Benelux Tour: Mohoric wint op de Muur, Colbrelli mag Dumoulin bedanken voor eindzege
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld zondag 5 september 2021 om 16:58

Benelux Tour: Mohoric wint op de Muur, Colbrelli mag Dumoulin bedanken voor eindzege

Matej Mohoric heeft de slotrit van de Benelux Tour gewonnen. De Sloveen kwam na een lange solo alleen over de meet op de Muur van Geraardsbergen. Sonny Colbrelli behield zijn leiderstrui door op de Dondermondestraat te reageren op een aanval van Tom Dumoulin. Zij werden tweede en derde.

De laatste rit in de Benelux Tour bracht de overgebleven renners in totaal vier keer over de Muur van Geraardsbergen. De meet lag na de laatste passage, op de Vesten. Een taaie opgave dus voor leider Colbrelli om zijn leiding te verdedigen, na zijn zware inspanning zaterdag in Houffalize.

Kopgroep met Gilbert en Van der Sande
Het duurde zondag even voor er een kopgroep wegreed uit het peloton. Na bijna zestig kilometer wist een aantal gevaarlijke renners een gat te slaan. Dat waren Philippe Gilbert, Tosh Van der Sande, Daniel Oss, Jenthe Biermans, Reinardt Janse van Rensburg, Toms Skujins, Dries Devenyns en Oscar Riesebeek. Een minuutje reden zij weg, maar ook niet meer dan dat. Het peloton zag al snel in dat een groep met deze renners niet te veel voorsprong mag krijgen.

Asgreen valt aan op tweede passage van de Muur, Mohoric op de derde
Na de tweede passage van de Muur van Geraardsbergen kwam hun vlucht alweer ten einde. Een aanval van Kasper Asgreen bleek de voornaamste reden te zijn. De Deen, zaterdag niet goed genoeg om te volgen in de Ardennen, trok al van ver ten aanval en kreeg Matej Mohoric, Brandon McNulty en Victor Campenaerts met zich mee. De vier renners wisten een aardige voorsprong bij elkaar te rijden, maar werden door toedoen van het nog redelijk grote peloton teruggepakt op de voorlaatste passage van de Muur.

Na de samensmelting verdwenen zij niet van strijdtoneel. Sterker nog, Mohoric besloot op de Muur nog een keer aan te vallen. Colbrelli en, daar is hij weer, Asgreen gingen in de tegenaanval. Achter de Italiaan en de Deen vormde zich een elitegroepje met onder meer Tiesj Benoot, Gianni Vermeersch, Danny van Poppel, Tim Wellens en Peter Sagan. Tom Dumoulin en Mike Teunissen moesten opvallend passen.

foto: Cor Vos

Mohoric lijkt op weg naar eindzege, teruggekomen Dumoulin in de aanval
In de laatste ronde behield Mohoric knap zijn voorsprong van een halve minuut op de achtervolgers, die Asgreen en Colbrelli op 10 kilometer van de meet weer tot de orde hadden geroepen. Ondertussen kwam de groep met Dumoulin en Teunissen weer terug. De voorsprong van Mohoric steeg daardoor snel naar meer dan 45 seconden. Colbrelli leek zo de eindzege over te moeten laten aan zijn ploeggenoot.

Dumoulin liet zich na de hergroepering meteen gelden. Op de Dendermondestraat trok de Nederlander ten aanval, met Colbrelli vast in het wiel. De twee sloegen meteen een gat en wisten de voorsprong van de eenzame leider snel te halveren: van 40 seconden op 6 kilometer van de meet, naar 20 seconden op 3 kilometer van de meet. De eindzege van de Italiaan was daardoor gered.

Mohoric de rit, Colbrelli het klassement
In het restant van de etappe consolideerde Mohoric zijn voorsprong: hij won op de Vesten de slotrit van de Benelux Tour. Eindwinnaar Colbrelli en Dumoulin kwamen iets meer dan tien seconden later aan en wisten de aanstormende groep nog nipt voor te blijven.

foto: Cor Vos

 
47 Reacties
Sorteer op:
5 september 2021
Het gaat weer vlotjes voor Bahrain.
  5 september 2021
  Ja, hier met meerdere mannen en ook in de vuelta. Zelfs DQS kan hier niet tegenop. Verbazend.
5 september 2021
Pff, Bahrain... Ik ben niet verbaasd als Haig straks in de tijdrit 5 minuten op Roglic pakt...
  5 september 2021
  Het is bizar dat Caruso op zijn 33ste en Colbrelli op zijn 31ste veruit het beste seizoen uit hun carrières beleven. Soit, Colbrelli en Mohoric zijn bij deze ook topfavorieten voor het WK.
  5 september 2021
  Ja, zie mijn vrijwel identieke reactie iets lager. Bij de prestatie van Mohoric zet ik dan weer geen vraagtekens, maar hij zal dat wellicht zelf wel doen ten aanzien van de prestatie van zijn ploeggenoot die hem hier verslaat.
  5 september 2021
  Colbrelli is gewoon een heel goeie renner. In dit deelnemersveld vind ik het niet zo verbazingwekkend dat hij kan winnen. Qua resultaten was 2016 overigens minstens even goed voor hem.
  5 september 2021
  Twee goede renners die eindelijk nog eens op hun normale niveau presteren in een voor de rest zielloze en erg deprimerende kermiskoers.
Heerlijke renner die Mohoric
5 september 2021
Mooi dat korte krachtsvertoon van Dumoulin.
  5 september 2021
  Net als Teunissen zat hij heel slecht gepositioneerd aan de voet van de laatste keer Muur. Maar Dumoulin rijdt beter dan Teunissen, dat is wel duidelijk. Rest van Jumbo erg bleek deze week.
5 september 2021
Bij Bahrein krijgen ze 's ochtends gewoon een dubbele portie Brinta. Meer zal hier niet achterzitten. De overmacht is niet anders dan Quick step al vaker heeft vertoond. En Mohoric rijdt al sterk vanaf de junioren, net als Evenepoel. Mohoric heeft enkel wat meer tijd nodig gehad om te aarden bij de profs.
  5 september 2021
  Natuurlijk. Caruso 2e Giro, Haig podium Vuelta, Colbrelli wint de Benelux tour, Padun die twee dagen het hele peloton aan gort rijdt. Allemaal zeer voorspelbare resultaten...
  5 september 2021
  Wat bij mij de meeste alarmbellen doet afgaan is Colbrelli die ik in 2 zware koersdagen niet 1 keer betrapt heb op ademen. Niet 1 keer.
  5 september 2021
  Caruso en Haig mogen geen verrassingen zijn. Padun een toptalent, die wat hij in de Dauphiné deed in de Vuelta in elk geval niet deed en Colbrelli, tsja. Misschien komt er uiteindelijk uit wat erin zit. Ik vind dat je niet zomaar moet gaan beschuldigen. Blijf je bezig. Kun je Quick step en Evenepoel meteen meenemen.
  5 september 2021
  Opnoemen waar de ploeg wint kan een beeld opleveren dat het er niet schoon aan toe gaat. Pak je de 15 grootste wedstrijden van het seizoen dan winnen ze er 0.
  5 september 2021
  Dat 'betrappen op ademen' is echt onzin. Sommige renners hebben simpelweg een goede pokerface waardoor ze niet zichtbaar zwaar ademen. Toen ie gisteren op de grond lag uit te hijgen zag je trouwens dat hij enorm snel en zwaar aan het ademen was aan z'n borstkas. die ging op en neer als een malle.
  5 september 2021
  Mee eens, het is niet anders dan bij al die andere ploegen
  5 september 2021
  @Panache Lekker ben jij, zijn we met z’n allen Bahrein aan het grillen kom jij met het feit aan dat ze van de 15 grote koersen er niet één gewonnen hebben. Wie moeten we dan zwart maken?
  5 september 2021
  Eens en nu daar een hoofd performance zit die jaren bij Sky heeft gezeten is er ook een gedegen programma opgezet. Er zit zoveel meer achter deze ontwikkeling. Daarnaast koersen ze met een idee en ook om te entertainen. Ipv alleen maar volgen. Initiatief nemen geeft ook energie
  5 september 2021
  Die man van Sky zat er vorig jaar. Dat ze juist na zijn vertrek in de breedte een grote stap zetten is vrij opmerkelijk
  5 september 2021
  Niet ademen is wout van aert ook wel eens op betrapt. Renner die in z'n eentje veel opvallender presteert dan Bahrein, één van de meer vermogende teams, bij elkaar. Maar die rijdt voor nlse ploeg en zien we vaak jn interviews dus natuurlijk ligt het aan de teams van verder weg
  5 september 2021
  Tja, grote man Milan Erzen is allerminst onbesproken (links met Aderlass), de aangebrande Pellizotti, Aldag en Stangelj zitten in de omkadering en zijn allen betrapt (of in geval van Aldag hebben achteraf bekend) in hun carrière. De ploeg beleeft na enkele zeer magere jaren een boerenjaar van jewelste. Geen wonder dat men durft te denken dat er stront aan de knikker is. Maar ook akkoord dat Mohoric een steengoed renner is, ik heb meer voorbehoud bij de resultaten van de Italianen in de herfst van hun carrière. Maar nogmaals, zonder bewijs van tricheren is Colbrelli hier de verdiende winnaar.
  5 september 2021
  @mwielerfan wel opvallend dat bij verdachtmakingen bij pogacar, ineos, bahrain en dergelijke altijd (terecht) op de dubbele standaard wordt gewezen en dan altijd wordt vermeld dat er minder vragen worden gesteld bij van aert en/of roglic en dat dan echt nooit naar van der poel wordt gekeken. dus ook binnen de dubbele standaard is er nog een dubbele standaard.
5 september 2021
Hoop dat diegenen die Dumoulin gisteren al wilden afschrijven, nu op zijn minst een beetje gerustgesteld zijn. Of had alleen plek één volstaan om dat te bereiken?
5 september 2021
Zouden er nu veel Bahraini naar Geraardsbergen komen voor een mattetaart en een bezoek aan de kapel?
  5 september 2021
  Nee, ze gaan op bezoek bij een arts.
  5 september 2021
  Persoonlijk lijken tijdrijders die in de bergen winnen me veel verdachter
5 september 2021
Laporte ook sterk hier, gaan ze bij TJV plezier aan beleven
  5 september 2021
  Ja, Laporte was goed deze week. Ik had liever een Nederlandse blahblahblah... maar hij kan inderdaad een prima aanwinst blijken te zijn.
5 september 2021
'Colbrelli mag Dumoulin bedanken voor eindzege'. Kan het nog wat chauvinistischer? Bah....
  5 september 2021
  Ja hoor: De beste man in koers, Dumoulin, red het hachje van Colbrelli, die de Nederlander op z'n blote knietjes mag danken. ;)
  5 september 2021
  Het klopt op zich wel. Al is de vraag wat Colbrelli had gedaan op het einde. Ik vermoed dat hij dan op de Muur had gedemarreerd zodra duidelijk was dat Mohoric de rit pakte.
  5 september 2021
  Dumoulin koerst vrij maar niet met tactiek, was misschien beter geweest als titel
5 september 2021
Veel liever Colbrelli dan dat kleine ........@#$#
5 september 2021
Tactisch sterk gereden door Bahrain, al wordt het natuurlijk gemakkelijker om een tactiek te implementeren als je de 2 sterkste renners (met voorsprong) in de koers hebt. Desalniettemin denk ik dat het grootste gevaar voor Van Aert (en mogelijk van der Poel) op het WK niet van Colbrelli of Mohoric zal komen. Mohoric heel misschien, maar Colbrelli acht ik echt op elk vlak nog altijd minder dan "onze" 2 helden. Minder explosief, mindere klimmer, mindere solist en minder snel aan de finish.
5 september 2021
Ik zag daarstraks Dumoulin zijn spullen inladen in de wagen. Man, wat is die mager. Die knietjes poken uit, niet normaal. En dan zeggen dat hij ws niet op z'n ronde gewicht zit. Voor de rest nam hij netjes de tijd voor fotos met de fans. En ging hij op vraag van een jong rennertje bij de mecaniciens checken voor een bidon. Topper.
  5 september 2021
  Ja in real life zien ze er nog stukken magerder uit. Leuk om te lezen dat Tom relaxed is. Die indruk kreeg ik al.
  5 september 2021
  ik denk wel vaker dat die jongens wat vaker wat meer boterhammen moeten krijgen van hun moeder. zulke gratenpakhuizen!
  5 september 2021
  Goed om te zien dat jij ook weer een stuk relaxter overkomt, Wheely! (serieus bedoeld!)
  5 september 2021
  Nu jij nog Franco ;)
  5 september 2021
  Ik doe mijn best!
5 september 2021
Ah het AK is eindelijk volledig. Campenaerts toch maar mooi op het podium beland en Dumoulin dankzij zijn actie 9e.
5 september 2021
Never underestimate the heart of a champion. Tom is terug.
5 september 2021
Bahrein verdacht maken puur op basis van resultaten vind ik iets te voorbarig. Althans, ik probeer tegenwoordig die relfex te onderdrukken. Colbrelli bewees met het winnen van de Brabante Pijl al dat het klassiekerterrein hem wel ligt, dus helemaal verbazen doet het niet. Vind het wel bijzonder knap, maar wellicht ook omdat de concurrentie wat tegenviel. Evenepoel had zonder tegenslag natuurlijk de betere geweest van Colbrelli, de Antwerpse wonderboys (toch Romans?) ook, dus in dat opzicht viel alles voor Colbrelli op zijn plek. Wellicht is dit 'gewoon' een boerenjaar voor Bahrein en wordt het ingewikkeld voor hen om volgend jaar te bevestigen.
5 september 2021
Wow, dit prachtige rondje Kermiskoers noemen. Waaierrit, prima sprintjes waarvann1 hele zware, 2 zware etappes met volop strijd en een prestatie van Colbrelli die we bij MvdP buitenaards zouden noemen. Juist een erg leuk rondje.
6 september 2021
Heel mooi van Tom. Ik ben blij met wat hij heeft laten zien. Op dezelfde dag dat zijn teamgenoten winnen, behaalde hij ook een podium in een andere race.

Reacties zijn gesloten.