Beloftevolle Vlasov is de sterkste in Mont Ventoux Challenge

donderdag 6 augustus 2020 om 15:44
Beloftevolle Vlasov is de sterkste in Mont Ventoux Challenge

foto: Cor Vos (archief)

De tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge is gewonnen door Aleksandr Vlasov. De beloftevolle Rus maakte eerder deze week al indruk in La Route d’Occitanie en bleek vandaag de sterkste klimmer op de Mont Ventoux. Richie Porte eindigde als tweede, Guillaume Martin werd derde.

De Mont Ventoux behoort tot de meest aansprekende monumenten in de wielersport. Op het kale maanlandschap dat boven de lavendelvelden van de Provence uit tornt, zijn in het verleden al heel wat duels uitgevochten. Zo ook vandaag in de tweede editie van de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Vorig jaar ging de zege naar de Spanjaard Jesús Herrada, voor de dit jaar afwezige Romain Bardet en Rein Taaramäe.

Acht vroege vluchters kleuren de koers 
Publiekstrekkers als Nairo Quintana, Miguel Ángel López, Richie Porte en titelverdediger Herrada verzamelden zich vandaag al relatief vroeg in het plaatsje Vaison-la-Romaine, wachtend op het bevrijdende startschot. Na een relatief vlakke openingsfase bereikten acht vroege vluchters als eerste de voet van de eerste passage van de Mont Ventoux. Het verschil met het peloton bedroeg op dat moment nog goed vier minuten.

Carmelo Urbano, Lewis Askey, Jose Gonçalves, Juan Felipe Osorio, Alessandro Monaco, Garikoitz Bravo, Marlon Gaillard en Robert Scott beklommen in een verzengende hitte (de gemiddelde temperatuur liep op tot maar liefst 36 graden Celsius) de steile pentes van de Ventoux. Vooraan bleek Bravo over de beste klimbenen te beschikken en de Bask besloot dan ook alleen verder te rijden richting Chalet Reynard.

Astana neemt het initiatief op de Ventoux 
In het peloton zagen we de blauwe brigade van Astana op kop rijden voor López en Aleksandr Vlasov, de Rus die afgelopen dinsdag nog derde werd in La Route d’Occitanie. De Kazachse formatie reed stug door en wist de meeste vroege aanvallers nog voor de voet van de tweede en beslissende passage van de Mont Ventoux in te rekenen. Bravo wist daarentegen een beperkte voorsprong vast te houden, maar werd net voor de voet opgepeuzeld.

De favorietengroep werd op de flanken van de Reus van de Provence stevig uitgedund. Zo moesten renners als Taaramäe (de nummer drie van vorig jaar) en Valentin Madouas al vrij vroeg overboord, terwijl López op tien kilometer van de top voor zijn eigen tempo moest kiezen. Astana bleek al die tijd op kop te hebben gereden voor de beloftevolle Vlasov, terwijl Trek-Segafredo Toms Skujiņš liet werken voor kopman Porte.

Guillaume Martin gaat op avontuur, vuurwerk tussen de toppers 
De groep der favorieten was inmiddels uitgedund tot goed vijftien man, maar voor Pierre Latour lag het tempo nog niet hoog genoeg. De Franse klimmer, die zal vertrekken bij AG2R La Mondiale, reed in zijn kenmerkende stijl een voorsprong van vijftien seconden bijeen. Favorieten als Quintana, Porte, Vlasov en Fabio Aru bleven echter geduldig wachten op hun moment en reageerden ook niet op een aanval van Guillaume Martin.

De nieuwe rondekopman van Cofidis reed in een ruk naar zijn landgenoot Latour, die niet veel later moest erkennen dat het tempo van Martin veel te hoog lag. De voorsprong van Martin liep op tot twintig seconden, maar in de achtervolgende groep was het nog altijd wachten op een explosie van een van de favorieten. Met nog minder dan vijf kilometer te gaan gooide Vlasov als eerste zijn kaarten op tafel, Porte en Quintana probeerden te reageren.

Revelatie Vlasov is de sterkste na klimdemonstratie op de Ventoux 
De Australische kopman van Trek-Segafredo slaagde er echter niet in om het laatste gaatje op Vlasov te dichten en keek angstvallig achterom in de hoop dat Quintana zou overnemen. De Colombiaan, die voor de coronabreak nog indruk maakte met winst op onder meer de Ventoux, kende alleen geen superdag en moest niet veel later definitief passen. En Vlasov? Die ontwikkelde een bijzonder hoog tempo en wist zich bij Martin te voegen.

De Fransman probeerde nog even zijn wagonnetje aan te haken bij de beloftevolle Rus, maar die reed zonder pardon weg van Martin én naar de zege in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Porte bleef hangen op vijftien seconden, maar de winnaar van de Tour Down Under bleek net niet sterk genoeg om het laatste gaatje te dichten. Het verschil aan de streep tussen beide kemphanen was achttien seconden.

Aanvaller Martin wist uiteindelijk nog een derde plaats uit de brand te slepen, maar hij moest aan de streep wel een minuut toegeven. Na de binnenkomst van Martin was het wachten op Latour en Aru. Topfavoriet Quintana moest uiteindelijk genoegen nemen met een achtste stek, een plekje voor titelverdediger Herrada.

Dit artikel delen:

36 Reacties

bartp25 6 augustus 2020 om 15:46

Poeh quintana, daar had ik toch meer van verwacht

Franco Ballerini 6 augustus 2020 om 15:48

Me net als vorig jaar weer kostelijk vermaakt. Graag nog een paar eendags klimritten op de kalender!

martini151 6 augustus 2020 om 15:48

De jongere renners blijken de coronaperiode het beste te hebben overleefd. Iets wat ook wel logisch is, aangezien oudere meer tijd nodig hebben om fit te worden.

Maillot à Pois 6 augustus 2020 om 23:54

Behalve een opvallend sterke Porte dan!

Samlambeej 6 augustus 2020 om 15:49

Te denken dat deze man in de coronapiek in maart het Gardameer ontvluchtte naar zijn Rusland waar dikke sneeuw lag. Quintana daarentegen is niet op het niveau van voordien.

Fred Postma 6 augustus 2020 om 15:50

Ja en zo gaat de koers weer gewoon verder natuurlijk.

Franco Ballerini 6 augustus 2020 om 15:55

En terecht. Zelfs na een ammoniumnitraat of atoom explosie gaat het leven verder.

ivo001 6 augustus 2020 om 15:51

Lopez de 3e man van Astana op de Ventoux, het kan verkeren.

Jacco van Stierop 6 augustus 2020 om 15:52

Mooie finale gezien met allemaal leuke renners. Vlasov goed zijn krachten gespaard alvorens weg te snokken. Porte beter dan ik verwacht had, prachtig om Latour weer van au te zien gaan. En de Ventoux staat altijd garant voor schitterende plaatjes.
De naam Vlasov kan wel in het bakkie ‘dat wordt een hele grote’.

Arry1337 6 augustus 2020 om 15:53

Opvallend dat volgens het artikel Madouas er vroeg af moest, maar wel 10e eindigt. Lijkt me een teken van volwassenheid

josi 6 augustus 2020 om 16:02

Toen Madouas eraf moest, waren ze nog met een man of twintig. Inderdaad verstandig z’n eigen tempo gekozen dus.

Baik-Baik 6 augustus 2020 om 15:54

Toch wel voor mij één van de mooiste aspecten van het wielrennen: Een man tegen man gevecht op een bergreus.

lander luypaert 6 augustus 2020 om 15:55

Zeer mooie race!!

Positief: Vlasov, Martin,Porte,Aru,Tejada, Ellisonde

Vielen tegen: MAL, Quintana

ZwartebroekengeIetrui 6 augustus 2020 om 16:05

Latour ook wel positief, in ieder geval een stuk beter dan in Occitanië.

josi 6 augustus 2020 om 15:57

Vlasov is echt goed bezig, ook voor coronabreak al. Quintana valt tegen, maar is wellicht niet echt tot het gaatje gegaan. En Lopez heeft ook nog wel het nodige werk aan de winkel.

Wheely 6 augustus 2020 om 15:57

Prachtig talent, benieuwd hoe die een grote ronde verteert. Hopelijk start hij in de Giro.

Martijn Prinzen 6 augustus 2020 om 16:07

Ik heb ergens nog wel hoop dat ie in de Tour start. Op dit moment denk ik de beste Astanarenner bergop en hebben ook niet echt een duidelijke kopman op welk gebied dan ook. Tenzij je Lopez daartoe wil rekenen.

Wheely 6 augustus 2020 om 16:16

Mag ook, daar kan hij zeker een rit winnen in deze vorm.

adelaarvanantwerpen 6 augustus 2020 om 16:29

Lopez is echt wel de duidelijke kopman. Zijn uitslagen in de voorbije GR liegen niet. Op de leeftijd van Vlasov had Lopez podium gereden in de Giro en Vuelta. Lopez heeft echt nog wel een streepje voor.

Scott Sunderland 6 augustus 2020 om 16:10

Ik kende hem niet zo, maar wat een talent deze Vlasov !
Verder :
1) Quintana achtste misschien niet slecht, maar die valpartij van een tijdje geleden heeft hem vermoedelijk wel teruggeslagen qua vorm.
2) Elissonde zevende en hij rijdt weer veel opvallender dan ten tijde van INEOS. Dat was echt een mismatch.
3) Jetse Bol blijft het leuk doen !

Jacco van Stierop 6 augustus 2020 om 17:01

Ben ook blij dat Elissonde daar weg is, maar hij heeft daar niet zitten te niksen. Bereidde de coup van Froome in de Giro 2018 voor met verve. Maar wel fijn inderdaad dat hij nu weer wat meer in beeld komt.

Scott Sunderland 6 augustus 2020 om 20:28

Elissonde gaat zeer waarschijnlijk ook zijn eerste Tour rijden.

denistel 6 augustus 2020 om 16:12

Vlasov misschien nog wat jong voor het leiderschap in de Tour?
want 3 weken is wel wat anders he. Mooi dat Porte goeie benen
had dat moet ie eens 3 weken hebben straks.Zo maar eens kijken
of ze in Polen al wat over de klap van gister heen zijn,

NCK17 6 augustus 2020 om 16:23

Ik heb die Vlasov echt heel hoog zitten en hij is voor mij dan ook podiumkandidaat in de giro. Quintana stelt we teleur na wat hij in het begin van het jaar liet zien.

Dirty Derrick 6 augustus 2020 om 16:25

Om één of andere reden krijg ik bij deze kerel een vreemd gevoel. Zal zijn omdat het een Rus is.

Romano1800 6 augustus 2020 om 16:53

Quintana valt zeker tegen , wat je vooral verbaasde is dat hij de versnelling die hij de vorige keer deed op de ventoux nu niet rond kreeg , dat zag je aan ze omwenteling hij leek stuk lichter te trappen qua versnelling

Kevin Lowagie 6 augustus 2020 om 17:00

Vlasov haalt een zeer hoog niveau. Het zou wel eens een dark horse kunnen zijn voor top 5 in de Giro.

gasopdelollie 6 augustus 2020 om 17:09

Quintana was duidelijk niet in goede doen, maar voor hem is het nog een trainingsritje ter voorbereiding van de Tour. Wat je wel altijd bij hem ziet is dat als het even niet lekker gaat, hij het ook helemaal laat lopen. In de voorbereiding kan dat natuurlijk, maar in ook in de Tour knokt hij soms veel te weinig – althans, zo ziet het dr uit.

En die Rus… Bloedsnelle Russen daar kleeft toch vaak iets aan…

assen 6 augustus 2020 om 17:15

Porte kon paar dagen terug INEOS, Pinot, Vlasov, Mollema niet volgen. Als Porte niet is verbeterd zegt dit ook wat over de vorm van de andere renners hier (incl Quintana) tov INEOS

Wheely 6 augustus 2020 om 17:28

De Tour is nog lang niet begonnen en de slotweek is al helemaal ver weg dus Quintana en ook Froome zijn misschien wel prima op schema.

Murcia 6 augustus 2020 om 19:14

Mooie overwinning van een toptalent, die hopelijk ook wat moois laat zien in de Giro.
Quintana duidelijk minder op dreef en de grootste tegenvaller voor mij is Lopez. Misschien een gevalletje van je topvorm zo kunnen plannen dat hij samenvalt met de Tour maar anders geven zijn optredens in de afgelopen week nou niet bepaald veel vertrouwen. Gaat hij vertrekken bij Astana?

Mario de Vries 6 augustus 2020 om 19:45

Wat een drukteschopper die Latour :)

TriThi 7 augustus 2020 om 08:53

Vind het wel opvallend dat veel jonge renners het zo ontzettend goed doen. Lijkt bijna een teken aan de wand dat het niveau van de huidige toppers niet van uitzonderlijk hoog is. Heel erg benieuwd naar de Giro!

Kannibaal van Schepdaal 7 augustus 2020 om 10:01

Vooral renners als Bardet, Kruijswijk, Uran, A. Yates, Mollema, Porte (toegegeven, de twee van Trek lijken goed in vorm dit jaar), Majka, Valverde, Pozzovivo, Kelderman, Konrad, D. Martin, Zakarin zullen een heel aantal rijen achteruit moeten.

Mas en Oomen zijn nog jong dus geven we nog wat respijt.

Huidige oudere toppers als Roglic, Thomas, Dumoulin, (Froome?), Nibali, Pinot, S. Yates en Landa krijgen vooral extra concurrentie en zullen meer en meer overvleugeld worden door de jongere generatie, waartoe ik Lopez en Carapaz (al vind ik hem voorlopig nog een eendagsvlieg) nog reken.

De toekomst is aan jonge renners als Bernal, Evenepoel, Pogacar, Sivakov, Higuita en andere jonge talenten die nog moeten doorbreken (Vlasov, McNulty, Martinez, Gaudu), waardoor we de komende jaren een grote nivellering zullen zien van de jonge klassementsrenners (1995-2000) die de generatie die geboren werd voor 1990 (1985-1990) zal vervangen.

Headlines

Materiaalzone

Populair