Ben Hermans past voor Tourdebuut uit vrees voor… eenzaamheid

woensdag 8 juli 2020 om 09:30
Ben Hermans past voor Tourdebuut uit vrees voor… eenzaamheid

© Cor Vos

Op zijn 34ste kon Ben Hermans dit jaar eindelijk zijn debuut in de Tour de France maken. Maar de Limburger van Israël Start-Up Nation liet zijn ploeg al weten te passen. “Het sociale isolement waarin de renners gaan terechtkomen, zal niet te onderschatten zijn. Dat aspect is tot nog toe totaal onderbelicht gebleven.”

Ben Hermans, die momenteel op stage is in Andorra, spreekt over een surrogaat-Tour. En daar past hij voor. Hij wordt eind deze maand voor de tweede keer papa, maar dat is niet de reden van zijn beslissing, zegt hij in de kranten van het Mediahuis.  “Onlangs kreeg ik een dertien bladzijden dik document van onze ploeg in handen, vol met restricties die de UCI de teams oplegt. Die nota heeft me aan het denken gezet. Het sociale isolement waarin renners gaan terechtkomen, zal niet te onderschatten zijn.”

“Tel maar uit”, gaat Hermans voort.  “Een hoogtestage voorafgaand aan de Tour, drie weken van huis. Eenmaal thuis mag je niemand zien, behalve je gezinsleden. Bovendien moet je tijdens die thuisquarantaine twee moleculaire opsporingstesten (PCR) laten uitvoeren.  Diezelfde test moet je tijdens een grote ronde nogmaals iedere week ondergaan, op de rustdag bijvoorbeeld. Tijdens zo’n Tour ben je algauw vier weken van huis, waarbij je strikt binnen de bubbel van je ploeg blijft. Bezoek van het thuisfront is uit den boze. Als je dat allemaal samentelt, heb je je naasten zeven à acht weken niet of nauwelijks gezien.”

Uitgeput in Parijs
Hermans meent dan ook dat renners dit jaar niet zozeer fysiek, maar eerder mentaal uitgeput Parijs zullen bereiken. “De factor sociaal isolement is tot nog toe onderbelicht gebleven. Het is nochtans bekend dat prestaties heel afhankelijk zijn van de mentale toestand van de renner. De ene zal daar beter tegen kunnen dan de andere. Maar zij die gevoelig zijn voor sociale contacten, gaan nog slikken. Doordat je meer geïsoleerd dan anders die grote ronde ingaat, gaan sommigen vroeger een klop krijgen.”

Hermans begint zijn seizoen in de Ronde van Burgos (28 juli). Gevolgd door Piemonte en Lombardije. Na een break van drie weken staan respectievelijk Tirreno Adriatico, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en de (ingekorte) Vuelta op de agenda.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Ligthning 8 juli 2020 om 14:40

Onbegrijpelijk. Dat hij er dan voor uitkomt dat hij geen grote ronde wil rijden. En nu dat hij toch nog een kans kreeg om zijn eerste Tour te rijden, wat einde juni niet kon door zijn zware valpartij bij het begin van het seizoen. En het argument van eenzaamheid, is helemaal van de pot gerukt. Hermans is door zijn zware blessure maandenlang thuis geweest. Langer dan zij die enkel omwille van corona thuis waren. Het zal wel te maken hebben met het feit dat hij had moeten knechten in de Tour. Terwijl hij in de Vuelta allicht een vrije rol krijgt. Maar geef dat dan ook zo aan.

Romāns Vainšteins 8 juli 2020 om 14:49

Of hij is er tijdens die periode thuis achter gekomen dat hij liever daar is ipv zeven weken lang, eerst als voorbereiding en daarna voor t eggie, lomp op de fiets rond te hijgen?

FDJ 8 juli 2020 om 15:02

Ik vind het juist van grote klasse getuigen dat Hermans dit open en eerlijk durft aan te kaarten. Ieder mens is anders en misschien is Ben wel gewoon een familieman.

Hij kan beter dit eerlijk aangeven dan toch gaan en halverwege mentaal kapot opgeven omdat hij het niet trekt. Nu kan de ploeg een vervanger oproepen die het wel ziet zitten en dus uiteindelijk in ploegbelang beter past in het Tourplaatje.

Mooi dat Hermans zich kwetsbaar op durft te stellen en deze keuze maakt. Jammer dat amateurpsychologen hier gelijk conclusies over de mentaliteit van Hermans over moeten trekken.

Groningen 8 juli 2020 om 16:50

De beste stuurlui zitten weer lekker achter het toetsenbord. Helemaal eens FDJ.

Panache 8 juli 2020 om 17:01

Jammer dat amateurpsycholoog FDJ hier gelijk conclusies over de denkwijze van Wielerflitsers moet trekken. Zoiets bedoel je, toch?

FDJ 8 juli 2020 om 17:09

@panache de meeste conclusie worden hier al getrokken dat hoef ik dus niet meer te doen.

Ligthning 8 juli 2020 om 17:21

Dan moet hij maar stoppen als renner….. en gewoon uit werken gaan. Zal hij nog raar van opkijken. Goed, gezien zijn leeftijd zit het einde van de loopbaan en de reconversie er toch aan te komen . Maar profiteer dan van je laatste (paar) jaren om toch nog eens de Tour te rijden, en er misschien nog goed te presteren ook. Anders geef je de indruk je luilekkerleventje als renner nog te rekken en te combineren met een stevig inkomen (vergeleken met de normale werknemer).

Titaantje 8 juli 2020 om 17:21

Dit besluit zal zeker to eenzaamheid leiden: Daniel Martin zal zich erg alleen voelen in alle etappes waar meer dan een verkeersdrempel in ligt.

willempie72 8 juli 2020 om 17:48

Er zijn heel veel renners die niet naar de tour willen. Te druk, stress etc. Toch winnen die grote wedstrijden. Dus lekker onbelangrijk. Ik vind het de saaiste wedstrijd die bestaat.

ProfrondeZevenbergen 8 juli 2020 om 20:11

Saaier dan Milaan San Remo? Leg eens uit.

Tutu888 8 juli 2020 om 22:34

Ik kan me ooit nog een interview herinneren met 4 wielrenners waaronder in ieder geval Peter Winnen waaruit naar voren kwam dat het voor de oudere profs toch steeds meer om “het brood op de plank” ging dan om de drive om de allerbeste te zijn. Ben Hermans is met 34 jaar in de herfst van zijn carriere als profrenner en uit zijn teksten blijkt duidelijk dat er voor hem meer in het leven is dan louter wielrennen.
Eerlijk en te waarderen dat hij dat uitspreekt. Zo zijn er ook zat profhonkballers in de Major League die het (verkorte) seizoen overslaan omdat ze hun thuissituatie voorrang geven boven het risico om besmet te raken. Als dat in goed overleg kan met de werkgever is daar niets mis mee.

kleomantre 9 juli 2020 om 20:00

Goede genuanceerde reactie die te prijzen valt tov de harde conclusies en oordelen die in dit topic getrokken worden.

SoloSlim 10 juli 2020 om 09:36

Zijn woorden werden blijkbaar verdraaid in de media.. hij zegt nu dat sommige renners problemen gaan krijgen met dit isolement maar hij gaat daar geen probleem mee hebben.
Hij ziet wel meer opportuniteiten in een programma zonder tour dan met tour.. want hij vreest uitgewrongen uit de tour te komen.

Headlines

Materiaalzone

Populair