, Jan-Willem van Schip en Aaron Verwilst vormden de vroege vlucht en al spoedig pakten zijn twee minuten voorsprong op het peloton.

Kuznetsov en Van Schip waren de best geklasseerde renners vooraan op twintig seconden van leider Bennett. De Vreese (op 1:53) en Verwilst (op 2:17) stonden wat verder weg, maar na twee dagen waren de verschillen nog altijd klein in het klassement. Nog in de eerste grote ronde reed Kuznetsov lek, waardoor hij van fiets moest wisselen. De Rus van Katusha-Alpecin werd daardoor voorin weggeslagen en dus bestond de kopgroep nog uit slechts drie renners.

Vroege vluchters vroeg bijgehaald
Wereldkampioen puntenkoers Van Schip reed samen met De Vreese en de jonge Verwilst door en passeerde na 67 kilometer voor de eerste keer de finish. Daarna sloeg het weer om en ging het regenen, en gelijktijdig versnelde het peloton. Daardoor verdween de voorsprong van de drie overgebleven vluchters als sneeuw voor de zon en al op 72 kilometer van de streep werden zijn opgeslokt. Dat bood kansen voor nieuwe aanvallers.

foto: Cor Vos

Julian Duval zag zijn kans schoon en zette aan bij de tweede passage aan de finish. De Fransman zag de ploegmaats Baptiste Planckaert en Lionel Taminiaux aansluiten, maar zij bleken het vooral te hebben gemunt op de eerste tussensprint. Duval maande zijn vluchtmakkers echter om rond te blijven draaien en ook Jürgen Roelandts haakte zijn wagonnetje aan. De mannen leken elkaar niet te verstaan, waarna ze weer werden ingerekend.

Leider Bennett en ook Mike Teunissen probeerden het peloton weer in gang te trekken, maar er werd vooral naar elkaar gekeken en op zestig kilometer van de streep was alles weer samen. Stijn Steels was de volgende aanvaller. De Belg, die onlangs een tweejarig contract ondertekende bij Deceuninck-Quick Step, kreeg even later versterking van Guillaume Van Keirsbulck en Harry Tanfield. De drie pakten een halve minuut op het peloton, waar BORA-hansgrohe controleerde.

Meurisse moet de strijd staken
Op 45 kilometer van de streep werd dan gevallen in het peloton. Onder anderen vroege vluchter De Vreese en Bob Jungels waren erbij betrokken, maar zij konden snel verder. Xandro Meurisse bleef langer zitten op het asfalt en moest met een van pijn vertrokken gezicht in de ambulance stappen. De Belg werd vooraf bij de kanshebbers gerekend in deze rittenkoers na zijn sterke Tour de France, waarin hij als derde finishte in de lastige rit naar La Planche des Belles Filles.

foto: Cor Vos

Bij de voorlaatste passage van de finish in Aalter reden Steels, Van Keirsbulck en Tanfield nog altijd aan de leiding, al kwam het peloton onder aanvoering van de ploegen van de sprinters steeds dichterbij. De voorsprong was opgelopen tot een minuut, maar toen het pak de streep doorkruiste bedroeg deze nog amper vijftig seconden. Bij aanvang van de Gouden Kilometer op 8,3 kilometer van de finish hadden de koplopers nog amper tien tellen.

Van Keirsbulck kwam als eerste door aan de eerste en derde sprint en Tanfield mocht de tweede pakken, terwijl Steels zich afzijdig hield. Op drie kilometer van de streep werden de vluchters bijgehaald door de ploegmaats van Dylan Groenewegen. Julian Duval probeerde nog eens te ontsnappen aan het peloton, maar zodra hij achter zich keek zag hij een overmacht aan geel-zwarte mannen. Zij werden bijgestaan door BORA-hansgrohe.

Valpartij schopt slotkilometer in de war
In de laatste twee kilometer werd de Fransman opnieuw ingerekend, waarna de sprint kon worden voorbereid. Bahrain-Merida en UAE Emirates kwamen zich ook roeren, terwijl Groenewegen aan zijn lot werd overgelaten. De laatste kilometer werd in de war geschopt door een valpartij, waarbij onder anderen Álvaro José Hodeg en Arnaud Démare werden gehinderd. Sam Bennett en Dylan Groenewegen bleven uit de problemen en zouden een spannend duel uitvechten om de zege.

Jasper Philipsen zette van ver aan, waarna Groenewegen voorbij ging aan de Belg. Even leek de Nederlander op weg naar zijn eerste zege in deze BinckBank Tour, maar Bennett kwam over links sterk opzetten en drukte zijn wiel net iets eerder over de finish. Daarmee vervolledigde hij zijn hattrick in deze rittenkoers door België en Nederland en daarmee is hij de eerste renner, die dit lukt. Bennett blijft tevens drager van de groene leiderstrui.

Dit artikel delen:

48 Reacties

jessevdalen 14 augustus 2019 om 16:33

Het zit hem niet mee hoor

SnellePelle 14 augustus 2019 om 16:40

Hij houd zich aan de trend: Binckbank is niet zijn succesronde.

tdola 14 augustus 2019 om 16:33

T was groenewegen gegund, nu net net net niet.

S. Morgenstern 14 augustus 2019 om 16:33

Mooi duel vandaag! De laatste kilometer helaas enigszins ontsiert door die valpartij, maar ik denk dat de reële kanshebbers voor de rit daar geen last van hadden.

KissMyAce 14 augustus 2019 om 16:34

Supersprinter in supervorm gelijk over de meet met een vermoeide B-sprinter

mus van de maasstad 14 augustus 2019 om 16:35

Hier heb je de aandacht waar je zo hopeloos naar op zoek bent.

Laatste man 14 augustus 2019 om 16:48

B-sprinter nog wel..

Kannibaal van Schepdaal 14 augustus 2019 om 17:39

Ik zal anders zijn bericht vertalen, voor diegenen die het niet meteen begrepen hebben.

“De voorbije dagen werd in de reacties op deze site Sam bennett bestempeld als een topsprinter die in topvorm was, en werd Groenewegen al weggezet als B-sprinter die ver van zijn Tour-vorm verwijderd is. Nog net niet met de grond gelijk gemaakt. Teunissen kon best sprinten voor de bonificatieseconden, want Groenewegen maakt toch geen kans in deze vorm. En vandaag wint Bennett met het kleinste verschil van Groenewegen. De kritiek op Groenewegen was dus ver overdreven.”

Of zoals hij het hierboven zegt, met een sarcastische ondertoon.

Ben Geerts 14 augustus 2019 om 19:19

Tja…wat een vermoeide C opmerking….waardeloos

lander luypaert 14 augustus 2019 om 16:34

Jammer voor Philipsen alweer te vroeg op kop…

koos verrek 14 augustus 2019 om 16:40

kiest ie zelf voor he

thorsen 14 augustus 2019 om 16:35

Jammer, als Dylan rechtdoor had gesprint had hij gewonnen, nu ging hij toch een klein beetje naar links tijdens de sprint en die millimeters komt hij nu net tekort.

Fassa Bortolo 14 augustus 2019 om 16:35

Jammer zeg.. Overwinning had DG goed gedaan

HoofdIsVrij 14 augustus 2019 om 16:36

Morgen gaan we dan eindelijk echt beginnen.

Franco Ballerini 14 augustus 2019 om 17:03

Voor één dag, vrijdag meer van deze ellende.

jkjustin 14 augustus 2019 om 16:36

Het lijkt wel alsof Dylan geen versnelling meer in zijn benen heeft momenteel.

De Speedies 14 augustus 2019 om 16:38

Hij kan beter de sprint voor Teunissen aan gaan trekken he… 8-)

SnellePelle 14 augustus 2019 om 16:39

Past wel bij zijn woorden “vermoeid”

Voorgeborchte 14 augustus 2019 om 16:39

Twee dagen achter elkaar zit iedereen Groenewegen zijn sprints te kelderen en nu hij dicht komt is het ineens wel gegund?

HennieK 14 augustus 2019 om 16:50

Het lijkt voor jou “iedereen”, maar het is nog niet eens 50% hoor

FritsvanHoefelen 14 augustus 2019 om 16:43

Morgen eindelijk beginnen

SnellePelle 14 augustus 2019 om 16:44

Wat voor een seizoen heeft Sam Bennet wel niet. 10e overwinning?

lemmens 14 augustus 2019 om 16:49

11de, zoals Groenewegen.

xistnc 14 augustus 2019 om 16:46

Respect voor Groenewegen, dat hij blijft strijden ook al heeft hij ‘het’ net even niet. Bennett is deze week simpelweg te sterk.

skylimit 14 augustus 2019 om 16:51

Groenewegen kan best zonder trein. Scheelt ook weer investeringen door TJV hierin.
Al lijkt het er nu wel op da Teunissen tijd verloren heeft vandaag, dus een topklassement gaat lastig worden.

S. Morgenstern 14 augustus 2019 om 16:54

Teunissen en Roosen deden voor en tijdens dat bochtige stuk juist weer heel goed werk, waardoor Groenewegen zonder veel inspanning in de laatste kilometer perfect voorin zat.

xistnc 14 augustus 2019 om 18:01

@skylimit
Kun je uitleggen waarom je het eerst vindt en het tweede denkt?

djerkson 14 augustus 2019 om 16:53

Wat een fantasieloos saai parcours zeg. Dit is de ronde van België en Nederland en men vindt niet beter dan oersaaie massasprints en een belachelijk tijdritje van 8km? Ja er is een mini-ritje in Wallonië en nog maar eens de platgetreden Vlaamse Ardennen. Deze ronde is echt het kneusje van alle World Tourkoersen. In België en Nederland moet er toch zoveel meer mogelijk zijn.

hartstikkebedankt 14 augustus 2019 om 17:03

Inderdaad heel treurig en dan hebben we soms de mond vol over de Ronde van Turkije of iets dergelijks. World Tour onwaardig.

Franco Ballerini 14 augustus 2019 om 17:07

Eens. Een paar jaar geleden was de Binck Bank tour een mooie ronde met de mini klassiekers, maar dit lijkt nergens naar.

Covadonga 14 augustus 2019 om 20:47

Onzin, niet iedere ronde hoeft voor pure klimmers te zijn. Veel minder saai zijn die etappes overigens ook niet.

EricV 14 augustus 2019 om 17:46

Bennett had nog rustig de tijd om om zich heen te kijken. Duidelijk een klasse verschil op de moment

limburgia 14 augustus 2019 om 18:21

En er was na de laatste bocht ook nog een haperend versnelling- apparaat .

CeRo 14 augustus 2019 om 18:04

Al de 9de overwinning dit jaar in een WT koers voor Bennett.

skylimit 14 augustus 2019 om 18:54

@xistnc m.b.t. het eerste in de tekst van wielerflits wordt vermeld dat TJV Dylan vandaag aan zijn lot hebben overgelaten. Daaraan gekoppeld heb ik het laatste stuk van de sprint gezien, waarin Dylan alleen voorin de groep zat.

En het 2e baseerde ik op de uitslag aangezien Teunissen niet in de top-10 stond en er gaatje viel. Echter dit was mijn bevinding voordat de hele uitslag gepubliceerd was.
Nu zie ik dat hij 11de staat op 0,26 sec, hetgeen lastig zal worden met goede tijdrijders
rond en dichtbij geklasseerd.
Zo duidelijk wat ik vind en hoe ik denk ?;)

S. Morgenstern 14 augustus 2019 om 19:08

Waar staat dat hij aan zijn lot werd overgelaten? Ik heb hem tot de finale constant bij Martens in het wiel zien zitten en in de laatste kilometers werd hij uitstekend gebracht door Roosen en Teunissen.

xistnc 14 augustus 2019 om 19:43

Ja, duidelijk. Voor jou ook duidelijk dat je er ‘objectief’ gezien in beide gevallen faliekant naast zat?

skylimit 14 augustus 2019 om 19:15

@s.morgenstern zie tekst beginnend met:

In de laatste twee kilometer werd de Fransman opnieuw ingerekend, waarna de sprint kon worden voorbereid. Bahrain-Merida en UAE Emirates kwamen zich ook roeren, terwijl Groenewegen aan zijn lot werd overgelaten.

S. Morgenstern 14 augustus 2019 om 19:23

De laatste twee kilometer, daar gaan er nog heel wat aan vooraf toch? Daarnaast gaf Teunissen pas af op zo'n 700 meter van de finish.

Evan Evans 14 augustus 2019 om 19:22

De Binckbank tour is naar alle waarschijnlijkheid de meest saaie ronde die er is. Gaat nergens over.

Covadonga 14 augustus 2019 om 20:49

Nog een klager…

djerkson 14 augustus 2019 om 19:32

De renners zelf klagen ook over het parcours volgens een artikel op sporza, maar dan om veiligheidsredenen: https://sporza.be/nl/2019/08/14/renners-na-etappe-3-binckbank-tour/

Als deze ronde een fusie zou doen met de ronde van Luxemburg en wat meer Heuvelland in Nederland/België (West-Vlaanderen) en nog meer Wallonië (bv prachtige Gaumestreek) zou aandoen, dan zou je echt een mooie en interessante ronde hebben.

Evan Evans 14 augustus 2019 om 20:09

Zou in ieder geval een stuk interessanter zijn.

Sagan=hulk 14 augustus 2019 om 20:08

Duidelijk de snelste, wint hier zelfs met een kapotte versnelling. Benieuwd hoelang hij er morgen blijft aanhaken, Bennett zou wel eens kunnen verrassen.

skylimit 14 augustus 2019 om 20:22

@xistnc , objectief gezien ben ik dat duidelijk niet met je eens, om over faliekant nog maar te zwijgen. Objectief gezien heb ik meer gelijk, dan dat jij ooit zal willen toegeven.
Groenewegen kan best zonder trein en Teunissen zal moeite hebben om een goed klassement te behalen.

Dick H. 14 augustus 2019 om 20:31

Alleen de naam al deugt niet: Binck Bank Tour. Eerst was het de Eneco Tour, volgend jaar misschien de Ziggo Race, daarna de Nuon Classic of de Aegon Tour.

Covadonga 14 augustus 2019 om 20:50

Dus eigenlijk moeten ze al die vlakke koersen maar afschaffen. Nederland is te vlak voor wielrennen zoals men dat op wf wil zien.

Wf is duidelijk een zeikforum aan het worden. Echte wielerliefhebbers lijken er nog maar weinig te zijn.

VerstandOpNul 14 augustus 2019 om 22:30

Helemaal mee eens Covadonga!
De echte liefhebber zit vanaf de eerste minuut op het puntje van zijn stoel tijdens deze koers.. Houdt met ingehouden adem de voorsprong van de vroege vlucht in de gaten.. Durft al voorzichtig te dromen van een overwinning van Lionel Taminiaux.. Luistert met een licht gevoel van ontroering naar het flash-interview met een extatisch gelukkige Sam Bennett..

Headlines

Materiaalzone

Populair