Op zijn 34ste kon Ben Hermans dit jaar eindelijk zijn debuut in de Tour de France maken. Maar de Limburger van Israël Start-Up Nation liet zijn ploeg al weten te passen. “Het sociale isolement waarin de renners gaan terechtkomen, zal niet te onderschatten zijn. Dat aspect is tot nog toe totaal onderbelicht gebleven.”

Ben Hermans, die momenteel op stage is in Andorra, spreekt over een surrogaat-Tour. En daar past hij voor. Hij wordt eind deze maand voor de tweede keer papa, maar dat is niet de reden van zijn beslissing, zegt hij in de kranten van het Mediahuis. “Onlangs kreeg ik een dertien bladzijden dik document van onze ploeg in handen, vol met restricties die de UCI de teams oplegt. Die nota heeft me aan het denken gezet. Het sociale isolement waarin renners gaan terechtkomen, zal niet te onderschatten zijn.”
“Tel maar uit”, gaat Hermans voort. “Een hoogtestage voorafgaand aan de Tour, drie weken van huis. Eenmaal thuis mag je niemand zien, behalve je gezinsleden. Bovendien moet je tijdens die thuisquarantaine twee moleculaire opsporingstesten (PCR) laten uitvoeren. Diezelfde test moet je tijdens een grote ronde nogmaals iedere week ondergaan, op de rustdag bijvoorbeeld. Tijdens zo’n Tour ben je algauw vier weken van huis, waarbij je strikt binnen de bubbel van je ploeg blijft. Bezoek van het thuisfront is uit den boze. Als je dat allemaal samentelt, heb je je naasten zeven à acht weken niet of nauwelijks gezien.”
Uitgeput in Parijs
Hermans meent dan ook dat renners dit jaar niet zozeer fysiek, maar eerder mentaal uitgeput Parijs zullen bereiken. “De factor sociaal isolement is tot nog toe onderbelicht gebleven. Het is nochtans bekend dat prestaties heel afhankelijk zijn van de mentale toestand van de renner. De ene zal daar beter tegen kunnen dan de andere. Maar zij die gevoelig zijn voor sociale contacten, gaan nog slikken. Doordat je meer geïsoleerd dan anders die grote ronde ingaat, gaan sommigen vroeger een klop krijgen.”
Hermans begint zijn seizoen in de Ronde van Burgos (28 juli). Gevolgd door Piemonte en Lombardije. Na een break van drie weken staan respectievelijk Tirreno Adriatico, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en de (ingekorte) Vuelta op de agenda.
50 Reacties
Die keuze staat vrij. Enigzins begrijpelijk, maar weet niet of hem dit in dank afgenomen gaat worden. Leef je in dit geval wel 100% voor de sport?
Tevens, als professioneel wielrenner wil je toch minstens 1 keer de Tour gereden hebben? Dit kon wel eens zijn enige kans zijn.
Alsof er geen Skype of FaceTime meer bestaat… Militairen en zeevarenden zien hun familie vaak ook een tijd niet. Part of the job. Ik vind dit mentaal wel heel zwak overkomen voor een topsporter..
Ben Hermans al 34 ja? Had hem altijd jonger in gedachten.
Hij is doorgaans ook jonger dan 34 geweest, dus niet zo gek dat je hem altijd jonger had geschat.
Ik zeg niet dat het een makkelijk opgave is maar ik heb toevallig gisteren een podcast geluisterd waarin Paul de Geyter zegt over renners wiens belangen hij behartigde: “Als je geen mentale offers kan brengen is het tijd om te stoppen”
Twee eerste opmerkingen zijn onzin opmerkingen
Leef je in dit geval wel 100% voor de sport?
Militairen en zeevarenden zien hun familie vaak ook een tijd niet.
Reactie op de eerste, dus als je acht weken je familie niet kan en mag zien dan leeft je pas 100% voor de sport.
Reactie op de tweede, militairen en zeevarenden zien hun familie vaak ook een tijd niet.
Deze doelgroep heeft bewust voor een baan gekozen waarbij ze de kans hebben hun familie maanden zoniet een jaar niet te kunnen zien.
Als wielrenner weet je ook dat je veel van huis bent toch? En het enige dat je niet mag is binnen 1,5m komen. Verder is er ook gewoon Skype of FaceTime. Ik vind het maar slap.
@urbanSteel
dus als je acht weken je familie niet kan en mag zien dan leeft je pas 100% voor de sport.
Inderdaad. Je leeft toch pas 100% voor je sport als je er alles voor over hebt? Dat heeft hij toch niet? No hard feelings, misschien had ik in zijn geval wel hetzelfde gedaan. Maar het is wel een conclusie.
Daarnaast, hoe denk je dat bijvoorbeeld de Australiers of Zuid Amerikanen dat doen? Als hun vrouw net bevallen is en zij voor koersen in Europa zijn (ronde de Tour) dan zitten zij toch elk jaar een paar maanden zonder familie? Ik denk niet dat vrouwlief de AirFrance vlucht pakt met een gloednieuwe baby.
Je eerste punt klopt niet en het lijkt mij stug dat je dat zelf niet weet.
Niemand zegt (Edit: zei) dat 8 weken alleen zijn een vereiste is. Het gaat erom dat je bereidt bent om opofferingen te doen voor je sport.
En mijn hemel waar hebben we het over. 7 weken waarvan je de helft nota bene in de tour zit, dan heb je wel wat anders aan je hoofd. Daarnaast zijn er talloze andere manieren om contact te onderhouden, wees een beetje creatief en stel je niet zo aan is mijn advies aan Ben.
Zijn opmerking dat het mentale aspect een grotere rol zal gaan spelen zou wèl zomaar eens waar kunnen zijn.
Kan iedereen wel stoer doen, mentaal zwak ditdat, maar acht weken geïsoleerd zijn is gewoon heel veel. Drie weken Tour is al een ding. En net (voor de tweede keer) vader worden zo vlak voor de Tour helpt ook niet mee, natuurlijk. Een kind(eren) drie weken moeten missen (zonder ook maar één bezoekje, kus of knuffel) is al een ramp, laat staan als het een baby is. Maar mensen zonder kinderen zullen dat niet begrijpen.
Mijn vrouw en kinderen gaan elke zomer 6 weken naar haar familie in Frankrijk. Heerlijk, zo’n paar weken rust aan m’n kop
Opmerkelijke, maar eerlijke en moedige keuze.
Opmerkelijk en zijn eigen keuze. Maar wil Ben Hermans wel knechten voor kopman Martin in de TdF en gaat liever voor eigen kansen in kortere rondes. We zullen het nooit weten.
De kritiek op Ben is niet van de lucht, maaarrr kijken jullie maar eens om je heen, het is van de zotte. Veel mensen hebben afscheid genomen van die 1.5 meter.
Wat ik bedoel, jullie kunnen het allemaal zo leuk zeggen maar in hoeverre houden jullie jezelf aan de bubbels, social d, etc etc.
Dit is voor toppers (en bij topploegen meestal de hele ploeg) al jaren het geval rond grote rondes. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Goed dat Hermans deze zelfkennis heeft en prima keuze in dat geval.
Dit jaar is het natuurlijk wel nog een andere situatie.
Terwijl normaal familie en vrienden nog op bezoek mogen komen tijden de grote rondes ( en eventuele hoogtstages ) en je normaal vrij contact hebt tussen je teamgenoten en soigneurs/ mekaniekers.
Nu mogen ze niet op bezoek komen en zal het contact tussen je teammaats tot een minimum herleid worden. Om dan inderdaad de hele avond alleen op je kamer te zitten…
Tijdens een hoogtestage van de Nederlandse baanploeg in de Sierra Nevada trof ik een verzorger van de Lottoploeg. Die vertelde mij dat hij in dat seizoen 232 nachten in een hotel had geslapen en dat dit voor een coureur ook niet ongebruikelijk was. Hij en de coureur die hij daar begeleide, Jurgen van den Broeck, hadden daar geen enkel probleem mee. Het is het beroep dat je graag doet, daar heb je voor gekozen en staat het je niet aan, dan ga je toch lekker van 8 tot 5 werken. “Dan sta ik de ganse dag in de fabriek achter de draaibank, nou dan is de keuze snel gemaakt” sprak de verzorger tot slot.
Dan wordt het echt wel tijd om te stoppen, of op zijn minst een stap terug te zetten. Sport Vlaanderen – Baloise ofzo. Als je al geen opofferingen meer wil doen om voor de eerste (!) keer de Tour te rijden, tja.
“Als je al geen opofferingen meer wil doen om voor de eerste (!) keer de Tour te rijden”
Vooral dit ja. Er zullen renners zijn die er een spreekwoordelijke moord voor over zouden hebben om die kans te krijgen.
Het staat Hermans natuurlijk helemaal vrij om dit te beslissen, en als zijn team het niet erg vindt is er niks aan de hand.
Wat is dat hyperige toch met de Tour.
Er is superveel over te klagen, veel is er ruk georganiseerd, maar dit jaar wordt er vanuit de ploegen en de renners steeds benadrukt dat de Tour de heilige graal is. Vanuit de supporters wellicht ook hetzelfde. Jarenlang ruk rittenschema’s en achterlijke lange vlakke etappes, maar oh nee de tour is het summum.
Als renner zou ik niet de ambitie hebben om de Tour te rijden als het mij qua type ritten niet ligt en ik geen klassement kan rijden. Niveau is hoog genoeg al dan niet net zo hoog in andere wedstrijden waar je dan wel lol aan beleeft.
Jij bent vermoedelijk geen (prof)renner, dus oordelen kun je dan ook niet echt.
Mentaal sterk. Veel renners zouden dit waarschijnlijk niet durven, want je krijgt gegarandeerd reacties van bekrompen mensen.
Ben Hermans heeft feitelijke onjuistheden nodig voor zijn betoog, daar op wijzen is niet bepaald bekrompen. Als fan een sporter verdedigen (gewoon, omdat ik fan ben) is pas bekrompen.
Ik begreep al eerder dat Hermans sowieso al niet zo’n fan was van het rijden van grote rondes, net als Spilak. Dat hij beter is in kortere etappekoersen. En bij Israel krijgt hij daar wat vrijheid in. En tsja, alles over hebben voor je baan. Voor Hermans voelt dat wellicht al zo dat het een groot offer is dat hij zo vaak weg is en is dit er voor hem overheen. Ik vind het verstandig dat hij zijn grenzen aangeeft en niet straks totaal apathisch de Tour rijdt. Alsof je die militairen of zeelui uit het voorbeeld meedeelt om er nog even een paar maanden aan vast te plakken. Ze zijn toch al een half jaar weg zijn. Zullen ze ook niet allemaal leuk vinden.
Het klinkt me eigenlijk niet veel anders dan anders in de oren – enkele weken op hoogtestage, dan wellicht kort even thuis en dan de Tour. Ik begrijp bovendien niet waarom hij er bijsleept dat je zowel thuis als tijdens de Tour regelmatig een test moet laten uitvoeren. Wat heeft dat verder met sociaal isolement te maken? Zeker als vader van een pasgeboren kind lijkt me er toch weinig op tegen om de zekerheid te hebben dat je niet met het virus rondloopt.
In de quarantaine periode hebben veel singles 8 weken niemand gezien. Dat is pas eenzaam!
Maar ok, ieder zijn keuze natuurlijk..
Je zou ook kunnen zeggen dat Ben Hermans in ieder geval een prima zelfkennis heeft. Kennelijk is hij psychisch kwetsbaar en voorkomt hij zo een depressie of iets van dien aard.
Hoort wel een beetje bij topsport natuurlijk, die opofferingen.
Tsja, jammer. Interessant voer voor juristen. Is dit nu werkweigering, of redelijk normaal menselijk handelen?
En dan te bedenken dat ie bijna bij Jumbo-Visma had gereden…
Wat met name bijzonder is dat de Vuelta wel op zijn programma staat. Zal weinig verschil in het protocol zitten gok ik. Een inkorting van 3 dagen maakt blijkbaar een wereld van verschil.
“Een hoogtestage voorafgaand aan de Tour, drie weken van huis. Eenmaal thuis mag je niemand zien, behalve je gezinsleden. Tijdens zo’n Tour ben je algauw vier weken van huis…”
“Als je dat allemaal samentelt, heb je je naasten zeven à acht weken niet of nauwelijks gezien.”
Je ziet je naasten inderdaad 6-7 weken niet, maar het zijn geen aaneengesloten weken.
3 weken stage, circa 3 weken thuis, circa 3 weken Tour.
Wat een zeikerd.
Je kan ook gewoon sociaal contact hebben met je ploeggenoten en het andere personeel binnen je bubbel?
Ik vind dat hierboven te beperkt wordt gedacht over eenzaamheid. Ik had gehoopt dat we door de Coronamaatregelen wel tot het inzicht zouden komen hoe belangrijk relatie is voor het welbevinden van de mens. Wij zijn sociale wezens al lijken we dat niet meer te beseffen. Ik heb groot respect voor de keuze van Hermans omdat hij daarmee aangeeft dat er belangrijkere dingen voor hem zijn in het leven dan wielrennen.
GESCHIKT OF ONGESCHIKT
Als je opnieuw vader gaat worden begrijp ik het wel, maar anderzijds toch vreemd dat hij pas op zijn 34ste begrijpt welk beroep hij heeft gekozen.